Színház

Az összművészetiség jegyében telik a nyár Gyulán

2021.05.26. 12:45
Ajánlom
A járványhelyzet enyhülésével a Gyulai Várszínház is évadot hirdetett, a színes programkínálat mellett, ismét megrendezésre kerül a hagyományos Shakespeare Fesztivál, melyen az országban játszott kiemelkedő Shakespeare-előadásokat láthatja a közönség, valamint tematikus minifesztiválok is várják az érdeklődőket.

A Gyulai Várszínház 58. évada június 25-én indul a Gyulai vár udvarán, a Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházban, valamint a város különböző, a programok idejére színházi térré avanzsáló utcáin.

A nyári szezon hívószava az összművészetiség, melyben minden korosztály megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő programot.

A műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége – illeszkedve a színház szlogenjéhez – a művészet felszabadító erejét hirdeti, a prózai előadások mellett a közönség operát, musicalt, néptáncot, kortárs táncjátékot és bábszínházat is láthat, a zenekedvelők pedig különböző jazz, blues, népzenei és világzenei koncerteken tölthetik az estéket, hazai és határon túli művészek közreműködésével.

118527630_2720969888177066_8544238138105413533_n-112146.jpg

Az idei nyáron nagy hangsúlyt kapnak a fiataloknak szóló programok is (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

A Shakespeare Fesztiválon idén csak magyar társulatok képviseltetik magukat, a Vígszínház Lóvátett lovagok előadása mellett többek között a Katona József Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat érkezik egy-egy előadással. Ahogyan azt a nézők a korábbi években már megszokhatták, a fiatalabb generáció is fellép majd a fesztivál keretében, ezúttal Kaposvárról és a Pesti Magyar Színiakadémiáról érkeznek növendékek saját Shakespeare-továbbgondolásokkal. A drámaíró örök érvényűségét hirdetik a kortárs felolvasószínházi jelenetek, valamint Cári Tibor Shakespeare-előadásokhoz írt korábbi, és a szonettekhez írt újabb zeneművei, melyeket a zenekar előadásában élőben is hallhat majd a közönség.

A produkciókat kísérőprogramok (filmvetítések, kiállítások, szakmai konferenciák) teszik még izgalmasabbá, a látogatók pedig még a korabeli gasztronómiával is megismerkedhetnek.

Folytatódnak az utóbbi évek hagyományteremtő programsorozatai is: az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül ezúttal Szabó Magda munkássága kerül a középpontba, de megrendezésre kerül az Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztivál is, ahol az erdélyi magyar nyelvű színházak mutatkoznak be népszerű előadásaikkal.

A nyári programsorozat részeként színre kerülő 50 előadás közül kiemelkedik az öt premier, melyek közül hármat ősbemutatóként láthat a közönség Gyulán.

Mi lennék nélküled? – Jászai Maritól napjainkig a legendás színésznőnek állít emléket, és a színház saját fejlesztésű előadásaként mutatják be, míg a Shakespeare Fesztiválon is szereplő Hamlear, Goldoni műve, a Két úr szolgája, Szabó Magda Az ajtó című regényadaptációja és a Két Hold világa című előadás koprodukcióban valósul meg.

118285011_2719916978282357_308479474549496125_n-112146.jpg

Zenei koncertek is várják az érdeklődőket (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

A zenés színház kedvelői a festői látványt nyújtó Tószínpadon élvezhetik a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány és a Hegedűs a háztetőn dallamait, az „ínyenceknek” pedig a Proton Színház Frankenstein-terve, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadása, valamint a világhírű Purcărete rendezésében megvalósuló Az ember tragédiája kínál felejthetetlen szórakozást.

Emellett pedig Gyulán vendégszerepel majd a tavalyi év szegedi sikere, a pandémia alatt született Akárki című moralitás-játék.

 Az idei nyáron a szervezők kitüntetett figyelemmel fordulnak a fiatal korosztályok felé, ezért a repertoáron a legkisebbeknek szóló báb- és mesejátékok mellett a kötelező olvasmányok színpadi változatai közül is műsorra tűznek néhányat: a Rómeó és Júlia mellett az Ahogy tetszik, Az ember tragédiája, valamint a Tóték is látható lesz, de pályázatokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel is szeretnék közelebb hozni a gyerekeket a színház világához.

Nem csupán a színházról szól a 2021-es szezon, jubileumi évéhez érkezett az Irodalmi Humorfesztivál is. A 10. alkalommal megrendezésre kerülő szemlén a kortárs magyar irodalom számos kiemelkedő alkotója vesz részt, többek között Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt – Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó és Tóth Krisztina, az évfordulóra pedig még egy tudományos konferenciát is szerveznek.

A Gyulai Várszínház idei évada június 25-től augusztus 19-ig tart, a szezon pontos programjairól a színház honlapja és Facebook-oldala ad pontos tájékoztatást.

Fejléckép: Koncert a 2020-as évadban (forrás: Gyulai Várszínház / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.