Színház

Balázs Péter egyszemélyes háborúja

2014.01.03. 16:58
Ajánlom
Balázs Péter békejobbot nyújtott, nem pályázik a Vígszínházra. Kár, hogy a csatához minimum két fél kellett volna.

Az elmúlt évek pályáztatási gyakorlatában mindenképp színháztörténeti momentumként értékelhető az a nyilatkozat, amelyet január 3-án tett közzé az MTI, miszerint Balázs Péter nem indul újra a Vígszínházért.  Hogy pályázik-e valaki, és ha igen, kicsoda, arról információnk nincs, vagy éppen van, de a központi hírelosztó nem tartotta fontosnak közölni.

Az olvasó számára ugyanis - legalábbis a jelek szerint - hírértékkel csupán az bír, hogy ezúttal ki nem szeretne beleülni a körúti teátrum vezetői székébe. Hivatalos közlemény ugyan még nem született róla, de sejthető, hogy Balázs Péter mellett nem pályázik továbbá Vidnyánszky Attila, se Fekete Péter miniszteri biztos, se a pályázatmágus Dörner György. A sor még persze hosszan folytatható volna, ahogy minden bizonnyal folytatódni is fog, de nem ebben a cikkben, hanem odakint, az ország szűken vett határain belül.   

Mielőtt azonban Balázs Péter kegyesen nyújtott békejobbjára csókot lehelnénk, tekintsük át gyorsan az elmúlt félév eseményeit.

Pályázati gyorstalpaló

2013. június: Gőzerővel zajlik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, versenyprogramban a Vígszínház Jóembert keresünk c. produkciójával, amikor először felröppen a hír, hogy Balázs Péter pályázik a körúti színházra. A Jóembert keresünk megkapja  fesztivál legjobb rendezésének járó díját, Eszenyi Enikőt pedig legjobb női főszereplőnek választják. A darab szerzője egyébként Bertolt Brecht, a 20. század zsenije, írója, színházi mindenese.

2013. augusztus: A Vígszínházra két pályázati anyag érkezett be a kiírt határidőre, az egyik Eszenyi Enikőé, a másik Balázs Péteré.  

2013. szeptember: a hónap elején Eszenyi nyilvánosságra hozza Hagyomány és továbbgondolás c. , 190  oldalas pályázatát. Szeptember 7-én a két pályázó egyaránt 3-3 szavazatot kap a szakmai testülettől, az eredmény döntetlen. Szeptember 25-én Balázs Péter addig ismeretlen pályázatából részleteket szivárogtat ki a nol.hu, amelyben a szerző nemcsak a Vígszínház addigi munkáját marasztalja el, de Bertolt Brecht életművével szembeni kétkedésének is hangot ad. (Ugyanis Balázs szerint a Kaukázusi krétakör szerzőjének életművéből hiányzik a szeretet). 

Utóbb kiderül, hogy Balázs Péter A stílus maga az ember c., 84 oldalas  pályázata augusztus óta elérhető a Szolnoki Szigligeti Színház honlapjáról. A feltöltött szöveg, akárcsak a szakmai bizottsághoz eljuttatott anyag, hiányos. Másnap újfent zárt ajtók mögött döntenek az elkövetkező igazgató személyéről.  Eredmény helyett azonban érvénytelenítik mindkét pályázatot, amely döntésre Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azóta sem adott  érdembeli indoklást.

2013. november:  A Fővárosi Közgyűlés honlapjáról váratlan gyorsasággal eltűnő előterjesztés szerint (Szinhaz.hu-n olvasható) a Vígszínház nyertes pályázója a szokásos öt év helyett ezúttal csak másfél éves megbízást kapna a fővárostól,  amelynek lejártával újabb pályázatot írnának ki az intézményre. Tarlós István főpolgármester indoklása szerint a 2014-es választások után majd végre „nem politikai szempontból tematizálják mindenféle oldalról ezt a dolgot". Az előterjesztést elfogadja a Közgyűlés.

2013. december: új pályázatot írnak ki a Vígszínház igazgatói székére, a nyertes pályázó ezúttal már csak másfél éves megbízást kaphat. A beküldési határidő: 2014. január 3.

2014. január: Balázs Péter közleményt ad ki, miszerint nem indul a Vígszínház igazgatói posztjáért.  Döntéséről ő maga így nyilatkozik: "nem szeretném, hogy elképzeléseim politikai csatározásokra adjanak okot, a Vígszínház régi rangja és méltósága, a közönséggel évtizedek alatt kialakított kapcsolata kárt szenvedjen. E gondolat jegyében határoztam így."

A stílus maga az ember

Végigpillantva a fenti kronológián, bármily hevesen is keressük, nyomát sem találjuk politikai vagy egyéb csatározásnak - már ha feltételezzük, hogy egy csatához legalább két fél szükséges. Egyébként is szürreális kép: Eszenyi vörös lepelbe burkoltan, kezében kirántott karddal, háta mögött a Víg nehéztüzérségével, Fesztbaum őrmesterrel, Hegedűs D. hadnaggyal és Bata tizedessel megindul Szolnok felé.

Ha pedig mindenáron ragaszkodunk a háborús terminológiához, rohamosztagok helyett inkább csak hátországi partizánakciókat vélhetünk felfedezni. Például egy többször hiányosan benyújtott, és el nem utasított pályázatot, egy túlkoros pályázót, akinek kedvéért mégiscsak leszállítják a pályázati felső korhatárt, korábbi szolnoki színházlenyúlást, majd ebből a teátrumból rendszeres székely himnuszos, szilveszteri közvetítéseket a királyi televízión, hasonlatot, amelyben a Vígszínház egy futballstadionná változik át, kirohanást Brecht, a Víg jelenlegi logója, és úgy általában a 20. és 21. század színjátszása ellen, majd ezeket szembehelyezve a reménnyel, hazaszeretettel és a polgári értékekkel. Mindezt azonban nem Eszenyi Enikő követte el. Ő csupán leadott egy szigorúan szakmai szempontok szerint megírt pályázatot. Persze, lehet, hogy már ez is politika.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.