Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

2022.09.29. 15:25
Ajánlom
A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.

A színház-, film- és táncművészet kategória korábbi díjazottjai közös közleményben foglalták össze álláspontjukat, elhatárolódva kollégájuk gesztusától, és kiállva a díj függetlensége mellett. Közülük Vecsei H. Miklós külön is megszólalt, pontosítva véleményét.

Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint reakciói legfőképp a véleményszabadságról, a színészszakma összefogásáról, valamint a díjak függetlenségéről szóltak, utóbbihoz kapcsolódik Székely Csaba rövid reflexiója is.

Álláspontja szerint a függetlenségi reflexeket tanulni kell, mert a társadalomban nincs jelen eredendően, azonban ez nem könnyű a folyamat a „post truth” és a „fake news” korában, ahol a „független” fogalma volt az első, ami leépült és hiteltelenné vált.

„Vilmányi Benett gesztusa és a nyílt levél aláíróinak gesztusa – paradox módon, de – ugyanazt a függetlenséget célozza meg, csak más eszközökkel, máshonnan kiindulva, és persze más-más eredménnyel”

– írja Székely Csaba, hozzátéve, hogy a probléma abból ered, hogy a tanulási folyamat elején vagyunk.

„Egyikük sem akart rosszat, mindnyájan őrizni próbálták a saját méltóságukat – és ez a szándék nagyon helyes” – zárja gondolatait a drámaíró, mindegyik fél irányába megértést kérve.

A reflexiót Székely Csaba engedélyével közöljük:

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni. Egy társadalomban nincsenek ab ovo függetlenségi reflexek. Ezeket tanulni kell. És ez nem könnyű egy ilyen világban, a post truth és fake news korában, ahol a »független« volt az egyik első fogalom, amit leépítettek és hiteltelenítettek. Vilmányi Benett gesztusa és a nyílt levél aláíróinak gesztusa – paradox módon, de – ugyanazt a függetlenséget célozza meg, csak más eszközökkel, máshonnan kiindulva, és persze más-más eredménnyel. Ami félresikerült, kisiklott ebben a történetben, azt pont azért érthető, mert még a tanulási folyamat elején vagyunk. Egyikük sem akart rosszat, mindnyájan őrizni próbálták a saját méltóságukat – és ez a szándék nagyon helyes. Ezért kell megpróbálni megérteni mindnyájukat, akkor is, ha valamelyik gesztussal nem értünk egyet.”

Fejléckép: Székely Csaba (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

Kapcsolódó

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.
Színház hír

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnöki tisztségében

Az újraválasztott vezető folytatni kívánja a korábban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az Unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az Európai Színházi Unió bővítését.
Színház ajánló

Jótékonysági előadáson látta vendégül a Vörösmarty Színház a beregszászi társulatot

A kárpátaljai művészek a Tóték után ezúttal A helység kalapácsát hozták el Székesfehérvárra december 2-án. Az előadás az Alba Regia Teátrum Alapítvány a Vörösmarty Színházért szervezésében érkezett a Kozák András Stúdióba, az est bevételét a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház művészei számára ajánlották fel.