Színház

„Azért ezt a kevertet még nem tudták elrontani” – Őze Lajosról fiai jelenlétében emlékeztek meg Szentesen

2020.04.27. 20:00
Ajánlom
Kedvence volt Adytól Az ős Kaján. Sokszor elmondta. És bárhogyan adta is elő Őze Lajos, soha nem volt elégedett magával. De haláláig hordta a nyakában madzagra fűzve azt az átlyukasztott egyforintost, amelyet Latinovits Zoltántól kapott Az ős Kaján egyik „Őze-variációjáért”. Ezt a történetet is felidézte Őze Áron színművész Szentesen, ahol édesapjára emlékeztek, aki ma, április 27-én lenne 85 éves.

Időkapszulát is elhelyeztek az emlékezők annak a városi kiállítóhelynek a parkjában, ahol ősszel Őze Lajos Emlékház nyílik. A parkot is róla nevezik el. S hogy mi került az utókornak üzenetül szánt időkapszulába? Az ős Kaján egyik példánya. Egy birkakolomp az egykori szentesti Őze-házból. Egy maszk, amely a mostani rendkívüli helyzetre emlékeztet. Az időkapszulát – Őze Áron ötletére – keverttel locsolták meg, felidézve a Megáll az idő című film egyik emblematikus jelenetét, amelyben Bodor (Őze Lajos) mondja Kiskövesnek (Znamenák István): „Azért ezt a kevertet még nem tudták elrontani, mi?!”

A szentesi Koszta József Múzeum igazgatója, Farkas László Róbert – aki nemcsak történész, de színész is – találta ki, hogy Őze Lajosnak legyen emlékháza a szülővárosában. „Régi adósságot törlesztünk ezzel. A múzeum Csollány Gábor Kiállítóhelyének egyik önálló részét rendezzük be Őze Lajos Emlékháznak. Park van körülötte, azt is róla nevezzük el. Elsőként mondom el a Fideliónak: márványtáblát és szobrot is kap Őze Lajos, támogatást ígért mindehhez Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület nevében és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója” – említi Farkas László Róbert.

95095385_171047220803007_4598166728394932224_n-191537.jpg

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere és Őze Áron az Őze Lajos Emlékház időkapszulájának elhelyezésekor (Fotó/Forrás: Őze család)

Az Őze Lajos Emlékházba családi fotók, dokumentumok, más relikviák is kerülnek, köztük olyan privát kisfilmek, amelyeken verset mond a színészóriás, s eddig nem hozták nyilvánosságra ezeket. Farkas László Róbert arról is beszélt: az emlékházat ősszel nyitják meg,

a promóciójához pedig újraforgatják A tanú egyes kultikus jeleneteit Szentesen.

Őze egykori szerepét, Virág elvtársat Szacsvay László alakítja, de például Pelikán Józsefet és Gogoláknét nem színészek, hanem a múzeum munkatársai formálják meg. Nyaranta kertmozi és színház működhet az Őze parkban, a produkciókról már egyeztetnek a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával, Herczeg Tamással. De itt akár a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai is felléphetnek.

Őze Áron a mai emlékezés kapcsán elmondta: bátyjával, Gáborral sokszor nyaraltak az egykori Őze-házban, az apai nagyanyjuknál. A tornácos ház már rég nem áll, nem tudják, kié a terület, kerítés sincs, a telek üres és jó ideje eléggé gazos.

Azt találtuk ki, hogy a megemlékezés után odamegyünk a testvéremmel, és bozótvágóval kicsit rendbe tesszük a helyet.

 

Az emlékház őszi megnyitójára elkészül az a dokumentumfilm is, amelyben az Őze Lajossal közös színházi és filmes emlékeiről beszél – többek között – Bánsági Ildikó, Udvaros Dorottya, Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Gothár Péter, Cserhalmi György. A gyűjteményhez írásaikkal is hozzájárulnak művészek. Az emlékház kurátorai: Darabos Judit közgyűjteményi csoportvezető, Nátyi Róbert művészettörténész és Gajdó Tamás színháztörténész.

És mint azt Farkas László Róberttől még megtudtuk, Verebes István már elküldte neki az írását Őze Lajosról, s ezt a múzeum igazgatója fel is olvasta a mai megemlékezésen. A Fideliónak pedig engedélyt adott a közlésére.

95138463_514353139447364_5949009409857290240_n-191536.jpg

Őze Áron és testvére, Gábor a megemlékezésen (Fotó/Forrás: Őze család)

Verebes István Őze Lajosról

Vannak nevek, amiket ha kimond valaki, teljes valójában jelenik meg előttünk egy személyiség. Előttünk van a tekintete, a fejtartása, a hangszíne, mondatainak ritmusa, rejtelmes fájdalma, jellemének erkölcse, elégedetlensége, igényessége, és sorolhatnám.

