Színház

Az emberi gyarlóság nyolc árnyalata – évadtervet hirdetett az Örkény Színház

2022.04.27. 14:30
Ajánlom
A négy nagyszínpadi és három stúdióelőadás mellett egy előbemutatóval is készül a Madách Imre téri teátrum a jövő évi szezonra. A darabok között újraértelmezett klasszikusok és kortárs drámák is várják a nézőket.

Az idei évad a visszatérésről szólt az Örkény Színházban, hiszen a technikai újítások mellett a színháznak – a többi intézményhez hasonlóan – számos nehézséggel kellett megküzdenie.

Újra ki kellett találnunk magunkat

– mondta az április 27-én tartott évadbejelentő sajtótájékoztatón Mácsai Pál igazgató, hozzátéve, hogy a jövő évad megtervezésénél a fő szempont az volt, hogyan tudnak érdekes, vonzó és a saját művészeti horizontjukat nem feladó előadásokat színpadra állítani.

A 2022/23-as szezon nyolc bemutatójából öt ősbemutató – közülük egyet díszlet és jelmezek nélkül játszanak majd –, a nagyszínpadon mégis egy klasszikus kerül elsőként színre. Bár nem terveztek tematikus évadot, mégis valahol mindegyik produkció az emberi gyarlóság különböző változatait mutatja be.

IMG_4648af-142630.jpg

Patkós Márton és Józsa Bettina az Örkény Színház évadismertetőjén (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Molnár Ferenc Liliomját Kovács D. Dániel értelmezi újra, és nélkülözi majd a hagyományos ligeti romantikát. Elgondolásában inkább a jelenre való reflexióra helyeződik át a hangsúly. Az előadás érdekessége, hogy a színház egyik fiatal művésze, Józsa Bettina most először lesz látható főszerepben az Örkény Színház színpadán.

A december 21-i premier, a The Black Rider önéletrajzi ihletésű darabja, melyet William S. Burroughs egy Weber-opera, A bűvös vadász alapján írt, Robert Wilsonnal és Tom Waitsszel közösen. Burroughs a saját tragédiáját is belefűzte, sötétebb véget adva ezzel a történetnek: egy rosszul sikerült este után megölte a feleségét. Az előadást Polgár Csaba rendezi, az előadásban arra a kérdésre keresve a választ, hogy milyen paktumot kell kötnünk és kivel azért, hogy bizonyos körök elfogadjanak.

Polgár Csaba kiemelte, hogy már régóta szerette volna megrendezni a darabot, és most érzi úgy, hogy egy olyan színészgárda jött össze, hogy megvalósíthatja.

Zeneileg sem kell kompromisszumot kötnünk

– mondta a rendező.

Mácsai Pál is egy kortárs darabhoz nyúl, a Terrort is jegyző Ferdinand von Schirach drámáját, az Istent állítja színpadra. A német nyelvterületen rendkívül népszerű darabot az alkotók a magyar viszonyokra formálják: a méltósággal viselt elmúlásról, és annak körülményeiről beszélnek.

„A távozás nálunk nagyon esetleges” – mondta az igazgató, aki többek között azért tartja fontosnak, hogy beszéljünk a halálról, mert mindenkit érint és közös ügy.

IMG_0286-143536.jpg

Az Örkény Színház évadbejelentője (Fotó/Forrás: Örkény Színház)

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás rendezi. A várományos a legtöbbet játszott kortárs francia szerző, Jean Luc Lagarce műve, azonban ezúttal nemcsak a darab debütál Magyarországon: a drámaírónak, népszerűsége ellenére, még sosem volt bemutatója magyar színpadon.

A várományos abszurd komédia, amely egyszerre visel magán gogoli, csehovi és ionescói stílusjegyeket.

Az Örkény Stúdióban továbbra is a kísérletezőbb szellemű előadásokon van a hangsúly, Gáspár Ildikó például Ibsen Solnessét állítja színpadra. Kárpáti Péter Tejfakasztója a rendező improvizációs technikájával készül a színészek ötletei alapján, míg Fekete Ádám Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror című új munkája az apaság témakörét feszegeti.

Az évad végével előbemutatóval is készül a színház, Dávid Attila Emma című darabja Kerekes Éva egyszemélyes játékában valósul meg, és a családon belüli erőszakot tematizálja.

Jövőre új játszóhellyel is bővül az Örkény Színház: az Örkény Köz a teátrum saját színházpedagógiai foglalkozásainak ad majd otthont.

Fejléckép: Mácsai Pál az Örkény Színház évadbejelentőjén (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.