Színház

Balikó Tamás utolsó interjúja

2014.12.05. 10:00
Ajánlom
A Rózsavölgyi Szalon november 26-án készített interjút Balikó Tamással közelgő új bemutatója kapcsán - ez az interjú az utolsó, amely a művésszel készült.

Balikó Tamás Bernard Slade Válótársak című kétszereplős vígjátékát rendezte a Rózsavölgyi Szalonban, melynek férfi főszerepét is játszotta volna Für Anikó partnereként. A következőkben a darabbal kapcsolatos néhány gondolatát közöljük, amely a Szalon oldalán jelent meg.

Bulvár
Ez valóban egy bulvár darab, amiben nincs semmi rossz. A bulvár a közönséghez akar szólni, tehát egy olyan témát és egy olyan formát feltételez, ami leköti, és kíváncsivá teszi a nézőt. Ez persze ezer veszélyt rejt. Ismerjük a teleregényeket, a brazil sorozatokat, ennek a megvalósításnak a felszínességét, a giccsességét, közhelyességét. Slade a legigényesebb bulvár szerzők sorába tartozik, mint Neil Simon vagy Ray Cooney. Ők az amerikai íróiskola briliáns képviselői. Tökéletes dialógustechnika, szerkesztés, történetfűzés jellemzi a darabjaikat. Ez nagyon komoly munka, egy matematikailag pontos, felépített képlet.

Közhely
Nem kell félni a közhelyektől, hiszen azokból áll az életünk: férfi, nő, házasság, gyerekek, együtt maradás vagy válás, elmúlás. Az, hogy ezeket a közhelyeket, súrolt giccseket, nagyon elemi, tényszerű élethelyzeteket - szellemesen, dialógustechnikával megtámasztva - hogyan vezetjük elő, rajtunk múlik. Hogy milyen a tőkesúlya ennek és mennyire személyes, mennyire vallomás értékű a játszó színészek részéről, az adja ennek az előadásnak az értékmérőjét.

Vallomás
Az a fontos, hogy milyen bátran merjük vallomásértékűen ezeket az élethelyzeteket magunkévá tenni és megfogalmazni. Ez a darab alkalmat ad arra, hogy színészek valljanak az életükről, és mi mindketten abban az életkorban vagyunk, amikor a sebeink már velünk jönnek, és amikor az ember már képes összegezni, rálátni a saját helyzetére, de előre is tud tekinteni. Nekünk, színészeknek a legfontosabb terápia a színpad, ahol mindezekről vallani lehet, el lehet játszani, átélni, felmutatni, és bízunk abban, hogy a nézőket mindez meg fogja érinteni. Ugyanakkor rendezőként az lebeg a szemem előtt, hogy ennek legyen egy olyan formája, ami mindig meglep, továbbvisz, kereteit tekintve pedig ízléses és igényes legyen.

Humor
Slade rendkívül ügyesen bánik a szellemességgel, a viccességgel, a váratlan, fanyar megszólalásokkal, ami nevetést, derültséget okoz a nézőtéren, miközben megjelennek benne a lélektani, realista, valóságos élethelyzetek. El kell dönteni, merre felé billentjük ezt a történetet. Én úgy határoztam, ha mondhatom így nagyképűen, hogy ez az előadás - festői hasonlattal élve - világos színekkel van festve, amiben megjelennek időnként bizonyos sötét tónusú részletek.

Mottó
Ez derűs darab. Benne van a megbocsátó kegyelem, hogy élni alapvetően emberi kötelesség. Hiába kegyetlen és fájdalmas olykor a létezés, mégis, akármi történik, magabiztosan, törékenyen, érzékenyen, a harmónia felé törekedve kell élni. Sokszor egy nevetés vagy egy mosoly többet ér, mint belehergelni magunkat valamifajta drámába vagy tragédiába. Az élet olyan rövid, nincs idő arra, hogy depressziósak legyünk, hogy keseregjünk.

Mosoly
Két ember közt a legrövidebb út egy mosoly. A társadalmi egyenlőségnél, a közös anyagi háttérnél, a világnézeti rokonságnál sokkal fontosabb, hogy képesek vagyunk-e egyszerre nevetni. Ez nagyon fontos kapcsolati tétel, és ezt állítja Slade is. Két ember között ez a legerősebb cinkosság...

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.