Színház

Bányai Kelemen Barna: "Jó úton haladok"

2012.08.12. 12:08
Ajánlom
A Kaszás Attila-díjra jelölt fiatal marosvásárhelyi színművészt a legutóbbi évadban elért váratlan sikerek erősítették meg abban a tudatában, hogy jó helyen van a színészi pályán.

Bányai Kelemen Barna hat éve végezte el a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet, amelynek ma óraadó tanára. Az egyetem után azonnal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatához került, ahol számos előadásában játszott, de csak az elmúlt időszakban győződött meg arról, hogy van helye a színpadon. "A díjak jelezték számomra: talán mégis jó úton haladok afelé, hogy érett színésszé váljak" - fogalmazott az MTI-nek adott interjúban. 

Mint elmondta, Székely Csaba, fiatal marosvásárhelyi írónak az elmúlt évadban színre vitt Bányavirág című előadása hozta meg számára a sikert. A munkanélküliség sújtotta székely falu, az alkoholba menekülő emberek sorsa által ihletett előadásban Csillag Mihály orvos szerepét játszotta. A szerepért a 2011-ben Gyergyószentmiklóson tartott Nemzetiségi Színházi Kollokviumon egyedül kapta a legjobb férfi alakítás díját, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) pedig a darab másik főszerepét alakító Viola Gáborral megosztva ítélte oda neki a MASZK Országos Színészegyesület a legjobb férfialakításért járó díjat. Az elmúlt évad végén kapta meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kovács György-díját is, amellyel eddigi kiemelkedő színészi munkáját és a szakmához való hozzáállását ismerték el. 

Bányai Kelemen Barna azt is nagy elismerésnek tartotta, hogy bekerült a Kaszás Attila-díjra jelöltek második körébe, ahol már csak négyen versenyeznek Kubik Annával, Keresztes Tamással és Kálid Artúrral. Hozzátette: "amíg nem jelzi valaki, hogy látszik a lelkesedés, a ráfordított energia, a munka, addig az ember hajlamos az elbizonytalanodásra" - vélekedett a színművész.  Azt tartotta fontosnak, hogy több esetben is a színészi szakma értékelte teljesítményét. "Korábban azt tapasztaltam, hogy a színészeknél kényes téma egy kolléga munkájának a minősítése. A színészek ritkán gratulálnak egymásnak" - fogalmazott a művész. Arra a felvetésre, hogy egyre több pályakezdő színész iratkozik be egy második egyetemre, hogy egy tisztes megélhetést biztosító szakmája is legyen, úgy vélekedett: "ha nem igazolt volna vissza a díjeső, lehet, én is azon gondolkodnék, hogy más szakmát kellene keresni". 

AB0BA7A6-A643-40EF-ABB3-58C8E9159DF8

Bányavirág - Bányai Kelemen Barna, Viola Gábor - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Yorick Stúdió

Bányai Kelemen Barna diákszínjátszóként ismerkedett a színpaddal, a középiskolai tanulmányok után pedig egy évet gondolkozott, míg elhatározta, hogy a színházi pályát választja. Farkas Ibolya, egykori évfolyamvezető tanára és a fiatal színészeknek lehetőségeket biztosító Yorick Stúdiót létrehozó Sebestyén Aba előlegezték meg számára azt a bizalmat, amely nélkülözhetetlen volt az elindulásához. 2006-ban debütált a marosvásárhelyi színházban, ahol Michel szerepében beugrott Jean Cocteau Rettenetes szülők című előadásába. Nem sokkal később Alexandre Colpacci rendezővel dolgozhatott, aki Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című drámájában rá osztotta Fülöp herceg szerepét. Később nagy klasszikusokban is kapott fontos szerepeket, de - mint megjegyezte - nem volt egyenesen felfelé ívelő a karrierje. "Girbegurba út vezetett oda, ahol most vagyok" - idézte fel a színművész. Úgy vélte, mindezek ellenére nincsen oka a panaszkodásra. Az elmúlt időszak megerősítette benne a hitet, hogy jól választott annak idején és jó úton halad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.