Színház

Az SZFE új vezetése „befejezettnek tekinti” a tanköztársaságot

2020.10.13. 14:25
Ajánlom
Közleményt adott ki Szarka Gábor kancellár, valamint Novák Emil és Zalán János rektorhelyettesek szignójával az SZFE új vezetése, amelyben ultimátumot ad a tiltakozóknak.

A közleményben azt írják, az SZFE idei tanévben kinevezett vezetése hiába próbálkozott a 8 pontos „válságkezelési csomaggal”, azt a hallgatók és a sztrájkbizottság egyhangúan elutasította – „beleértve a komplex párbeszédre tett kezdeményezést”. Miután az egyetem (értsd: az új vezetés) valamennyi egyeztetési kísérlete elutasításba ütközött, a tanköztársaságot Szarkáék „befejezettnek tekintik”, attól elhatárolódnak, infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítják.

Ha a tanköztársaság nem fejezi be tevékenységét, azt ezentúl az egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tartják, képviselőjeként pedig Upor László volt rektort és Csernai Mihály egyetemi hallgatót határozzák meg.

121120180_1155873068140425_5044708920578521264_n-100525.jpg

Egyetemfoglaló diákok várják Szarka Gábort a Vas utcában 2020. október 8-án (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Az új vezetés arra kér minden egyes oktatót és hallgatót, hogy nyilatkozzanak névvel a kialakult helyzetről, és hogy együttműködnek-e az új vezetéssel. Az egyetem kancellárja továbbiakban intézkedik a tanköztársaság előtti működési rend visszaállításáról.

Az SZFE új vezetése a közlemény szerint kiáll az Alaptörvény garantálta egyetemi autonómia mellett. A lemondott szenátust pótlandó legkésőbb január 30-ig megtartják az új szenátusi választásokat.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember 1-én foglalták el a diákok, miután az egyetem modellváltás következményeképpen Vidnyánszky Attila vezetésével olyan kuratóriumot kapott maga fölé, amelynek összetételébe az egyetemi oktatók nem szólhattak bele. Szeptember végén az egyetem kancellárját is lecserélték, Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor volt ezredes került.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.
Színház szfe

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház ajánló

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház hír

Kováts Adél marad a Radnóti igazgatója

Újabb öt évig, 2026. január 31-ig vezetheti a Radnóti Színházat Kováts Adél Karácsony Gergely főpolgármester szerdán meghozott döntése értelmében.
Színház hír

Több tízmillió forintot csalhattak el a POSZT szervezői egy vizsgálat szerint

Hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon Bleszity Péter, a Zsolnay Negyed új vezetője, miután a Péterffy Attila pécsi polgármester által kezdeményezett átvilágítás során szabálytalanságokra bukkantak.