Színház

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

2020.10.05. 10:25
Ajánlom
Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Az új vezetők ígéretet tettek arra is, hogy

amennyiben a diákok és a dolgozók legkésőbb október 7-ig befejezik a sztrájkot és feloldják a blokádot, nem szankcionálják az oktatást és zavartalan működést gátló akciókat.

Reményüket fejezték ki, hogy az egyetemi polgárság elfogadja a javaslatokat, és elindulhat az ügyben egy érdemi párbeszéd, hiszen amellett, hogy az intézmény eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése előtt áll, az új vezetőség nem titkolt célja nemzetközi szinten is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelni az SZFE-t.

120611773_3356630237753666_2793447556162736586_o-094027.jpg

A hallgatók elfoglalták az egyetem Szentkirályi utcai épületét is (Fotó/Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK)

Novák Emil és Szarka Gábor megjegyezte, hogy az ehhez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak, ezért az egyetem főállású munkavállalói visszamenőleg szeptember 1-től egységesen 10 százalékos béremelésben részesülnek, ezt az összeget pedig a decemberi fizetéssel együtt, egy összegben kapják majd meg. A bértábla is változhat január 1-től, ami további 15 százalékos emelést hozhat, emellett Novákék garantálják, hogy a munkavállalók a korábbi közalkalmazotti jogviszonyuk szerint dolgozhatnak tovább.

A tárgyalások egyik kiemelt kérdése lesz az autonómia kérdése, ami a teljes egyetemi polgárság bevonásával történik majd. A jelenleg is működő hallgatói fórumok addig és a tárgyalások után is zavartalanul működhetnek tovább, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat keretein belül. Az egyeztetések pontos részleteit a felek közösen határozzák meg.

 A válságkezelés fenti lépéseit az egyetem vezetése akkor tekinti magára nézve is kötelezőnek, ha annak valamennyi pontja, minden félre kiterjedően, egységesen érvényesül.

Dolgozzunk közösen egyetemünk megújulása érdekében!” - zárta a Novák Emil és Szarka Gábor a közleményét.

Hajos-102034.jpg

Hajós András az SZFE melletti tüntetésen 2020. október 4-én (Fotó/Forrás: Hajós András Facebook-oldala)

Mindeközben az egyetem polgárai folytatták a sztrájkot, és tegnap, október 4-én délután zenés megmozdulást hirdettek a Szabadság térre, amit a Szentkirályi utcai stúdióból a fáklyás futással együtt élőben is közvetítettek. Még szeptember 30-án gyújtottak fáklyát a leköszönő vezetők az SZFE Vas utcai épületénél, ami a szabadság, az egyetemi autonómia szimbólumává vált. Ezzel a lánggal öt futó indult útnak szombaton öt egyetemváros felé: Debrecenben, Pécsett, Egerben, Kaposváron és Szegeden várták a lángot, ami meg is érkezett vasárnap délután. A futókhoz az út során többen is csatlakoztak, ezzel fejezve ki szolidaritásukat. A helyszíneken különböző zenés, táncos, színházi programok várták az érdeklődőket, Egerben egy helyi képviselő, Komlósi Csaba is felszólalt, Debrecenben pedig jelenlegi és volt hallgatók szerveztek koncertet, felolvasásokat.

A Szabadság téren először Hajós András mondott beszédet. „Apa, az igazi, azt üzeni, hogy nincs veletek semmi baj, sőt” – mondta, miután azokról az „átlagosnál picit tehetségesebb” emberekről beszélt, a sziszegőkről, akik dühükben, hogy szerintük elvettek tőlük valamit, ami az övék volt, igyekeznek elhitetni, hogy amit a fiatalok gondolnak, nem jó.

Az eseményen felszólalt Pálinkás József egyetemi tanár, az MTA korábbi elnöke, Grecsó Krisztián író, Závada Péter író, Kemény Lili filmrendező és Tarnóczi Jakab színházi rendező, az SZFE nemrég végzett hallgatói is.

A Szentkirályi utcai stúdió vendége volt vasárnap délután Upor László is, aki az összefogás erejéről beszélt. „A szabadság-pillanatoktól hatódom meg” – mondta a közvetítés végén, ami minden elemében az SZFE-s hallgatók munkáját dicséri.

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Kapcsolódó

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Emelnék a béreket és garantálnák az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását – írta meg a Színház Online.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.