Színház

Az indulás éveire emlékezik az idén 70 éves OSZMI

2022.11.04. 10:35
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a kerek évforduló alkalmából az indulás éveit eleveníti fel. Sorozatukban az intézeten belül működő különböző gyűjtemények első szerzeményeit mutatják be.

Az 1952-ben alapított intézmény a magyar színházi múltat idéző írásos dokumentumok mellett egyedüli módon azokat a tárgyi és képi emlékeket is felkutatta és megőrizte, amelyek közvetlenebb kapcsolatot jelentenek elmúlt színházi előadásokkal, alkotókkal és korszakokkal.

Az évforduló alkalmából bemutatják, hogy milyen alkotások, tárgyak, dokumentumok kerültek be elsőként a gyűjteménybe.

A november 3-án indított többrészes sorozatukban az intézeten belül működő különböző tárak első szerzeményeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az OSZMI hetvenéves múltjáról szóló részletes írás Betekintő – színházi blog című sorozatukban olvasható. Mint Gajdó Tamás színháztörténész írja, a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 novemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot. Az intézmény igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzése az volt, hogy

megismertesse a kortársakat a magyar színjátszás múltjával, ezzel segítse az alkotók munkáját, és a színházért rajongó közönségnek a régmúlt idők színjátszását bemutassa.

A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek – Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla – személye, valamint az 1952. február 12-én megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum ide vonzotta a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait.

A gyűjteményépítést Gobbi Hilda, a Bajor Gizi Múzeum alapítója is segítette

– idézi fel Gajdó Tamás.

Az első állandó kiállítás – A magyar színészet hősi harca – 1954. december 28-án nyílt meg a Krisztina körúti épületben, és az első hivatásos magyar színtársulat megalakulásától kezdve a vándorszínészet korszakán keresztül a Nemzeti Színház történetét és kezdeti éveit mutatta be. Az intézmény 1991-től a múzeumi tevékenységet is hangsúlyozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet néven működik. Az alapítóokirat szerint országos gyűjtőkörű szakmúzeum, állandó kiállítóhelye a Bajor Gizi Színészmúzeum.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet első műtárgyát 1952. november 24-én leltározta be a korabeli munkatárs. A Novelly Antal ajándékaként bekerült, 13,1 x 9,6 centiméteres, a Münchenben kiadott „Modern mesterek galériája” sorozatban megjelent fényképen Kéméndy Jenő (1860-1925) Párbaj című festménye látható. Kéméndy a századforduló és a 20. század első évtizedeinek kiemelkedő jelmez- és díszlettervezője, szcenikusa volt, aki számos színpadi találmánnyal – pl. reptetőszerkezettel, tűzokádó sárkánnyal – kápráztatta el a korabeli nézőket, elsősorban a Nemzeti Színház és az Operaház színpadán – olvasható az OSZMI Facebook-oldalán.

Fejléckép: Kéméndy Jenő (1860-1925) Párbaj (Forrás/Fotó: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Facebook-oldala)

Emlékkiállítást rendez Börcsök Enikő tiszteletére az OSZMI

Kapcsolódó

Emlékkiállítást rendez Börcsök Enikő tiszteletére az OSZMI

A Jászai Mari-díjas színésznő tiszteletére nyíló kamaratárlat június 18-tól látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Házassági drámát mutat be áprilisban a Rózsavölgyi Szalon

David Eldridge Bármit mondhatsz című drámáját láthatja a közönség április 11-én, a Rózsavölgyi Szalon tizenkettedik születésnapján, Kovács Patrícia és Schmied Zoltán szereplésével. Az előadás a hónap során további négy alkalommal kerül színre.
Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.