Színház

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

2020.10.07. 10:05
Ajánlom
Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

„Már nem vagyok ezredes, de rettenetesen büszke vagyok arra, hogy a hazámat szolgálhattam egyenruhában” – mondta el a HVG.hu-nak adott interjúban Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja arra a kérdésre, hogy van-e üzenetértéke annak, hogy ezredes kerül az egyetem élére.

Szarka azzal került be a hírekbe, hogy az egyetemfoglalás után majd’ egy hónappal leváltották az SZFE korábbi kancellárját, Vonderviszt Lajost, a helyére pedig nem a kultúra területéről érkezett ember, hanem a 48 éves jogászt, biztonság- és védelempolitikai-szakértőt helyezték. Az interjúban Szarka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett tapasztalataira hivatkozva állította, alkalmas a pozícióra.

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Kapcsolódó

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.

Szarka állítja, nem háborúzni érkezett:

A katona tudja, hogy mi a háború, hogy ott meg lehet halni, ezért dolgozik azon, hogy azt el lehessen kerülni. Az már parancs kérdése, hogy utána mégis elküldik a háborúba.

Arra a kérdésre, hogy háborúba küldték-e, az új kancellár kijelentette, hogy „amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez”. Hogy ezzel egészen pontosan a tiltakozó diákokra gondol-e, azt nem pontosította.

Az interjúból kiderül, hogy Szarka művészeti kérdésekben nem kompetens nyilatkozni, és „egyelőre az oktatásszervezési kérdések tartalmi részéhez sem” ért. Sérelmezi viszont, hogy a korábbi rektor, Upor László „vezetőnek látszó »emberi tárgynak«” nevezte. Arra a kérdésre, hogy a kultúrharc része-e az SZFE modellváltása így válaszolt: „Én nem tudom, azokat kell megkérdezni, akik a kultúrában mozognak, mert én ezt a világot nem ismerem.”

Szóba került a 8 pontos megegyezési javaslat, amely lényegében kész tényként tárta a diákok elé, hogy ha beengedik az új vezetést, semmilyen retorzió nem következik az egyetemfoglalásból. A beszélgetés óta már kiderült, hogy az egyetemisták nem fogadják el, és ultimátumként értelmezik Szarkáék pontjait.

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Kapcsolódó

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Erőszakhoz nem fognak folyamodni, nem akarnak visszaélni azzal, hogy náluk van a kasszakulcs, és reménykednek abban, hogy a diákok befejezik a blokádot:

„Nem a tiltakozás jeleit akarom erőszakkal leszedetni az épületről, de az észszerűség határain belül kell maradni,

ne egy 18-19 éves kislány kontrollálja a ki-bejárást, akinek semmi tapasztalata nincs.

Nem tudom, hogy a tanköztársaság hogy működik és kitől kapják az utasításokat” – tette hozzá rejtélyesen, de hogy milyen háttérirányításra gondol, azt nem fejtette ki. Az arra vonatkozó kérdéseket pedig, hogy érti-e, miért nem fogadják el a kuratóriumot az SZFE-n, rendre azzal pattintotta le, hogy ezekkel nem ő foglalkozik, az ő feladata „a jogi és költségvetési hátteret” biztosítani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.