Színház

Az SZFE sztrájkbizottságát nem vették meg a fizetésemeléssel, az autonómia garanciáját kérik

2020.10.07. 19:20
Ajánlom
Szarka Gábor, az SZFE új, korábban ezredesi rangig jutott kancellárja október 7-ig adott határidőt a sztrájk befejezésére és az egyetemfoglalók elvonulására. A sztrájkbizottság nem enged.

Ahogy a Fidelio is beszámolt róla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári pozícióját elfoglaló Szarka Gábor és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes nyílt levélben adott megegyezési javaslatot a sztrájkolóknak és az egyetemfoglalóknak.

Azt ígérték, ha október 7-ig befejezik a sztrájkot és feloldják a blokádot, a diákokat nem éri retorzió, a dolgozók pedig szeptember 1-től visszamenőlegesen 10%-os béremelést kapnak, egy új bértáblaváltozás pedig további 15%-os emelkedést hozhat.

Az egyetemi polgárok elutasították, és ultimátumnak nevezték a levelet.

Elutasította az SZFE polgársága Novák Emil és Szarka Gábor ultimátumát

Kapcsolódó

Elutasította az SZFE polgársága Novák Emil és Szarka Gábor ultimátumát

Hétfő délután sajtótájékoztatón jelentették be a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, hogy Novák Emil és Szarka Gábor megegyezési ajánlatát egyértelműen ultimátumnak tekintik. Álláspontjuk szerint az egyetemi autonómia, amit a Nemzeti Felsőoktatási Törvény is rögzít, nem képezheti semmilyen egyeztetés részét.

Az SZFE sztrájbizottsága a mai napon délután a Független Szabad Egyetem nevű Facebook-oldalukon tették közzé válaszukat.

Ebben az új vezetés nyolc pontjára válaszul nyolc választ intéztek a kancellár felé, amelyekre egyetlen csomagként tekintenek: „a nyolc pont egymást feltételezi, kiegészíti, azokról a továbbiakban is egyben kívánunk tárgyalni” – írják.

1. A 10%-os béremelésre azzal válaszoltak, hogy

„a bérek emelése önmagában nem tudja megoldani az autonómia garanciájának problémáját”.

2. A 15%-os fizetésemeléssel kecsegtető bértáblaváltozásra úgy reagáltak: erről már volt szó korábban, tehát „az ajánlat ennek a korábbi ígéretnek a megismétlése, és ezért nem része a sztrájktárgyalásnak”.

3. A sztrájkfelhívást addig fenntartják, amíg a tárgyalóféllel mind a nyolc sztrájkkövetelésről a megállapodás írásban meg nem születik.

4. Kérik, hogy a kancellár ne keverje össze a blokádot és a sztrájkot, akkor sem, ha mindkettő az egyetemi autonómia helyreállítását célozza: „A sztrájkot a blokádtól függetlenül fenntarjuk a tárgyalások befejeztéig.” Arra intik továbbá a kancellárt, hogy nem fenyegesse őket burkoltan a bérek visszatartásával: „Szeptemberben az egyetem összes sztrájkoló és nem sztrájkoló dolgozója, minden ösztöndíjas és egyetemi szerződéssel külső gyakorlatukat töltő hallgatója elvégezte a munkáját, sőt, sokan annak többszörösét is.”

5. Szarka ígéretét, miszerint átfogó egyeztetések kezdődnek az egyetem jövőjére a teljes polgárság bevonásával, üdvözlik. „Felhívjuk figyelmét, hogy a kancellár az Egyetem képviselője, működése során nem a fenntartó, hanem az Egyetem érdekeit kell szem előtt tartania, így az egyetemi autonómia alanyaként elsődleges feladata kellene legyen az egyetemi autonómia helyreállításának elérése.”

Kiemelik: „Megjegyzendő, hogy mindezeknek az egyeztetéseknek a modellváltás előtt meg kellett volna történniük.”

6. Szarka szerint a hallgatói fórumok nem akadályozhatják az oktatást. A sztrájkbizottság szerint „A hallgatók Fóruma elsősorban azért jött létre, mert az elmúlt fél évben véleményüket, érveiket egyáltalán nem vették figyelembe, tehetségüket, képességeiket, felnőttségüket folyamatosan megkérdőjelezték.”

120423635_3349179715165385_5783416570627847296_o-100810.jpg

Tüntető karnevál az SZFE Vas utcai épülete előtt (Fotó/Forrás: SZFE HÖK)

7. Szarka azt ígérte, „nem tesz semmilyen lépést azon munkavállalók és hallgatók ellen”, akik szeptember eleje és október 7. között részt vettek a tiltakozó megmozdulásokban.

A sztrákbizottság nem tudja értelmezni ezt a burkolt fenyegetést. „Az Egyetem vezetése ilyen lépéseket nem is tehet”, hiszen a tiltakozók alkotmányos jogaikat gyakorolják.

8. A sztrájkbizottság végül leszögezte:

„határozottan visszautasítjuk nyilatkozatában tett kijelentését, hogy a “sztrájkolók terrorizálják a bentlévőket”. Miközben Ön ezt a kijelentést tette, Báron György éppen vizsgafilmet elemzett és Karsai György Homéroszról adott elő. A múlt héten paprikáskrumplit is főztünk a Szentkirályi utca kertjében. Ilyen a mi erőszakos sztrájkunk. A felvételek megtekinthetők.”

A sztrájkbizottság szerint valóban „válságnak nevezhető az SZFE tönkretétele”, de azért nem ők felelősek. Arra kérik Szarka Gábor kancellárt, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben nem ő illetékes, járjon közben, hogy tudják folytatni a tárgyalást.

Közben Szarka Gábor, aki korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Honvédelmi Minisztérium kötelékében dolgozott, a napokban úgy nyilatkozott: „a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”, és utalt arra, hogy az SZFE tanköztársasága háttérből kap utasításokat.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

 

Fejléckép: Tüntető hallgató az SZFE autonómiája mellett szeptember 27-én. Fotó: SZFE HÖK

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ünnepi előadásokkal vár Vaskakas Bábszínház

Nézőket ugyan most nem fogadhat, de gőzerővel készül a karácsonyra a Vaskakas Bábszínház. Bár a mézeskalácsillatot nem tudják a virtuális nézőtérre varázsolni, mesés programokkal várják az érdeklődőket.
Színház hír

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.