Színház

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

2020.10.05. 10:25
Ajánlom
Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Az új vezetők ígéretet tettek arra is, hogy

amennyiben a diákok és a dolgozók legkésőbb október 7-ig befejezik a sztrájkot és feloldják a blokádot, nem szankcionálják az oktatást és zavartalan működést gátló akciókat.

Reményüket fejezték ki, hogy az egyetemi polgárság elfogadja a javaslatokat, és elindulhat az ügyben egy érdemi párbeszéd, hiszen amellett, hogy az intézmény eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése előtt áll, az új vezetőség nem titkolt célja nemzetközi szinten is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelni az SZFE-t.

120611773_3356630237753666_2793447556162736586_o-094027.jpg

A hallgatók elfoglalták az egyetem Szentkirályi utcai épületét is (Fotó/Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK)

Novák Emil és Szarka Gábor megjegyezte, hogy az ehhez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak, ezért az egyetem főállású munkavállalói visszamenőleg szeptember 1-től egységesen 10 százalékos béremelésben részesülnek, ezt az összeget pedig a decemberi fizetéssel együtt, egy összegben kapják majd meg. A bértábla is változhat január 1-től, ami további 15 százalékos emelést hozhat, emellett Novákék garantálják, hogy a munkavállalók a korábbi közalkalmazotti jogviszonyuk szerint dolgozhatnak tovább.

A tárgyalások egyik kiemelt kérdése lesz az autonómia kérdése, ami a teljes egyetemi polgárság bevonásával történik majd. A jelenleg is működő hallgatói fórumok addig és a tárgyalások után is zavartalanul működhetnek tovább, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat keretein belül. Az egyeztetések pontos részleteit a felek közösen határozzák meg.

 A válságkezelés fenti lépéseit az egyetem vezetése akkor tekinti magára nézve is kötelezőnek, ha annak valamennyi pontja, minden félre kiterjedően, egységesen érvényesül.

Dolgozzunk közösen egyetemünk megújulása érdekében!” - zárta a Novák Emil és Szarka Gábor a közleményét.

Hajos-102034.jpg

Hajós András az SZFE melletti tüntetésen 2020. október 4-én (Fotó/Forrás: Hajós András Facebook-oldala)

Mindeközben az egyetem polgárai folytatták a sztrájkot, és tegnap, október 4-én délután zenés megmozdulást hirdettek a Szabadság térre, amit a Szentkirályi utcai stúdióból a fáklyás futással együtt élőben is közvetítettek. Még szeptember 30-án gyújtottak fáklyát a leköszönő vezetők az SZFE Vas utcai épületénél, ami a szabadság, az egyetemi autonómia szimbólumává vált. Ezzel a lánggal öt futó indult útnak szombaton öt egyetemváros felé: Debrecenben, Pécsett, Egerben, Kaposváron és Szegeden várták a lángot, ami meg is érkezett vasárnap délután. A futókhoz az út során többen is csatlakoztak, ezzel fejezve ki szolidaritásukat. A helyszíneken különböző zenés, táncos, színházi programok várták az érdeklődőket, Egerben egy helyi képviselő, Komlósi Csaba is felszólalt, Debrecenben pedig jelenlegi és volt hallgatók szerveztek koncertet, felolvasásokat.

A Szabadság téren először Hajós András mondott beszédet. „Apa, az igazi, azt üzeni, hogy nincs veletek semmi baj, sőt” – mondta, miután azokról az „átlagosnál picit tehetségesebb” emberekről beszélt, a sziszegőkről, akik dühükben, hogy szerintük elvettek tőlük valamit, ami az övék volt, igyekeznek elhitetni, hogy amit a fiatalok gondolnak, nem jó.

Az eseményen felszólalt Pálinkás József egyetemi tanár, az MTA korábbi elnöke, Grecsó Krisztián író, Závada Péter író, Kemény Lili filmrendező és Tarnóczi Jakab színházi rendező, az SZFE nemrég végzett hallgatói is.

A Szentkirályi utcai stúdió vendége volt vasárnap délután Upor László is, aki az összefogás erejéről beszélt. „A szabadság-pillanatoktól hatódom meg” – mondta a közvetítés végén, ami minden elemében az SZFE-s hallgatók munkáját dicséri.

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Kapcsolódó

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Emelnék a béreket és garantálnák az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását – írta meg a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.