Színház

Balikó Tamás utolsó interjúja

2014.12.05. 10:00
Ajánlom
A Rózsavölgyi Szalon november 26-án készített interjút Balikó Tamással közelgő új bemutatója kapcsán - ez az interjú az utolsó, amely a művésszel készült.

Balikó Tamás Bernard Slade Válótársak című kétszereplős vígjátékát rendezte a Rózsavölgyi Szalonban, melynek férfi főszerepét is játszotta volna Für Anikó partnereként. A következőkben a darabbal kapcsolatos néhány gondolatát közöljük, amely a Szalon oldalán jelent meg.

Bulvár
Ez valóban egy bulvár darab, amiben nincs semmi rossz. A bulvár a közönséghez akar szólni, tehát egy olyan témát és egy olyan formát feltételez, ami leköti, és kíváncsivá teszi a nézőt. Ez persze ezer veszélyt rejt. Ismerjük a teleregényeket, a brazil sorozatokat, ennek a megvalósításnak a felszínességét, a giccsességét, közhelyességét. Slade a legigényesebb bulvár szerzők sorába tartozik, mint Neil Simon vagy Ray Cooney. Ők az amerikai íróiskola briliáns képviselői. Tökéletes dialógustechnika, szerkesztés, történetfűzés jellemzi a darabjaikat. Ez nagyon komoly munka, egy matematikailag pontos, felépített képlet.

Közhely
Nem kell félni a közhelyektől, hiszen azokból áll az életünk: férfi, nő, házasság, gyerekek, együtt maradás vagy válás, elmúlás. Az, hogy ezeket a közhelyeket, súrolt giccseket, nagyon elemi, tényszerű élethelyzeteket - szellemesen, dialógustechnikával megtámasztva - hogyan vezetjük elő, rajtunk múlik. Hogy milyen a tőkesúlya ennek és mennyire személyes, mennyire vallomás értékű a játszó színészek részéről, az adja ennek az előadásnak az értékmérőjét.

Vallomás
Az a fontos, hogy milyen bátran merjük vallomásértékűen ezeket az élethelyzeteket magunkévá tenni és megfogalmazni. Ez a darab alkalmat ad arra, hogy színészek valljanak az életükről, és mi mindketten abban az életkorban vagyunk, amikor a sebeink már velünk jönnek, és amikor az ember már képes összegezni, rálátni a saját helyzetére, de előre is tud tekinteni. Nekünk, színészeknek a legfontosabb terápia a színpad, ahol mindezekről vallani lehet, el lehet játszani, átélni, felmutatni, és bízunk abban, hogy a nézőket mindez meg fogja érinteni. Ugyanakkor rendezőként az lebeg a szemem előtt, hogy ennek legyen egy olyan formája, ami mindig meglep, továbbvisz, kereteit tekintve pedig ízléses és igényes legyen.

Humor
Slade rendkívül ügyesen bánik a szellemességgel, a viccességgel, a váratlan, fanyar megszólalásokkal, ami nevetést, derültséget okoz a nézőtéren, miközben megjelennek benne a lélektani, realista, valóságos élethelyzetek. El kell dönteni, merre felé billentjük ezt a történetet. Én úgy határoztam, ha mondhatom így nagyképűen, hogy ez az előadás - festői hasonlattal élve - világos színekkel van festve, amiben megjelennek időnként bizonyos sötét tónusú részletek.

Mottó
Ez derűs darab. Benne van a megbocsátó kegyelem, hogy élni alapvetően emberi kötelesség. Hiába kegyetlen és fájdalmas olykor a létezés, mégis, akármi történik, magabiztosan, törékenyen, érzékenyen, a harmónia felé törekedve kell élni. Sokszor egy nevetés vagy egy mosoly többet ér, mint belehergelni magunkat valamifajta drámába vagy tragédiába. Az élet olyan rövid, nincs idő arra, hogy depressziósak legyünk, hogy keseregjünk.

Mosoly
Két ember közt a legrövidebb út egy mosoly. A társadalmi egyenlőségnél, a közös anyagi háttérnél, a világnézeti rokonságnál sokkal fontosabb, hogy képesek vagyunk-e egyszerre nevetni. Ez nagyon fontos kapcsolati tétel, és ezt állítja Slade is. Két ember között ez a legerősebb cinkosság...

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Klasszikus

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Klasszikus

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Vizuál

Az emberarcú természet pusztulása – Szurcsik József képeiről

Az Időkép című kiállítás egy sokoldalú és termékeny Munkácsy Mihály-díjas képzőművész elmúlt másfél évtizedének munkáiból válogat. A hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Ház és Könyvtár Galériájában az eltorzított emberi arcok alakváltozatait különféle modorban megjelenítő vásznak, fa tondók és acélszobrok mellett az újabb, (poszt)apokaliptikus hangulatú festmények világába is betekintést nyerhetünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ady Endre és Jordán Tamás találkozása a Pinceszínházban

Kihirdette új évadának bemutatóit a Pinceszínház: Jordán Tamás Ady-estje mellett vígjátékokkal és beszélgetéssorozattal is várják a nézőket.
Színház ajánló

5+1 előadás, amit látni kell a MITEM-en

Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.
Színház hír

Gyermekszínjátszó-rendezőket díjaz a Magyar Drámapedagógiai Társaság

A gyermekszínjátszás felmenő rendszerű országos találkozósorozatának meghirdetőjeként és szervezőjeként a szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy elismerje azoknak a művészetpedagógusoknak a munkáját, akik tevékenységükkel támogatják a magyar gyermekszínjátszást.
Színház videó

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Színház hír

Mégsem kér védettségi igazolást az Örkény Színház

Szeptember 9-én a színház közleményben tudatta, hogy előadásai csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Ezt a szabály a NAIH állásfoglalása után, szeptember 16-án visszavonták.