Színház

Az SZFE Hallgatói Önkormányzata szerint az új működési rend az Alaptörvényt is sérti

2021.05.03. 09:05
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése az elmúlt időszakban lépéseket tett annak érdekében, hogy az egyetem Szenátusa felállhasson. Ennek részeként elküldték véleményezésre a HÖK-nek a szervezeti és működési rend – immár hatodik – módosított változatát.

A HÖK most kiadott közleménye szerint a kikötött négynapos határidő meglehetősen rövid, ráadásul az egyetem a módosításokat nem jelölte és nem is indokolta. Felhívják a a figyelmet arra is, hogy az új SZMR megalkotásakor, illetve az előző öt módosítás alkalmával egyszer sem kérték ki a HÖK véleményét, ezzel nem biztosították a törvényes véleményezési jog gyakorlását.

A HÖK emiatt több bírósági eljárást is indított, melyek halasztó hatályt biztosítottak a szervezeti és működési rendre, illetve módosításaira. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a működésre vonatkozó törvényes kiindulási alap valójában a modellváltást megelőző utolsó SZMR. A HÖK is ezt vette figyelembe a véleményezéskor, illetve

a megkeresésre csak azért válaszol, mert úgy gondolja, hogy a jogköröktől való megfosztás ellen csak így tud fellépni.

A hallgatói érdekképviselet több pontban is aggályosnak találta az új SZMR-t, melyeket három problémakör köré csoportosított.

A Hallgatói Önkormányzat nehezményezi, hogy a Szenátus jogkörei csökkennek, ráadásul a fenntartó már nyolc hónapja nem gondoskodik a szenátusi választás törvényes kiírásáról. Emellett a szervezeti autonómia kérdése is problémás: amíg az önkormányzatiság vissza nem áll – melynek első feltétele az SZMR elfogadásának szenátusi hatáskörbe való visszahelyezése –, addig ellehetetlenül a véleményformálás ebben a kérdésben.

A HÖK továbbá elutasítja, hogy az egyetemi szervek, így különösen a Szenátus rovására bővítik a fenntartó hatáskörét, szervezeti, gazdálkodási és személyi kérdésekben való döntési jogokat ruháznak rá, melyek a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit közvetetten nagymértékben befolyásolják. A Szenátus jelentőségét még jobban aláássa, ha a szerv létszámát csökkentik, összetételében pedig kisebb arányban vannak jelen mind az oktatók, mind a hallgatók (az új szöveg ráadásul nem rendelkezik a szenátus korábban előírt létszámáról, és nem tekinti problémának, hogy a hivatalos delegáló szervek – mint a HÖK is – nem képviseltetik magukat a szenátusban).

Végezetül a HÖK kifogásolja a kancellári befolyás kiterjesztését, ugyanis a intézményi autonómia egyik garanciája az alaptevékenység (oktatás) és a kancellária alá tartozó működtetés különválasztása. Amennyiben ez így marad,

az SZMR egyik fenntartói változata sem felel meg sem a felsőoktatási törvénynek, sem az Alaptörvénynek.

„A véleményezésben valójában nem képviseltünk semmi újat, a hallgatók érdekképviseletének álláspontja az intézmény helyzetéről és autonómiájáról nem változott az elmúlt háromnegyed évben.” – írja közleménye végén a HÖK, hozzátéve, hogy ő nem épületeket, hanem alapjogokat véd.

Fejléckép forrása: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.