Színház

Az olaszliszkai lincselésről mutatnak be darabot a Katonában

2015.10.09. 10:18
Ajánlom
Az évad első nagyszínpadi bemutatóját tartják október 9-én a Katona József Színházban: a Borbély Szilárd művéből készült Az olaszliszkai című előadást Máté Gábor rendezésében tűzik műsorra a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként.

A görög tragédiák formáját idéző darab egyik történetszála a 2005-ös olaszliszkai lincselést, a másik a kelet-európai vidéki zsidóság eltűnésének mozzanatait dolgozza fel - hogy aztán tágabban is foglalkozzon a mai magyar társadalom állapotával. A lincselés története több ponton, elsősorban a gyilkosság brutalitását illetően összecseng a szerző személyes tragédiájával: szülei 2000 karácsonyán rablótámadás áldozatai lettek, édesanyját megölték, édesapját súlyosan bántalmazták. Borbély Szilárd 2014-ben meghalt, öngyilkossága mélyen megrázta a magyar irodalmi és közéletet.

Az olaszliszkai 

Az olaszliszkai  (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

Máté Gábor Az olaszliszkai című előadásról azt mondta: nem a konkrét eset érdekelte, inkább az, hogy annak milyen vonzata van, és milyen az a közeg, amelyben egy ilyen tragédia megtörténik.Az itthoni állapotok foglalkoztattak és maga a szerző személye, akinek írásművészete rendkívül nagy hatással van rám - mondta a rendező. Hozzátette: a mához szóló, rólunk és magyarországi állapotainkról szóló előadást szeretett volna készíteni, és a darab különös formája is vonzotta, érdekelte, hogyan lehet ezt színpadon megvalósítani. Korábban a színművészeti egyetemen a szerző Nincstelenek című regényével foglalkozott, a könyv nagy hatással volt rá és a diákokra, egy előadást is létrehoztak belőle.

Az olaszliszkai

Az olaszliszkai (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

Az olaszliszkai című előadás szövegkönyve Borbély Szilárd drámáinak, verseinek, prózai műveinek, nyilatkozatainak, a bírósági tárgyalások jegyzőkönyveinek felhasználásával készült. A rendező példaként említette, hogy az eredeti darabban csak a bíró jelent meg markánsan, de szerette volna, ha az ügyvéd és az ügyész is megszólal, mert kíváncsi volt rá, hogy mit lehet ebben a kérdésben pro és kontra elmondani, és ezáltal a magyarországi viszonyokat is jobban meg lehet jeleníteni. Az előadás zenéje, amely Kiss Ferenc munkája, a cigány, a magyar és a zsidó zenei kultúrából merít, azok ötvözete. A rendező arról beszélt, hogy a darabban az emlékezet sokszor szóba kerül. Az egyik szereplő a saját identitását keresi és emlékeit annak a népnek, amely valaha itt élt Magyarországon, de jelentős részét elpusztították. Az olaszliszkai zsinagóga összes kövét széthordták - mondta, hozzátéve, hogy egyébként 2020-ra a tervek szerint elkészül a zsinagóga mása, uniós támogatással. Mint kiemelte, a zsidó örökség e részének feltámasztására való szándék egybevág Borbély Szilárd gondolkodásával.

Az előadásba beleszőtt harmadik szálról, a szerző családi tragédiájáról szólva elmondta: Borbély Szilárd írásművészete a szüleit ért rablógyilkosság után gyökeresen megváltozott, minden művében fellelhetőek azok a motívumok, amelyek visszautalnak saját sorsára. Ezek az olaszliszkai történetben is sokszor megjelennek - néha csak képek formájában, szókapcsolatokban, egy-egy eldugott verssorban, ahogy rímelteti a saját történetére a lincselést vagy a büntetőjogi szituációt.Borbély Szilárd szüleinek a gyilkosai nem lettek meg, de az író ettől nem vált bosszúszomjassá, hanem megpróbálta az egészet valamilyen módon megérteni. Az egésznek különös színezetet ad, hogy pont karácsony este történt a tragédia - emelte ki a rendező. Hozzátette: az író döbbenten hallgatta a gyilkosság gyanúsítottjainak vallomását, próbálta felfogni, mi történik olyankor, amikor a bíróságnak nem állnak rendelkezésére bizonyítékok, hogyan lehetséges, hogy a rendőrség lemarad a legfontosabb nyomokról, és hogy az ügyészség nem kellő határozottsággal lép fel ezekben az ügyekben.

Az olaszliszkai 

Az olaszliszkai  (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

A Katona József Színház előadásában Fekete Ernő, Pálmai Anna, Mészáros Blanka, Pálos Hanna, Szacsvay László, Haumann Péter, Bán János, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Pelsőczy Réka, Tasnádi Bence, Baki Dániel, Dér Zsolt és Papp Endre játszik. A díszlet Cziegler Balázs, a jelmez Füzér Anni munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.