Színház

Bányai Kelemen Barna: "Jó úton haladok"

2012.08.12. 12:08
Ajánlom
A Kaszás Attila-díjra jelölt fiatal marosvásárhelyi színművészt a legutóbbi évadban elért váratlan sikerek erősítették meg abban a tudatában, hogy jó helyen van a színészi pályán.

Bányai Kelemen Barna hat éve végezte el a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet, amelynek ma óraadó tanára. Az egyetem után azonnal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatához került, ahol számos előadásában játszott, de csak az elmúlt időszakban győződött meg arról, hogy van helye a színpadon. "A díjak jelezték számomra: talán mégis jó úton haladok afelé, hogy érett színésszé váljak" - fogalmazott az MTI-nek adott interjúban. 

Mint elmondta, Székely Csaba, fiatal marosvásárhelyi írónak az elmúlt évadban színre vitt Bányavirág című előadása hozta meg számára a sikert. A munkanélküliség sújtotta székely falu, az alkoholba menekülő emberek sorsa által ihletett előadásban Csillag Mihály orvos szerepét játszotta. A szerepért a 2011-ben Gyergyószentmiklóson tartott Nemzetiségi Színházi Kollokviumon egyedül kapta a legjobb férfi alakítás díját, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) pedig a darab másik főszerepét alakító Viola Gáborral megosztva ítélte oda neki a MASZK Országos Színészegyesület a legjobb férfialakításért járó díjat. Az elmúlt évad végén kapta meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kovács György-díját is, amellyel eddigi kiemelkedő színészi munkáját és a szakmához való hozzáállását ismerték el. 

Bányai Kelemen Barna azt is nagy elismerésnek tartotta, hogy bekerült a Kaszás Attila-díjra jelöltek második körébe, ahol már csak négyen versenyeznek Kubik Annával, Keresztes Tamással és Kálid Artúrral. Hozzátette: "amíg nem jelzi valaki, hogy látszik a lelkesedés, a ráfordított energia, a munka, addig az ember hajlamos az elbizonytalanodásra" - vélekedett a színművész.  Azt tartotta fontosnak, hogy több esetben is a színészi szakma értékelte teljesítményét. "Korábban azt tapasztaltam, hogy a színészeknél kényes téma egy kolléga munkájának a minősítése. A színészek ritkán gratulálnak egymásnak" - fogalmazott a művész. Arra a felvetésre, hogy egyre több pályakezdő színész iratkozik be egy második egyetemre, hogy egy tisztes megélhetést biztosító szakmája is legyen, úgy vélekedett: "ha nem igazolt volna vissza a díjeső, lehet, én is azon gondolkodnék, hogy más szakmát kellene keresni". 

AB0BA7A6-A643-40EF-ABB3-58C8E9159DF8

Bányavirág - Bányai Kelemen Barna, Viola Gábor - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Yorick Stúdió

Bányai Kelemen Barna diákszínjátszóként ismerkedett a színpaddal, a középiskolai tanulmányok után pedig egy évet gondolkozott, míg elhatározta, hogy a színházi pályát választja. Farkas Ibolya, egykori évfolyamvezető tanára és a fiatal színészeknek lehetőségeket biztosító Yorick Stúdiót létrehozó Sebestyén Aba előlegezték meg számára azt a bizalmat, amely nélkülözhetetlen volt az elindulásához. 2006-ban debütált a marosvásárhelyi színházban, ahol Michel szerepében beugrott Jean Cocteau Rettenetes szülők című előadásába. Nem sokkal később Alexandre Colpacci rendezővel dolgozhatott, aki Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című drámájában rá osztotta Fülöp herceg szerepét. Később nagy klasszikusokban is kapott fontos szerepeket, de - mint megjegyezte - nem volt egyenesen felfelé ívelő a karrierje. "Girbegurba út vezetett oda, ahol most vagyok" - idézte fel a színművész. Úgy vélte, mindezek ellenére nincsen oka a panaszkodásra. Az elmúlt időszak megerősítette benne a hitet, hogy jól választott annak idején és jó úton halad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.