Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

2021.03.05. 21:15
Ajánlom
A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

A teátrum igazgatói posztjára a jelenlegi direktor, Forgács Péter mellett még hárman pályáztak, a döntésnél pedig fontos szempont volt a város kulturális életének beható ismerete és a nemzetközi kapcsolatrendszer, illetve menedzsmentszemlélet.

A hírre Sándor Jánoson kívül a többi jelölt is reagált. Markó Róbert eredményes munkát kívánt, hozzátéve, hogy bár nem állítja, hogy nem csalódott, amiért nem ő nyert, a reális kilátásokkal a kezdetektől fogva tisztában volt, a pályázat megírása pedig számos emberi és szakmai tapasztalatot hozott számára.

Forgács Péter viszont a Győri Nemzeti Színház Facebook-oldalán tudatta: méltatlannak tartja azt az eljárásmódot, hogy tizenkét év után egy közösségi oldalról kell megtudnia, hogy leváltották, hiszen őt a döntésről senki nem tájékoztatta hivatalosan.

Bár a pályázatokat mind ez idáig nem hozták nyilvánosságra, Bakos-Kiss Gáboré péntek este óta elérhető. A pályázat alapgondolata Peter Brook színházfelfogásához nyúl vissza, amely a színház közösségalkotó és életformáló erejét helyezi előtérbe. Fontos pontként szerep továbbá a nemzetközi színtérre történő kilépés:

„Azt gondolom, hogy a Győri Nemzeti Színháznak idővel a nemzetközi színházi vérkeringésben is szerencsés lenne megjelennie” – írja Bakos-Kiss.

Az új igazgatót a döntések meghozatalában öttagú Művészeti Tanács segíti majd, melynek tagjai: Bede-Fazekas Csaba operaénekes, színész, a Győri Nemzeti Színház ikonikus alakja, Bereczki Ágota, vezető dramaturg, Nagy Balázs színész, Silló István zeneigazgató és Zakariás Zalán művészeti vezető, rendező.

Évadtervezés tekintetében Bakos-Kiss Gábor többtagozatú színházban gondolkodik, figyelembe véve mind a prózai, mind az operatagozat lehetőségeit – egyelőre tartva az eddigi évadok bemutató számát.

A Kisfaludy teremben viszont az eddigiektől eltérően nagyobb teret kapnak majd a progresszívebb, kortárs darabok.

A társulat is megújul abban a tekintetben, a következő időszak célja egy jól működő közösség megteremtése lesz, amelyben nyitnak a fiatalabb generáció felé is. „Nagyon fontos felépítenünk egy jól beazonosítható, egy folyamatos megújulásra kész, alkotni akaró és a közönségével mélyen együtt lélegző csapatot.”

Fejléckép: Bakos-Kiss Gábor (forrás: Dr. Dézsi Csaba András / Facebook)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.