Színház

Az összművészetiség jegyében telik a nyár Gyulán

2021.05.26. 12:45
Ajánlom
A járványhelyzet enyhülésével a Gyulai Várszínház is évadot hirdetett, a színes programkínálat mellett, ismét megrendezésre kerül a hagyományos Shakespeare Fesztivál, melyen az országban játszott kiemelkedő Shakespeare-előadásokat láthatja a közönség, valamint tematikus minifesztiválok is várják az érdeklődőket.

A Gyulai Várszínház 58. évada június 25-én indul a Gyulai vár udvarán, a Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházban, valamint a város különböző, a programok idejére színházi térré avanzsáló utcáin.

A nyári szezon hívószava az összművészetiség, melyben minden korosztály megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő programot.

A műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége – illeszkedve a színház szlogenjéhez – a művészet felszabadító erejét hirdeti, a prózai előadások mellett a közönség operát, musicalt, néptáncot, kortárs táncjátékot és bábszínházat is láthat, a zenekedvelők pedig különböző jazz, blues, népzenei és világzenei koncerteken tölthetik az estéket, hazai és határon túli művészek közreműködésével.

118527630_2720969888177066_8544238138105413533_n-112146.jpg

Az idei nyáron nagy hangsúlyt kapnak a fiataloknak szóló programok is (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

A Shakespeare Fesztiválon idén csak magyar társulatok képviseltetik magukat, a Vígszínház Lóvátett lovagok előadása mellett többek között a Katona József Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat érkezik egy-egy előadással. Ahogyan azt a nézők a korábbi években már megszokhatták, a fiatalabb generáció is fellép majd a fesztivál keretében, ezúttal Kaposvárról és a Pesti Magyar Színiakadémiáról érkeznek növendékek saját Shakespeare-továbbgondolásokkal. A drámaíró örök érvényűségét hirdetik a kortárs felolvasószínházi jelenetek, valamint Cári Tibor Shakespeare-előadásokhoz írt korábbi, és a szonettekhez írt újabb zeneművei, melyeket a zenekar előadásában élőben is hallhat majd a közönség.

A produkciókat kísérőprogramok (filmvetítések, kiállítások, szakmai konferenciák) teszik még izgalmasabbá, a látogatók pedig még a korabeli gasztronómiával is megismerkedhetnek.

Folytatódnak az utóbbi évek hagyományteremtő programsorozatai is: az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül ezúttal Szabó Magda munkássága kerül a középpontba, de megrendezésre kerül az Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztivál is, ahol az erdélyi magyar nyelvű színházak mutatkoznak be népszerű előadásaikkal.

A nyári programsorozat részeként színre kerülő 50 előadás közül kiemelkedik az öt premier, melyek közül hármat ősbemutatóként láthat a közönség Gyulán.

Mi lennék nélküled? – Jászai Maritól napjainkig a legendás színésznőnek állít emléket, és a színház saját fejlesztésű előadásaként mutatják be, míg a Shakespeare Fesztiválon is szereplő Hamlear, Goldoni műve, a Két úr szolgája, Szabó Magda Az ajtó című regényadaptációja és a Két Hold világa című előadás koprodukcióban valósul meg.

118285011_2719916978282357_308479474549496125_n-112146.jpg

Zenei koncertek is várják az érdeklődőket (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

A zenés színház kedvelői a festői látványt nyújtó Tószínpadon élvezhetik a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány és a Hegedűs a háztetőn dallamait, az „ínyenceknek” pedig a Proton Színház Frankenstein-terve, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadása, valamint a világhírű Purcărete rendezésében megvalósuló Az ember tragédiája kínál felejthetetlen szórakozást.

Emellett pedig Gyulán vendégszerepel majd a tavalyi év szegedi sikere, a pandémia alatt született Akárki című moralitás-játék.

 Az idei nyáron a szervezők kitüntetett figyelemmel fordulnak a fiatal korosztályok felé, ezért a repertoáron a legkisebbeknek szóló báb- és mesejátékok mellett a kötelező olvasmányok színpadi változatai közül is műsorra tűznek néhányat: a Rómeó és Júlia mellett az Ahogy tetszik, Az ember tragédiája, valamint a Tóték is látható lesz, de pályázatokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel is szeretnék közelebb hozni a gyerekeket a színház világához.

Nem csupán a színházról szól a 2021-es szezon, jubileumi évéhez érkezett az Irodalmi Humorfesztivál is. A 10. alkalommal megrendezésre kerülő szemlén a kortárs magyar irodalom számos kiemelkedő alkotója vesz részt, többek között Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt – Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó és Tóth Krisztina, az évfordulóra pedig még egy tudományos konferenciát is szerveznek.

A Gyulai Várszínház idei évada június 25-től augusztus 19-ig tart, a szezon pontos programjairól a színház honlapja és Facebook-oldala ad pontos tájékoztatást.

Fejléckép: Koncert a 2020-as évadban (forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.