Színház

Az imádott Halász Judit a brit uralkodó bőrébe bújik

2016.10.12. 10:28
Ajánlom
Igazi sikerdarabot, a II. Erzsébetről szóló Audienciát mutatják be október 14-én a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében.

Több dolog miatt is érdekes lehet

A darab nem hiába fut sikeresen a Broadway és a West End színpadain, ugyanis az Audiencia nemcsak szórakoztató előadásnak tűnik, de nagyon aktuális is, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata ma is központi téma, II. Erzsébetre pedig szinte mindenki kíváncsi

Isten óvd a királynőt!

Kapcsolódó

Isten óvd a királynőt!

Ma ünnepli 90. születésnapját II. Erzsébet, a leghosszabb ideig hivatalában lévő brit uralkodó.

Az előadás révén betekintést kapunk a  a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónőjének munkával eltöltött hétköznapjairól, a kormányzás nehézségeibe, és rálátást kapunk arra is, hogy milyen lehet valójában a világ egyik legismertebb nője és megismerhetjük miniszterelnökeit is: Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort vagy éppen David Cameront. 

 Halász Judit számára is fontos szerep

Hiszen a királynő megformálása egyben ötven éves karrierjének újabb fontos állomását jelenti a Vígszínház színésznőjének. Halász Judit szerint II. Erzsébet hétköznapian viselkedik azokkal, akikkel személyes kapcsolatba kerül.  És hozzáteszi, tévedés azt hinni, hogy ez a hivatás könnyű.

Bár ott a gazdagság, a fény, a pompa, a kiszolgáltság, azért ebben nagyon sok kiszolgáltatottság is van, hiszen hite szerint minden napjának minden percét a brit nép szolgálatának szeretné szentelni

- mondja a színésznő, aki előtt már Helen Mirren is eljátszotta a brit uralkodó szerepét.

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

Kapcsolódó

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

A legjobb színésznő díjával jutalmazták a II. Erzsébetet alakító Helen Mirrent a Laurence Olivier-díjak április 28-i londoni gálaestjén. Az előadás az NT Live részeként tekinthető meg június 13-án és 14-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Természetesen az is kiderül Erzsébetről, hogy miként viselkedett a minisztereivel. Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy mindenkivel ugyanúgy, és azt is elárulhatjuk szpojler nélkül, hogy még kedvence is volt neki. Bár gyerekkora óta szigorú szabályrendszer szerint viselkedik és éli mindennapjait, egyes szituációkban azért láttatni engedi, hogy a diplomatikus válaszok és a kimért mozdulatok mögött, milyen is az igazi Erzsébet. Ez az Erzsébet néha arra vágyik, hogy hétköznapi feleségként éljen egy vidéki házban, távol a kormányzás felelősségétől, a feszes napirendektől és a szigorú szabályoktól. 

Halázs Judit - Audiencia

Halázs Judit - Audiencia (Fotó/Forrás: Vígszínház)

Halász Judit számára például alapos felkészülést igényelt, hiszen egy királynő megformálásakor egyáltalán nem mindegy, hogy az őt alakító színésznő hogyan tartja a lábát, vagy fogja a teáscsészét. Hogy minden mozdulat a helyén legyen Görög Ibolya protokoll szakértő  felelt, aki tanácsaival, észrevételeivel látta el a színészeket.

Az előadás jelmeztervezője, Pusztai Juditnak is fel volt adva a lecke, hiszen hitelesen vissza kellett adni a magazinokból, történelmi fotókból megismert  királyi palota hangulatát és a királynő öltözködési stílusát.

A hétköznapokon használt kosztümjei világosak és pasztellek, a szivárvány minden színében, de mindenhez fekete cipőt és fekete táskát hord, amit akkor sem ereszt, amikor a palotában közlekedik

– mondja az uralkodóról Halász Judit.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.