Színház

Balsai Móni szavak és mondatok igazsága után nyomoz a Centrálban

2019.11.04. 11:45
Ajánlom
Mi a megoldás, mikor egy esszé publikálása előtt egyre több tény valótlannak bizonyul? Hol a határ a tévedés, a hazugság és a vélemény között? Ujj Mészáros Károly rendezésében, Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint főszereplésével jön a Mi történt Vegasban, amiből minden kiderül.

November 8-án tartják a Mi történt Vegasban című előadás hazai ősbemutatóját a budapesti Centrál Színházban.

A Broadwayn kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, nagy sikerrel bemutatott sziporkázóan szellemes társalgási darabban egy befutott író, egy éles eszű pályakezdő újságíró, és egy nehéz döntési helyzetbe kerülő főszerkesztőnő gondolatébresztő és humoros összecsapását követhetjük végig.

A fontos kérdéseket feszegető, mégis szórakoztató előadást Ujj Mészáros Károly rendezi, aki tavalyi év nagy sikerű Büszkeség és balítélete után, most újra egy sziporkázóan szellemes társalgási darabbal tér vissza a színpadi rendezéshez.

Central_MitortentVegasban5221_21_csere_k-195240.jpg

László Zsolt, Balsai Móni és Rada Bálint (Fotó/Forrás: Centrál Színház)

A történet szerint John D’Agata (László Zsolt) egy világklasszis író, aki hosszú évek után egy zseniális oknyomozó írásművel jelentkezik, amit egy elit magazin azonnal meg is akar jelentetni. A szórakoztató riposzt sorozat apropója pedig egy szegény sorsú fiatalember öngyilkosságához kötődik. Jim Fingal (Rada Bálint) egy igyekvő, pályakezdő újságíró, aki azt a feladatot kapja, hogy ellenőrizze a szövegben lévő összes adatot. Emily, a szigorú főszerkesztőnő (Balsai Móni) az, akinek el kell döntenie, mi legyen a mű sorsa - mivel a cikkben egyre több tényről derül ki, hogy nem felel meg a valóságnak. Hármuk izgalmas összecsapására egy Las Vegas-i éjszakán néhány órával a lapzárta előtt kerül sor.

Nincs egy éve, hogy a Broadwayn olyan sztárok szereplésével mutatták be a darabot, mint Daniel Radcliff, Bobby Cannavale és Cherry Jones. A Variety az előadást a tavalyi év legjobb színházi bemutatói között tartja számon, de a The New York Times és a Hollywood Reporter is elismerően nyilatkozott a darabról.

A darab kapcsán Ujj Mészáros Károly rendező elmondta: „Igazán rendhagyó ez a színdarab, ami a sziporkázó, humoros felszín alatt azért komolyabb gondolatokat is boncolgat.

Az igazság vajon a tények puszta felsorolása, vagy létezik az igazságnak egy magasztosabb formája is, amely túlmutat ezen?

Különleges előadás lesz remek szereposztással, amely remélem, ugyanúgy magával ragadja majd a nézőket, mint Jane Austen klasszikusa, a tavaly bemutatott Büszkeség és balítélet.”

Nagyon különleges és sokrétű darab, ami néha elgondolkodtat és néha nagyon szórakoztat. Valójában arról szól, hogy meddig lehet elmenni abban, hogy felhívd magadra a figyelmet.

– teszi hozzá a főszerkesztőnőt alakító Balsai Móni. "Manapság az emberek az okostelefonjukon ezernyi hírt pörgetnek végig. De mi az, ami ezekből megérint minket? És mi az, ami tényleg fontos lenne, hogy eljusson hozzánk? Tudunk-e jól szelektálni és meg tudjuk e érteni, hogy valaminek mi a lényege?” 

A Mi történt Vegasban című színművet John D’Agata 2012-ben megjelent The Lifespan of a Fact című könyve ihlette, amiből Jeremy Kareken, David Murell és Gordon Farell azonos címmel írtak darabot, melyet a Centrál Színház dramaturgja, Baráthy György fordított magyarra. A jelmeztervező Kárpáti Enikő, a díszlettervező Michac Gábor, a videótervező Varga Vince. Az előadás rendezője Ujj Mészáros Károly, a főszereplők Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint. 

Mi történt Vegasban
Bemutató: 2019. november 8. 19:00
Centrál Színház, Kisszínpad

 

Fejléckép: Balsai Móni (Fotó: Centrál Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.
Színház hír

Testi vágyak és lelki kötődések a Pinceszínházban

A pillanatnyi testi vonzódást és a több évtizedre szóló lelki kötődés a témája a Pinceszínház két tavaszi bemutatójának.
Színház hír

Jordán Tamás a Nemzet Színésze

Kedden délután közel egy órás tanácskozás után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Andorai Péter helyére Jordán Tamás választották meg.
Színház hír

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.
Színház interjú

„Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk”

Zsurzs Kati 2014-ben állította színpadra Gombóc Artúr történetét a Játékszínben. A színpadi változatot maga a szerző, Csukás István készítette el, aki többször találkozott az alkotókkal is. Zsurzs Kati emlékezett vissza a 83 éves korában elhunyt nagy mesemondóra.