Színház

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

2020.10.07. 10:05
Ajánlom
Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

„Már nem vagyok ezredes, de rettenetesen büszke vagyok arra, hogy a hazámat szolgálhattam egyenruhában” – mondta el a HVG.hu-nak adott interjúban Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja arra a kérdésre, hogy van-e üzenetértéke annak, hogy ezredes kerül az egyetem élére.

Szarka azzal került be a hírekbe, hogy az egyetemfoglalás után majd’ egy hónappal leváltották az SZFE korábbi kancellárját, Vonderviszt Lajost, a helyére pedig nem a kultúra területéről érkezett ember, hanem a 48 éves jogászt, biztonság- és védelempolitikai-szakértőt helyezték. Az interjúban Szarka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett tapasztalataira hivatkozva állította, alkalmas a pozícióra.

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Kapcsolódó

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.

Szarka állítja, nem háborúzni érkezett:

A katona tudja, hogy mi a háború, hogy ott meg lehet halni, ezért dolgozik azon, hogy azt el lehessen kerülni. Az már parancs kérdése, hogy utána mégis elküldik a háborúba.

Arra a kérdésre, hogy háborúba küldték-e, az új kancellár kijelentette, hogy „amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”. Hogy ezzel egészen pontosan a tiltakozó diákokra gondol-e, azt nem pontosította.

Az interjúból kiderül, hogy Szarka művészeti kérdésekben nem kompetens nyilatkozni, és „egyelőre az oktatásszervezési kérdések tartalmi részéhez sem” ért. Sérelmezi viszont, hogy a korábbi rektor, Upor László „vezetőnek látszó »emberi tárgynak«” nevezte. Arra a kérdésre, hogy a kultúrharc része-e az SZFE modellváltása így válaszolt: „Én nem tudom, azokat kell megkérdezni, akik a kultúrában mozognak, mert én ezt a világot nem ismerem.”

Szóba került a 8 pontos megegyezési javaslat, amely lényegében kész tényként tárta a diákok elé, hogy ha beengedik az új vezetést, semmilyen retorzió nem következik az egyetemfoglalásból. A beszélgetés óta már kiderült, hogy az egyetemisták nem fogadják el, és ultimátumként értelmezik Szarkáék pontjait.

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Erőszakhoz nem fognak folyamodni, nem akarnak visszaélni azzal, hogy náluk van a kasszakulcs, és reménykednek abban, hogy a diákok befejezik a blokádot:

„Nem a tiltakozás jeleit akarom erőszakkal leszedetni az épületről, de az észszerűség határain belül kell maradni,

ne egy 18-19 éves kislány kontrollálja a ki-bejárást, akinek semmi tapasztalata nincs.

Nem tudom, hogy a tanköztársaság hogy működik és kitől kapják az utasításokat” – tette hozzá rejtélyesen, de hogy milyen háttérirányításra gondol, azt nem fejtette ki. Az arra vonatkozó kérdéseket pedig, hogy érti-e, miért nem fogadják el a kuratóriumot az SZFE-n, rendre azzal pattintotta le, hogy ezekkel nem ő foglalkozik, az ő feladata „a jogi és költségvetési hátteret” biztosítani.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.