Színház

Bán Teodóra: "A vendég a főszereplő"

2011.06.12. 08:44
Ajánlom
Javában tartanak a Budapesti Nyári Fesztivál programjai. Bán Teodórával, a fesztivál vezetőjével beszélgettünk.

- A Budapesti Nyári Fesztivál szlogenje idén is a "Több mint színház: Élmény!" Hogyan fordítható le a fesztivál mindennapjaira ez a mondat?

- A Budapesti Nyári Fesztivál nemcsak a nyár, hanem az év leghosszabb és reményeink szerint legszínesebb fesztiválja. Három hónapon keresztül két impozáns helyszínen több mint 100 programmal várjuk a kikapcsolódni és tartalmasan szórakozni vágyó párokat, baráti társaságokat, családokat. Célunk évről évre az, hogy olyan változatos műsort állítsuk össze, amelyben minden korosztály megtalálja a számára vonzó műfajokat, és vendégeinknek a kulturált szórakozás igazi közösségi élményét teremtsük meg. A fesztivál igazgatójaként azt vallom, hogy egy előadás nem akkor kezdődik el, amikor felmegy a függöny, és nem is akkor ér véget, amikor lemegy. Fontos tehát, hogy milyen az a szellemi-kulturális közeg, amelyben a néző ráhangolódik a művészi élmény befogadására, amely átjárja a hangulatát, végül kiteljesíti azt. Ezért igyekszünk mindenbe belecsempészni valami pluszt, amely különleges élménnyé varázsolhatja a hétvégi, illetve nyáresti szabadidő eltöltését.

- Mit jelent ez a gyakorlatban?

- A fesztivál két fő helyszínének páratlan természeti szépsége eleve nagy vonzerővel bír: Budán, a Városmajor parkban található Városmajori Szabadtéri Színpad és a főváros "zöld szívében" található Margitszigeti Nagyszínpad, az ország egyetlen állandó szabadtéri színpada, festői környezetet biztosítanak az eseményeknek. Mindkét helyszínen különleges menüvel, koktélokkal és kedvezményekkel várjuk a színházjeggyel érkezőket - események előtt és után is. Programunkban nem egyszerűen és nem csak színházi előadásokat kínálunk. A Városmajorban a legjobb vidéki és határon túli kőszínházi előadások szemléjét rendezzük meg, amelyek máshol nem, vagy csak ritkán láthatók. A Margitszigeten látványos, nagy kiállítású produkciókat, zenés színházi előadásokat, koncert- és tánc-show-kat élvezhet a közönség, amelyre színházi hajójárattal is érkezhetnek. Különleges kedvezményekkel várjuk a vidékről érkezőket partnerszállodáinkkal együtt, hétvégenként pedig ingyenes családi programokat szervezünk a Margitszigeten, nem csak gyerekeknek. Egyszerre fókuszálunk a kulturális, épített és természeti örökségünkre, hiszen ez jelenthet valódi kapcsolatot a múlt, a jelen és a jövő között.

- Az előző évek programválasztékához képest ebben az évben mi várható: mi maradt és mi módosult a fesztivál hangsúlyait illetően?

- A program az elmúlt években kialakult hagyományoknak megfelelően idén is a könnyed nyáresti szórakoztatás jegyében fogant, hiszen nézőink visszajelzései is ezt igazolják. Most is lesz nagyszabású musical-bemutató a Margitszigeten, ráadásul minden idők legnépszerűbb és legtöbbet játszott musicalje, A nyomorultak, a kecskeméti Katona József Színházzal közös produkcióként. Közkívánatra újra műsorra tűzzük a Freddie Mercury-emlékkoncertet, illetve a tavalyi nyár szenzációját, a nagysikerű Robin Hood musicalt. Ami újdonság, hogy az idén mindkét helyszínen több hangsúlyt fektetünk a zenére és a koncertekre. Új műfajokkal találkozhatnak a nézők, különleges alkalmi formációkkal, és új koncerthelyszínt is avatunk az idén 100 éves Víztoronynál. Változás az előző évekhez képest, hogy most nem az opera, hanem az operett szerelmeseinek kedveskedünk. A debreceni Csokonai Színházzal és a Mgyar Állami Operaházzal közösen Kodály Zoltán Háry János című népszerű daljátékát mutatjuk be a Margitszigeten, a Városmajorban pedig két új operett-bemutatót tartunk, a Lili bárónőt és a Cigánybárót. A szezont nagyszabású világzenei produkcióval, a Gocoo zenekar japán taiko dob-show-jával indítottuk a Szigeten, majd egy igazi zenei kuriózummal folytatukk a Liszt Emlékév jegyében. Edvin Marton és sztárvendégeinek rendhagyó, „klasszikustól a popig" koncertjét Liszt legismertebb művei inspirálták, amelyek különleges átiratban hangzanak el nagyszimfonikusok kíséretében, Fülei Balázs Junior Prima-díjas zongoraművész és Janicsák Veca közreműködésével. E minifesztiválunk második állomása Vásáry Tamás és a Kodály Ifjúsági Zenekar koncertje lesz a Városmajorban, ahol egyéb műfajokban is rendezünk koncerteket: fellép a Fool Moon, filmzenekoncertet ad a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Szegedi Molnár Dixieland vendége Illényi Katica lesz, Rákász Gergő orgonakoncertje pedig képzőművészeti látvány-show-val kápráztatja el a közönséget.

