Színház

Balsai Móni szavak és mondatok igazsága után nyomoz a Centrálban

2019.11.04. 11:45
Ajánlom
Mi a megoldás, mikor egy esszé publikálása előtt egyre több tény valótlannak bizonyul? Hol a határ a tévedés, a hazugság és a vélemény között? Ujj Mészáros Károly rendezésében, Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint főszereplésével jön a Mi történt Vegasban, amiből minden kiderül.

November 8-án tartják a Mi történt Vegasban című előadás hazai ősbemutatóját a budapesti Centrál Színházban.

A Broadwayn kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, nagy sikerrel bemutatott sziporkázóan szellemes társalgási darabban egy befutott író, egy éles eszű pályakezdő újságíró, és egy nehéz döntési helyzetbe kerülő főszerkesztőnő gondolatébresztő és humoros összecsapását követhetjük végig.

A fontos kérdéseket feszegető, mégis szórakoztató előadást Ujj Mészáros Károly rendezi, aki tavalyi év nagy sikerű Büszkeség és balítélete után, most újra egy sziporkázóan szellemes társalgási darabbal tér vissza a színpadi rendezéshez.

Central_MitortentVegasban5221_21_csere_k-195240.jpg

László Zsolt, Balsai Móni és Rada Bálint (Fotó/Forrás: Centrál Színház)

A történet szerint John D’Agata (László Zsolt) egy világklasszis író, aki hosszú évek után egy zseniális oknyomozó írásművel jelentkezik, amit egy elit magazin azonnal meg is akar jelentetni. A szórakoztató riposzt sorozat apropója pedig egy szegény sorsú fiatalember öngyilkosságához kötődik. Jim Fingal (Rada Bálint) egy igyekvő, pályakezdő újságíró, aki azt a feladatot kapja, hogy ellenőrizze a szövegben lévő összes adatot. Emily, a szigorú főszerkesztőnő (Balsai Móni) az, akinek el kell döntenie, mi legyen a mű sorsa - mivel a cikkben egyre több tényről derül ki, hogy nem felel meg a valóságnak. Hármuk izgalmas összecsapására egy Las Vegas-i éjszakán néhány órával a lapzárta előtt kerül sor.

Nincs egy éve, hogy a Broadwayn olyan sztárok szereplésével mutatták be a darabot, mint Daniel Radcliff, Bobby Cannavale és Cherry Jones. A Variety az előadást a tavalyi év legjobb színházi bemutatói között tartja számon, de a The New York Times és a Hollywood Reporter is elismerően nyilatkozott a darabról.

A darab kapcsán Ujj Mészáros Károly rendező elmondta: „Igazán rendhagyó ez a színdarab, ami a sziporkázó, humoros felszín alatt azért komolyabb gondolatokat is boncolgat.

Az igazság vajon a tények puszta felsorolása, vagy létezik az igazságnak egy magasztosabb formája is, amely túlmutat ezen?

Különleges előadás lesz remek szereposztással, amely remélem, ugyanúgy magával ragadja majd a nézőket, mint Jane Austen klasszikusa, a tavaly bemutatott Büszkeség és balítélet.”

Nagyon különleges és sokrétű darab, ami néha elgondolkodtat és néha nagyon szórakoztat. Valójában arról szól, hogy meddig lehet elmenni abban, hogy felhívd magadra a figyelmet.

– teszi hozzá a főszerkesztőnőt alakító Balsai Móni. "Manapság az emberek az okostelefonjukon ezernyi hírt pörgetnek végig. De mi az, ami ezekből megérint minket? És mi az, ami tényleg fontos lenne, hogy eljusson hozzánk? Tudunk-e jól szelektálni és meg tudjuk e érteni, hogy valaminek mi a lényege?” 

A Mi történt Vegasban című színművet John D’Agata 2012-ben megjelent The Lifespan of a Fact című könyve ihlette, amiből Jeremy Kareken, David Murell és Gordon Farell azonos címmel írtak darabot, melyet a Centrál Színház dramaturgja, Baráthy György fordított magyarra. A jelmeztervező Kárpáti Enikő, a díszlettervező Michac Gábor, a videótervező Varga Vince. Az előadás rendezője Ujj Mészáros Károly, a főszereplők Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint. 

Mi történt Vegasban
Bemutató: 2019. november 8. 19:00
Centrál Színház, Kisszínpad

 

Fejléckép: Balsai Móni (Fotó: Centrál Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Filmstúdió a színház udvarán – Janovics Jenő és a Szamos-parti Hollywood

Janovics Jenő úgy vált a magyar filmgyártás úttörőjévé, az irodalmi értékű magyar film egyik megteremtőjévé, hogy sohasem kötelezte el magát a filmkészítés mellett. Az elismert kolozsvári színházigazgató a mozgóképben rejlő technikai és gazdasági lehetőségeket idejekorán felismerte, ám amikor az szükségessé vált, rövid filmgyártói karrierjéből származó anyagi hasznot színháza megmentésére fordította.
Színház hír

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Színház hír

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház hír

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.