Színház

Az utolsó „háromévesek"

2009.05.30. 12:59
Ajánlom
Tizennyolc fiatal, egy osztály. Vidámak, színesek és tapasztaltak. Az elmúlt három évben rengeteget tanultak, és nem csupán leendő szakmájukról. Az utolsó végzős osztály a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar színész szakán, akik még a három éves főiskolai képzésben tanultak.

Vannak, akik már a felvételi előtt is jó kapcsolatban voltak. Öten jöttek az Új Színházból, hárman a Crescendo Társulattól, és ketten a Magyar Színházból. Az osztály egésze azonban csak a szeptemberi tanévkezdéskor találkozott először. A három év alatt összetartó közösséggé kovácsolódtak. De rá is voltak kényszerítve, hisz az éjjel-nappal tartó közös munka ilyen összhang nélkül kivitelezhetetlen.

Szeretik és tisztelik osztályfőnöküket, Mohácsi Jánost. Bár hivatalosan még csak egy éve áll az osztály "élén", mégis úgy érzik, hogy bármilyen problémával nyugodtan fordulhatnak hozzá.  Ő volt az, aki életben tartotta a Parasztopera előadást, és segített a diploma-előadás átalakításában is, miután a színház stúdióját nem használhatták tovább. Az osztályfőnök-rendszer bevezetését nagyon fontos és pozitív élményként élte meg az osztály. Már maga a tudat, hogy van egy ember, akire számíthatnak, sokat jelent. "Mohácsi János az az ember, aki a legközelebb áll hozzánk" - fogalmazta meg egyikük.

Átéltek egy tanszékvezető-váltást is, amely számos változással járt. Rájuk nézve talán a legfontosabb, hogy sokkal gördülékenyebb kapcsolat jött létre a tanszék és budapesti intézmények között. Legutóbb a Nemzeti Színházban jártak a Leonce és Léna és a Parasztopera vizsgaelőadásokkal, május végén pedig a Merlin Színházban mutatják be Az ördögök című diploma-előadásukat. A szakma hozzáállásáról sajnos már nem tudnak ilyen pozitívan nyilatkozni: nagyon kevés rendező, igazgató mutat őszinte érdeklődést. A Kaposvárra való leutazás akadályai még érthetőek is, ám a pesti bemutató sem hozta meg maradéktalanul a várt eredményt.

Utolsó évükben a tanszék mellett a Csiky Gergely Színház élére is új ember került, ami ugyancsak nagy hatással volt képzésükre. Az addig megszokott rendszer, hogy a diploma-előadást a színház bérletes darabjaként a nagyszínpadon mutatják be, már a tanév elején meghiúsult. Pár előadás erejéig megkapták ugyan a stúdiót, és a rendező, Keszég László némi szakmai segítséget is szerzett, ám a próbafolyamat nagy részét a főiskolán kellett, hogy megtartsák. Az anyagi támogatás is megszűnt, épp ezért a rendelkezésre álló teret használták díszletként. Az előadás iránt nagy volt az érdeklődés, ám a megbeszélt időpontokon túl nem engedélyezték számukra a stúdió használatát. Ezért próbálták meg a főiskolai vizsgateremre átalakítani a darabot, amelynek azonban egészen más az elrendezése. Az áldozat az előadás mozgalmassága, lendülete lett.

A kedvenc vizsga kérdésében már némileg megosztott a csoport, de abban egyetértenek, hogy a Tavaszi áldozat bemutatása volt az egyik legnehezebb feladat, hisz - táncprodukció lévén - sokkal inkább egymásra voltak utalva, mint addig bármikor. Jelenleg Heltai Jenő Naftalin című darabján dolgoznak, bár nem teljes a létszám, ugyanis a harmadik trimeszter végzősként nem volt kötelező.

A nagy osztálylétszámból adódó nehézségek ellenére számos kellemes emlék is akad: barátságok köttettek, szerelmek szövődtek és van, aki itt sajátította el az egyedüllét elviselését is. Örömmel emlékeznek vissza csehországi vendégszereplésükre. Az Olmützben töltött egy hét alatt volt idejük előadásokat nézni és megismerni a várost. Saját kezdeményezésre csináltak éjszakai Tutti Frutti partit. Egy kurzus erejéig leutazott hozzájuk Pálfi György is, Schilling Árpád komáromi táborában szinte az egész osztály részt vett, tavaly nyáron pedig Mundruczó Kornéllal dolgoztak.

Az Erasmus program révén két osztálytársuk egy fél évet Marosvásárhelyen töltött, és természetesen onnan is érkezett a Művészeti Karra két hallgató. Az új emberekkel való közös munka mindenkinek jót tett. Azt azonban sajnálják, hogy a karon található többi szak hallgatóival nem alakult ki szorosabb kapcsolat. Noha voltak próbálkozások - néhányan modellkedtek fotó szakos hallgatóknak, és a látványtervezők is besegítettek olykor - szerintük ennek sokkal természetesebben és aktívabban kellene működnie. Bár bíznak benne, hogy ez idővel változni fog.

Diploma-előadásukat Alföldi Róbert és Tasnádi Csaba osztályozza majd le, a szakdolgozatok is már az opponensek előtt hevernek és értékelésre várnak. Júniusban pedig szakdolgozatvédés. S, hogy mi lesz a jövő? Az sokak számára még bizonytalan. Négy embernek van szerződése a következő évadra, van, akit darabra szerződtettek, lesz, aki kísérletezni fog, megint más filmezni szeretne. És akad persze sok-sok ígéret is. Egyben azonban mindannyian egyetértenek: megérte ez a három év.

(A 2009-es végzős színész osztály névsora: Barsi Márton, Budai Zsófia, Czakó Máté, Csépai Eszter, Csillag Botond, Egri Bálint, Erdős Éva, Gulácsi Tamás, Kiss-Végh Emőke, Mezei Réka, Misurák Tünde, Ördög Tamás, Rák Zoltán, Székely Rozália, Téby Zita, Tenczler Tímea, Varga Balázs, Vaszkó Bence)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.
Színház videó

Mi ezen a sírnivaló? – Platonov a Kamrában (VIDEÓ)

Javában tartanak a Katona József Színház új Csehov-bemutatójának a próbái Székely Kriszta rendezésében. Bepillanthattunk a munkába.
Színház hír

Hegyi Barbara a Páger Antal-színészdíj nyertese

Hegyi Barbara kapta idén a makói önkormányzat elismerését, a Páger Antal-színészdíjat.
Színház portré

A kikezdhetetlen hősök leghitelesebb megformálója – Bessenyei 100

A világirodalom és a magyar drámairodalom szinte valamennyi hősét eljátszotta, zseniális színésznek tartották, mégis nehezen viselték el. Száz éve, 1919. február 10-én született a magyar színművészet óriása, Bessenyei Ferenc.