Színház

Balázs Péter egyszemélyes háborúja

2014.01.03. 16:58
Ajánlom
Balázs Péter békejobbot nyújtott, nem pályázik a Vígszínházra. Kár, hogy a csatához minimum két fél kellett volna.

Az elmúlt évek pályáztatási gyakorlatában mindenképp színháztörténeti momentumként értékelhető az a nyilatkozat, amelyet január 3-án tett közzé az MTI, miszerint Balázs Péter nem indul újra a Vígszínházért.  Hogy pályázik-e valaki, és ha igen, kicsoda, arról információnk nincs, vagy éppen van, de a központi hírelosztó nem tartotta fontosnak közölni.

Az olvasó számára ugyanis - legalábbis a jelek szerint - hírértékkel csupán az bír, hogy ezúttal ki nem szeretne beleülni a körúti teátrum vezetői székébe. Hivatalos közlemény ugyan még nem született róla, de sejthető, hogy Balázs Péter mellett nem pályázik továbbá Vidnyánszky Attila, se Fekete Péter miniszteri biztos, se a pályázatmágus Dörner György. A sor még persze hosszan folytatható volna, ahogy minden bizonnyal folytatódni is fog, de nem ebben a cikkben, hanem odakint, az ország szűken vett határain belül.   

Mielőtt azonban Balázs Péter kegyesen nyújtott békejobbjára csókot lehelnénk, tekintsük át gyorsan az elmúlt félév eseményeit.

Pályázati gyorstalpaló

2013. június: Gőzerővel zajlik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, versenyprogramban a Vígszínház Jóembert keresünk c. produkciójával, amikor először felröppen a hír, hogy Balázs Péter pályázik a körúti színházra. A Jóembert keresünk megkapja  fesztivál legjobb rendezésének járó díját, Eszenyi Enikőt pedig legjobb női főszereplőnek választják. A darab szerzője egyébként Bertolt Brecht, a 20. század zsenije, írója, színházi mindenese.

2013. augusztus: A Vígszínházra két pályázati anyag érkezett be a kiírt határidőre, az egyik Eszenyi Enikőé, a másik Balázs Péteré.  

2013. szeptember: a hónap elején Eszenyi nyilvánosságra hozza Hagyomány és továbbgondolás c. , 190  oldalas pályázatát. Szeptember 7-én a két pályázó egyaránt 3-3 szavazatot kap a szakmai testülettől, az eredmény döntetlen. Szeptember 25-én Balázs Péter addig ismeretlen pályázatából részleteket szivárogtat ki a nol.hu, amelyben a szerző nemcsak a Vígszínház addigi munkáját marasztalja el, de Bertolt Brecht életművével szembeni kétkedésének is hangot ad. (Ugyanis Balázs szerint a Kaukázusi krétakör szerzőjének életművéből hiányzik a szeretet). 

Utóbb kiderül, hogy Balázs Péter A stílus maga az ember c., 84 oldalas  pályázata augusztus óta elérhető a Szolnoki Szigligeti Színház honlapjáról. A feltöltött szöveg, akárcsak a szakmai bizottsághoz eljuttatott anyag, hiányos. Másnap újfent zárt ajtók mögött döntenek az elkövetkező igazgató személyéről.  Eredmény helyett azonban érvénytelenítik mindkét pályázatot, amely döntésre Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azóta sem adott  érdembeli indoklást.

2013. november:  A Fővárosi Közgyűlés honlapjáról váratlan gyorsasággal eltűnő előterjesztés szerint (Szinhaz.hu-n olvasható) a Vígszínház nyertes pályázója a szokásos öt év helyett ezúttal csak másfél éves megbízást kapna a fővárostól,  amelynek lejártával újabb pályázatot írnának ki az intézményre. Tarlós István főpolgármester indoklása szerint a 2014-es választások után majd végre „nem politikai szempontból tematizálják mindenféle oldalról ezt a dolgot". Az előterjesztést elfogadja a Közgyűlés.

2013. december: új pályázatot írnak ki a Vígszínház igazgatói székére, a nyertes pályázó ezúttal már csak másfél éves megbízást kaphat. A beküldési határidő: 2014. január 3.

2014. január: Balázs Péter közleményt ad ki, miszerint nem indul a Vígszínház igazgatói posztjáért.  Döntéséről ő maga így nyilatkozik: "nem szeretném, hogy elképzeléseim politikai csatározásokra adjanak okot, a Vígszínház régi rangja és méltósága, a közönséggel évtizedek alatt kialakított kapcsolata kárt szenvedjen. E gondolat jegyében határoztam így."

A stílus maga az ember

Végigpillantva a fenti kronológián, bármily hevesen is keressük, nyomát sem találjuk politikai vagy egyéb csatározásnak - már ha feltételezzük, hogy egy csatához legalább két fél szükséges. Egyébként is szürreális kép: Eszenyi vörös lepelbe burkoltan, kezében kirántott karddal, háta mögött a Víg nehéztüzérségével, Fesztbaum őrmesterrel, Hegedűs D. hadnaggyal és Bata tizedessel megindul Szolnok felé.

Ha pedig mindenáron ragaszkodunk a háborús terminológiához, rohamosztagok helyett inkább csak hátországi partizánakciókat vélhetünk felfedezni. Például egy többször hiányosan benyújtott, és el nem utasított pályázatot, egy túlkoros pályázót, akinek kedvéért mégiscsak leszállítják a pályázati felső korhatárt, korábbi szolnoki színházlenyúlást, majd ebből a teátrumból rendszeres székely himnuszos, szilveszteri közvetítéseket a királyi televízión, hasonlatot, amelyben a Vígszínház egy futballstadionná változik át, kirohanást Brecht, a Víg jelenlegi logója, és úgy általában a 20. és 21. század színjátszása ellen, majd ezeket szembehelyezve a reménnyel, hazaszeretettel és a polgári értékekkel. Mindezt azonban nem Eszenyi Enikő követte el. Ő csupán leadott egy szigorúan szakmai szempontok szerint megírt pályázatot. Persze, lehet, hogy már ez is politika.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Őszi szonáta Udvaros Dorottyával - Utoljára a Thália színpadán

Az Ingmar Bergman híres filmjének első forgatókönyvéből készült Őszi szonáta című előadás utoljára kerül műsorra a Thália Színházban, március 22-én.
Színház magazin

„Az erőszak nem olyan dolog, amivel haknizik az ember”

Ezzel a mondattal világította meg Veiszer Alinda az abúzust átélők hallgatásának okát. A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozata márciusban a színházi erőszak témáját járta körül. A beszélgetés, amelynek vendégei dr. Bánki György pszichiáter, publicista, Létay Dóra színművész és Máté Gábor színművész, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár voltak, nem csupán és nem is elsősorban a #metoo-ról, hanem a hatalmi helyzetekről, egészségtelen szituációkról szólt.
Színház voith ági

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Színház józsef attila színház

Fehér Anna és Létay Dóra is állami kitüntetésben részesült

Március 15-ei nemzeti ünnep alkalmával a József Attila Színház két színművésze is állami elismerésben részesült. Fehér Anna Érdemes Művész-díjához és Létay Dóra Jászai Mari-díjához is gratulálunk.  
Színház ajánló

Zene az Átriumban

Egy-egy sikeres előadás megszületéséig a rendező nem csupán a színészekkel dolgozik sokszor hónapokon át, hanem a díszlettervezőtől a koreográfuson át a világosítóig mindenkivel külön egyeztet, akár csak iránymutatással, akár konkrét rendelkezésekkel. Ennek az alkotófolyamatnak igen fontos része a zene megjelenítése a darabban.