Színház

Az imádott Halász Judit a brit uralkodó bőrébe bújik

2016.10.12. 10:28
Ajánlom
Igazi sikerdarabot, a II. Erzsébetről szóló Audienciát mutatják be október 14-én a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében.

Több dolog miatt is érdekes lehet

A darab nem hiába fut sikeresen a Broadway és a West End színpadain, ugyanis az Audiencia nemcsak szórakoztató előadásnak tűnik, de nagyon aktuális is, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata ma is központi téma, II. Erzsébetre pedig szinte mindenki kíváncsi

Isten óvd a királynőt!

Kapcsolódó

Isten óvd a királynőt!

Ma ünnepli 90. születésnapját II. Erzsébet, a leghosszabb ideig hivatalában lévő brit uralkodó.

Az előadás révén betekintést kapunk a  a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónőjének munkával eltöltött hétköznapjairól, a kormányzás nehézségeibe, és rálátást kapunk arra is, hogy milyen lehet valójában a világ egyik legismertebb nője és megismerhetjük miniszterelnökeit is: Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort vagy éppen David Cameront. 

 Halász Judit számára is fontos szerep

Hiszen a királynő megformálása egyben ötven éves karrierjének újabb fontos állomását jelenti a Vígszínház színésznőjének. Halász Judit szerint II. Erzsébet hétköznapian viselkedik azokkal, akikkel személyes kapcsolatba kerül.  És hozzáteszi, tévedés azt hinni, hogy ez a hivatás könnyű.

Bár ott a gazdagság, a fény, a pompa, a kiszolgáltság, azért ebben nagyon sok kiszolgáltatottság is van, hiszen hite szerint minden napjának minden percét a brit nép szolgálatának szeretné szentelni

- mondja a színésznő, aki előtt már Helen Mirren is eljátszotta a brit uralkodó szerepét.

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

Kapcsolódó

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

A legjobb színésznő díjával jutalmazták a II. Erzsébetet alakító Helen Mirrent a Laurence Olivier-díjak április 28-i londoni gálaestjén. Az előadás az NT Live részeként tekinthető meg június 13-án és 14-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Természetesen az is kiderül Erzsébetről, hogy miként viselkedett a minisztereivel. Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy mindenkivel ugyanúgy, és azt is elárulhatjuk szpojler nélkül, hogy még kedvence is volt neki. Bár gyerekkora óta szigorú szabályrendszer szerint viselkedik és éli mindennapjait, egyes szituációkban azért láttatni engedi, hogy a diplomatikus válaszok és a kimért mozdulatok mögött, milyen is az igazi Erzsébet. Ez az Erzsébet néha arra vágyik, hogy hétköznapi feleségként éljen egy vidéki házban, távol a kormányzás felelősségétől, a feszes napirendektől és a szigorú szabályoktól. 

Halázs Judit - Audiencia

Halázs Judit - Audiencia (Fotó/Forrás: Vígszínház)

Halász Judit számára például alapos felkészülést igényelt, hiszen egy királynő megformálásakor egyáltalán nem mindegy, hogy az őt alakító színésznő hogyan tartja a lábát, vagy fogja a teáscsészét. Hogy minden mozdulat a helyén legyen Görög Ibolya protokoll szakértő  felelt, aki tanácsaival, észrevételeivel látta el a színészeket.

Az előadás jelmeztervezője, Pusztai Juditnak is fel volt adva a lecke, hiszen hitelesen vissza kellett adni a magazinokból, történelmi fotókból megismert  királyi palota hangulatát és a királynő öltözködési stílusát.

A hétköznapokon használt kosztümjei világosak és pasztellek, a szivárvány minden színében, de mindenhez fekete cipőt és fekete táskát hord, amit akkor sem ereszt, amikor a palotában közlekedik

– mondja az uralkodóról Halász Judit.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.