Színház

Az olaszliszkai lincselésről mutatnak be darabot a Katonában

2015.10.09. 10:18
Ajánlom
Az évad első nagyszínpadi bemutatóját tartják október 9-én a Katona József Színházban: a Borbély Szilárd művéből készült Az olaszliszkai című előadást Máté Gábor rendezésében tűzik műsorra a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként.

A görög tragédiák formáját idéző darab egyik történetszála a 2005-ös olaszliszkai lincselést, a másik a kelet-európai vidéki zsidóság eltűnésének mozzanatait dolgozza fel - hogy aztán tágabban is foglalkozzon a mai magyar társadalom állapotával. A lincselés története több ponton, elsősorban a gyilkosság brutalitását illetően összecseng a szerző személyes tragédiájával: szülei 2000 karácsonyán rablótámadás áldozatai lettek, édesanyját megölték, édesapját súlyosan bántalmazták. Borbély Szilárd 2014-ben meghalt, öngyilkossága mélyen megrázta a magyar irodalmi és közéletet.

Az olaszliszkai 

Az olaszliszkai  (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

Máté Gábor Az olaszliszkai című előadásról azt mondta: nem a konkrét eset érdekelte, inkább az, hogy annak milyen vonzata van, és milyen az a közeg, amelyben egy ilyen tragédia megtörténik.Az itthoni állapotok foglalkoztattak és maga a szerző személye, akinek írásművészete rendkívül nagy hatással van rám - mondta a rendező. Hozzátette: a mához szóló, rólunk és magyarországi állapotainkról szóló előadást szeretett volna készíteni, és a darab különös formája is vonzotta, érdekelte, hogyan lehet ezt színpadon megvalósítani. Korábban a színművészeti egyetemen a szerző Nincstelenek című regényével foglalkozott, a könyv nagy hatással volt rá és a diákokra, egy előadást is létrehoztak belőle.

Az olaszliszkai

Az olaszliszkai (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

Az olaszliszkai című előadás szövegkönyve Borbély Szilárd drámáinak, verseinek, prózai műveinek, nyilatkozatainak, a bírósági tárgyalások jegyzőkönyveinek felhasználásával készült. A rendező példaként említette, hogy az eredeti darabban csak a bíró jelent meg markánsan, de szerette volna, ha az ügyvéd és az ügyész is megszólal, mert kíváncsi volt rá, hogy mit lehet ebben a kérdésben pro és kontra elmondani, és ezáltal a magyarországi viszonyokat is jobban meg lehet jeleníteni. Az előadás zenéje, amely Kiss Ferenc munkája, a cigány, a magyar és a zsidó zenei kultúrából merít, azok ötvözete. A rendező arról beszélt, hogy a darabban az emlékezet sokszor szóba kerül. Az egyik szereplő a saját identitását keresi és emlékeit annak a népnek, amely valaha itt élt Magyarországon, de jelentős részét elpusztították. Az olaszliszkai zsinagóga összes kövét széthordták - mondta, hozzátéve, hogy egyébként 2020-ra a tervek szerint elkészül a zsinagóga mása, uniós támogatással. Mint kiemelte, a zsidó örökség e részének feltámasztására való szándék egybevág Borbély Szilárd gondolkodásával.

Az előadásba beleszőtt harmadik szálról, a szerző családi tragédiájáról szólva elmondta: Borbély Szilárd írásművészete a szüleit ért rablógyilkosság után gyökeresen megváltozott, minden művében fellelhetőek azok a motívumok, amelyek visszautalnak saját sorsára. Ezek az olaszliszkai történetben is sokszor megjelennek - néha csak képek formájában, szókapcsolatokban, egy-egy eldugott verssorban, ahogy rímelteti a saját történetére a lincselést vagy a büntetőjogi szituációt.Borbély Szilárd szüleinek a gyilkosai nem lettek meg, de az író ettől nem vált bosszúszomjassá, hanem megpróbálta az egészet valamilyen módon megérteni. Az egésznek különös színezetet ad, hogy pont karácsony este történt a tragédia - emelte ki a rendező. Hozzátette: az író döbbenten hallgatta a gyilkosság gyanúsítottjainak vallomását, próbálta felfogni, mi történik olyankor, amikor a bíróságnak nem állnak rendelkezésére bizonyítékok, hogyan lehetséges, hogy a rendőrség lemarad a legfontosabb nyomokról, és hogy az ügyészség nem kellő határozottsággal lép fel ezekben az ügyekben.

Az olaszliszkai 

Az olaszliszkai  (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt/Port.hu)

A Katona József Színház előadásában Fekete Ernő, Pálmai Anna, Mészáros Blanka, Pálos Hanna, Szacsvay László, Haumann Péter, Bán János, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Pelsőczy Réka, Tasnádi Bence, Baki Dániel, Dér Zsolt és Papp Endre játszik. A díszlet Cziegler Balázs, a jelmez Füzér Anni munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Tánc

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Klasszikus

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Színház

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.