Színház

Az SZFE új vezetése azt ígéri, nem szankcionálják az egyetemfoglalást, ha beengedik őket a diákok

2020.10.05. 10:25
Ajánlom
Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levélben tett nyolcpontos megegyezési javaslatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. Az MTI-nek eljuttatott közlemény béremelést és az SZFE jövőjéről szóló átfogó egyeztetést ígér.

Az új vezetők ígéretet tettek arra is, hogy

amennyiben a diákok és a dolgozók legkésőbb október 7-ig befejezik a sztrájkot és feloldják a blokádot, nem szankcionálják az oktatást és zavartalan működést gátló akciókat.

Reményüket fejezték ki, hogy az egyetemi polgárság elfogadja a javaslatokat, és elindulhat az ügyben egy érdemi párbeszéd, hiszen amellett, hogy az intézmény eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése előtt áll, az új vezetőség nem titkolt célja nemzetközi szinten is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelni az SZFE-t.

120611773_3356630237753666_2793447556162736586_o-094027.jpg

A hallgatók elfoglalták az egyetem Szentkirályi utcai épületét is (Fotó/Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK)

Novák Emil és Szarka Gábor megjegyezte, hogy az ehhez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak, ezért az egyetem főállású munkavállalói visszamenőleg szeptember 1-től egységesen 10 százalékos béremelésben részesülnek, ezt az összeget pedig a decemberi fizetéssel együtt, egy összegben kapják majd meg. A bértábla is változhat január 1-től, ami további 15 százalékos emelést hozhat, emellett Novákék garantálják, hogy a munkavállalók a korábbi közalkalmazotti jogviszonyuk szerint dolgozhatnak tovább.

A tárgyalások egyik kiemelt kérdése lesz az autonómia kérdése, ami a teljes egyetemi polgárság bevonásával történik majd. A jelenleg is működő hallgatói fórumok addig és a tárgyalások után is zavartalanul működhetnek tovább, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat keretein belül. Az egyeztetések pontos részleteit a felek közösen határozzák meg.

 A válságkezelés fenti lépéseit az egyetem vezetése akkor tekinti magára nézve is kötelezőnek, ha annak valamennyi pontja, minden félre kiterjedően, egységesen érvényesül.

Dolgozzunk közösen egyetemünk megújulása érdekében!” - zárta a Novák Emil és Szarka Gábor a közleményét.

Hajos-102034.jpg

Hajós András az SZFE melletti tüntetésen 2020. október 4-én (Fotó/Forrás: Hajós András Facebook-oldala)

Mindeközben az egyetem polgárai folytatták a sztrájkot, és tegnap, október 4-én délután zenés megmozdulást hirdettek a Szabadság térre, amit a Szentkirályi utcai stúdióból a fáklyás futással együtt élőben is közvetítettek. Még szeptember 30-án gyújtottak fáklyát a leköszönő vezetők az SZFE Vas utcai épületénél, ami a szabadság, az egyetemi autonómia szimbólumává vált. Ezzel a lánggal öt futó indult útnak szombaton öt egyetemváros felé: Debrecenben, Pécsett, Egerben, Kaposváron és Szegeden várták a lángot, ami meg is érkezett vasárnap délután. A futókhoz az út során többen is csatlakoztak, ezzel fejezve ki szolidaritásukat. A helyszíneken különböző zenés, táncos, színházi programok várták az érdeklődőket, Egerben egy helyi képviselő, Komlósi Csaba is felszólalt, Debrecenben pedig jelenlegi és volt hallgatók szerveztek koncertet, felolvasásokat.

A Szabadság téren először Hajós András mondott beszédet. „Apa, az igazi, azt üzeni, hogy nincs veletek semmi baj, sőt” – mondta, miután azokról az „átlagosnál picit tehetségesebb” emberekről beszélt, a sziszegőkről, akik dühükben, hogy szerintük elvettek tőlük valamit, ami az övék volt, igyekeznek elhitetni, hogy amit a fiatalok gondolnak, nem jó.

Az eseményen felszólalt Pálinkás József egyetemi tanár, az MTA korábbi elnöke, Grecsó Krisztián író, Závada Péter író, Kemény Lili filmrendező és Tarnóczi Jakab színházi rendező, az SZFE nemrég végzett hallgatói is.

A Szentkirályi utcai stúdió vendége volt vasárnap délután Upor László is, aki az összefogás erejéről beszélt. „A szabadság-pillanatoktól hatódom meg” – mondta a közvetítés végén, ami minden elemében az SZFE-s hallgatók munkáját dicséri.

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Kapcsolódó

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Emelnék a béreket és garantálnák az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását – írta meg a Színház Online.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.