Színház

Balsai Móni szavak és mondatok igazsága után nyomoz a Centrálban

2019.11.04. 11:45
Ajánlom
Mi a megoldás, mikor egy esszé publikálása előtt egyre több tény valótlannak bizonyul? Hol a határ a tévedés, a hazugság és a vélemény között? Ujj Mészáros Károly rendezésében, Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint főszereplésével jön a Mi történt Vegasban, amiből minden kiderül.

November 8-án tartják a Mi történt Vegasban című előadás hazai ősbemutatóját a budapesti Centrál Színházban.

A Broadwayn kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, nagy sikerrel bemutatott sziporkázóan szellemes társalgási darabban egy befutott író, egy éles eszű pályakezdő újságíró, és egy nehéz döntési helyzetbe kerülő főszerkesztőnő gondolatébresztő és humoros összecsapását követhetjük végig.

A fontos kérdéseket feszegető, mégis szórakoztató előadást Ujj Mészáros Károly rendezi, aki tavalyi év nagy sikerű Büszkeség és balítélete után, most újra egy sziporkázóan szellemes társalgási darabbal tér vissza a színpadi rendezéshez.

Central_MitortentVegasban5221_21_csere_k-195240.jpg

László Zsolt, Balsai Móni és Rada Bálint (Fotó/Forrás: Centrál Színház)

A történet szerint John D’Agata (László Zsolt) egy világklasszis író, aki hosszú évek után egy zseniális oknyomozó írásművel jelentkezik, amit egy elit magazin azonnal meg is akar jelentetni. A szórakoztató riposzt sorozat apropója pedig egy szegény sorsú fiatalember öngyilkosságához kötődik. Jim Fingal (Rada Bálint) egy igyekvő, pályakezdő újságíró, aki azt a feladatot kapja, hogy ellenőrizze a szövegben lévő összes adatot. Emily, a szigorú főszerkesztőnő (Balsai Móni) az, akinek el kell döntenie, mi legyen a mű sorsa - mivel a cikkben egyre több tényről derül ki, hogy nem felel meg a valóságnak. Hármuk izgalmas összecsapására egy Las Vegas-i éjszakán néhány órával a lapzárta előtt kerül sor.

Nincs egy éve, hogy a Broadwayn olyan sztárok szereplésével mutatták be a darabot, mint Daniel Radcliff, Bobby Cannavale és Cherry Jones. A Variety az előadást a tavalyi év legjobb színházi bemutatói között tartja számon, de a The New York Times és a Hollywood Reporter is elismerően nyilatkozott a darabról.

A darab kapcsán Ujj Mészáros Károly rendező elmondta: „Igazán rendhagyó ez a színdarab, ami a sziporkázó, humoros felszín alatt azért komolyabb gondolatokat is boncolgat.

Az igazság vajon a tények puszta felsorolása, vagy létezik az igazságnak egy magasztosabb formája is, amely túlmutat ezen?

Különleges előadás lesz remek szereposztással, amely remélem, ugyanúgy magával ragadja majd a nézőket, mint Jane Austen klasszikusa, a tavaly bemutatott Büszkeség és balítélet.”

Nagyon különleges és sokrétű darab, ami néha elgondolkodtat és néha nagyon szórakoztat. Valójában arról szól, hogy meddig lehet elmenni abban, hogy felhívd magadra a figyelmet.

– teszi hozzá a főszerkesztőnőt alakító Balsai Móni. "Manapság az emberek az okostelefonjukon ezernyi hírt pörgetnek végig. De mi az, ami ezekből megérint minket? És mi az, ami tényleg fontos lenne, hogy eljusson hozzánk? Tudunk-e jól szelektálni és meg tudjuk e érteni, hogy valaminek mi a lényege?” 

A Mi történt Vegasban című színművet John D’Agata 2012-ben megjelent The Lifespan of a Fact című könyve ihlette, amiből Jeremy Kareken, David Murell és Gordon Farell azonos címmel írtak darabot, melyet a Centrál Színház dramaturgja, Baráthy György fordított magyarra. A jelmeztervező Kárpáti Enikő, a díszlettervező Michac Gábor, a videótervező Varga Vince. Az előadás rendezője Ujj Mészáros Károly, a főszereplők Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint. 

Mi történt Vegasban
Bemutató: 2019. november 8. 19:00
Centrál Színház, Kisszínpad

 

Fejléckép: Balsai Móni (Fotó: Centrál Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Klasszikus

A Kertész házaspár tiszteletére alapított díjban részesült Váradi Gyula

Idén első alkalommal adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat, amelyet a Virtuózok felfedezettje, Váradi Gyula vehetett át.
Klasszikus

Triók hangszerekre és akadémiákra

Novemberben izgalmas nemzetközi kortárszenei eseménynek ad otthont a Zeneakadémia. Mi alakulhat ki három fiatal, kortárs zenében jártas művész és négy római zeneszerző együttműködéséből, ha céljuk a kürtcselló-zongora-trió repertoárjának bővítése? A Trio Inception november 11-i koncertje minden szempontból friss zenei élménynek ígérkezik, amelyet kár lenne elmulasztani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ilyen lett a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház

Átadták a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház felújított és kibővített épületét.
Színház hír

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Színház ajánló

A színház mint Agora

A színház is egyfajta agoraként működik, hiszen több művészeti ágat ötvöz. Erre a sokszínűségre helyez hangsúlyt a 2019/2020-as évadban a József Attila Színház.
Színház hír

Előadás közben szakadt le egy londoni színház mennyezete

Többen megsérültek, amikor a londoni Piccadilly Színház mennyezetének egy darabja lezuhant a nézőtérre - írta a BBC csütörtökön.
Színház hír

11 év szünet után rendezik meg újra az Európai Színházi Unió fesztiválját

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében megvalósuló eseményt november 19. és 30. között tartják tizenöt társulat, köztük a Vígszínház részvételével.