Színház

„Azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak”

2016.09.13. 08:30
Ajánlom
Pályájuk során mindketten sokat játszottak vidéki színházakban úgy, hogy közben a fővárosban is folyamatosan jelen voltak. A helyszín mellett az évek során a szerepkörök is változtak.

Idén szeptember 17-én rendezik meg a Színházak Éjszakáját, harminc budapesti színház részvételével. Az eseményhez kapcsolódóan sorozatot indítottunk, amelyben a résztvevő intézmények egy-egy művészét ültettük le egymással beszélgetni. A mai páros:

Hűvösvölgyi Ildikó – Turay Ida Színház

Tímár Éva – Sanyi és Aranka Színház

Éva, ha jól számoltam, összesen hét vidéki színházban volt tag.

Tímár Éva: Vendégként ennél is több színházban fordultam meg. Győrben például nem voltam társulati tag, de többször felléptem ott is. Amikor a debreceni színházhoz tartoztam, rendszeresen vittünk előadásokat Nyíregyházára, ahol akkor még nem volt önálló társulat. Azt hiszem, egy-két kivételtől eltekintve az ország szinte összes színházában játszottam már. Amikor legutóbb, hosszú ideig a Budapesti Kamaraszínház tagja voltam, akkor Pestről jártam el vidéki színházakba vendégszínésznek.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Hűvösvölgyi Ildikó: Nagy országjárók vagyunk mindketten. (Nevet.) Kaposváron, Szolnokon, Miskolcon és Sopronban mindketten játszottunk, sőt, dolgoztunk pár közös rendezővel is, Csiszár Imrével és Cserje Zsuzsával.

Mikor látják úgy, hogy tovább kell menni?

TÉ: Mindig akkor váltottam, amikor kezdtem úgy érezni, hogy nincs újfajta feladatom, alaposan és kölcsönösen ismerjük már egymást a rendezőkkel.

A pályám elején nem volt akkora fluktuáció, mint manapság,

nem jöttek-mentek a színészek, legfeljebb évadonként érkezett egy-két új tag.

Máig kitart a kíváncsisága? Független színházi produkciókban is felbukkan mostanában.

TÉ: Ez nyilván függ attól is, honnan, kitől kapok feladatot, meghívást. A fiatalok tudták, hogy kapható vagyok arra, hogy részt vegyek kísérleti előadásokban is, nagy öröm volt együtt dolgozni velük. Érdekes előadásokat hoznak létre, csak amiatt vagyok szomorú, hogy nagyon nehéz körülmények között működnek ezek a csapatok.

Tímár Éva

Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Nehéz meghozni egy új vállalással vagy netán váltással kapcsolatos döntést?

HI: Alapvetően hűséges típus vagyok, bár nekem is voltak váltásaim. Mindjárt az elején a Madách Színházhoz kerültem, egy pici kitérővel, oda is szerettem volna tartozni. Ádám Ottó nem szerződtetett le egyből, elmentem egy évre Veszprémbe. Nagyon jó évadom volt az Irma, te édessel, az Úri muri Rozikájával. Aztán a jó hírem miatt végül leszerződtetett. Természetes volt, hogy visszajöttem a fővárosba, hiszen akkor mentem férjhez, családot alapítottunk, később megszülettek a lányaink is.

Az elején csak naiva szerepeket kaptam a színházban sőt, volt olyan időszak 1976 és 83 között, amikor szinte alig játszottam, mégsem mentem el, mert közben sokat filmeztem, ami a kifutási, ismertté válási lehetőségem volt.

Emellett hívtak más színházakba zenés szerepekre is, hiszen a Madách akkor még prózai polgári színház volt elsősorban. Kaposváron a János vitézben, Szolnokra a Tatárjárásban léptem fel. Aztán profilt váltott a színházunk, megérkeztek hozzánk is a zenés darabok, szoktam mondani: megvártam helyben, míg megjött az utcába a musical. Utána már ott is helyemre kerültem, bemutattuk a Macskákat, a Doktor Herzet.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Praktikus szempontból hogy néz ki a színész élete, ha kétlaki? Ha egyszerre van jelen Budapesten és egy-egy vidéki városban?

TÉ: Fiatalon nagyon könnyen ment ez az életforma nekem. Középkorúan is szívesen utaztam, ha láttam, megéri.

