Színház

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

2020.10.07. 10:05
Ajánlom
Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

„Már nem vagyok ezredes, de rettenetesen büszke vagyok arra, hogy a hazámat szolgálhattam egyenruhában” – mondta el a HVG.hu-nak adott interjúban Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja arra a kérdésre, hogy van-e üzenetértéke annak, hogy ezredes kerül az egyetem élére.

Szarka azzal került be a hírekbe, hogy az egyetemfoglalás után majd’ egy hónappal leváltották az SZFE korábbi kancellárját, Vonderviszt Lajost, a helyére pedig nem a kultúra területéről érkezett ember, hanem a 48 éves jogászt, biztonság- és védelempolitikai-szakértőt helyezték. Az interjúban Szarka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett tapasztalataira hivatkozva állította, alkalmas a pozícióra.

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Kapcsolódó

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.

Szarka állítja, nem háborúzni érkezett:

A katona tudja, hogy mi a háború, hogy ott meg lehet halni, ezért dolgozik azon, hogy azt el lehessen kerülni. Az már parancs kérdése, hogy utána mégis elküldik a háborúba.

Arra a kérdésre, hogy háborúba küldték-e, az új kancellár kijelentette, hogy „amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”. Hogy ezzel egészen pontosan a tiltakozó diákokra gondol-e, azt nem pontosította.

Az interjúból kiderül, hogy Szarka művészeti kérdésekben nem kompetens nyilatkozni, és „egyelőre az oktatásszervezési kérdések tartalmi részéhez sem” ért. Sérelmezi viszont, hogy a korábbi rektor, Upor László „vezetőnek látszó »emberi tárgynak«” nevezte. Arra a kérdésre, hogy a kultúrharc része-e az SZFE modellváltása így válaszolt: „Én nem tudom, azokat kell megkérdezni, akik a kultúrában mozognak, mert én ezt a világot nem ismerem.”

Szóba került a 8 pontos megegyezési javaslat, amely lényegében kész tényként tárta a diákok elé, hogy ha beengedik az új vezetést, semmilyen retorzió nem következik az egyetemfoglalásból. A beszélgetés óta már kiderült, hogy az egyetemisták nem fogadják el, és ultimátumként értelmezik Szarkáék pontjait.

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Erőszakhoz nem fognak folyamodni, nem akarnak visszaélni azzal, hogy náluk van a kasszakulcs, és reménykednek abban, hogy a diákok befejezik a blokádot:

„Nem a tiltakozás jeleit akarom erőszakkal leszedetni az épületről, de az észszerűség határain belül kell maradni,

ne egy 18-19 éves kislány kontrollálja a ki-bejárást, akinek semmi tapasztalata nincs.

Nem tudom, hogy a tanköztársaság hogy működik és kitől kapják az utasításokat” – tette hozzá rejtélyesen, de hogy milyen háttérirányításra gondol, azt nem fejtette ki. Az arra vonatkozó kérdéseket pedig, hogy érti-e, miért nem fogadják el a kuratóriumot az SZFE-n, rendre azzal pattintotta le, hogy ezekkel nem ő foglalkozik, az ő feladata „a jogi és költségvetési hátteret” biztosítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.