Színház

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

2023.01.14. 10:00
Ajánlom
Karácsony Gergely az érintettek tudta nélkül jelent meg Bálint András és Jordán Tamás közös bemutatóján a Rózsavölgyi Szalonban. A főpolgármester az előadást követően felköszöntötte Jordán Tamást 80. születésnapja alkalmából, és mindkét művészt kinevezte a Budapest létrejöttének 150. esztendejét ünneplő eseménysorozat kulturális nagykövetévé.

A főpolgármeser mindezeken túl egy-egy szépen preparált, eredeti szegecset is átadott az ünnepelteknek, amelyek a régi Lánchídból származnak, és amelyeket a felújítás során cseréltek ki.

A január 13-án bemutatott, Bálint+Jordán=160 című előadás apropóját az adta, hogy Bálint András és Jordán Tamás is ebben az évben tölti be nyolcvanadik életévét, és amellett, hogy kisgyermekkoruk óta barátok, színházi pályájuk is többször keresztezte már egymást különféle színházakban vagy éppen a filmvásznon. Az 1960-as évek elején Bálint András vitte el Jordánt az azóta színháztörténetté vált Egyetemi Színpadhoz, Jordán pedig Bálint Andrással közösen szerette volna megpályázni az újonnan épült Nemzeti Színház igazgatói posztját, rendszeresen szerepeltek együtt különböző színházi előadásokban, és gyakran hívták egymást az általuk igazgatott színházba játszani, rendezni.

Ami százhatvan évbe belefér

Kapcsolódó

Ami százhatvan évbe belefér

Bálint András és Jordán Tamás néhány hónap különbséggel egyszerre tölti be a nyolcvanadik életévét. A Rózsavölgyi Szalon egy bemutatóval ünnepli meg ezt a dupla jubileumot.

Túl azon, hogy az előadásból sok mindent megtudhatunk a két, mindmáig aktív színházcsinálóról és magáról a színházi közegről is, amelyben hosszú-hosszú évtizedeket töltöttek el, a Rózsavölgyi bemutatójának tematikája szervesen kapcsolódik Budapesthez is: „a darab eredetpontja voltaképpen a főváros. Ez ugyanis a lokális metszéspontja az elhangzó irodalmi szövegek szerzőjének, Molnár Ferencnek, aki „Budapest szerelmese”, a két pályatársnak és az előadás negyedik szereplőjeként a békebeli irodalmi kávéházaknak” – írtuk róla élménybeszámolónkban.

„Hosszú, nagyon hosszú vastaps volt a premieren. Egy örömeste a két színházcsinálóval, és mindenki így fogja érezni, aki megnézi őket”

– olvasható a Rózsavölgyi Szalon közösségi oldalán.

A bemutató után a két művészet köszöntötte Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. Ahogy mondta, Bálint András a saját édesapját is eszébe juttatja, aki sajnos már nincs köztünk, s egykor statisztált Szabó István 1966-os, Apa című filmjében, amelynek egyik főszereplője Bálint András volt. A városvezető azt is megemlítette, hogy amikor József Attila verseit olvassa, azok Jordán Tamás hangján szólalnak meg benne.

322736028_1521611768321104_5231458832583659109_n-095626.jpg

Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadás bemutatója után (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

A Főváros gesztusa így tegnap este még egy fél oktávnyit emelt a Bálint+Jordán=160 című előadás alaphangján, amely már önmagában is legalább annyira esemény, mint puszta színház. Miként ezt írásunkban megfogalmaztuk: „Lehetne még beszélni sok részletről és megoldásról, ahogy egy színházi produkció esetében szokás – ez azonban nem egy átlagos előadás – hanem ünnep, amit közösen kell átélni Bálinttal, Jordánnal és Molnárral egy vérbeli, polgári szalonban”. 

Fejléckép: Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadás bemutatója után (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hárman pályáznak a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Sajtóértesülések szerint Mátyássy Szabolcs, Rácz István és Végh Veronika is jelentkezett a debreceni társulat vezetői pozíciójára.
Színház ajánló

Szembenézés saját magunkkal és online vetületeinkkel – A social media hatásairól láthatunk előadást a Trafóban

A közösségi média és a magánszféra problematikus kapcsolódását bemutató, Túlságosan vékony falak című produkció március 17-én debütál a Trafóban.
Színház interjú

Babanapló, ami füstöl, rappel és énekel – Csábi Anna mesélt a Köldökzsinór-varieté előadásáról

A fiatal rendező, aki saját kismama-élményeit beleszőve szerzőként is jegyzi a Köldökzsinór-napló című előadást, arról is beszélt, miként jön össze a gyermekszületés és a varieté, és hogyan lehet szinte a semmiből elkészíteni és fenntartani egy előadást.  
Színház ajánló

Milyen erkölcs szerint éljünk? – Egyfelvonásos krimiként mutatkozik be A Karamazov testvérek a József Attila Színházban

Családi dráma, féltékenység, börtön, gyilkosság és őrület – Dosztojevszkij utolsó nagyregényéből készült adaptációt mutat be a József Attila Színház február 24-én, Hargitai Iván rendezésében.
Színház hír

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.