Színház

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

2020.10.07. 10:05
Ajánlom
Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

„Már nem vagyok ezredes, de rettenetesen büszke vagyok arra, hogy a hazámat szolgálhattam egyenruhában” – mondta el a HVG.hu-nak adott interjúban Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja arra a kérdésre, hogy van-e üzenetértéke annak, hogy ezredes kerül az egyetem élére.

Szarka azzal került be a hírekbe, hogy az egyetemfoglalás után majd’ egy hónappal leváltották az SZFE korábbi kancellárját, Vonderviszt Lajost, a helyére pedig nem a kultúra területéről érkezett ember, hanem a 48 éves jogászt, biztonság- és védelempolitikai-szakértőt helyezték. Az interjúban Szarka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett tapasztalataira hivatkozva állította, alkalmas a pozícióra.

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Kapcsolódó

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.

Szarka állítja, nem háborúzni érkezett:

A katona tudja, hogy mi a háború, hogy ott meg lehet halni, ezért dolgozik azon, hogy azt el lehessen kerülni. Az már parancs kérdése, hogy utána mégis elküldik a háborúba.

Arra a kérdésre, hogy háborúba küldték-e, az új kancellár kijelentette, hogy „amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”. Hogy ezzel egészen pontosan a tiltakozó diákokra gondol-e, azt nem pontosította.

Az interjúból kiderül, hogy Szarka művészeti kérdésekben nem kompetens nyilatkozni, és „egyelőre az oktatásszervezési kérdések tartalmi részéhez sem” ért. Sérelmezi viszont, hogy a korábbi rektor, Upor László „vezetőnek látszó »emberi tárgynak«” nevezte. Arra a kérdésre, hogy a kultúrharc része-e az SZFE modellváltása így válaszolt: „Én nem tudom, azokat kell megkérdezni, akik a kultúrában mozognak, mert én ezt a világot nem ismerem.”

Szóba került a 8 pontos megegyezési javaslat, amely lényegében kész tényként tárta a diákok elé, hogy ha beengedik az új vezetést, semmilyen retorzió nem következik az egyetemfoglalásból. A beszélgetés óta már kiderült, hogy az egyetemisták nem fogadják el, és ultimátumként értelmezik Szarkáék pontjait.

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Erőszakhoz nem fognak folyamodni, nem akarnak visszaélni azzal, hogy náluk van a kasszakulcs, és reménykednek abban, hogy a diákok befejezik a blokádot:

„Nem a tiltakozás jeleit akarom erőszakkal leszedetni az épületről, de az észszerűség határain belül kell maradni,

ne egy 18-19 éves kislány kontrollálja a ki-bejárást, akinek semmi tapasztalata nincs.

Nem tudom, hogy a tanköztársaság hogy működik és kitől kapják az utasításokat” – tette hozzá rejtélyesen, de hogy milyen háttérirányításra gondol, azt nem fejtette ki. Az arra vonatkozó kérdéseket pedig, hogy érti-e, miért nem fogadják el a kuratóriumot az SZFE-n, rendre azzal pattintotta le, hogy ezekkel nem ő foglalkozik, az ő feladata „a jogi és költségvetési hátteret” biztosítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.