Színház

Az SZFE 65 oktatója állt ki a diákok és az egyetemi autonómia mellett, cselekvést sürgetnek

2020.10.14. 09:25
Ajánlom
Az egyetem oktatói cáfolják az új vezetés a tanköztársaságra tett kijelentéseit, szerintük ez a forma nem ellentétes az oktatási hagyományokkal. Közben lekapcsolták az internetet, mikor az épületben a hallgatói fórum kezdődött volna.

Miután kedden délután Dr. Szarka Gábor korábbi gépesített lövésztiszt, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja közleményben mondta ki, hogy „befejezettnek tekinti a tanköztársaságot”, és lényegében leszögezte, hogy bárhogy is, de visszaállítják az egyetemi működést a diákok tiltakozó blokádja ellenére,

estére megjött az egyetem oktatóinak válasza is, amelyben azt írják, az SZFE új vezetése ultimátumokat küld és fenyeget.

„Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten.”

Az egyetem 65 oktatója – köztük Bagossy László, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Janisch Attila, M. Tóth Géza, Selmeczi György, Upor László és Zsótér Sándor – válaszukban elkötelezettségükről biztosítják a hallgatókat. Szerintük nem felel meg a valóságnak, miszerint a tanköztársaság – ahogy a kancellár állítja – „szétzilálta az Egyetem belső működését”, hiszen az SZFE-n

a tanköztársaság eszméje nem ellentétes mintatantervvel és oktatási hagyományokkal.

Az oktatók szerint a kinevezett új vezetés és a fenntartó „törvénysértő módon csaknem egy hónapja bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal”, és a kancellária hiába hangoztatja, nem áll ki az Alaptörvényben rögzített autonómia garanciájáért.

Az oktatók szerint a két rektorhelyettes is jogsértően van kinevezve, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a fenntartó még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhetne ki.

121089794_859881594829311_873608481856255240_n-095936.jpg

Szarka Gábor kancellár megjelenik az SZFE épülete előtt 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Internet off

Tegnap este 6 órakor egyszerre szűnt meg az internet az SZFE Vas utcai és Szentkirályi utcai épületében, pont amikor a hallgatók egyetemi fórumot tartottak volna. Értesülések szerint mostantól csak reggel 6-tól este 6-ig lesz wifi az egyetemi épületekben, ami megnehezíti az ott folyó munkát.

Az oktatás ugyanis zajlik – a tanköztársaság elnevezés nem üres szólam –, és internet nélkül a kollégista hallgatók nem tudnak készülni a másnapi óráikra.

Szarka Gábor kancellár tegnap levelet írt „az Egyetemi Polgároknak”, amelyet az intézmény oktatói kaptak meg. Ebben az áll, hogy minden munkavállalótól elvárja az új vezetéssel való együttműködést, a kellő határozottságot, a fizikai kontaktus kerülését a diákokkal: „az esetleges provokációra ne reagáljanak.”

Szarka szerint azok a munkavállalók, akik a továbbiakban együttműködnek a tanköztársasággal, „munkajogi felelősséggel tartoznak”. Ezzel együtt megtiltotta a kép- és hangrözítő eszközök használatát az egyetemen, pedig azt tudni lehet, hogy az SZFE dokumentumfilmes osztálya folyamatosan pörgeti a kamerát,

dokumentumfilmet készítenek a szeptember 1. óta folyó eseményekről.

 

Vidnyánszky: jogsértő

Vidnyánszky Attila a Spirit FM egyik tegnapi műsorában (Exkluzív) úgy nyilatkozott: „agresszív az a kisebbség, nehezen tud megszólalni a többség, erről is információink vannak”. Továbbá: „Nem a mi kuratóriumunk lett jogsértően kinevezve, hanem az jogsértő, ami ott történik.” Az alapítványi modellváltással létrejövő kuratórium elnöke beígérte, hogy így vagy úgy, az oktatást megkezdik,

először az egyetemi adminisztrációt, majd az oktatást is külső helyszínre szervezik ki.

Vidnyánszky szerint a Vas utcai épület szimbolikus hely lett, de ez mindegy, karbantartás miatt ők úgyis ki akartak költözni onnan.

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot

Közleményt adott ki Szarka Gábor kancellár, valamint Novák Emil és Zalán János rektorhelyettesek szignójával az SZFE új vezetése, amelyben ultimátumot ad a tiltakozóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.