Színház

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

2020.10.05. 10:25
Ajánlom
Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Az új vezetők ígéretet tettek arra is, hogy

amennyiben a diákok és a dolgozók legkésőbb október 7-ig befejezik a sztrájkot és feloldják a blokádot, nem szankcionálják az oktatást és zavartalan működést gátló akciókat.

Reményüket fejezték ki, hogy az egyetemi polgárság elfogadja a javaslatokat, és elindulhat az ügyben egy érdemi párbeszéd, hiszen amellett, hogy az intézmény eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése előtt áll, az új vezetőség nem titkolt célja nemzetközi szinten is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelni az SZFE-t.

120611773_3356630237753666_2793447556162736586_o-094027.jpg

A hallgatók elfoglalták az egyetem Szentkirályi utcai épületét is (Fotó/Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK)

Novák Emil és Szarka Gábor megjegyezte, hogy az ehhez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak, ezért az egyetem főállású munkavállalói visszamenőleg szeptember 1-től egységesen 10 százalékos béremelésben részesülnek, ezt az összeget pedig a decemberi fizetéssel együtt, egy összegben kapják majd meg. A bértábla is változhat január 1-től, ami további 15 százalékos emelést hozhat, emellett Novákék garantálják, hogy a munkavállalók a korábbi közalkalmazotti jogviszonyuk szerint dolgozhatnak tovább.

A tárgyalások egyik kiemelt kérdése lesz az autonómia kérdése, ami a teljes egyetemi polgárság bevonásával történik majd. A jelenleg is működő hallgatói fórumok addig és a tárgyalások után is zavartalanul működhetnek tovább, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat keretein belül. Az egyeztetések pontos részleteit a felek közösen határozzák meg.

 A válságkezelés fenti lépéseit az egyetem vezetése akkor tekinti magára nézve is kötelezőnek, ha annak valamennyi pontja, minden félre kiterjedően, egységesen érvényesül.

Dolgozzunk közösen egyetemünk megújulása érdekében!” - zárta a Novák Emil és Szarka Gábor a közleményét.

Hajos-102034.jpg

Hajós András az SZFE melletti tüntetésen 2020. október 4-én (Fotó/Forrás: Hajós András Facebook-oldala)

Mindeközben az egyetem polgárai folytatták a sztrájkot, és tegnap, október 4-én délután zenés megmozdulást hirdettek a Szabadság térre, amit a Szentkirályi utcai stúdióból a fáklyás futással együtt élőben is közvetítettek. Még szeptember 30-án gyújtottak fáklyát a leköszönő vezetők az SZFE Vas utcai épületénél, ami a szabadság, az egyetemi autonómia szimbólumává vált. Ezzel a lánggal öt futó indult útnak szombaton öt egyetemváros felé: Debrecenben, Pécsett, Egerben, Kaposváron és Szegeden várták a lángot, ami meg is érkezett vasárnap délután. A futókhoz az út során többen is csatlakoztak, ezzel fejezve ki szolidaritásukat. A helyszíneken különböző zenés, táncos, színházi programok várták az érdeklődőket, Egerben egy helyi képviselő, Komlósi Csaba is felszólalt, Debrecenben pedig jelenlegi és volt hallgatók szerveztek koncertet, felolvasásokat.

A Szabadság téren először Hajós András mondott beszédet. „Apa, az igazi, azt üzeni, hogy nincs veletek semmi baj, sőt” – mondta, miután azokról az „átlagosnál picit tehetségesebb” emberekről beszélt, a sziszegőkről, akik dühükben, hogy szerintük elvettek tőlük valamit, ami az övék volt, igyekeznek elhitetni, hogy amit a fiatalok gondolnak, nem jó.

Az eseményen felszólalt Pálinkás József egyetemi tanár, az MTA korábbi elnöke, Grecsó Krisztián író, Závada Péter író, Kemény Lili filmrendező és Tarnóczi Jakab színházi rendező, az SZFE nemrég végzett hallgatói is.

A Szentkirályi utcai stúdió vendége volt vasárnap délután Upor László is, aki az összefogás erejéről beszélt. „A szabadság-pillanatoktól hatódom meg” – mondta a közvetítés végén, ami minden elemében az SZFE-s hallgatók munkáját dicséri.

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Kapcsolódó

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Emelnék a béreket és garantálnák az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását – írta meg a Színház Online.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház nekrológ

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház hír

A fenntartható jövőért kampányolnak a színházak

Immár 16 színház csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projektjéhez, melynek célja, hogy öko-tudatos színházi társulások jöjjenek létre.
Színház pályázat

Jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház

Nyitány címmel pénzdíjas jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház a karantén utáni élet témakörében. A pályaművek beküldési határideje december 20.
Színház gyász

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház hír

Pizsamaparti a Játékszínben

A SzínházTV ezúttal a Játékszínből jelentkezik egy eszeveszett bohózattal. A Hatan pizsamában fordulatok, félreértések, átverések, csúsztatások és füllentések sorozata két felvonásban, Gálvölgyi János rendezésében.