Színház

Az SZFE sztrájkbizottságát nem vették meg a fizetésemeléssel, az autonómia garanciáját kérik

2020.10.07. 19:20
Ajánlom
Szarka Gábor, az SZFE új, korábban ezredesi rangig jutott kancellárja október 7-ig adott határidőt a sztrájk befejezésére és az egyetemfoglalók elvonulására. A sztrájkbizottság nem enged.

Ahogy a Fidelio is beszámolt róla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári pozícióját elfoglaló Szarka Gábor és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes nyílt levélben adott megegyezési javaslatot a sztrájkolóknak és az egyetemfoglalóknak.

Azt ígérték, ha október 7-ig befejezik a sztrájkot és feloldják a blokádot, a diákokat nem éri retorzió, a dolgozók pedig szeptember 1-től visszamenőlegesen 10%-os béremelést kapnak, egy új bértáblaváltozás pedig további 15%-os emelkedést hozhat.

Az egyetemi polgárok elutasították, és ultimátumnak nevezték a levelet.

Elutasította az SZFE polgársága Novák Emil és Szarka Gábor ultimátumát

Kapcsolódó

Elutasította az SZFE polgársága Novák Emil és Szarka Gábor ultimátumát

Hétfő délután sajtótájékoztatón jelentették be a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, hogy Novák Emil és Szarka Gábor megegyezési ajánlatát egyértelműen ultimátumnak tekintik. Álláspontjuk szerint az egyetemi autonómia, amit a Nemzeti Felsőoktatási Törvény is rögzít, nem képezheti semmilyen egyeztetés részét.

Az SZFE sztrájbizottsága a mai napon délután a Független Szabad Egyetem nevű Facebook-oldalukon tették közzé válaszukat.

Ebben az új vezetés nyolc pontjára válaszul nyolc választ intéztek a kancellár felé, amelyekre egyetlen csomagként tekintenek: „a nyolc pont egymást feltételezi, kiegészíti, azokról a továbbiakban is egyben kívánunk tárgyalni” – írják.

1. A 10%-os béremelésre azzal válaszoltak, hogy

„a bérek emelése önmagában nem tudja megoldani az autonómia garanciájának problémáját”.

2. A 15%-os fizetésemeléssel kecsegtető bértáblaváltozásra úgy reagáltak: erről már volt szó korábban, tehát „az ajánlat ennek a korábbi ígéretnek a megismétlése, és ezért nem része a sztrájktárgyalásnak”.

3. A sztrájkfelhívást addig fenntartják, amíg a tárgyalóféllel mind a nyolc sztrájkkövetelésről a megállapodás írásban meg nem születik.

4. Kérik, hogy a kancellár ne keverje össze a blokádot és a sztrájkot, akkor sem, ha mindkettő az egyetemi autonómia helyreállítását célozza: „A sztrájkot a blokádtól függetlenül fenntarjuk a tárgyalások befejeztéig.” Arra intik továbbá a kancellárt, hogy nem fenyegesse őket burkoltan a bérek visszatartásával: „Szeptemberben az egyetem összes sztrájkoló és nem sztrájkoló dolgozója, minden ösztöndíjas és egyetemi szerződéssel külső gyakorlatukat töltő hallgatója elvégezte a munkáját, sőt, sokan annak többszörösét is.”

5. Szarka ígéretét, miszerint átfogó egyeztetések kezdődnek az egyetem jövőjére a teljes polgárság bevonásával, üdvözlik. „Felhívjuk figyelmét, hogy a kancellár az Egyetem képviselője, működése során nem a fenntartó, hanem az Egyetem érdekeit kell szem előtt tartania, így az egyetemi autonómia alanyaként elsődleges feladata kellene legyen az egyetemi autonómia helyreállításának elérése.”

Kiemelik: „Megjegyzendő, hogy mindezeknek az egyeztetéseknek a modellváltás előtt meg kellett volna történniük.”

6. Szarka szerint a hallgatói fórumok nem akadályozhatják az oktatást. A sztrájkbizottság szerint „A hallgatók Fóruma elsősorban azért jött létre, mert az elmúlt fél évben véleményüket, érveiket egyáltalán nem vették figyelembe, tehetségüket, képességeiket, felnőttségüket folyamatosan megkérdőjelezték.”

120423635_3349179715165385_5783416570627847296_o-100810.jpg

Tüntető karnevál az SZFE Vas utcai épülete előtt (Fotó/Forrás: SZFE HÖK)

7. Szarka azt ígérte, „nem tesz semmilyen lépést azon munkavállalók és hallgatók ellen”, akik szeptember eleje és október 7. között részt vettek a tiltakozó megmozdulásokban.

A sztrákbizottság nem tudja értelmezni ezt a burkolt fenyegetést. „Az Egyetem vezetése ilyen lépéseket nem is tehet”, hiszen a tiltakozók alkotmányos jogaikat gyakorolják.

8. A sztrájkbizottság végül leszögezte:

„határozottan visszautasítjuk nyilatkozatában tett kijelentését, hogy a “sztrájkolók terrorizálják a bentlévőket”. Miközben Ön ezt a kijelentést tette, Báron György éppen vizsgafilmet elemzett és Karsai György Homéroszról adott elő. A múlt héten paprikáskrumplit is főztünk a Szentkirályi utca kertjében. Ilyen a mi erőszakos sztrájkunk. A felvételek megtekinthetők.”

A sztrájkbizottság szerint valóban „válságnak nevezhető az SZFE tönkretétele”, de azért nem ők felelősek. Arra kérik Szarka Gábor kancellárt, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben nem ő illetékes, járjon közben, hogy tudják folytatni a tárgyalást.

Közben Szarka Gábor, aki korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Honvédelmi Minisztérium kötelékében dolgozott, a napokban úgy nyilatkozott: „a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”, és utalt arra, hogy az SZFE tanköztársasága háttérből kap utasításokat.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

 

Fejléckép: Tüntető hallgató az SZFE autonómiája mellett szeptember 27-én. Fotó: SZFE HÖK

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.