Színház

Az ukrán nemzeti színház társulata visszamondta fellépését a színházi olimpián

2023.05.02. 11:20
Ajánlom
A kijevi Ivan Franko Színház arra való hivatkozással lépett vissza, hogy meglátásuk szerint a szervezők előzetes ígéretével szemben mégis vannak orosz fellépők a rendezvényen. Vidnyánszky Attila, az Olimpia művészeti vezetője úgy véli, betartották, amit vállaltak: nincsen orosz társulat a színházi olimpián.

Az ukrán nemzeti színház társulata két előadást hozott volna el Budapestre. Az egyik Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című színműve, a másik Albert Camus-től a Caligula. Távolmaradásukat azzal indokolták, négy hónappal ezelőtt biztosítékokat kaptak a szervezőktől, hogy nem lesznek orosz fellépők a rendezvénysorozaton, ami meglátásuk szerint nem teljesült. Két alkotásra hivatkoztak döntésükkel kapcsolatban, az egyik az orosz Valerij Fokin által rendezett Rex című előadás, a másik a szintén az orosz rendező által készített Perszepolisz című film.

Vidnyánszky Attilát, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét a Magyar Nemzet kérdezte a történtekről. A Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, sajnálatosnak tartja ezt a fejleményt, de részükről nem történt mulasztás, és amikor az ukránok igent mondtak a rendezvényen való részvételre, minden körülményt ismertek: „Az igazság az, hogy

azt az ígéretet tettem, hogy nem lesz orosz társulat a színházi olimpián, mint ahogy nincs is orosz társulat.

A kijevi társulat által emlegetett Rex című előadás a Nemzeti Színház produkciója, Valerij Fokin rendezte Kirill Fokin szövegéből, Valerij Fokin pedig a nemzetközi színházi olimpiát szervező bizottság oszlopos tagja. Semmi olyan új fejlemény nem volt az elmúlt hetekben, amiről az ukrán fél ne tudhatott volna akkor, amikor aláírta a szerződést, mert élő szerződésünk van”.

Rex_eorifoto-4155-111425.jpg

A Rex előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

A Perszepolisszal kapcsolatban jelezte, hogy az egyébként kifejezetten pacifista művet éppen az ukrán fél kérésére vették ki a színházi olimpia hivatalos programjából, és emiatt mutatják be azt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Vidnyánszky Attila azt is elmondta, nyitott újratárgyalni a kijevi társulat fellépésének feltételeit.

Forrás: Magyar Nemzet

Fejléckép: Vidnyánszky Attila (fotó/forrás: 4K Media Studio / Színházi Olimpia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.