Színház

Az SZFE sztrájkbizottságát nem vették meg a fizetésemeléssel, az autonómia garanciáját kérik

2020.10.07. 19:20
Ajánlom
Szarka Gábor, az SZFE új, korábban ezredesi rangig jutott kancellárja október 7-ig adott határidőt a sztrájk befejezésére és az egyetemfoglalók elvonulására. A sztrájkbizottság nem enged.

Ahogy a Fidelio is beszámolt róla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári pozícióját elfoglaló Szarka Gábor és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes nyílt levélben adott megegyezési javaslatot a sztrájkolóknak és az egyetemfoglalóknak.

Azt ígérték, ha október 7-ig befejezik a sztrájkot és feloldják a blokádot, a diákokat nem éri retorzió, a dolgozók pedig szeptember 1-től visszamenőlegesen 10%-os béremelést kapnak, egy új bértáblaváltozás pedig további 15%-os emelkedést hozhat.

Az egyetemi polgárok elutasították, és ultimátumnak nevezték a levelet.

Elutasította az SZFE polgársága Novák Emil és Szarka Gábor ultimátumát

Kapcsolódó

Elutasította az SZFE polgársága Novák Emil és Szarka Gábor ultimátumát

Hétfő délután sajtótájékoztatón jelentették be a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, hogy Novák Emil és Szarka Gábor megegyezési ajánlatát egyértelműen ultimátumnak tekintik. Álláspontjuk szerint az egyetemi autonómia, amit a Nemzeti Felsőoktatási Törvény is rögzít, nem képezheti semmilyen egyeztetés részét.

Az SZFE sztrájbizottsága a mai napon délután a Független Szabad Egyetem nevű Facebook-oldalukon tették közzé válaszukat.

Ebben az új vezetés nyolc pontjára válaszul nyolc választ intéztek a kancellár felé, amelyekre egyetlen csomagként tekintenek: „a nyolc pont egymást feltételezi, kiegészíti, azokról a továbbiakban is egyben kívánunk tárgyalni” – írják.

1. A 10%-os béremelésre azzal válaszoltak, hogy

„a bérek emelése önmagában nem tudja megoldani az autonómia garanciájának problémáját”.

2. A 15%-os fizetésemeléssel kecsegtető bértáblaváltozásra úgy reagáltak: erről már volt szó korábban, tehát „az ajánlat ennek a korábbi ígéretnek a megismétlése, és ezért nem része a sztrájktárgyalásnak”.

3. A sztrájkfelhívást addig fenntartják, amíg a tárgyalóféllel mind a nyolc sztrájkkövetelésről a megállapodás írásban meg nem születik.

4. Kérik, hogy a kancellár ne keverje össze a blokádot és a sztrájkot, akkor sem, ha mindkettő az egyetemi autonómia helyreállítását célozza: „A sztrájkot a blokádtól függetlenül fenntarjuk a tárgyalások befejeztéig.” Arra intik továbbá a kancellárt, hogy nem fenyegesse őket burkoltan a bérek visszatartásával: „Szeptemberben az egyetem összes sztrájkoló és nem sztrájkoló dolgozója, minden ösztöndíjas és egyetemi szerződéssel külső gyakorlatukat töltő hallgatója elvégezte a munkáját, sőt, sokan annak többszörösét is.”

5. Szarka ígéretét, miszerint átfogó egyeztetések kezdődnek az egyetem jövőjére a teljes polgárság bevonásával, üdvözlik. „Felhívjuk figyelmét, hogy a kancellár az Egyetem képviselője, működése során nem a fenntartó, hanem az Egyetem érdekeit kell szem előtt tartania, így az egyetemi autonómia alanyaként elsődleges feladata kellene legyen az egyetemi autonómia helyreállításának elérése.”

Kiemelik: „Megjegyzendő, hogy mindezeknek az egyeztetéseknek a modellváltás előtt meg kellett volna történniük.”

6. Szarka szerint a hallgatói fórumok nem akadályozhatják az oktatást. A sztrájkbizottság szerint „A hallgatók Fóruma elsősorban azért jött létre, mert az elmúlt fél évben véleményüket, érveiket egyáltalán nem vették figyelembe, tehetségüket, képességeiket, felnőttségüket folyamatosan megkérdőjelezték.”

120423635_3349179715165385_5783416570627847296_o-100810.jpg

Tüntető karnevál az SZFE Vas utcai épülete előtt (Fotó/Forrás: SZFE HÖK)

7. Szarka azt ígérte, „nem tesz semmilyen lépést azon munkavállalók és hallgatók ellen”, akik szeptember eleje és október 7. között részt vettek a tiltakozó megmozdulásokban.

A sztrákbizottság nem tudja értelmezni ezt a burkolt fenyegetést. „Az Egyetem vezetése ilyen lépéseket nem is tehet”, hiszen a tiltakozók alkotmányos jogaikat gyakorolják.

8. A sztrájkbizottság végül leszögezte:

„határozottan visszautasítjuk nyilatkozatában tett kijelentését, hogy a “sztrájkolók terrorizálják a bentlévőket”. Miközben Ön ezt a kijelentést tette, Báron György éppen vizsgafilmet elemzett és Karsai György Homéroszról adott elő. A múlt héten paprikáskrumplit is főztünk a Szentkirályi utca kertjében. Ilyen a mi erőszakos sztrájkunk. A felvételek megtekinthetők.”

A sztrájkbizottság szerint valóban „válságnak nevezhető az SZFE tönkretétele”, de azért nem ők felelősek. Arra kérik Szarka Gábor kancellárt, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben nem ő illetékes, járjon közben, hogy tudják folytatni a tárgyalást.

Közben Szarka Gábor, aki korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Honvédelmi Minisztérium kötelékében dolgozott, a napokban úgy nyilatkozott: „a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”, és utalt arra, hogy az SZFE tanköztársasága háttérből kap utasításokat.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

 

Fejléckép: Tüntető hallgató az SZFE autonómiája mellett szeptember 27-én. Fotó: SZFE HÖK

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.