Színház

Az év színházi eseménye - 2010

2010.12.30. 09:00
Ajánlom
Mely színházi esemény volt a legfontosabb 2010-ben? Visszatekintő a fesztiválokra, díjkiosztókra, igazgatóválasztásokra.

2010 első jelentős színházi eseménye a negyedik DESZKA Fesztivál volt Debrecenben. A Drámaírók és Színházak Kerekasztalát 24 előadás "ülte körbe". A házigazda, Vidnyánszky Attila szerint a fesztivál sikertörténet, mert azt bizonyítja, hogy a kortárs magyar drámának helye van a nagyszínházakban is, nem csak a kísérleti műhelyekben.

A következő, nemzetközinek is számító színházi esemény a Budapesti Tavaszi Fesztivál volt. A magyar nyelvű program fő attrakciója a Lear király volt a Nemzetiben, Kulka János címszereplésével. A külföldi előadások közül a hamburgi Thalia Theater Kennedy-előadásáról és a Münchner Kammerspiele Hiob című előadásáról írt kritikát Kállai Katalin.

A tavasz hozta meg az idei első színházigazgató-váltást, igaz, kényszerből. Schwajda György váratlan halála után pályázatot írtak ki a kaposvári színház vezetésére, melyet Rátóti Zoltán nyert el, a volt igazgató végakaratával összhangban. Aztán az év folyamán több vidéki színházban is cserélődött a vezetés. A legnagyobb port a tatabányai Jászai Mari Színházban és a Pécsi Nemzeti Színházban történtek verték föl. Tatabányán Crespo Rodrigo lett az igazagtó, ám a pályázata a mai napig titkos. A Pécsi Nemzetiben pedig még mindig nem jutottak dűlőre, viszont a pályázók száma egyre csak nő...

Három és fél hónapon keresztül csatáztak egymással a színházak az élő Honfoglaló bajnoskágon a Trafóban. A döntő ütközet a POSzT keretein belül zajlott, a 27 induló közül végül a Színház- és Filmművészeti Egyetem csapata került ki győztesen.

Tavaly elmaradt a hagyományosnak mondható Vidéki Színházak Találkozója, idén azonban újraéledt, Rivalda Fesztivál néven. A tizenhárom vidéki előadásnak a Thália Színház adott otthont.

Június elején jubilált a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A 10. fesztivál fontos eseménye volt az EKF-programnak. A tíznapos rendezvény nem indult zökkenőmentesen: a budapesti Katona József Színház visszautasította a versenyprogramban való részvételt. A válogató, Fáy Miklós A hős és a csokoládékatona című elődást tartotta a versenyprogramba illőnek, ám a színház vezetése szerint "az elmúlt tizenegy hónap más bemutatói jobban reprezentálják színházuk művészi törekvéseit". Végül A kétfejű fenevad bekerült az OFF-programba, a Csokoládékatona helyett pedig az egri Maya szállt ringbe a díjakért. A jövő évtől változik a válogatás rendszere, egy személy helyett hárman döntik majd el, hogy mely 14 előadás versenyezhet egymással 2011-ben. Mindezektől függetlenül a fesztivál igazgatója és ügyvezetője, Simon István és Jordán Tamás lemondott posztjáról.

Alig ért véget a legfontosabb szakmai találkozó, máris beütött a krach: az Előadó-művészeti törvény alapján a VI-os kategóriába sorolt független társulatok 2010-es működési támogatásáról született döntést 2010. június 14-ig kellett volna nyilvánosságra hozni, ám ez július közepéig sem történt meg. Hosszas viták és egyeztetések után végül megszületett a NEFMI döntése: a rendelkezésre álló összeg 66%-át osztják szét, a maradék 34%-ot zárolják. Erről a 34%-ról mindmáig nem tudni. Ennek eredményeképpen a VI-os kategóriába tartozó társulatok és játszóhelyek jövője teljesen bizonytalan, senki sem tudja pontosan, hogy a jövő évadban mennyi pénz áll majd a rendelkezésére és az mire lesz elég.

Pécsett nem állt meg az élet a POSzT után: augusztus végén már kezdődött is a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál. A 15. alkalommal megrendezett esemény nyolc hazai és hat külföldi társulatnak adott megmutatkozási lehetőséget.

Alig ért véget a bábosok ünnepe, Nyíregyházán kezdődött a Vidámság és Derű Országos Fesztiválja. A VIDOR-on idén tizennégy színházi előadást láthatott a közönség, de minden nap ingyenes koncertek, felolvasások, kiállítások várták az érdeklődőket.

A VIDOR szinte már belecsúszott az évadkezdésbe. Szeptember 18-án harmadik alkalommal tartottak a színházak közös évadnyitót az Andrássy úton. A boulevard-t lezárták az autósok elől, a társulatok viszont kedvcsináló színházi produkciókkal és zenés-táncos forgataggal várták a kilátogatókat a közös évadnyitó dzsemborin.

A Színikritikusok Díja idén nagyobb figyelmet kapott, mint az elmúlt években. Kilépett a szigorú szakmai keretek közül, már nem csak a díjazottak vettek részt az ünnepségen, és nem fél óra alatt bonyolították le a ceremóniát. A Kritikuscéh a Budapest Bábszínházban rendezte meg a díjátadó ünnepséget, melyen természetesen a Fidelio stábja is részt vett.

A Budapesti Őszi Fesztivál legnagyobb színházi attrakciója Bodó Viktor budapesti vendégjátéka volt. A többszörös díjas Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című előadás, a Szputnyik és a Schauspielhaus Graz közös produkciója a Nemzetiben vendégszerepelt.

Hónapokkal a november 13-i premier előtt elkelt minden jegy a Sydney Theatre Company Csehov-premierjére. A Ványa bácsit a helyi lapok az év legjobban várt kulturális eseményének nevezték. Az előadást Ascher Tamás, a Katona József Színház rendezője és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora rendezte, Jelena Andrejevnát Cate Blanchette játszotta.

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Kortárs Drámafesztviált. Ezúttal a Egyesült Államok színháza és a kortárs lengyel dráma került a középpontba.

A 2010-es év egy igencsak megosztó eseménnyel zárult: ismét a Nemzeti Színház és Alföldi Róbert került a (kultúr)politikai csatározások kereszttüzébe. Az elmúlt hónapban az események láncolatáról igen részletesen beszámoltunk, itt elolvasható minden vonatkozó cikkünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.