Színház

Az Ördögkatlan Fidelio-színpadán búcsúzik a k2 Színház

2022.07.26. 16:05
Ajánlom
A Bulgakov Színházi regény című művéből készült Züfecet a fesztivál zárónapján, augusztus 6-án láthatja a közönség.

A korábbi évekhez hasonlóan a Fidelio idén is képviselteti magát az augusztus 2. és 6. között megrendezett Ördögkatlan Fesztiválon. Nagyharsányban, a Fidelio-teremben (Tornaterem) egész héten változatos programok várják az érdeklődőket, a színházi előadásokon túl pedig táncesteket is láthatnak a nézők, valamint az egyik díszvendég, a Budapest Bábszínház A Szerb Antal-kód című produkciója is itt kap helyet. A dráma a k2 Színház alapítójához, Fábián Péterhez is kötődik, aki nemcsak a színpadra alkalmazásban segítette a társulatot, hanem rendezőként is jegyzi a darabot.

92ec98ec-320a-43d9-937c-5d78a53f68cc-154336.jpg

Jelenet a Folliából (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Az augusztus 2-i Jövőtánc a tánc- és zeneművészet egymásra hatását mutatja meg, három páros – egy táncos és egy zenész – közreműködésével. Kiss Rebeka és Fodor Réka, Déri András és Bazsinka Mihály, Bujdosó Anna és Kiss-Balbinát Ádám egymást váltva mutatják be a zene és a mozgás különleges kapcsolatát.

Közvetlenül utána Tóth Laura négy táncosra készült koreográfiája kerül színre, a külvilág és a belső megélések konfliktusát tematizálva. A Follia cím is arra az őrjítő érzésre utal, amikor az emberek nem tudják pontosan, hogy egy-egy helyzetben mi zajlik le a másikban.

„Az első napra a kortárs táncot gyűjtöttük egy csokorba, olyan fiatalok munkáit, akik az Imre Zoltán Program segítségével hozzák létre a produkciókat” – mondta el a Fideliónak Bérczes László, hozzátéve, hogy Kiss Mónikával kiemelten fontosnak tartják, hogy lehetőséget biztosítsanak a pályakezdő fiataloknak.

„A Katlan a fiatal tehetségek indulását jelenti”

– mondta, rámutatva, hogy a fesztivál összes helyszínén lehetőséget kapnak a szárnyaikat bontogató művészek – ilyen például a villánykövesdi Csikófuttató.

„Az elmúlt 14 évben lettek olyan bajtársaink, akik egy-egy műfajban otthonosabban mozognak, ezért a program kialakítása során rájuk is támaszkodunk” – fűzte tovább a szót Bérczes, megemlítve Kovács Gerzson Péter nevét, aki a kortárs tánc kapcsán segít, míg Dinyés Dánielt a komolyzenei estek kapcsán keresik meg.

d08bd0b9-2d11-42ed-a017-620fd964de4f-154527.jpg

Jelenet a Tótferiből (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Hasonló témához nyúl a szintén 2-án színpadra lépő társulat. Gera Anita A meztelen majomban a pandémia látszólagos lezárultával a modern társadalomban élő ember konstruált világát veszi górcső alá. Koreográfiájának középpontjában az egyéni tapasztalatokon túl megjelennek a közösség által elfogadott, ellenőrzött és betartott hiedelmek is.

Augusztus 3-án a Trafó és a FÜGE Produkció közös előadása, a Tótferi látható a Fidelio-teremben. Kárpáti Péter szórakoztató, szép meséjét káoszról, világvégéről és egy csöpp irgalomról a Színházi Daramaturgok Céhe a 2017/18-as évad „legjobb új magyar drámájának” választotta, és számos fesztiválra meghívást kapott.

„Elfogult vagyok a Tótferivel, mert az ősbemutatón, még a Bárka Színházban részben dramaturg voltam, részben pedig egy kis szerepben fel is bukkantam”

– emlékezett vissza Bérczes, kivételes pillanatnak nevezve az estét, amikor utoljára hangzanak majd el a dráma dialógjai.

Egészen egyedi hangulatot teremt a Foco alAire performansza is. Marcela Sánchez Mota és Octavio Zeivy 2007 óta működtetett társulata már számos országban megfordult, többek között Kolumbiában, Japánban, Argentínában, Mexikóban és Európa több országában. Sajátos megjelenésükkel, kimért, belső ritmusra járt sétájukkal, emberi arcot formáló, fejükre erősített maszkjaikkal igazi látványosságot jelentenek a fesztiváli forgatagban.

f9eeb73e-b501-421b-81ce-152627ef6ae5-154655.jpg

Foco alAire (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Augusztus 4-én aztán arcon csapja a nézőket a magyar valóság, pontosabban annak egyfajta elrajzolt, groteszk változata. A Hol a színészünk?-ben Katona László, Kovács Krisztián, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Ujvári Bors arra vállalkoznak, hogy Tárnoki Márk irányításával feltérképezzék a világ állapotát.

A színpad és az Ördögkatlan a k2 Színház előadásával búcsúzik a 2022-es szezontól. A produkció egyszerre ünnep és fájdalmas elköszönés, ugyanis az augusztus 6-i Züfec a társulat utolsó előadása, a két alapító – Benkó Bence és Fábián Péter – útjai a fesztivál után különválnak.

A Bulgakov-regény alapján készült produkciót a bemutatásának évében két kategóriában is jelölték a Színikritikusok díjára, a 2015-ös THEALTER-en pedig elnyerte a kritikusdíjat, Domokos Zsolt pedig átvehette a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

„Talán mondhatom, hogy a k2-es fiúk nálunk indultak”

– mondta az előadás kapcsán Bérczes László. „A bemutatkozásuk után minden nyáron itt voltak, és az a 12 év, amit megéltek, egy magyarországi független társulat esetében már hosszú idő” – folytatta, majd hozzátette, hogy szomorú, amiért nem tudnak tovább működni, de tiszteletreméltó az a kitartás, amivel létezett a társulat.

Aki a 12 év során a k2 Színházban megfordult, augusztus 6-án az Ördögkatlan Fesztiválra érkezik, és színpadra áll az előadásban. Még egy produkció búcsúzik – Kárpáti Péter Tótferije – ami szintén itt látható utoljára.

Az Ördögkatlan Fesztiválról további információ az alábbi oldalon található.

Fejléckép: Jelenet a Züfecből (forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

Kapcsolódó

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.