Színház

Az írók is beszálltak a tiltakozásba: élőláncos felolvasás lesz az SZFE előtt

2020.09.02. 10:05
Ajánlom
A történtekre most Vidnyánszky Attila is válaszolt.

Korábban már olvashatták, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő este tüntetést szerveztek, majd éjfélkor elfoglalták és elbarikádozták az egyetem Vas utcai épületét. Ezt követően pontokba szedték követeléseiket az új kuratórium lemondásáról és az egyetem autonómiájának visszaállításáról – ennek kapcsán kérdezték a kuratórium kinevezett elnökét, Vidnyányszky Attilát kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Követelik a kuratórium lemondását és az egyetemi autonómiát a színművészetisek

Kapcsolódó

Követelik a kuratórium lemondását és az egyetemi autonómiát a színművészetisek

Pontokba szedett követeléseiket olvasták fel fél négykor az egyetemisták a Színház- és Filmművészeti Egyetem elbarikádozott, Vas utcai épülete előtt, amit még hétfő este foglaltak el.

A színházigazgató véleménye szerint a szervezeti és működési szabályzat jogszerűen jött létre, és ez az egyetlen módja annak, hogy változás következzen be. Vidnyánszky elmondása szerint ők korábban is szerettek volna tárgyalni, ugyanis a kuratórium nem szeretné eltüntetni a meglévő dolgokat, de az egyetem ezt "nem hallotta meg", így nem jöhetett létre valódi szakmai vita.

Az első pillanattól kezdve igazából az egyetem vezetése nem akart elfogadni semmit, ami változás szempontjából fontos lett volna.

- állította. 

A történtekre most az írók is reagáltak:

Simon Márton, Tóth Réka Ágnes és Závada Péter az egyetem egyik hallgatójával, Szurdi Pannival közösen felhívást indított, és békés, élőláncos felolvasást szervez az egyetem épülete elé szeptember 2-án 6 órára.

„A magyar színházi és irodalmi hagyomány szervesen összefonódik, még ha erről az utóbbi évtizedekben sokszor kevéssé is vettünk tudomást. Mi, magyar írók kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk az egyetem hallgatóival, és a filmes és színházi szakma valamennyi képviselőjével, akiket a SZFE einstandolása akár hosszú távon is igen nehéz helyzetbe hoz” – írják a Facebook-eseményben, amelyben írótársaikat, barátaikat, ismerőseiket is meghívták, különös tekintettel a Slam Poetry Közösségre, a Fiatal Írók Szövetségére és a Szépírók Társaságára. Parti Nagy Lajos petícióval csatlakozik az ügyhöz, amit számos irodalmár aláírt csupán egy nap leforgása alatt. 

A Katona József Színház és az Örkény Színház szintén támogatását fejezte ki az SZFE tüntetői iránt. Kedd esti előadásaik után az egyetem diákjai felmentek a színpadra, és elénekeltek egy átköltött népdalt. Mindkét színház kijelentette, hogy kiállnak a tiltakozók mellett.

Fejléckép: Fidelio

„Zoli, szólnod kell, el kell mondanod” – Alföldi Róbert nyílt levele Rátóti Zoltánnak

Kapcsolódó

„Zoli, szólnod kell, el kell mondanod” – Alföldi Róbert nyílt levele Rátóti Zoltánnak

Alföldi Róbert a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében szólította meg pályatársát, az SZFE-t fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi tagját.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.