Színház

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

2020.10.07. 10:05
Ajánlom
Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

„Már nem vagyok ezredes, de rettenetesen büszke vagyok arra, hogy a hazámat szolgálhattam egyenruhában” – mondta el a HVG.hu-nak adott interjúban Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja arra a kérdésre, hogy van-e üzenetértéke annak, hogy ezredes kerül az egyetem élére.

Szarka azzal került be a hírekbe, hogy az egyetemfoglalás után majd’ egy hónappal leváltották az SZFE korábbi kancellárját, Vonderviszt Lajost, a helyére pedig nem a kultúra területéről érkezett ember, hanem a 48 éves jogászt, biztonság- és védelempolitikai-szakértőt helyezték. Az interjúban Szarka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett tapasztalataira hivatkozva állította, alkalmas a pozícióra.

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Kapcsolódó

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.

Szarka állítja, nem háborúzni érkezett:

A katona tudja, hogy mi a háború, hogy ott meg lehet halni, ezért dolgozik azon, hogy azt el lehessen kerülni. Az már parancs kérdése, hogy utána mégis elküldik a háborúba.

Arra a kérdésre, hogy háborúba küldték-e, az új kancellár kijelentette, hogy „amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”. Hogy ezzel egészen pontosan a tiltakozó diákokra gondol-e, azt nem pontosította.

Az interjúból kiderül, hogy Szarka művészeti kérdésekben nem kompetens nyilatkozni, és „egyelőre az oktatásszervezési kérdések tartalmi részéhez sem” ért. Sérelmezi viszont, hogy a korábbi rektor, Upor László „vezetőnek látszó »emberi tárgynak«” nevezte. Arra a kérdésre, hogy a kultúrharc része-e az SZFE modellváltása így válaszolt: „Én nem tudom, azokat kell megkérdezni, akik a kultúrában mozognak, mert én ezt a világot nem ismerem.”

Szóba került a 8 pontos megegyezési javaslat, amely lényegében kész tényként tárta a diákok elé, hogy ha beengedik az új vezetést, semmilyen retorzió nem következik az egyetemfoglalásból. A beszélgetés óta már kiderült, hogy az egyetemisták nem fogadják el, és ultimátumként értelmezik Szarkáék pontjait.

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Erőszakhoz nem fognak folyamodni, nem akarnak visszaélni azzal, hogy náluk van a kasszakulcs, és reménykednek abban, hogy a diákok befejezik a blokádot:

„Nem a tiltakozás jeleit akarom erőszakkal leszedetni az épületről, de az észszerűség határain belül kell maradni,

ne egy 18-19 éves kislány kontrollálja a ki-bejárást, akinek semmi tapasztalata nincs.

Nem tudom, hogy a tanköztársaság hogy működik és kitől kapják az utasításokat” – tette hozzá rejtélyesen, de hogy milyen háttérirányításra gondol, azt nem fejtette ki. Az arra vonatkozó kérdéseket pedig, hogy érti-e, miért nem fogadják el a kuratóriumot az SZFE-n, rendre azzal pattintotta le, hogy ezekkel nem ő foglalkozik, az ő feladata „a jogi és költségvetési hátteret” biztosítani.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.