Színház

Az SZFE Hallgatói Önkormányzata szerint az új működési rend az Alaptörvényt is sérti

2021.05.03. 09:05
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése az elmúlt időszakban lépéseket tett annak érdekében, hogy az egyetem Szenátusa felállhasson. Ennek részeként elküldték véleményezésre a HÖK-nek a szervezeti és működési rend – immár hatodik – módosított változatát.

A HÖK most kiadott közleménye szerint a kikötött négynapos határidő meglehetősen rövid, ráadásul az egyetem a módosításokat nem jelölte és nem is indokolta. Felhívják a a figyelmet arra is, hogy az új SZMR megalkotásakor, illetve az előző öt módosítás alkalmával egyszer sem kérték ki a HÖK véleményét, ezzel nem biztosították a törvényes véleményezési jog gyakorlását.

A HÖK emiatt több bírósági eljárást is indított, melyek halasztó hatályt biztosítottak a szervezeti és működési rendre, illetve módosításaira. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a működésre vonatkozó törvényes kiindulási alap valójában a modellváltást megelőző utolsó SZMR. A HÖK is ezt vette figyelembe a véleményezéskor, illetve

a megkeresésre csak azért válaszol, mert úgy gondolja, hogy a jogköröktől való megfosztás ellen csak így tud fellépni.

A hallgatói érdekképviselet több pontban is aggályosnak találta az új SZMR-t, melyeket három problémakör köré csoportosított.

A Hallgatói Önkormányzat nehezményezi, hogy a Szenátus jogkörei csökkennek, ráadásul a fenntartó már nyolc hónapja nem gondoskodik a szenátusi választás törvényes kiírásáról. Emellett a szervezeti autonómia kérdése is problémás: amíg az önkormányzatiság vissza nem áll – melynek első feltétele az SZMR elfogadásának szenátusi hatáskörbe való visszahelyezése –, addig ellehetetlenül a véleményformálás ebben a kérdésben.

A HÖK továbbá elutasítja, hogy az egyetemi szervek, így különösen a Szenátus rovására bővítik a fenntartó hatáskörét, szervezeti, gazdálkodási és személyi kérdésekben való döntési jogokat ruháznak rá, melyek a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit közvetetten nagymértékben befolyásolják. A Szenátus jelentőségét még jobban aláássa, ha a szerv létszámát csökkentik, összetételében pedig kisebb arányban vannak jelen mind az oktatók, mind a hallgatók (az új szöveg ráadásul nem rendelkezik a szenátus korábban előírt létszámáról, és nem tekinti problémának, hogy a hivatalos delegáló szervek – mint a HÖK is – nem képviseltetik magukat a szenátusban).

Végezetül a HÖK kifogásolja a kancellári befolyás kiterjesztését, ugyanis a intézményi autonómia egyik garanciája az alaptevékenység (oktatás) és a kancellária alá tartozó működtetés különválasztása. Amennyiben ez így marad,

az SZMR egyik fenntartói változata sem felel meg sem a felsőoktatási törvénynek, sem az Alaptörvénynek.

„A véleményezésben valójában nem képviseltünk semmi újat, a hallgatók érdekképviseletének álláspontja az intézmény helyzetéről és autonómiájáról nem változott az elmúlt háromnegyed évben.” – írja közleménye végén a HÖK, hozzátéve, hogy ő nem épületeket, hanem alapjogokat véd.

Fejléckép forrása: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.