Színház

Az év színházi eseménye - 2010

2010.12.30. 09:00
Ajánlom
Mely színházi esemény volt a legfontosabb 2010-ben? Visszatekintő a fesztiválokra, díjkiosztókra, igazgatóválasztásokra.

2010 első jelentős színházi eseménye a negyedik DESZKA Fesztivál volt Debrecenben. A Drámaírók és Színházak Kerekasztalát 24 előadás "ülte körbe". A házigazda, Vidnyánszky Attila szerint a fesztivál sikertörténet, mert azt bizonyítja, hogy a kortárs magyar drámának helye van a nagyszínházakban is, nem csak a kísérleti műhelyekben.

A következő, nemzetközinek is számító színházi esemény a Budapesti Tavaszi Fesztivál volt. A magyar nyelvű program fő attrakciója a Lear király volt a Nemzetiben, Kulka János címszereplésével. A külföldi előadások közül a hamburgi Thalia Theater Kennedy-előadásáról és a Münchner Kammerspiele Hiob című előadásáról írt kritikát Kállai Katalin.

A tavasz hozta meg az idei első színházigazgató-váltást, igaz, kényszerből. Schwajda György váratlan halála után pályázatot írtak ki a kaposvári színház vezetésére, melyet Rátóti Zoltán nyert el, a volt igazgató végakaratával összhangban. Aztán az év folyamán több vidéki színházban is cserélődött a vezetés. A legnagyobb port a tatabányai Jászai Mari Színházban és a Pécsi Nemzeti Színházban történtek verték föl. Tatabányán Crespo Rodrigo lett az igazagtó, ám a pályázata a mai napig titkos. A Pécsi Nemzetiben pedig még mindig nem jutottak dűlőre, viszont a pályázók száma egyre csak nő...

Három és fél hónapon keresztül csatáztak egymással a színházak az élő Honfoglaló bajnoskágon a Trafóban. A döntő ütközet a POSzT keretein belül zajlott, a 27 induló közül végül a Színház- és Filmművészeti Egyetem csapata került ki győztesen.

Tavaly elmaradt a hagyományosnak mondható Vidéki Színházak Találkozója, idén azonban újraéledt, Rivalda Fesztivál néven. A tizenhárom vidéki előadásnak a Thália Színház adott otthont.

Június elején jubilált a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A 10. fesztivál fontos eseménye volt az EKF-programnak. A tíznapos rendezvény nem indult zökkenőmentesen: a budapesti Katona József Színház visszautasította a versenyprogramban való részvételt. A válogató, Fáy Miklós A hős és a csokoládékatona című elődást tartotta a versenyprogramba illőnek, ám a színház vezetése szerint "az elmúlt tizenegy hónap más bemutatói jobban reprezentálják színházuk művészi törekvéseit". Végül A kétfejű fenevad bekerült az OFF-programba, a Csokoládékatona helyett pedig az egri Maya szállt ringbe a díjakért. A jövő évtől változik a válogatás rendszere, egy személy helyett hárman döntik majd el, hogy mely 14 előadás versenyezhet egymással 2011-ben. Mindezektől függetlenül a fesztivál igazgatója és ügyvezetője, Simon István és Jordán Tamás lemondott posztjáról.

Alig ért véget a legfontosabb szakmai találkozó, máris beütött a krach: az Előadó-művészeti törvény alapján a VI-os kategóriába sorolt független társulatok 2010-es működési támogatásáról született döntést 2010. június 14-ig kellett volna nyilvánosságra hozni, ám ez július közepéig sem történt meg. Hosszas viták és egyeztetések után végül megszületett a NEFMI döntése: a rendelkezésre álló összeg 66%-át osztják szét, a maradék 34%-ot zárolják. Erről a 34%-ról mindmáig nem tudni. Ennek eredményeképpen a VI-os kategóriába tartozó társulatok és játszóhelyek jövője teljesen bizonytalan, senki sem tudja pontosan, hogy a jövő évadban mennyi pénz áll majd a rendelkezésére és az mire lesz elég.

Pécsett nem állt meg az élet a POSzT után: augusztus végén már kezdődött is a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál. A 15. alkalommal megrendezett esemény nyolc hazai és hat külföldi társulatnak adott megmutatkozási lehetőséget.

Alig ért véget a bábosok ünnepe, Nyíregyházán kezdődött a Vidámság és Derű Országos Fesztiválja. A VIDOR-on idén tizennégy színházi előadást láthatott a közönség, de minden nap ingyenes koncertek, felolvasások, kiállítások várták az érdeklődőket.

A VIDOR szinte már belecsúszott az évadkezdésbe. Szeptember 18-án harmadik alkalommal tartottak a színházak közös évadnyitót az Andrássy úton. A boulevard-t lezárták az autósok elől, a társulatok viszont kedvcsináló színházi produkciókkal és zenés-táncos forgataggal várták a kilátogatókat a közös évadnyitó dzsemborin.

A Színikritikusok Díja idén nagyobb figyelmet kapott, mint az elmúlt években. Kilépett a szigorú szakmai keretek közül, már nem csak a díjazottak vettek részt az ünnepségen, és nem fél óra alatt bonyolították le a ceremóniát. A Kritikuscéh a Budapest Bábszínházban rendezte meg a díjátadó ünnepséget, melyen természetesen a Fidelio stábja is részt vett.

A Budapesti Őszi Fesztivál legnagyobb színházi attrakciója Bodó Viktor budapesti vendégjátéka volt. A többszörös díjas Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című előadás, a Szputnyik és a Schauspielhaus Graz közös produkciója a Nemzetiben vendégszerepelt.

Hónapokkal a november 13-i premier előtt elkelt minden jegy a Sydney Theatre Company Csehov-premierjére. A Ványa bácsit a helyi lapok az év legjobban várt kulturális eseményének nevezték. Az előadást Ascher Tamás, a Katona József Színház rendezője és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora rendezte, Jelena Andrejevnát Cate Blanchette játszotta.

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Kortárs Drámafesztviált. Ezúttal a Egyesült Államok színháza és a kortárs lengyel dráma került a középpontba.

A 2010-es év egy igencsak megosztó eseménnyel zárult: ismét a Nemzeti Színház és Alföldi Róbert került a (kultúr)politikai csatározások kereszttüzébe. Az elmúlt hónapban az események láncolatáról igen részletesen beszámoltunk, itt elolvasható minden vonatkozó cikkünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.