Színház

Balázs Péter marad Szolnokon

2011.02.24. 15:32
Ajánlom
A jelenlegi direktor újabb négy évig vezetheti a teátrumot, erről döntött a színházat fenntartó megyei jogú város közgyűlése.

A vezetői munkakör betöltési feltételei között szerepelt többek között a szakirányú felsőfokú végzettség és a legalább ötéves szakmai gyakorlat megléte. Ezen kívül a pályázóknak ismertetniük kellett az elkövetkező négy évre szóló művészi terveiket, elképzeléseiket.

Balázs Péteren kívül beadta a pályázatát Zámbori Soma színművész is. A két pályamunka közül a jelenlegi igazgaóét támogatta egyhangúlag a felkért szakmai grémium, illetve a közgyűlés oktatási és kulturális bizottsága is. A 17 tagú testület is ellenszavazat nélkül hozta meg döntését, így Balázs Péter 2015 júniusig irányíthatja a szolnoki Szigligeti Színházat.

Balázs Péter köszönetet mondott az újabb négy évre kapott bizalomért. Sportbeli példával élve úgy fogalmazott, hogy jó színház csak jó csapatmunkával hozható létre, és a mostani szolnoki színház közösségét a hajdani Aranycsapathoz hasonlította. Szólt arról is, hogy mindenki igényét kielégítő teátrum nincs, de ha a többség elvárásának megfelel, akkor már elérte célját.

Szalay Ferenc fideszes polgármester felidézte Balázs Péter első kinevezésének körülményeit, mondván, "akkor emiatt az egész művészvilág ellenünk jött". Az elmúlt négy év azonban bebizonyította, jó döntést hoztak és jó úton járnak - tette hozzá.

Balázs Pétert 2007 júniusában másodszori nekifutásra hét jelölt közül választották a szolnoki színház élére. Az első pályázat érvénytelen volt, mert a posztra javasolt Rátóti Zoltán visszavonta pályamunkáját. Balázs Pétert akkor a polgármester kérte fel, éljen a pályázati lehetőséggel, kinevezése ellen többek között a 2007-es pécsi országos színházi találkozó résztvevői is nyílt levélben tiltakoztak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.