Színház

Az emberi gyarlóság nyolc árnyalata – évadtervet hirdetett az Örkény Színház

2022.04.27. 14:30
Ajánlom
A négy nagyszínpadi és három stúdióelőadás mellett egy előbemutatóval is készül a Madách Imre téri teátrum a jövő évi szezonra. A darabok között újraértelmezett klasszikusok és kortárs drámák is várják a nézőket.

Az idei évad a visszatérésről szólt az Örkény Színházban, hiszen a technikai újítások mellett a színháznak – a többi intézményhez hasonlóan – számos nehézséggel kellett megküzdenie.

Újra ki kellett találnunk magunkat

– mondta az április 27-én tartott évadbejelentő sajtótájékoztatón Mácsai Pál igazgató, hozzátéve, hogy a jövő évad megtervezésénél a fő szempont az volt, hogyan tudnak érdekes, vonzó és a saját művészeti horizontjukat nem feladó előadásokat színpadra állítani.

A 2022/23-as szezon nyolc bemutatójából öt ősbemutató – közülük egyet díszlet és jelmezek nélkül játszanak majd –, a nagyszínpadon mégis egy klasszikus kerül elsőként színre. Bár nem terveztek tematikus évadot, mégis valahol mindegyik produkció az emberi gyarlóság különböző változatait mutatja be.

IMG_4648af-142630.jpg

Patkós Márton és Józsa Bettina az Örkény Színház évadismertetőjén (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Molnár Ferenc Liliomját Kovács D. Dániel értelmezi újra, és nélkülözi majd a hagyományos ligeti romantikát. Elgondolásában inkább a jelenre való reflexióra helyeződik át a hangsúly. Az előadás érdekessége, hogy a színház egyik fiatal művésze, Józsa Bettina most először lesz látható főszerepben az Örkény Színház színpadán.

A december 21-i premier, a The Black Rider önéletrajzi ihletésű darabja, melyet William S. Burroughs egy Weber-opera, A bűvös vadász alapján írt, Robert Wilsonnal és Tom Waitsszel közösen. Burroughs a saját tragédiáját is belefűzte, sötétebb véget adva ezzel a történetnek: egy rosszul sikerült este után megölte a feleségét. Az előadást Polgár Csaba rendezi, az előadásban arra a kérdésre keresve a választ, hogy milyen paktumot kell kötnünk és kivel azért, hogy bizonyos körök elfogadjanak.

Polgár Csaba kiemelte, hogy már régóta szerette volna megrendezni a darabot, és most érzi úgy, hogy egy olyan színészgárda jött össze, hogy megvalósíthatja.

Zeneileg sem kell kompromisszumot kötnünk

– mondta a rendező.

Mácsai Pál is egy kortárs darabhoz nyúl, a Terrort is jegyző Ferdinand von Schirach drámáját, az Istent állítja színpadra. A német nyelvterületen rendkívül népszerű darabot az alkotók a magyar viszonyokra formálják: a méltósággal viselt elmúlásról, és annak körülményeiről beszélnek.

„A távozás nálunk nagyon esetleges” – mondta az igazgató, aki többek között azért tartja fontosnak, hogy beszéljünk a halálról, mert mindenkit érint és közös ügy.

IMG_0286-143536.jpg

Az Örkény Színház évadbejelentője (Fotó/Forrás: Örkény Színház)

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás rendezi. A várományos a legtöbbet játszott kortárs francia szerző, Jean Luc Lagarce műve, azonban ezúttal nemcsak a darab debütál Magyarországon: a drámaírónak, népszerűsége ellenére, még sosem volt bemutatója magyar színpadon.

A várományos abszurd komédia, amely egyszerre visel magán gogoli, csehovi és ionescói stílusjegyeket.

Az Örkény Stúdióban továbbra is a kísérletezőbb szellemű előadásokon van a hangsúly, Gáspár Ildikó például Ibsen Solnessét állítja színpadra. Kárpáti Péter Tejfakasztója a rendező improvizációs technikájával készül a színészek ötletei alapján, míg Fekete Ádám Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror című új munkája az apaság témakörét feszegeti.

Az évad végével előbemutatóval is készül a színház, Dávid Attila Emma című darabja Kerekes Éva egyszemélyes játékában valósul meg, és a családon belüli erőszakot tematizálja.

Jövőre új játszóhellyel is bővül az Örkény Színház: az Örkény Köz a teátrum saját színházpedagógiai foglalkozásainak ad majd otthont.

Fejléckép: Mácsai Pál az Örkény Színház évadbejelentőjén (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.