Színház

Az SZFE Vas utcai épületének történetét foglalta össze a Református Egyház

2021.02.11. 09:50
Ajánlom
A Magyarországi Református Egyház honlapján megjelent írás a Vas utcai épület történetének fontos állomásait járja végig.

Mint írják, összesen hét évig szolgált templomként a Vas utca 2/c alatti épület, amely eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) székházának épült meg 1943-ban úgy, hogy az előadótermet templomként használhassa a budapesti protestáns helyőrség. Később az épületben tartotta istentiszteleteit a Klauzál téri Református Egyházközség is.

A második világháború után a szomszédos épületben működő Színművészeti Főiskola próbateremként kezdte használni a KIE székházát, hamarosan pedig az egész épületet a Színművészeti Főiskolának utalta ki a Vallás- és Közoktatás Minisztérium, amíg új épületeik elkészülnek.

Az utóbbi évtizedekben többször felmerült az igény, hogy az ingatlan a Magyarországi Református Egyházhoz kerüljön.

A rendszerváltás után, a kárpótlások idején számos, még a kommunizmus alatt elvett ingatlanukat visszaigényelték, köztük 1993-ban – a nyilvánosságra hozott zsinati levéltári dokumentum 288. számú tételeként felsorolt – a Vas utca 2/c ingatlant is. A kérelmet 1996-ban azzal az indoklással utasították el, hogy a Klauzál téri Református Egyházközség használati joga nem került földhivatali bejegyzésre annak idején.

IMG_20200901_145156-161217.jpg

Az SZFE a hallgatók által elbarikádozott Vas utcai épülete 2020 szeptemberében (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Egy hivatalos dokumentum szerint 2015-ben az SZFE akkori rektora M. Tóth Géza visszaszolgáltatta volna az egyháznak az épületet. A Magyar Közlönyben megjelentek alapján azonban a Vas utca 2/c épület 2020-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonába került, így további sorsáról az Egyetem vezetősége dönt majd.

„Az épületnek nem tulajdonosa a Magyarországi Református Egyház, sem annak bármely belső egyházi jogi személye. Az egyháznak nincsen tudomása olyan hivatalos döntésről, mely az ingatlant a jogszabályban meghatározott tulajdonoson kívül másnak juttatná.”

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése visszaadná a Magyarországi Református Egyháznak a Vas utcai épületet, az egyetem különböző képzései szakjait pedig szétszórja a városban. Ezzel az épületben működő Ódry Színpad is megszűnt, az egyetemi színpad feliratát még február elején eltávolíttatta az új vezetés, a múlt hétvégén pedig közösségi szervezésben vettek búcsút a nagy múltú színpadról szakmabeliek és támogatók.

147167206_10164656530915576_622155266702753335_o-094840.jpg

Mécsesek és virágok 2021. február 7-én az SZFE Vas utcai épületénél, az Ódry Színpad "temetésén" (Fotó/Forrás: Vass Antónia / Fidelio)

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Kapcsolódó

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Jazz/World

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.