Színház

„Azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak”

2016.09.13. 08:30
Ajánlom
Pályájuk során mindketten sokat játszottak vidéki színházakban úgy, hogy közben a fővárosban is folyamatosan jelen voltak. A helyszín mellett az évek során a szerepkörök is változtak.

Idén szeptember 17-én rendezik meg a Színházak Éjszakáját, harminc budapesti színház részvételével. Az eseményhez kapcsolódóan sorozatot indítottunk, amelyben a résztvevő intézmények egy-egy művészét ültettük le egymással beszélgetni. A mai páros:

Hűvösvölgyi Ildikó – Turay Ida Színház

Tímár Éva – Sanyi és Aranka Színház

Éva, ha jól számoltam, összesen hét vidéki színházban volt tag.

Tímár Éva: Vendégként ennél is több színházban fordultam meg. Győrben például nem voltam társulati tag, de többször felléptem ott is. Amikor a debreceni színházhoz tartoztam, rendszeresen vittünk előadásokat Nyíregyházára, ahol akkor még nem volt önálló társulat. Azt hiszem, egy-két kivételtől eltekintve az ország szinte összes színházában játszottam már. Amikor legutóbb, hosszú ideig a Budapesti Kamaraszínház tagja voltam, akkor Pestről jártam el vidéki színházakba vendégszínésznek.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Hűvösvölgyi Ildikó: Nagy országjárók vagyunk mindketten. (Nevet.) Kaposváron, Szolnokon, Miskolcon és Sopronban mindketten játszottunk, sőt, dolgoztunk pár közös rendezővel is, Csiszár Imrével és Cserje Zsuzsával.

Mikor látják úgy, hogy tovább kell menni?

TÉ: Mindig akkor váltottam, amikor kezdtem úgy érezni, hogy nincs újfajta feladatom, alaposan és kölcsönösen ismerjük már egymást a rendezőkkel.

A pályám elején nem volt akkora fluktuáció, mint manapság,

nem jöttek-mentek a színészek, legfeljebb évadonként érkezett egy-két új tag.

Máig kitart a kíváncsisága? Független színházi produkciókban is felbukkan mostanában.

TÉ: Ez nyilván függ attól is, honnan, kitől kapok feladatot, meghívást. A fiatalok tudták, hogy kapható vagyok arra, hogy részt vegyek kísérleti előadásokban is, nagy öröm volt együtt dolgozni velük. Érdekes előadásokat hoznak létre, csak amiatt vagyok szomorú, hogy nagyon nehéz körülmények között működnek ezek a csapatok.

Tímár Éva

Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Nehéz meghozni egy új vállalással vagy netán váltással kapcsolatos döntést?

HI: Alapvetően hűséges típus vagyok, bár nekem is voltak váltásaim. Mindjárt az elején a Madách Színházhoz kerültem, egy pici kitérővel, oda is szerettem volna tartozni. Ádám Ottó nem szerződtetett le egyből, elmentem egy évre Veszprémbe. Nagyon jó évadom volt az Irma, te édessel, az Úri muri Rozikájával. Aztán a jó hírem miatt végül leszerződtetett. Természetes volt, hogy visszajöttem a fővárosba, hiszen akkor mentem férjhez, családot alapítottunk, később megszülettek a lányaink is.

Az elején csak naiva szerepeket kaptam a színházban sőt, volt olyan időszak 1976 és 83 között, amikor szinte alig játszottam, mégsem mentem el, mert közben sokat filmeztem, ami a kifutási, ismertté válási lehetőségem volt.

Emellett hívtak más színházakba zenés szerepekre is, hiszen a Madách akkor még prózai polgári színház volt elsősorban. Kaposváron a János vitézben, Szolnokra a Tatárjárásban léptem fel. Aztán profilt váltott a színházunk, megérkeztek hozzánk is a zenés darabok, szoktam mondani: megvártam helyben, míg megjött az utcába a musical. Utána már ott is helyemre kerültem, bemutattuk a Macskákat, a Doktor Herzet.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Praktikus szempontból hogy néz ki a színész élete, ha kétlaki? Ha egyszerre van jelen Budapesten és egy-egy vidéki városban?

TÉ: Fiatalon nagyon könnyen ment ez az életforma nekem. Középkorúan is szívesen utaztam, ha láttam, megéri.

