Színház

Balázs Zoltán Ljubljanában rendez

2012.02.19. 12:20
Ajánlom
A Maladype Színház vezetője Trisztán és Izolda örökérvényű történetét állítja színpadra szlovén színészek közreműködésével, sajátos módon, a ljubljanai Mini Teaterben.

A kéthónapos próbafolyamatot 2011 júniusában többnapos workshop előzte meg, melynek során a rendező kiválasztotta az előadásban résztvevő színészeket. A ljubljanai próbákkal egy időben a Maladype Bázison tovább folytatódnak a januárban már megkezdett Don Carlos/Egmont próbái is, melynek kettős bemutatója május végére várható.

A Trisztán és Izoldát március 24-én bemutató Mini Teater rendszeresen működik együtt nemzetközileg elismert színházakkal és rendezőkkel.  Az EU Kultúra 2010-13  "Puppet Nomad Academy II" programja nyolc ország (Szlovénia, Horvátország, Belgium, Szerbia, Csehország, Szlovákia, Észtország, Magyarország) produkcióinak és workshopjainak nyújt támogatást. Az egyedülálló projekt célja, hogy az antik és klasszikus európai témák/történetek napjaink különleges rendezői módszereivel történő színpadra állítását segítse elő.

Trisztán és Izolda a középkor talán egyik leghíresebb lovagregénye. Legjelentősebb irodalmi feldolgozásai francia nyelven Thomas töredékben fennmaradt költeménye és Béroul verses regénye (mindkettő a 12. század második feléből). Gottfried von Strassburg 1200 körül német nyelven verselte meg Trisztán és Izolda szomorú történetét. Ezeket összeolvasztva és kiegészítve állította össze a maga modern nyelvű prózai regényét a francia Joseph Bédier 1900-ban. Trisztán és Izolda szerelme mellett eltörpül a világ minden gondja, semmivé foszlanak a vallási és a társadalmi kötöttségek. Az egyéni boldogságért vívott küzdelemsorozat széttépi a konvenciók hálóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.