Színház

Bálna – Brasch Bence komédiája lesz az Átrium idei első bemutatója

2022.09.05. 09:40
Ajánlom
Az idén novemberben tízéves fennállását ünneplő Átrium szeptember 17-én tartja őszi évadának első premierjét. Brasch Bence Bálna című darabját mutatja be a teátrum a szerző rendezésében, Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán szereplésével.

Brasch Bence műve kortárs komédia, mely a színház és a tehetségkutató tévéműsorok világában játszódik. Üdítően friss darab, valódi színpadi karakterekkel és mai figurákkal. A produkció hangsúlyosan foglalkozik majd azzal a fontos kérdéssel, hogy

vajon feláldozhatóak-e a gondolatok a szórakoztatás oltárán?

Emellett érvényesen érint olyan aktuális témákat, mint a fiatal felnőttek útkeresési dilemmái, vagy a #metoo mozgalom, miközben csavaros, „színház a színházban”-dramaturgiával rendelkező, formailag is érdekes, kortárs komédiát láthatunk. Brasch Bence szövege talán nem is kerülhetett volna jobb helyre, mint egy szórakoztató színházba.

_EPI2238-133334.jpg

Ágoston Katalin és Kovács Máté a Bálna című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

A darab főszereplője Bokor Bonifác, a harminchoz közeledő író, aki élete fő művét megosztja azzal a színházigazgatóval, akivel pár hónapja ismét hajlandó szóba állni. A mű azonban nem éri el a kívánt hatást, hiszen Molnár igazgató úr egy könnyed, szórakoztató musicalt vár tőle.

Minden nézőt érdekel, mi folyik a színfalak mögött. Hogy készül egy előadás? Milyen munka kell ahhoz, hogy jóízűen nevessenek, vagy együttérzően sírjanak a nézők? Ki az ember a szerep mögött? Ki vagyok én? Ki vagy te? Kell tudnunk a választ? Nekem az a szerelem, ami a másiknak? Fontos tudnom, mit gondolnak rólam mások? Ha viszont nem fontos, akkor hogy tartom tiszteletben a határokat?

Az alkotók ezekre a kérdésekre keresik a választ egy olyan előadásban, amelyben a harmonikus dallamoktól a nyers recitativo duettekig lendületes, titkos színházi jelenetek építenek hidat a nézőkhöz. És

ha a néző elég bátor, talán átélheti a színházcsinálás boldog és szorongató pillanatait is.

_EPI2225-134048.jpg

Kovács Máté és Debreczeny Csaba a Bálna című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

Bálna

 

Írta és rendezte: Brasch Bence

Szereplők:

Kovács Máté: Bokor Bonifác, író

Ágoston Katalin: Horváth Boróka, takarítónő

Debreczeny Csaba: Molnár Iván, DLA, Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, rendező, színházigazgató

Szinetár Dóra: Cincér Dorina, színésznő, televíziós műsorvezető

Tornyi Ildikó: Csibi Panni, újságíró, influencer

Sas Zoltán egyetemi hallgató (Ambrus Árpád, zeneszerző, zongorista)

Zeneszerző: Mester Dávid

Díszlet és jelmez: Tihanyi Ildi

Dramaturg: Ugrai István

 

Bemutató: 2022. szeptember 17., 19:30, Átrium

Jegyvásárlás és bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Szinetár Dóra a Bálna című előadásban (Fotó/Forrás: Lakatos Péter / Átrium)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.