Ma már el sem tudom képzelni, hogyan csináltam végig, jöttem-mentem a gyerekemmel az országon keresztül.

Amikor Miskolcon játszottam, ott volt óvodás és kezdett iskolába járni. Közben volt pesti lakásunk is, mivel sokat filmeztem, rádióztam, tévéztem. Nem voltunk egész évben lent. Mindez ma már kicsit nehezebben megy. Nem nagyon örvendezek, ha be kell csomagolni a bőröndöt és útnak indulni.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Állandó kellék volt ezekben az években a bőrönd a szoba közepén?

TÉ: Nem, mindig eltettük. (Nevet.) Később már nagyon ügyes voltam, mindent abban a városban tartottam, ahol szükség volt rá.

Persze sokszor a pesti hűtőben kerestem, amit a miskolciba tettem be. (Nevet.)

Színésznők esetében fokozottan érvényes a kérdés: hogyan élik meg a szerepkörváltásokat?

HI: Minden színésznőnek szembe kell néznie azzal, hogy egy idő után nem játszhat többet kislányokat, naivákat, vagy esetemben nagy energiákat igénylő musicalszerepeket. Magam nem kerestem a továbblépés lehetőségét. Időközben megalakult a Turay Ida Színház, Darvasi Ilona hívott, szeretné, ha tag lennék, ha utaznék velük az országban. Közösséggé fejlődött a csapatunk, amikor Sopronban volt Ilona igazgató, vele mentem oda is. Két anyaszínházam van azóta is, a Madách, ahol a mai napig játszom, és a Turay Ida Színház, ahol prózai színésszé váltam, korombeli karakterfeladatokat kapok, anyákat, nagymamákat, takarítónőket formálok. Egyik szerepem jobb, mint a másik. Közben megfordulok másfele is, hiszen

a színésznek nagyon fontos, hogy új rendezőkkel, új partnerekkel, fiatalokkal találkozzon.

Ezek tartják frissen, hiszen pusztán önmagunkból nem tudunk táplálkozni. Ilyen most nekem két musical, A muzsika hangja a Pesti Magyar Színházban és a Billy Elliot az Operaházban.

Hűvösvölgyi Ildikó

Hűvösvölgyi Ildikó (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

TÉ: Nekem nagyon könnyen mentek a szerepkörváltások, igazából soha nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel a pályámon. Már majdnem negyvenéves voltam, amikor a fiatal lány Sen Tét játszottam A szecsuáni jólélekben, és körülbelül ugyanennyi, amikor Aase anyót a Peer Gyntben. Sokáig alakítottam egyszerre nálam fiatalabb és idősebb szerepeket.

A Budapesti Kamaraszínházban Almási-Tóth András rendező azt mondta: kortalan színésznő vagyok, ami jólesett.

Jelenleg a Sanyi és Aranka Színházban A három magas nő című előadásban 92 éves hölgyet alakítok, aki, igaz, letagad egy évet. (Nevet.)

HI: Engem sem érdekelt, hogy megváltoztak a szerepeim a korommal együtt.

Hízelgő volt számomra, amikor azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak.

Sőt, alig vártam, hogy kitörjek a kisleányka szerepekből, akárhogy is nézzük, ezek elég sematikusak, hacsak nem nagy drámai szerepről van szó. Kifejezetten szeretek nálam idősebb szerep bőrébe is bújni, mert hosszú évekig játszhatom még őket!

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Testi vágyak és lelki kötődések a Pinceszínházban

A pillanatnyi testi vonzódást és a több évtizedre szóló lelki kötődés a témája a Pinceszínház két tavaszi bemutatójának.
Színház jordán tamás

Jordán Tamás a Nemzet Színésze

Kedden délután közel egy órás tanácskozás után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Andorai Péter helyére Jordán Tamás választották meg.
Színház hír

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.
Színház interjú

„Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk”

Zsurzs Kati 2014-ben állította színpadra Gombóc Artúr történetét a Játékszínben. A színpadi változatot maga a szerző, Csukás István készítette el, aki többször találkozott az alkotókkal is. Zsurzs Kati emlékezett vissza a 83 éves korában elhunyt nagy mesemondóra.
Színház portré

Az örök Elektra – 170 éve született Jászai Mari

Ő volt Laborfalvi Róza utódja, Gertrudis és Elektra legendás megformálója. Százhetven éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.