Színház

„Azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak”

2016.09.13. 08:30
Ajánlom
Pályájuk során mindketten sokat játszottak vidéki színházakban úgy, hogy közben a fővárosban is folyamatosan jelen voltak. A helyszín mellett az évek során a szerepkörök is változtak.

Idén szeptember 17-én rendezik meg a Színházak Éjszakáját, harminc budapesti színház részvételével. Az eseményhez kapcsolódóan sorozatot indítottunk, amelyben a résztvevő intézmények egy-egy művészét ültettük le egymással beszélgetni. A mai páros:

Hűvösvölgyi Ildikó – Turay Ida Színház

Tímár Éva – Sanyi és Aranka Színház

Éva, ha jól számoltam, összesen hét vidéki színházban volt tag.

Tímár Éva: Vendégként ennél is több színházban fordultam meg. Győrben például nem voltam társulati tag, de többször felléptem ott is. Amikor a debreceni színházhoz tartoztam, rendszeresen vittünk előadásokat Nyíregyházára, ahol akkor még nem volt önálló társulat. Azt hiszem, egy-két kivételtől eltekintve az ország szinte összes színházában játszottam már. Amikor legutóbb, hosszú ideig a Budapesti Kamaraszínház tagja voltam, akkor Pestről jártam el vidéki színházakba vendégszínésznek.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Hűvösvölgyi Ildikó: Nagy országjárók vagyunk mindketten. (Nevet.) Kaposváron, Szolnokon, Miskolcon és Sopronban mindketten játszottunk, sőt, dolgoztunk pár közös rendezővel is, Csiszár Imrével és Cserje Zsuzsával.

Mikor látják úgy, hogy tovább kell menni?

TÉ: Mindig akkor váltottam, amikor kezdtem úgy érezni, hogy nincs újfajta feladatom, alaposan és kölcsönösen ismerjük már egymást a rendezőkkel.

A pályám elején nem volt akkora fluktuáció, mint manapság,

nem jöttek-mentek a színészek, legfeljebb évadonként érkezett egy-két új tag.

Máig kitart a kíváncsisága? Független színházi produkciókban is felbukkan mostanában.

TÉ: Ez nyilván függ attól is, honnan, kitől kapok feladatot, meghívást. A fiatalok tudták, hogy kapható vagyok arra, hogy részt vegyek kísérleti előadásokban is, nagy öröm volt együtt dolgozni velük. Érdekes előadásokat hoznak létre, csak amiatt vagyok szomorú, hogy nagyon nehéz körülmények között működnek ezek a csapatok.

Tímár Éva

Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Nehéz meghozni egy új vállalással vagy netán váltással kapcsolatos döntést?

HI: Alapvetően hűséges típus vagyok, bár nekem is voltak váltásaim. Mindjárt az elején a Madách Színházhoz kerültem, egy pici kitérővel, oda is szerettem volna tartozni. Ádám Ottó nem szerződtetett le egyből, elmentem egy évre Veszprémbe. Nagyon jó évadom volt az Irma, te édessel, az Úri muri Rozikájával. Aztán a jó hírem miatt végül leszerződtetett. Természetes volt, hogy visszajöttem a fővárosba, hiszen akkor mentem férjhez, családot alapítottunk, később megszülettek a lányaink is.

Az elején csak naiva szerepeket kaptam a színházban sőt, volt olyan időszak 1976 és 83 között, amikor szinte alig játszottam, mégsem mentem el, mert közben sokat filmeztem, ami a kifutási, ismertté válási lehetőségem volt.

Emellett hívtak más színházakba zenés szerepekre is, hiszen a Madách akkor még prózai polgári színház volt elsősorban. Kaposváron a János vitézben, Szolnokra a Tatárjárásban léptem fel. Aztán profilt váltott a színházunk, megérkeztek hozzánk is a zenés darabok, szoktam mondani: megvártam helyben, míg megjött az utcába a musical. Utána már ott is helyemre kerültem, bemutattuk a Macskákat, a Doktor Herzet.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Praktikus szempontból hogy néz ki a színész élete, ha kétlaki? Ha egyszerre van jelen Budapesten és egy-egy vidéki városban?

TÉ: Fiatalon nagyon könnyen ment ez az életforma nekem. Középkorúan is szívesen utaztam, ha láttam, megéri.