- Milyen más minifesztiválokra kerül még sor?

- Évek óta fontosnak tartjuk, hogy tematikus programsorozatok köré csoportosítsuk a rendezvényeinket, ezzel is segítve a nézőket a június, július és augusztus hónapokban zajló fesztivál gazdag műsorából való választásban. A Városmajorban az idén is a Pest Budára költözik elnevezésű minifesztivál nyitja a szezont, amelynek meghívott vendége, a Pesti Magyar Színház négy sikerdarabbal mutatkozik be a közönségnek. Ugyanitt látható a Színházi Szemle: a legjobbak egy helyen! fesztivál, amely az elmúlt évad legjobb kőszínházi előadásait gyűjti csokorba. A Jazzy Tower jazzkoncertsorozatot négy alkalommal rendezzük meg a Víztoronynál. Az idén is lesznek hétvégi Reneszánsz Délelőttök és Interaktív Meseszínpad a Margitszigeten, de lesz Bibliai mesék sorozat is, valamint I ♥ Margitsziget néven új fesztivált indítunk, egész napos programokkal és sok játékkal, a kultúra, a sport és a természetvédelem jegyében.

- A nyári fesztiválok az időjárás kiszolgáltatottjai. Idén milyen infrastrukturális fejlesztések történtek?

- Ez évben minden igényre, és talán bátran mondhatom, hogy az időnként nőiesen szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárásra is felkészültünk. A Városmajori Szabadtéri Színpad teljes nézőtere fölé már az elmúlt évben impozáns méretű tető került, amely esőtől és napsütéstől is védett, kellemes klímát biztosít a rendezvényeknek. Legnagyobb idei beruházásunk a Margitszigeten zajlik, ahol május végére látványosan megújul a Nagyszínpad Víztorony körüli udvarrésze: a környezetbe illő, mobil fedést kap, amely alá egy hirtelen jött vihar elől bemenekülhetünk. Készül a Víztorony díszkivilágítása is, hogy ünnepi díszbe öltöztesse a Margitszigeti Szabadéri Színpadot a jubileumi év eseményeire tervezett programok méltó „díszleteként". Újdonság még, hogy megnyitottuk saját jegyirodánkat a Nagymező utcában, így helyszíni jegypénztáraink mellett egész nyáron át várjuk a belvárosban is nézőinket, gyors ügyintézéssel, egyéni igények szerint összeállított csomagokkal és kedvezményekkel.

- Milyen kiegészítő szolgáltatásokkal várják a nézőket?

- Mindenképpen ajánlom figyelmükbe a Színházi Hajójáratot, amellyel kényelmesen, gyorsan és gazdaságosan juthatnak el nézőink a város három kikötőjéből a Margitszigetre, elkerülve az esetleges közlekedési káosz okozta kellemetlenségeket. A Jazzy Tower koncertekre váltható jegy árában benne is van a hajójegy, amely további ajándékok és „extrák" igénybe vételére jogosít. Szállodai partnereinkkel az Aludjon színházjeggyel Budapesten! akció keretében speciális szállodai és wellness-csomagokat kínálunk. A városmajori Garden és a Margit Terasz étterem szintén kedvezményes ajánlatokkal készül a nyárra. Hiszen mindannyiunk számára különösen fontos, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál programjain a vendég a főszereplő. Győződjenek meg róla személyesen!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.