Színház

Az összefogás ereje – egy hétvége a Vörösmarty Színházban, a segítség jegyében

2022.04.13. 09:50
Ajánlom
Az április 9-i hétvége a segítség jegyében telt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A Padlás című előadás teljes bevételét az ukrajnai háború menekültjeinek ajánlotta fel a teátrum. Hogy a támogatás minél hatékonyabb lehessen, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai segítő szakemberekkel is találkoztak.

A Vörösmarty Színház közönsége ismét jelesre vizsgázott, április 9-én és 10-én is telt ház előtt játszottak A Padlás jótékonysági előadásainak szereplői, így a színház egy komoly összeget ajánlhatott fel a menekültek megsegítésére.

A Vörösmarty Színház mint a közösség színháza mindig is fontosnak tartotta, hogy lehetőségeihez mérten segítsen az elesetteken, bajbajutottakon.

A vasárnapi előadás előtt az összeget jelképező csekket jelképesen adta át dr. Szikora János igazgató dr. Cser-Palkovics András polgármesternek.

Padlas-jotekonysagieloadasbevetelenekatadasa-0110-052832.jpg

Jótékonysági előadás az ukrajnai menekültek javára (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

A szimbolikus adományátadást megelőzően azonban a színházban különleges eszmecserére került sor. A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ azon szociális munkásaival találkoztak, akik közvetlenül a Székesfehérváron elszállásolt menekültekkel állnak kapcsolatban, így hiteles képet nyújthattak arról, hogy hogyan tudnának a színházak érdemben segíteni a rászorulóknak. Majd a színházigazgatók vették számba a hatékony segítségnyújtás lehetőségeit.

A jelen lévő direktorok – Ragány Misa, Simon Lajos, Szabó Tibor, Lipics Zsolt, Bakos-Kiss Gábor, Barabás Botond, Berzsenyi Bellaagh Ádám, Őze Áron, Fehér Euridiké és a vendéglátó Szikora János – áttekintették a menekülthelyzetben a segítségnyújtás és támogatás lehetséges formáit. Arra jutottak, hogy

a vidéki színházak háromféle módon tudnak hozzájárulni a menekültek helyzetének enyhítéséhez: pénzbeli adományokkal, színészlakásokkal és szállítóeszközök felajánlásával.

Ez utóbbi jelenleg a legáltalánosabban elterjedt. Számos színház szállít teherautóival vagy mikrobuszaival adományokat vagy menekülteket. Üres színházi lakásokat nem minden színház tud felajánlani, és a felajánlott lakásokat is ritkán veszik igénybe.

Padlas-jotekonysagieloadasbevetelenekatadasa-0024-053259.jpg

Jótékonysági előadás és szakmai tanácskozás az ukrajnai háború menekültjeiért (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

A pénzbeli adományoknak főleg a háború kitörését követő szakaszban volt egy spontán, dobozban gyűjtött „perselyezős” formája, a többség azonban a fenntartó önkormányzatok, illetve karitászszervezetek által megnyitott számlákra utalt át kisebb-nagyobb összeget. Ez olyan bevételekből származott, amelyek kifejezetten a menekülteket segítő szándékkal meghirdetett gyűjtésből vagy előadás bevételeinek felajánlásából eredt.

A szociális munkások, akik napi szinten érintkeznek a menekültekkel, közvetlen információkat osztottak meg a jelenleg a menekültekkel kapcsolatos gyakorlati problémáikról. Ezek ismeretében

az igazgatók arra az elhatározásra jutottak, hogy a vidéki színházak leghatásosabban úgy tudnak segíteni, ha a hazánkban rekedt beregszászi társulatot segítik, és ezen keresztül közvetett módon hozzájárulnak a magyar kultúrát határon túl terjesztő társulat életben maradásához,

illetve a remélhetőleg mihamarabb bekövetkező újjáépítés és újrakezdés munkájához. Nem látható és nem jósolható pillanatnyilag sem a háború vége, sem befejezésének következményei. Azt azonban már most is biztonsággal meg lehet állapítani, hogy kárpátaljai magyarság nemzeti identitásának megőrzésében óriási feladat hárul majd a beregszászi színházra. Ahogy Szikora János fogalmazott: „Ehhez a heroikus munkához teremthetünk már most anyagi alapot azzal, hogy

nemcsak az idei évadban hívjuk meg őket vendégjátékra, hanem a következő évadban tervezetten, valamennyi vidéki színház vállalja, hogy egy-egy előadásuk műsorra tűzésével a beregszászi társulat számára egyfajta „vidéki bérlet” lehetőségét teremti meg,

amelynek bevétele az alapítványukat gazdagítaná, és reményt nyújtana az újrakezdéshez.”

A beregszászi társulat április 27-én Tóték című előadásával lép fel a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

További információ az előadásról itt.

Az előadásra jegyek vásárolhatók itt.

Tóték

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadása

2022. április 27., 19:00

Vörösmarty Színház, Székeshervár

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jótékonysági előadás és szakmai tanácskozás az ukrajnai háború menekültjeiért (fotó/forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.