Színház

Az összművészetiség jegyében telik a nyár Gyulán

2021.05.26. 12:45
Ajánlom
A járványhelyzet enyhülésével a Gyulai Várszínház is évadot hirdetett, a színes programkínálat mellett, ismét megrendezésre kerül a hagyományos Shakespeare Fesztivál, melyen az országban játszott kiemelkedő Shakespeare-előadásokat láthatja a közönség, valamint tematikus minifesztiválok is várják az érdeklődőket.

A Gyulai Várszínház 58. évada június 25-én indul a Gyulai vár udvarán, a Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházban, valamint a város különböző, a programok idejére színházi térré avanzsáló utcáin.

A nyári szezon hívószava az összművészetiség, melyben minden korosztály megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő programot.

A műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége – illeszkedve a színház szlogenjéhez – a művészet felszabadító erejét hirdeti, a prózai előadások mellett a közönség operát, musicalt, néptáncot, kortárs táncjátékot és bábszínházat is láthat, a zenekedvelők pedig különböző jazz, blues, népzenei és világzenei koncerteken tölthetik az estéket, hazai és határon túli művészek közreműködésével.

118527630_2720969888177066_8544238138105413533_n-112146.jpg

Az idei nyáron nagy hangsúlyt kapnak a fiataloknak szóló programok is (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

A Shakespeare Fesztiválon idén csak magyar társulatok képviseltetik magukat, a Vígszínház Lóvátett lovagok előadása mellett többek között a Katona József Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat érkezik egy-egy előadással. Ahogyan azt a nézők a korábbi években már megszokhatták, a fiatalabb generáció is fellép majd a fesztivál keretében, ezúttal Kaposvárról és a Pesti Magyar Színiakadémiáról érkeznek növendékek saját Shakespeare-továbbgondolásokkal. A drámaíró örök érvényűségét hirdetik a kortárs felolvasószínházi jelenetek, valamint Cári Tibor Shakespeare-előadásokhoz írt korábbi, és a szonettekhez írt újabb zeneművei, melyeket a zenekar előadásában élőben is hallhat majd a közönség.

A produkciókat kísérőprogramok (filmvetítések, kiállítások, szakmai konferenciák) teszik még izgalmasabbá, a látogatók pedig még a korabeli gasztronómiával is megismerkedhetnek.

Folytatódnak az utóbbi évek hagyományteremtő programsorozatai is: az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül ezúttal Szabó Magda munkássága kerül a középpontba, de megrendezésre kerül az Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztivál is, ahol az erdélyi magyar nyelvű színházak mutatkoznak be népszerű előadásaikkal.

A nyári programsorozat részeként színre kerülő 50 előadás közül kiemelkedik az öt premier, melyek közül hármat ősbemutatóként láthat a közönség Gyulán.

Mi lennék nélküled? – Jászai Maritól napjainkig a legendás színésznőnek állít emléket, és a színház saját fejlesztésű előadásaként mutatják be, míg a Shakespeare Fesztiválon is szereplő Hamlear, Goldoni műve, a Két úr szolgája, Szabó Magda Az ajtó című regényadaptációja és a Két Hold világa című előadás koprodukcióban valósul meg.

118285011_2719916978282357_308479474549496125_n-112146.jpg

Zenei koncertek is várják az érdeklődőket (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

A zenés színház kedvelői a festői látványt nyújtó Tószínpadon élvezhetik a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány és a Hegedűs a háztetőn dallamait, az „ínyenceknek” pedig a Proton Színház Frankenstein-terve, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadása, valamint a világhírű Purcărete rendezésében megvalósuló Az ember tragédiája kínál felejthetetlen szórakozást.

Emellett pedig Gyulán vendégszerepel majd a tavalyi év szegedi sikere, a pandémia alatt született Akárki című moralitás-játék.

 Az idei nyáron a szervezők kitüntetett figyelemmel fordulnak a fiatal korosztályok felé, ezért a repertoáron a legkisebbeknek szóló báb- és mesejátékok mellett a kötelező olvasmányok színpadi változatai közül is műsorra tűznek néhányat: a Rómeó és Júlia mellett az Ahogy tetszik, Az ember tragédiája, valamint a Tóték is látható lesz, de pályázatokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel is szeretnék közelebb hozni a gyerekeket a színház világához.

Nem csupán a színházról szól a 2021-es szezon, jubileumi évéhez érkezett az Irodalmi Humorfesztivál is. A 10. alkalommal megrendezésre kerülő szemlén a kortárs magyar irodalom számos kiemelkedő alkotója vesz részt, többek között Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt – Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó és Tóth Krisztina, az évfordulóra pedig még egy tudományos konferenciát is szerveznek.

A Gyulai Várszínház idei évada június 25-től augusztus 19-ig tart, a szezon pontos programjairól a színház honlapja és Facebook-oldala ad pontos tájékoztatást.

Fejléckép: Koncert a 2020-as évadban (forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.