Színház

Az összefogás ereje – egy hétvége a Vörösmarty Színházban, a segítség jegyében

2022.04.13. 09:50
Ajánlom
Az április 9-i hétvége a segítség jegyében telt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A Padlás című előadás teljes bevételét az ukrajnai háború menekültjeinek ajánlotta fel a teátrum. Hogy a támogatás minél hatékonyabb lehessen, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai segítő szakemberekkel is találkoztak.

A Vörösmarty Színház közönsége ismét jelesre vizsgázott, április 9-én és 10-én is telt ház előtt játszottak A Padlás jótékonysági előadásainak szereplői, így a színház egy komoly összeget ajánlhatott fel a menekültek megsegítésére.

A Vörösmarty Színház mint a közösség színháza mindig is fontosnak tartotta, hogy lehetőségeihez mérten segítsen az elesetteken, bajbajutottakon.

A vasárnapi előadás előtt az összeget jelképező csekket jelképesen adta át dr. Szikora János igazgató dr. Cser-Palkovics András polgármesternek.

Padlas-jotekonysagieloadasbevetelenekatadasa-0110-052832.jpg

Jótékonysági előadás az ukrajnai menekültek javára (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

A szimbolikus adományátadást megelőzően azonban a színházban különleges eszmecserére került sor. A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ azon szociális munkásaival találkoztak, akik közvetlenül a Székesfehérváron elszállásolt menekültekkel állnak kapcsolatban, így hiteles képet nyújthattak arról, hogy hogyan tudnának a színházak érdemben segíteni a rászorulóknak. Majd a színházigazgatók vették számba a hatékony segítségnyújtás lehetőségeit.

A jelen lévő direktorok – Ragány Misa, Simon Lajos, Szabó Tibor, Lipics Zsolt, Bakos-Kiss Gábor, Barabás Botond, Berzsenyi Bellaagh Ádám, Őze Áron, Fehér Euridiké és a vendéglátó Szikora János – áttekintették a menekülthelyzetben a segítségnyújtás és támogatás lehetséges formáit. Arra jutottak, hogy

a vidéki színházak háromféle módon tudnak hozzájárulni a menekültek helyzetének enyhítéséhez: pénzbeli adományokkal, színészlakásokkal és szállítóeszközök felajánlásával.

Ez utóbbi jelenleg a legáltalánosabban elterjedt. Számos színház szállít teherautóival vagy mikrobuszaival adományokat vagy menekülteket. Üres színházi lakásokat nem minden színház tud felajánlani, és a felajánlott lakásokat is ritkán veszik igénybe.

Padlas-jotekonysagieloadasbevetelenekatadasa-0024-053259.jpg

Jótékonysági előadás és szakmai tanácskozás az ukrajnai háború menekültjeiért (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

A pénzbeli adományoknak főleg a háború kitörését követő szakaszban volt egy spontán, dobozban gyűjtött „perselyezős” formája, a többség azonban a fenntartó önkormányzatok, illetve karitászszervezetek által megnyitott számlákra utalt át kisebb-nagyobb összeget. Ez olyan bevételekből származott, amelyek kifejezetten a menekülteket segítő szándékkal meghirdetett gyűjtésből vagy előadás bevételeinek felajánlásából eredt.

A szociális munkások, akik napi szinten érintkeznek a menekültekkel, közvetlen információkat osztottak meg a jelenleg a menekültekkel kapcsolatos gyakorlati problémáikról. Ezek ismeretében

az igazgatók arra az elhatározásra jutottak, hogy a vidéki színházak leghatásosabban úgy tudnak segíteni, ha a hazánkban rekedt beregszászi társulatot segítik, és ezen keresztül közvetett módon hozzájárulnak a magyar kultúrát határon túl terjesztő társulat életben maradásához,

illetve a remélhetőleg mihamarabb bekövetkező újjáépítés és újrakezdés munkájához. Nem látható és nem jósolható pillanatnyilag sem a háború vége, sem befejezésének következményei. Azt azonban már most is biztonsággal meg lehet állapítani, hogy kárpátaljai magyarság nemzeti identitásának megőrzésében óriási feladat hárul majd a beregszászi színházra. Ahogy Szikora János fogalmazott: „Ehhez a heroikus munkához teremthetünk már most anyagi alapot azzal, hogy

nemcsak az idei évadban hívjuk meg őket vendégjátékra, hanem a következő évadban tervezetten, valamennyi vidéki színház vállalja, hogy egy-egy előadásuk műsorra tűzésével a beregszászi társulat számára egyfajta „vidéki bérlet” lehetőségét teremti meg,

amelynek bevétele az alapítványukat gazdagítaná, és reményt nyújtana az újrakezdéshez.”

A beregszászi társulat április 27-én Tóték című előadásával lép fel a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

További információ az előadásról itt.

Az előadásra jegyek vásárolhatók itt.

Tóték

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadása

2022. április 27., 19:00

Vörösmarty Színház, Székeshervár

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jótékonysági előadás és szakmai tanácskozás az ukrajnai háború menekültjeiért (fotó/forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.