650-191323.jpg

Őze Lajos (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Őze Lajos neve ilyen. A nevével az ember, a színész Őze Lajos belemarta magát emlékezetünkbe, mivel egykori jelenléte egy egészen rendkívüli élményt okozott – meglepetést, kíváncsiságot, ismeretet, humánumot, olyan közlés erejét, amiben felfedezhettük bűneinket, esendőségeinket, megszenvedettségeinket, és tartásunk hiányát, vagy annak kötelező energiáit. Az ilyen jelenlétet sem magánérintkezésben, sem színpadon nem lehet akarni. Az vagy kialakul a nagy színészben, és van, vagy nincs minek kialakulnia, és nincs. Hozzáteszem, hogy épp ezért, ha van, a színpadon sem más, mint magánérintkezésben.

Amikor kimondja valaki Őze Lajos nevét, először is megjelenik előttem a fejtartása, amint az állát szinte hozzászorítja a mellkasához, mintha bele akarna bújni sajátmagába –, ő sosem kifelé akart hatni, hanem mintha a saját személyiségében akarta volna megkeresni a feladatában, akár egy másik emberrel való szóváltásban, akár egy megszenvedett szerepben a színpadon, saját lényegét. Nem olyasmi között válogatott, amivel tetszeni akart volna, hanem minden megélt pillanatában valami fontosnak a kutatását végezte. Még azt is megkockáztatom, mindezt nem tudatosan kényszerítette magára, hanem valószínűleg nem tudott másképp nevelkedni, eszmélni, kapcsolatot teremteni és kapcsolatban lenni.

Őzével nem lehetett csak úgy csacsogni, a fölösleges szó meg sem érintette, ha beszélgetett, azzal is felelősséget ruházott a másik emberre.

fortepan_147840-190629.jpg

Harsányi Gábor és Őze Lajos a Magyar Rádió stúdiójában (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

Ilyen volt a színészete is, és esetében a „színészet” szó alatt ne változatos eszközöket, szórakoztatást, exhibíciót értsünk, hanem egy intellektuális és érzékekre ható vonzást, ami szinte az sugallta: „gyere velem, érts meg, érezd, amit érzek, tudj rólam és magadról többet”.

Nem volt gyors színész. Időt adott a gondolatnak, a felismerésnek, kézen fogott, torkon ragadott, és komótosan vitt magával, figyelni kellet rá, szinte megdelejezve követni. Megrendíthetetlenül alanyi volt, senkire nem hasonlítható, ugyanúgy, mint a nagy színészek általában. Nehezen adta oda magát stílusoknak, trendeknek, erőltetett koncepcióknak, sokkal inkább hatott a maga teljessége munkái során másokra.

94706007_644241982805958_8941886692093067264_n-202046.jpg

Őze Lajos a Caligula helytartójában (Fotó/Forrás: Theater Online)

1978-ban áldásos szerencse ért, teljesen véletlenül kerültem bele a Harag György rendezte, és a Székely János által írt „CALIGULA HELYTARTÓJÁ”-nak gyulai ősbemutatójába. Egy olyan műbe, ami a „TRAGÉDIA” és a „BÁNK BÁN” mellett szerintem a harmadik nagy nemzeti drámánk. Benne lehettem egy csodás drámában, egy világklasszis rendező munkájában, ugyanazon a színpadon egy fantasztikus színészfenoménnel, Őze Lajossal. Azt hihetnénk, hogy a hat hét próbát valami fennkölt átitatottság lengte át, de ennek nyomát sem tapasztaltuk. Olyan egyszerűen, hétköznapi módon, egymással ismerkedve dolgoztunk, hogy szinte észre sem vettük: angyalok vigyázzák a végeredményt. A játszók közül színpadon csak Lukács Sanyi és Hegedűs D. Géza találkozott előtte színpadon, a többiek soha addig. Igazolt múlttal egyedül Őze állt közöttünk, és mint előbb említettem, követni kellett, tőle és Haragtól váltunk néhány hónapra társulattá. Növekedni lehetett mellettük. Emlékszem egy közös jelenetünkre, amelyben nekem háttal állt Őze, és azt vettem észre, hogy a hátával is erősebb kapcsolatot tudok tartani, mint máskor más színésszel szemközt.

Egyetlen mondat nem hangzott el a szájából hiába, és mégsem volt monoton.

Olyan volt a játéka, mintha egy zenekart hallanék, különféle szólamokból állt össze, amikből válogatnom lehetett, amibe egy dialóg során bele lehetett épülni.

Ha kimondja valaki a nevet: Őze Lajos, megjelenik előttem teljességében, az összes szerepében, amiben láttam, és az összes pillanatában annak, amikor beszélgethettünk. És mindeközben nem hagy nyugodni a kérdés: honnan való volt a karizmája, mikor született meg ennek az embernek a többi ember, ennek a színésznek a többi színész közötti nyomatéka?

Isteni rejtély.

Elemezhetetlen, mint a végtelen, a halál utáni mibenlét, vagy a világmindenség értelme.

Fehjléckép: Őze Lajos (forrás: PORT:hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.