Színház

Balikó Tamás utolsó interjúja

2014.12.05. 10:00
Ajánlom
A Rózsavölgyi Szalon november 26-án készített interjút Balikó Tamással közelgő új bemutatója kapcsán - ez az interjú az utolsó, amely a művésszel készült.

Balikó Tamás Bernard Slade Válótársak című kétszereplős vígjátékát rendezte a Rózsavölgyi Szalonban, melynek férfi főszerepét is játszotta volna Für Anikó partnereként. A következőkben a darabbal kapcsolatos néhány gondolatát közöljük, amely a Szalon oldalán jelent meg.

Bulvár
Ez valóban egy bulvár darab, amiben nincs semmi rossz. A bulvár a közönséghez akar szólni, tehát egy olyan témát és egy olyan formát feltételez, ami leköti, és kíváncsivá teszi a nézőt. Ez persze ezer veszélyt rejt. Ismerjük a teleregényeket, a brazil sorozatokat, ennek a megvalósításnak a felszínességét, a giccsességét, közhelyességét. Slade a legigényesebb bulvár szerzők sorába tartozik, mint Neil Simon vagy Ray Cooney. Ők az amerikai íróiskola briliáns képviselői. Tökéletes dialógustechnika, szerkesztés, történetfűzés jellemzi a darabjaikat. Ez nagyon komoly munka, egy matematikailag pontos, felépített képlet.

Közhely
Nem kell félni a közhelyektől, hiszen azokból áll az életünk: férfi, nő, házasság, gyerekek, együtt maradás vagy válás, elmúlás. Az, hogy ezeket a közhelyeket, súrolt giccseket, nagyon elemi, tényszerű élethelyzeteket - szellemesen, dialógustechnikával megtámasztva - hogyan vezetjük elő, rajtunk múlik. Hogy milyen a tőkesúlya ennek és mennyire személyes, mennyire vallomás értékű a játszó színészek részéről, az adja ennek az előadásnak az értékmérőjét.

Vallomás
Az a fontos, hogy milyen bátran merjük vallomásértékűen ezeket az élethelyzeteket magunkévá tenni és megfogalmazni. Ez a darab alkalmat ad arra, hogy színészek valljanak az életükről, és mi mindketten abban az életkorban vagyunk, amikor a sebeink már velünk jönnek, és amikor az ember már képes összegezni, rálátni a saját helyzetére, de előre is tud tekinteni. Nekünk, színészeknek a legfontosabb terápia a színpad, ahol mindezekről vallani lehet, el lehet játszani, átélni, felmutatni, és bízunk abban, hogy a nézőket mindez meg fogja érinteni. Ugyanakkor rendezőként az lebeg a szemem előtt, hogy ennek legyen egy olyan formája, ami mindig meglep, továbbvisz, kereteit tekintve pedig ízléses és igényes legyen.

Humor
Slade rendkívül ügyesen bánik a szellemességgel, a viccességgel, a váratlan, fanyar megszólalásokkal, ami nevetést, derültséget okoz a nézőtéren, miközben megjelennek benne a lélektani, realista, valóságos élethelyzetek. El kell dönteni, merre felé billentjük ezt a történetet. Én úgy határoztam, ha mondhatom így nagyképűen, hogy ez az előadás - festői hasonlattal élve - világos színekkel van festve, amiben megjelennek időnként bizonyos sötét tónusú részletek.

Mottó
Ez derűs darab. Benne van a megbocsátó kegyelem, hogy élni alapvetően emberi kötelesség. Hiába kegyetlen és fájdalmas olykor a létezés, mégis, akármi történik, magabiztosan, törékenyen, érzékenyen, a harmónia felé törekedve kell élni. Sokszor egy nevetés vagy egy mosoly többet ér, mint belehergelni magunkat valamifajta drámába vagy tragédiába. Az élet olyan rövid, nincs idő arra, hogy depressziósak legyünk, hogy keseregjünk.

Mosoly
Két ember közt a legrövidebb út egy mosoly. A társadalmi egyenlőségnél, a közös anyagi háttérnél, a világnézeti rokonságnál sokkal fontosabb, hogy képesek vagyunk-e egyszerre nevetni. Ez nagyon fontos kapcsolati tétel, és ezt állítja Slade is. Két ember között ez a legerősebb cinkosság...

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Színház

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Noé bárkáján – Interjú Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával

A járványhelyzet nehéz helyzetbe hozta a kulturális szféra szereplőit, különösen a függetleneket. Az indulásról, aktuális helyzetről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával, az idén nyolcéves Jurányi Ház megálmodójával.
Színház hír

A nyár beköltözik az otthonokba

A Gózon Gyula Kamaraszínház elhozza a késő nyári napok hangulatát, az ősz eleji utolsó meleg napsugarakat, az elmúlás ígéretét. Jon Fosse különös, komor, de mégis reménnyel teli története most online elevenedik meg, Kozma András rendezésében.
Színház hír

Kihirdették az idei Aase-díj kitüntetettjeit

Az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői” díjazására hozta létre végrendeletében Gobbi Hilda az Aase-díjat, amely 1987-es megalapítása óta ismeri el az epizodistákat azzal a meghagyással, hogy évente két színész és két színésznő kaphatja meg a kitüntetést.
Színház gyász

Elhunyt Pécsi Ildikó

80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Gödöllő díszpolgára – tudatta a város önkormányzata.
Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.