Színház

Az imádott Halász Judit a brit uralkodó bőrébe bújik

2016.10.12. 10:28
Ajánlom
Igazi sikerdarabot, a II. Erzsébetről szóló Audienciát mutatják be október 14-én a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében.

Több dolog miatt is érdekes lehet

A darab nem hiába fut sikeresen a Broadway és a West End színpadain, ugyanis az Audiencia nemcsak szórakoztató előadásnak tűnik, de nagyon aktuális is, hiszen Anglia és az európai kontinens kapcsolata ma is központi téma, II. Erzsébetre pedig szinte mindenki kíváncsi

Isten óvd a királynőt!

Kapcsolódó

Isten óvd a királynőt!

Ma ünnepli 90. születésnapját II. Erzsébet, a leghosszabb ideig hivatalában lévő brit uralkodó.

Az előadás révén betekintést kapunk a  a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónőjének munkával eltöltött hétköznapjairól, a kormányzás nehézségeibe, és rálátást kapunk arra is, hogy milyen lehet valójában a világ egyik legismertebb nője és megismerhetjük miniszterelnökeit is: Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort vagy éppen David Cameront. 

 Halász Judit számára is fontos szerep

Hiszen a királynő megformálása egyben ötven éves karrierjének újabb fontos állomását jelenti a Vígszínház színésznőjének. Halász Judit szerint II. Erzsébet hétköznapian viselkedik azokkal, akikkel személyes kapcsolatba kerül.  És hozzáteszi, tévedés azt hinni, hogy ez a hivatás könnyű.

Bár ott a gazdagság, a fény, a pompa, a kiszolgáltság, azért ebben nagyon sok kiszolgáltatottság is van, hiszen hite szerint minden napjának minden percét a brit nép szolgálatának szeretné szentelni

- mondja a színésznő, aki előtt már Helen Mirren is eljátszotta a brit uralkodó szerepét.

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

Kapcsolódó

Elismerték Helen Mirren színházi alakítását

A legjobb színésznő díjával jutalmazták a II. Erzsébetet alakító Helen Mirrent a Laurence Olivier-díjak április 28-i londoni gálaestjén. Az előadás az NT Live részeként tekinthető meg június 13-án és 14-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Természetesen az is kiderül Erzsébetről, hogy miként viselkedett a minisztereivel. Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy mindenkivel ugyanúgy, és azt is elárulhatjuk szpojler nélkül, hogy még kedvence is volt neki. Bár gyerekkora óta szigorú szabályrendszer szerint viselkedik és éli mindennapjait, egyes szituációkban azért láttatni engedi, hogy a diplomatikus válaszok és a kimért mozdulatok mögött, milyen is az igazi Erzsébet. Ez az Erzsébet néha arra vágyik, hogy hétköznapi feleségként éljen egy vidéki házban, távol a kormányzás felelősségétől, a feszes napirendektől és a szigorú szabályoktól. 

Halázs Judit - Audiencia

Halázs Judit - Audiencia (Fotó/Forrás: Vígszínház)

Halász Judit számára például alapos felkészülést igényelt, hiszen egy királynő megformálásakor egyáltalán nem mindegy, hogy az őt alakító színésznő hogyan tartja a lábát, vagy fogja a teáscsészét. Hogy minden mozdulat a helyén legyen Görög Ibolya protokoll szakértő  felelt, aki tanácsaival, észrevételeivel látta el a színészeket.

Az előadás jelmeztervezője, Pusztai Juditnak is fel volt adva a lecke, hiszen hitelesen vissza kellett adni a magazinokból, történelmi fotókból megismert  királyi palota hangulatát és a királynő öltözködési stílusát.

A hétköznapokon használt kosztümjei világosak és pasztellek, a szivárvány minden színében, de mindenhez fekete cipőt és fekete táskát hord, amit akkor sem ereszt, amikor a palotában közlekedik

– mondja az uralkodóról Halász Judit.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Klasszikus

A Kertész házaspár tiszteletére alapított díjban részesült Váradi Gyula

Idén első alkalommal adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat, amelyet a Virtuózok felfedezettje, Váradi Gyula vehetett át.
Klasszikus

Triók hangszerekre és akadémiákra

Novemberben izgalmas nemzetközi kortárszenei eseménynek ad otthont a Zeneakadémia. Mi alakulhat ki három fiatal, kortárs zenében jártas művész és négy római zeneszerző együttműködéséből, ha céljuk a kürtcselló-zongora-trió repertoárjának bővítése? A Trio Inception november 11-i koncertje minden szempontból friss zenei élménynek ígérkezik, amelyet kár lenne elmulasztani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Színház ajánló

A színház mint Agora

A színház is egyfajta agoraként működik, hiszen több művészeti ágat ötvöz. Erre a sokszínűségre helyez hangsúlyt a 2019/2020-as évadban a József Attila Színház.
Színház hír

Előadás közben szakadt le egy londoni színház mennyezete

Többen megsérültek, amikor a londoni Piccadilly Színház mennyezetének egy darabja lezuhant a nézőtérre - írta a BBC csütörtökön.
Színház hír

11 év szünet után rendezik meg újra az Európai Színházi Unió fesztiválját

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében megvalósuló eseményt november 19. és 30. között tartják tizenöt társulat, köztük a Vígszínház részvételével.
Színház hír

Elhunyt Karinthy Márton

A Kossuth-díjas színigazgatót, színházrendezőt, írót, a Karinthy Színház alapító igazgatóját hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál 71. életévében.