Színház

Az SZFE 65 oktatója állt ki a diákok és az egyetemi autonómia mellett, cselekvést sürgetnek

2020.10.14. 09:25
Ajánlom
Az egyetem oktatói cáfolják az új vezetés a tanköztársaságra tett kijelentéseit, szerintük ez a forma nem ellentétes az oktatási hagyományokkal. Közben lekapcsolták az internetet, mikor az épületben a hallgatói fórum kezdődött volna.

Miután kedden délután Dr. Szarka Gábor korábbi gépesített lövésztiszt, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja közleményben mondta ki, hogy „befejezettnek tekinti a tanköztársaságot”, és lényegében leszögezte, hogy bárhogy is, de visszaállítják az egyetemi működést a diákok tiltakozó blokádja ellenére,

estére megjött az egyetem oktatóinak válasza is, amelyben azt írják, az SZFE új vezetése ultimátumokat küld és fenyeget.

„Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten.”

Az egyetem 65 oktatója – köztük Bagossy László, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Janisch Attila, M. Tóth Géza, Selmeczi György, Upor László és Zsótér Sándor – válaszukban elkötelezettségükről biztosítják a hallgatókat. Szerintük nem felel meg a valóságnak, miszerint a tanköztársaság – ahogy a kancellár állítja – „szétzilálta az Egyetem belső működését”, hiszen az SZFE-n

a tanköztársaság eszméje nem ellentétes mintatantervvel és oktatási hagyományokkal.

Az oktatók szerint a kinevezett új vezetés és a fenntartó „törvénysértő módon csaknem egy hónapja bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal”, és a kancellária hiába hangoztatja, nem áll ki az Alaptörvényben rögzített autonómia garanciájáért.

Az oktatók szerint a két rektorhelyettes is jogsértően van kinevezve, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a fenntartó még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhetne ki.

121089794_859881594829311_873608481856255240_n-095936.jpg

Szarka Gábor kancellár megjelenik az SZFE épülete előtt 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Internet off

Tegnap este 6 órakor egyszerre szűnt meg az internet az SZFE Vas utcai és Szentkirályi utcai épületében, pont amikor a hallgatók egyetemi fórumot tartottak volna. Értesülések szerint mostantól csak reggel 6-tól este 6-ig lesz wifi az egyetemi épületekben, ami megnehezíti az ott folyó munkát.

Az oktatás ugyanis zajlik – a tanköztársaság elnevezés nem üres szólam –, és internet nélkül a kollégista hallgatók nem tudnak készülni a másnapi óráikra.

Szarka Gábor kancellár tegnap levelet írt „az Egyetemi Polgároknak”, amelyet az intézmény oktatói kaptak meg. Ebben az áll, hogy minden munkavállalótól elvárja az új vezetéssel való együttműködést, a kellő határozottságot, a fizikai kontaktus kerülését a diákokkal: „az esetleges provokációra ne reagáljanak.”

Szarka szerint azok a munkavállalók, akik a továbbiakban együttműködnek a tanköztársasággal, „munkajogi felelősséggel tartoznak”. Ezzel együtt megtiltotta a kép- és hangrözítő eszközök használatát az egyetemen, pedig azt tudni lehet, hogy az SZFE dokumentumfilmes osztálya folyamatosan pörgeti a kamerát,

dokumentumfilmet készítenek a szeptember 1. óta folyó eseményekről.

 

Vidnyánszky: jogsértő

Vidnyánszky Attila a Spirit FM egyik tegnapi műsorában (Exkluzív) úgy nyilatkozott: „agresszív az a kisebbség, nehezen tud megszólalni a többség, erről is információink vannak”. Továbbá: „Nem a mi kuratóriumunk lett jogsértően kinevezve, hanem az jogsértő, ami ott történik.” Az alapítványi modellváltással létrejövő kuratórium elnöke beígérte, hogy így vagy úgy, az oktatást megkezdik,

először az egyetemi adminisztrációt, majd az oktatást is külső helyszínre szervezik ki.

Vidnyánszky szerint a Vas utcai épület szimbolikus hely lett, de ez mindegy, karbantartás miatt ők úgyis ki akartak költözni onnan.

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot

Közleményt adott ki Szarka Gábor kancellár, valamint Novák Emil és Zalán János rektorhelyettesek szignójával az SZFE új vezetése, amelyben ultimátumot ad a tiltakozóknak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.