Színház

Az összefogás ereje – egy hétvége a Vörösmarty Színházban, a segítség jegyében

2022.04.13. 09:50
Ajánlom
Az április 9-i hétvége a segítség jegyében telt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A Padlás című előadás teljes bevételét az ukrajnai háború menekültjeinek ajánlotta fel a teátrum. Hogy a támogatás minél hatékonyabb lehessen, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai segítő szakemberekkel is találkoztak.

A Vörösmarty Színház közönsége ismét jelesre vizsgázott, április 9-én és 10-én is telt ház előtt játszottak A Padlás jótékonysági előadásainak szereplői, így a színház egy komoly összeget ajánlhatott fel a menekültek megsegítésére.

A Vörösmarty Színház mint a közösség színháza mindig is fontosnak tartotta, hogy lehetőségeihez mérten segítsen az elesetteken, bajbajutottakon.

A vasárnapi előadás előtt az összeget jelképező csekket jelképesen adta át dr. Szikora János igazgató dr. Cser-Palkovics András polgármesternek.

Padlas-jotekonysagieloadasbevetelenekatadasa-0110-052832.jpg

Jótékonysági előadás az ukrajnai menekültek javára (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

A szimbolikus adományátadást megelőzően azonban a színházban különleges eszmecserére került sor. A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ azon szociális munkásaival találkoztak, akik közvetlenül a Székesfehérváron elszállásolt menekültekkel állnak kapcsolatban, így hiteles képet nyújthattak arról, hogy hogyan tudnának a színházak érdemben segíteni a rászorulóknak. Majd a színházigazgatók vették számba a hatékony segítségnyújtás lehetőségeit.

A jelen lévő direktorok – Ragány Misa, Simon Lajos, Szabó Tibor, Lipics Zsolt, Bakos-Kiss Gábor, Barabás Botond, Berzsenyi Bellaagh Ádám, Őze Áron, Fehér Euridiké és a vendéglátó Szikora János – áttekintették a menekülthelyzetben a segítségnyújtás és támogatás lehetséges formáit. Arra jutottak, hogy

a vidéki színházak háromféle módon tudnak hozzájárulni a menekültek helyzetének enyhítéséhez: pénzbeli adományokkal, színészlakásokkal és szállítóeszközök felajánlásával.

Ez utóbbi jelenleg a legáltalánosabban elterjedt. Számos színház szállít teherautóival vagy mikrobuszaival adományokat vagy menekülteket. Üres színházi lakásokat nem minden színház tud felajánlani, és a felajánlott lakásokat is ritkán veszik igénybe.

Padlas-jotekonysagieloadasbevetelenekatadasa-0024-053259.jpg

Jótékonysági előadás és szakmai tanácskozás az ukrajnai háború menekültjeiért (Fotó/Forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

A pénzbeli adományoknak főleg a háború kitörését követő szakaszban volt egy spontán, dobozban gyűjtött „perselyezős” formája, a többség azonban a fenntartó önkormányzatok, illetve karitászszervezetek által megnyitott számlákra utalt át kisebb-nagyobb összeget. Ez olyan bevételekből származott, amelyek kifejezetten a menekülteket segítő szándékkal meghirdetett gyűjtésből vagy előadás bevételeinek felajánlásából eredt.

A szociális munkások, akik napi szinten érintkeznek a menekültekkel, közvetlen információkat osztottak meg a jelenleg a menekültekkel kapcsolatos gyakorlati problémáikról. Ezek ismeretében

az igazgatók arra az elhatározásra jutottak, hogy a vidéki színházak leghatásosabban úgy tudnak segíteni, ha a hazánkban rekedt beregszászi társulatot segítik, és ezen keresztül közvetett módon hozzájárulnak a magyar kultúrát határon túl terjesztő társulat életben maradásához,

illetve a remélhetőleg mihamarabb bekövetkező újjáépítés és újrakezdés munkájához. Nem látható és nem jósolható pillanatnyilag sem a háború vége, sem befejezésének következményei. Azt azonban már most is biztonsággal meg lehet állapítani, hogy kárpátaljai magyarság nemzeti identitásának megőrzésében óriási feladat hárul majd a beregszászi színházra. Ahogy Szikora János fogalmazott: „Ehhez a heroikus munkához teremthetünk már most anyagi alapot azzal, hogy

nemcsak az idei évadban hívjuk meg őket vendégjátékra, hanem a következő évadban tervezetten, valamennyi vidéki színház vállalja, hogy egy-egy előadásuk műsorra tűzésével a beregszászi társulat számára egyfajta „vidéki bérlet” lehetőségét teremti meg,

amelynek bevétele az alapítványukat gazdagítaná, és reményt nyújtana az újrakezdéshez.”

A beregszászi társulat április 27-én Tóték című előadásával lép fel a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

További információ az előadásról itt.

Az előadásra jegyek vásárolhatók itt.

Tóték

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadása

2022. április 27., 19:00

Vörösmarty Színház, Székeshervár

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jótékonysági előadás és szakmai tanácskozás az ukrajnai háború menekültjeiért (fotó/forrás: Simon Erika / Vörösmarty Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.
Színház hír

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Színház hír

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház hír

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.