Színház

Az imádott Halász Judit a brit uralkodó bőrébe bújik

2016.10.12. 10:28
Ajánlom
Igazi sikerdarabot, a II. Erzsébetről szóló Audienciát mutatják be október 14-én a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében.

Több dolog miatt is érdekes lehet

A darab nem hiába fut sikeresen a Broadway és a West End színpadain, ugyanis az Audiencia nemcsak szórakoztató előadásnak tűnik, de nagyon aktuális is, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata ma is központi téma, II. Erzsébetre pedig szinte mindenki kíváncsi

Isten óvd a királynőt!

Kapcsolódó

Isten óvd a királynőt!

Ma ünnepli 90. születésnapját II. Erzsébet, a leghosszabb ideig hivatalában lévő brit uralkodó.

Az előadás révén betekintést kapunk a  a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónőjének munkával eltöltött hétköznapjairól, a kormányzás nehézségeibe, és rálátást kapunk arra is, hogy milyen lehet valójában a világ egyik legismertebb nője és megismerhetjük miniszterelnökeit is: Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort vagy éppen David Cameront. 

 Halász Judit számára is fontos szerep

Hiszen a királynő megformálása egyben ötven éves karrierjének újabb fontos állomását jelenti a Vígszínház színésznőjének. Halász Judit szerint II. Erzsébet hétköznapian viselkedik azokkal, akikkel személyes kapcsolatba kerül.  És hozzáteszi, tévedés azt hinni, hogy ez a hivatás könnyű.

Bár ott a gazdagság, a fény, a pompa, a kiszolgáltság, azért ebben nagyon sok kiszolgáltatottság is van, hiszen hite szerint minden napjának minden percét a brit nép szolgálatának szeretné szentelni

- mondja a színésznő, aki előtt már Helen Mirren is eljátszotta a brit uralkodó szerepét.

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

Kapcsolódó

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

A legjobb színésznő díjával jutalmazták a II. Erzsébetet alakító Helen Mirrent a Laurence Olivier-díjak április 28-i londoni gálaestjén. Az előadás az NT Live részeként tekinthető meg június 13-án és 14-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Természetesen az is kiderül Erzsébetről, hogy miként viselkedett a minisztereivel. Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy mindenkivel ugyanúgy, és azt is elárulhatjuk szpojler nélkül, hogy még kedvence is volt neki. Bár gyerekkora óta szigorú szabályrendszer szerint viselkedik és éli mindennapjait, egyes szituációkban azért láttatni engedi, hogy a diplomatikus válaszok és a kimért mozdulatok mögött, milyen is az igazi Erzsébet. Ez az Erzsébet néha arra vágyik, hogy hétköznapi feleségként éljen egy vidéki házban, távol a kormányzás felelősségétől, a feszes napirendektől és a szigorú szabályoktól. 

Halázs Judit - Audiencia

Halázs Judit - Audiencia (Fotó/Forrás: Vígszínház)

Halász Judit számára például alapos felkészülést igényelt, hiszen egy királynő megformálásakor egyáltalán nem mindegy, hogy az őt alakító színésznő hogyan tartja a lábát, vagy fogja a teáscsészét. Hogy minden mozdulat a helyén legyen Görög Ibolya protokoll szakértő  felelt, aki tanácsaival, észrevételeivel látta el a színészeket.

Az előadás jelmeztervezője, Pusztai Juditnak is fel volt adva a lecke, hiszen hitelesen vissza kellett adni a magazinokból, történelmi fotókból megismert  királyi palota hangulatát és a királynő öltözködési stílusát.

A hétköznapokon használt kosztümjei világosak és pasztellek, a szivárvány minden színében, de mindenhez fekete cipőt és fekete táskát hord, amit akkor sem ereszt, amikor a palotában közlekedik

– mondja az uralkodóról Halász Judit.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.
Színház kritika

Hamlet hátsója

Mit kezd a 21. század embere Shakespeare legnépszerűbb és talán legtöbbet játszott királydrámájával, a Hamlettel? Tud-e ez a többszörös áthallásokkal tarkított, az emberi gyarlóságot a maga valóságában megmutató mű a mai színháznéző számára is befogadhatóvá, mi több, érdekessé válni? Tompa Gábor kísérletet tesz rá, hogy megszólítsa a mostani fiatal nézőgenerációt, modern köntösbe bújtatva a helsingőri történetet.
Színház hír

Gálával ünnepli 30 éves jubileumát a Kolibri Színház

A teátrum május 14-én egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket, felelevenítve az elmúlt három évtized legemlékezetesebb pillanatait is.