Ma már el sem tudom képzelni, hogyan csináltam végig, jöttem-mentem a gyerekemmel az országon keresztül.

Amikor Miskolcon játszottam, ott volt óvodás és kezdett iskolába járni. Közben volt pesti lakásunk is, mivel sokat filmeztem, rádióztam, tévéztem. Nem voltunk egész évben lent. Mindez ma már kicsit nehezebben megy. Nem nagyon örvendezek, ha be kell csomagolni a bőröndöt és útnak indulni.

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Állandó kellék volt ezekben az években a bőrönd a szoba közepén?

TÉ: Nem, mindig eltettük. (Nevet.) Később már nagyon ügyes voltam, mindent abban a városban tartottam, ahol szükség volt rá.

Persze sokszor a pesti hűtőben kerestem, amit a miskolciba tettem be. (Nevet.)

Színésznők esetében fokozottan érvényes a kérdés: hogyan élik meg a szerepkörváltásokat?

HI: Minden színésznőnek szembe kell néznie azzal, hogy egy idő után nem játszhat többet kislányokat, naivákat, vagy esetemben nagy energiákat igénylő musicalszerepeket. Magam nem kerestem a továbblépés lehetőségét. Időközben megalakult a Turay Ida Színház, Darvasi Ilona hívott, szeretné, ha tag lennék, ha utaznék velük az országban. Közösséggé fejlődött a csapatunk, amikor Sopronban volt Ilona igazgató, vele mentem oda is. Két anyaszínházam van azóta is, a Madách, ahol a mai napig játszom, és a Turay Ida Színház, ahol prózai színésszé váltam, korombeli karakterfeladatokat kapok, anyákat, nagymamákat, takarítónőket formálok. Egyik szerepem jobb, mint a másik. Közben megfordulok másfele is, hiszen

a színésznek nagyon fontos, hogy új rendezőkkel, új partnerekkel, fiatalokkal találkozzon.

Ezek tartják frissen, hiszen pusztán önmagunkból nem tudunk táplálkozni. Ilyen most nekem két musical, A muzsika hangja a Pesti Magyar Színházban és a Billy Elliot az Operaházban.

Hűvösvölgyi Ildikó

Hűvösvölgyi Ildikó (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

TÉ: Nekem nagyon könnyen mentek a szerepkörváltások, igazából soha nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel a pályámon. Már majdnem negyvenéves voltam, amikor a fiatal lány Sen Tét játszottam A szecsuáni jólélekben, és körülbelül ugyanennyi, amikor Aase anyót a Peer Gyntben. Sokáig alakítottam egyszerre nálam fiatalabb és idősebb szerepeket.

A Budapesti Kamaraszínházban Almási-Tóth András rendező azt mondta: kortalan színésznő vagyok, ami jólesett.

Jelenleg a Sanyi és Aranka Színházban A három magas nő című előadásban 92 éves hölgyet alakítok, aki, igaz, letagad egy évet. (Nevet.)

HI: Engem sem érdekelt, hogy megváltoztak a szerepeim a korommal együtt.

Hízelgő volt számomra, amikor azt mondták: asszonynak szebb vagyok, mint kislánynak.

Sőt, alig vártam, hogy kitörjek a kisleányka szerepekből, akárhogy is nézzük, ezek elég sematikusak, hacsak nem nagy drámai szerepről van szó. Kifejezetten szeretek nálam idősebb szerep bőrébe is bújni, mert hosszú évekig játszhatom még őket!

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva

Hűvösvölgyi Ildikó, Tímár Éva (Fotó/Forrás: Csicsely Zoltán / Színházak Éjszakája)

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!

forrás: Színházak Éjszakája

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Színház hír

Örmény szokások szerint emlékeztek meg Agárdy Gáborról

Születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelői és barátai rövid ünnepséget tartottak a művész Fiumei úti sírjánál.
Színház ajánló

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválján szerepel az Állatfarm

A Puskás Zoltán rendezésében készült musicalt augusztus 6-án tekintheti meg a közönség a gyulai Tószínpadon. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.
Színház gyász

Elhunyt Takács László, a győri színház egykori ügyvezető igazgatója

A Győri Nemzeti Színház egykori vezetőjét 85 éves korában érte a halál – adta hírül a győri teátrum.