Színház

Az SZFE 65 oktatója állt ki a diákok és az egyetemi autonómia mellett, cselekvést sürgetnek

2020.10.14. 09:25
Ajánlom
Az egyetem oktatói cáfolják az új vezetés a tanköztársaságra tett kijelentéseit, szerintük ez a forma nem ellentétes az oktatási hagyományokkal. Közben lekapcsolták az internetet, mikor az épületben a hallgatói fórum kezdődött volna.

Miután kedden délután Dr. Szarka Gábor korábbi gépesített lövésztiszt, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja közleményben mondta ki, hogy „befejezettnek tekinti a tanköztársaságot”, és lényegében leszögezte, hogy bárhogy is, de visszaállítják az egyetemi működést a diákok tiltakozó blokádja ellenére,

estére megjött az egyetem oktatóinak válasza is, amelyben azt írják, az SZFE új vezetése ultimátumokat küld és fenyeget.

„Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten.”

Az egyetem 65 oktatója – köztük Bagossy László, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Janisch Attila, M. Tóth Géza, Selmeczi György, Upor László és Zsótér Sándor – válaszukban elkötelezettségükről biztosítják a hallgatókat. Szerintük nem felel meg a valóságnak, miszerint a tanköztársaság – ahogy a kancellár állítja – „szétzilálta az Egyetem belső működését”, hiszen az SZFE-n

a tanköztársaság eszméje nem ellentétes mintatantervvel és oktatási hagyományokkal.

Az oktatók szerint a kinevezett új vezetés és a fenntartó „törvénysértő módon csaknem egy hónapja bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal”, és a kancellária hiába hangoztatja, nem áll ki az Alaptörvényben rögzített autonómia garanciájáért.

Az oktatók szerint a két rektorhelyettes is jogsértően van kinevezve, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a fenntartó még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhetne ki.

121089794_859881594829311_873608481856255240_n-095936.jpg

Szarka Gábor kancellár megjelenik az SZFE épülete előtt 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Internet off

Tegnap este 6 órakor egyszerre szűnt meg az internet az SZFE Vas utcai és Szentkirályi utcai épületében, pont amikor a hallgatók egyetemi fórumot tartottak volna. Értesülések szerint mostantól csak reggel 6-tól este 6-ig lesz wifi az egyetemi épületekben, ami megnehezíti az ott folyó munkát.

Az oktatás ugyanis zajlik – a tanköztársaság elnevezés nem üres szólam –, és internet nélkül a kollégista hallgatók nem tudnak készülni a másnapi óráikra.

Szarka Gábor kancellár tegnap levelet írt „az Egyetemi Polgároknak”, amelyet az intézmény oktatói kaptak meg. Ebben az áll, hogy minden munkavállalótól elvárja az új vezetéssel való együttműködést, a kellő határozottságot, a fizikai kontaktus kerülését a diákokkal: „az esetleges provokációra ne reagáljanak.”

Szarka szerint azok a munkavállalók, akik a továbbiakban együttműködnek a tanköztársasággal, „munkajogi felelősséggel tartoznak”. Ezzel együtt megtiltotta a kép- és hangrözítő eszközök használatát az egyetemen, pedig azt tudni lehet, hogy az SZFE dokumentumfilmes osztálya folyamatosan pörgeti a kamerát,

dokumentumfilmet készítenek a szeptember 1. óta folyó eseményekről.

 

Vidnyánszky: jogsértő

Vidnyánszky Attila a Spirit FM egyik tegnapi műsorában (Exkluzív) úgy nyilatkozott: „agresszív az a kisebbség, nehezen tud megszólalni a többség, erről is információink vannak”. Továbbá: „Nem a mi kuratóriumunk lett jogsértően kinevezve, hanem az jogsértő, ami ott történik.” Az alapítványi modellváltással létrejövő kuratórium elnöke beígérte, hogy így vagy úgy, az oktatást megkezdik,

először az egyetemi adminisztrációt, majd az oktatást is külső helyszínre szervezik ki.

Vidnyánszky szerint a Vas utcai épület szimbolikus hely lett, de ez mindegy, karbantartás miatt ők úgyis ki akartak költözni onnan.

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot

Közleményt adott ki Szarka Gábor kancellár, valamint Novák Emil és Zalán János rektorhelyettesek szignójával az SZFE új vezetése, amelyben ultimátumot ad a tiltakozóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.