Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

2021.12.05. 09:15
Ajánlom
Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.

„Úgy váltottam műfajt, hogy észre se vettem” – nyilatkozta a 80. születésnapjára rendezett gála előtt. Pedig már négyéves korában eldöntötte, hogy szubrett vagy primadonna lesz.

Édesapja, Galambos Dezső ugyanis a híres Arizona mulató portása volt, édesanyja pedig jegyszedő a Fővárosi Operettszínházban. Galambos Erzsi tehát gyakran megfordult szülei munkahelyén, olykor iskolai leckéit is a színházban írta. Emellett játszott Lakner Artúr Gyermekszínházában. Színésznőnek tanulni azonban nem volt egyszerű, ugyanis a család nehéz anyagi körülmények között élt:

előfordult, hogy az Arizonában megmaradt ételt ették, használt cipőket hordtak, melyek ha tönkrementek, Galambos Dezső maga javította meg őket.

A család összespórolt pénzéből aztán mégis telt balettórákra, a lány nyolc évig tanult táncolni. Így ismerte meg Róna Viktort, a Párizsi Opera és a milánói Scala későbbi balettmesterét. Ismeretségükből szerelem lett, ami a munkájukra is kihatott. A köztük lévő összhang miatt a szakma a jövő reménységeiként gondolt rájuk, sokan azt mondták, hogy ők lesznek a világ legnagyobb pas de deux párosa. De Galambos Erzsinek nem volt elég a balerinalét, énekelni is szeretett volna.

fortepan_210067-090422.jpg

Zenthe Ferenc, Galambos Erzsi, Orsolya Erzsi és Pethes Ferenc (Fotó/Forrás: Belházy Miklós / Fortepan)

Első felnőtt kőszínházi szerződését a Miskolci Nemzeti Színházzal kötötte. Három évig volt a társulat tagja, amikor átszerződött Kecskemétre, ahol koreografálhatott is. 1962-ben került Budapestre, a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházba. Ő azonban egész életében a szemközti épület színpadára vágyott.

Álma 1964-ben teljesült, amikor szerződtette a Fővárosi Operettszínház, melynek mintegy két évtizedig volt tagja.

Közben Várkonyi Zoltán is megkereste, hogy munkát ajánljon neki a Vígszínházban – vendégművészként el is játszotta Muskátnét a Liliomban –, ám a társulati tagságot visszautasította. Csak évtizedekkel később vallotta be, hogy megbánta a döntését, akkor viszont úgy érezte, hogy abban a színházban csak vesztes lehet.

fortepan_173628-090116.jpg

Galambos Erzsi 1965-ben (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

Az Operettszínház egyik legnagyobb sztárjaként viszont legendás alakítások sora fűződik a nevéhez. Itt játszhatott többek között Georg Kreisler kabaré-musicalében, a Lola Blauban. Seregi László, az előadás rendezője Bécsben látta az előadást, amikor pedig szóba került, hogy 1980-ban Magyarországon is színpadra állítsák, ragaszkodott a színésznőhöz.

Galambos Erzsi Lola Blau szerepét élete egyik legnagyobb sikerének, pályája csúcsának tartja.

fortepan_147688-090723.jpg

Buss Gyula és Galambos Erzsi a Kakukkfióka című rádiójáték felvételén (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

1983-ban a közönség nagy meglepetésére átszegődött a József Attila Színházhoz, melynek már 28 éve tagja. A váltás mögött egy – saját bevallása szerint – sértődés állt, és valami azt súgta neki, annak ellenére, hogy szereti az Operettszínházat, mennie kell. De döntésében közrejátszott a szerepkörváltás, valamint az is, hogy szeretett volna Brechtet játszani, melyre a Nagymező utcai teátrumban nem volt lehetősége. Az átszerződésben Törőcsik Mari segített neki, aki akkoriban a Régi nyárban játszott a József Attila Színházban. Iglódi István szinte azonnal szerepet ajánlott neki, Brecht Mahagonny városának tündöklése és bukása című darabjával mutatkozott be, majd eljátszhatta a III. Richárd Erzsébetét.

Annak ellenére, hogy számos jelentős prózai alakítás kötődik a nevéhez – többek között Molnár Ferenc A doktor úr című színművének Marosinéja, a Liliom Muskátnéja és Szomory Dezső Incidens az Ingeborg-hangversenyen című darabjának Breitmayernéja –, legnagyobb sikereit zenés darabok főszerepeiben aratta: Elizaként a My Fair Ladyben, Dulcineaként a La Mancha lovagjában vagy Anitaként a West Side Storyban.

A filmvászonról is ismerhetik a nézők, hiszen megannyi filmben és tévéjátékban játszott: a Rákóczi hadnagyában, a Csendes otthonban, az Özvegy menyasszonyokban, A gyilkos a házban vanban, A canterville-i kísértetben, valamint a Szerelem első vérigben.

Munkásságát számos díjjal ismerték el, a Jászai Mari-díj, és a Déryné-díj mellett 1973-ban Érdemes művész, 1981-ben Kiváló művész címmel tüntették ki. 1998-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, néhány évvel később, 2002-ben pedig átvehette a Kossuth-díjat.

2019-ben a Budapesti Operettszínház Életműdíjban részesítette, egy évvel később a József Attila Színház Sztankay István-díjat adományozott neki, a 13. kerület pedig díszpolgárává avatta. Legutóbb az Emberi Hang életműdíját vehette át.

73126629_2912970202058328_8138017239761682432_n-091459.jpg

Galambos Erzsi a Magyar Operett Napján 2019-ben, a Budapesti Operettszínházban (Fotó/Forrás: Németh Anna / Budapesti Operettszínház)

Pályafutása alatt soha nem maradt szerződés nélkül, és mélyen hiszi, hogy a színjátszáshoz elengedhetetlen a tehetség, a fegyelem, szorgalom és a komoly mesterségbeli tudás. Sztárallűrjei sem igazán voltak, egy dologhoz viszont ragaszkodott: csak olyan helyre szerződött, ahol garantálták, hogy legalább évi egy Shakespeare-szerepet játszhat, hogy meg tudja őrizni a szép beszédkészségét.

A szakmai sikerek mellett a magánélete kevésbé alakult szerencsésen. Nagy Attila és Perlaki István színésszel bár összeházasodott, mindkét kapcsolat válással végződött. Petrovics Emilhez 1963-ban ment hozzá, a kapcsolatból egy lánya született, Eszter. Úgy tűnt, hogy a zeneszerző mellett megtalálja a boldogságot, ám mintegy 20 évnyi házasság után az útjaik különváltak. A színésznő mégis jó szívvel emlékszik vissza volt férjére, felidézve, hogy általa tanulta meg többek között a versek szeretetét.

Fejléckép: Galambos Erzsi (forrás: József Attila Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.