Ma már el sem tudom képzelni, hogyan csináltam végig, jöttem-mentem a gyerekemmel az országon keresztül.

Amikor Miskolcon játszottam, ott volt óvodás és kezdett iskolába járni. Közben volt pesti lakásunk is, mivel sokat filmeztem, rádióztam, tévéztem. Nem voltunk egész évben lent. Mindez ma már kicsit nehezebben megy. Nem nagyon örvendezek, ha be kell csomagolni a bőröndöt és útnak indulni.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Állandó kellék volt ezekben az években a bőrönd a szoba közepén?

TÉ: Nem, mindig eltettük. (Nevet.) Később már nagyon ügyes voltam, mindent abban a városban tartottam, ahol szükség volt rá.

Persze sokszor a pesti hűtőben kerestem, amit a miskolciba tettem be. (Nevet.)

Színésznők esetében fokozottan érvényes a kérdés: hogyan élik meg a szerepkörváltásokat?

HI: Minden színésznőnek szembe kell néznie azzal, hogy egy idő után nem játszhat többet kislányokat, naivákat, vagy esetemben nagy energiákat igénylő musicalszerepeket. Magam nem kerestem a továbblépés lehetőségét. Időközben megalakult a Turay Ida Színház, Darvasi Ilona hívott, szeretné, ha tag lennék, ha utaznék velük az országban. Közösséggé fejlődött a csapatunk, amikor Sopronban volt Ilona igazgató, vele mentem oda is. Két anyaszínházam van azóta is, a Madách, ahol a mai napig játszom, és a Turay Ida Színház, ahol prózai színésszé váltam, korombeli karakterfeladatokat kapok, anyákat, nagymamákat, takarítónőket formálok. Egyik szerepem jobb, mint a másik. Közben megfordulok másfele is, hiszen

a színésznek nagyon fontos, hogy új rendezőkkel, új partnerekkel, fiatalokkal találkozzon.

Ezek tartják frissen, hiszen pusztán önmagunkból nem tudunk táplálkozni. Ilyen most nekem két musical, A muzsika hangja a Pesti Magyar Színházban és a Billy Elliot az Operaházban.

Hűvösvölgyi Ildikó

Hűvösvölgyi Ildikó (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

TÉ: Nekem nagyon könnyen mentek a szerepkörváltások, igazából soha nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel a pályámon. Már majdnem negyvenéves voltam, amikor a fiatal lány Sen Tét játszottam A szecsuáni jólélekben, és körülbelül ugyanennyi, amikor Aase anyót a Peer Gyntben. Sokáig alakítottam egyszerre nálam fiatalabb és idősebb szerepeket.

A Budapesti Kamaraszínházban Almási-Tóth András rendező azt mondta: kortalan színésznő vagyok, ami jólesett.

Jelenleg a Sanyi és Aranka Színházban A három magas nő című előadásban 92 éves hölgyet alakítok, aki, igaz, letagad egy évet. (Nevet.)

HI: Engem sem érdekelt, hogy megváltoztak a szerepeim a korommal együtt.

Hízelgő volt számomra, amikor azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak.

Sőt, alig vártam, hogy kitörjek a kisleányka szerepekből, akárhogy is nézzük, ezek elég sematikusak, hacsak nem nagy drámai szerepről van szó. Kifejezetten szeretek nálam idősebb szerep bőrébe is bújni, mert hosszú évekig játszhatom még őket!

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Színház ajánló

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.
Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.
Színház hír

A szórakoztatás szolgálatában – évadot hirdetett a József Attila Színház

Nyolc bemutatóval és állandó társulattal készül a következő évadra a József Attila színház, amely bár a többi teátrumhoz hasonlóan nehéz időszakon van túl, mégis bizakodva tekint a jövőbe.
Színház ajánló

Balkáni gyors

A nagyváradi Szigligeti Színházban az egyik legizgalmasabb erdélyi színházi műhely jött létre az elmúlt években. Az itt született számos jelentős előadás közül is kiemelkedik a sok-sok fesztivált megjárt, jó néhány díjat begyűjtött Napnyugat Expressz, ami a Városmajori Szemle versenyprogramjának részeként végre a magyar fővárosba is berobog.