Színház

Az olaszliszkai lincselésről mutatnak be darabot a Katonában

2015.10.09. 10:18
Ajánlom
Az évad első nagyszínpadi bemutatóját tartják október 9-én a Katona József Színházban: a Borbély Szilárd művéből készült Az olaszliszkai című előadást Máté Gábor rendezésében tűzik műsorra a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként.

A görög tragédiák formáját idéző darab egyik történetszála a 2005-ös olaszliszkai lincselést, a másik a kelet-európai vidéki zsidóság eltűnésének mozzanatait dolgozza fel - hogy aztán tágabban is foglalkozzon a mai magyar társadalom állapotával. A lincselés története több ponton, elsősorban a gyilkosság brutalitását illetően összecseng a szerző személyes tragédiájával: szülei 2000 karácsonyán rablótámadás áldozatai lettek, édesanyját megölték, édesapját súlyosan bántalmazták. Borbély Szilárd 2014-ben meghalt, öngyilkossága mélyen megrázta a magyar irodalmi és közéletet.

Az olaszliszkai 

Az olaszliszkai  (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

Máté Gábor Az olaszliszkai című előadásról azt mondta: nem a konkrét eset érdekelte, inkább az, hogy annak milyen vonzata van, és milyen az a közeg, amelyben egy ilyen tragédia megtörténik.Az itthoni állapotok foglalkoztattak és maga a szerző személye, akinek írásművészete rendkívül nagy hatással van rám - mondta a rendező. Hozzátette: a mához szóló, rólunk és magyarországi állapotainkról szóló előadást szeretett volna készíteni, és a darab különös formája is vonzotta, érdekelte, hogyan lehet ezt színpadon megvalósítani. Korábban a színművészeti egyetemen a szerző Nincstelenek című regényével foglalkozott, a könyv nagy hatással volt rá és a diákokra, egy előadást is létrehoztak belőle.

Az olaszliszkai

Az olaszliszkai (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

Az olaszliszkai című előadás szövegkönyve Borbély Szilárd drámáinak, verseinek, prózai műveinek, nyilatkozatainak, a bírósági tárgyalások jegyzőkönyveinek felhasználásával készült. A rendező példaként említette, hogy az eredeti darabban csak a bíró jelent meg markánsan, de szerette volna, ha az ügyvéd és az ügyész is megszólal, mert kíváncsi volt rá, hogy mit lehet ebben a kérdésben pro és kontra elmondani, és ezáltal a magyarországi viszonyokat is jobban meg lehet jeleníteni. Az előadás zenéje, amely Kiss Ferenc munkája, a cigány, a magyar és a zsidó zenei kultúrából merít, azok ötvözete. A rendező arról beszélt, hogy a darabban az emlékezet sokszor szóba kerül. Az egyik szereplő a saját identitását keresi és emlékeit annak a népnek, amely valaha itt élt Magyarországon, de jelentős részét elpusztították. Az olaszliszkai zsinagóga összes kövét széthordták - mondta, hozzátéve, hogy egyébként 2020-ra a tervek szerint elkészül a zsinagóga mása, uniós támogatással. Mint kiemelte, a zsidó örökség e részének feltámasztására való szándék egybevág Borbély Szilárd gondolkodásával.

Az előadásba beleszőtt harmadik szálról, a szerző családi tragédiájáról szólva elmondta: Borbély Szilárd írásművészete a szüleit ért rablógyilkosság után gyökeresen megváltozott, minden művében fellelhetőek azok a motívumok, amelyek visszautalnak saját sorsára. Ezek az olaszliszkai történetben is sokszor megjelennek - néha csak képek formájában, szókapcsolatokban, egy-egy eldugott verssorban, ahogy rímelteti a saját történetére a lincselést vagy a büntetőjogi szituációt.Borbély Szilárd szüleinek a gyilkosai nem lettek meg, de az író ettől nem vált bosszúszomjassá, hanem megpróbálta az egészet valamilyen módon megérteni. Az egésznek különös színezetet ad, hogy pont karácsony este történt a tragédia - emelte ki a rendező. Hozzátette: az író döbbenten hallgatta a gyilkosság gyanúsítottjainak vallomását, próbálta felfogni, mi történik olyankor, amikor a bíróságnak nem állnak rendelkezésére bizonyítékok, hogyan lehetséges, hogy a rendőrség lemarad a legfontosabb nyomokról, és hogy az ügyészség nem kellő határozottsággal lép fel ezekben az ügyekben.

Az olaszliszkai 

Az olaszliszkai  (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

A Katona József Színház előadásában Fekete Ernő, Pálmai Anna, Mészáros Blanka, Pálos Hanna, Szacsvay László, Haumann Péter, Bán János, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Pelsőczy Réka, Tasnádi Bence, Baki Dániel, Dér Zsolt és Papp Endre játszik. A díszlet Cziegler Balázs, a jelmez Füzér Anni munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Vizuál

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.
Színház videó

Mi ezen a sírnivaló? – Platonov a Kamrában (VIDEÓ)

Javában tartanak a Katona József Színház új Csehov-bemutatójának a próbái Székely Kriszta rendezésében. Bepillanthattunk a munkába.
Színház hír

Hegyi Barbara a Páger Antal-színészdíj nyertese

Hegyi Barbara kapta idén a makói önkormányzat elismerését, a Páger Antal-színészdíjat.
Színház portré

A kikezdhetetlen hősök leghitelesebb megformálója – Bessenyei 100

A világirodalom és a magyar drámairodalom szinte valamennyi hősét eljátszotta, zseniális színésznek tartották, mégis nehezen viselték el. Száz éve, 1919. február 10-én született a magyar színművészet óriása, Bessenyei Ferenc.