Színház

Bányai Kelemen Barna: "Jó úton haladok"

2012.08.12. 12:08
Ajánlom
A Kaszás Attila-díjra jelölt fiatal marosvásárhelyi színművészt a legutóbbi évadban elért váratlan sikerek erősítették meg abban a tudatában, hogy jó helyen van a színészi pályán.

Bányai Kelemen Barna hat éve végezte el a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet, amelynek ma óraadó tanára. Az egyetem után azonnal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatához került, ahol számos előadásában játszott, de csak az elmúlt időszakban győződött meg arról, hogy van helye a színpadon. "A díjak jelezték számomra: talán mégis jó úton haladok afelé, hogy érett színésszé váljak" - fogalmazott az MTI-nek adott interjúban. 

Mint elmondta, Székely Csaba, fiatal marosvásárhelyi írónak az elmúlt évadban színre vitt Bányavirág című előadása hozta meg számára a sikert. A munkanélküliség sújtotta székely falu, az alkoholba menekülő emberek sorsa által ihletett előadásban Csillag Mihály orvos szerepét játszotta. A szerepért a 2011-ben Gyergyószentmiklóson tartott Nemzetiségi Színházi Kollokviumon egyedül kapta a legjobb férfi alakítás díját, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) pedig a darab másik főszerepét alakító Viola Gáborral megosztva ítélte oda neki a MASZK Országos Színészegyesület a legjobb férfialakításért járó díjat. Az elmúlt évad végén kapta meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kovács György-díját is, amellyel eddigi kiemelkedő színészi munkáját és a szakmához való hozzáállását ismerték el. 

Bányai Kelemen Barna azt is nagy elismerésnek tartotta, hogy bekerült a Kaszás Attila-díjra jelöltek második körébe, ahol már csak négyen versenyeznek Kubik Annával, Keresztes Tamással és Kálid Artúrral. Hozzátette: "amíg nem jelzi valaki, hogy látszik a lelkesedés, a ráfordított energia, a munka, addig az ember hajlamos az elbizonytalanodásra" - vélekedett a színművész.  Azt tartotta fontosnak, hogy több esetben is a színészi szakma értékelte teljesítményét. "Korábban azt tapasztaltam, hogy a színészeknél kényes téma egy kolléga munkájának a minősítése. A színészek ritkán gratulálnak egymásnak" - fogalmazott a művész. Arra a felvetésre, hogy egyre több pályakezdő színész iratkozik be egy második egyetemre, hogy egy tisztes megélhetést biztosító szakmája is legyen, úgy vélekedett: "ha nem igazolt volna vissza a díjeső, lehet, én is azon gondolkodnék, hogy más szakmát kellene keresni". 

AB0BA7A6-A643-40EF-ABB3-58C8E9159DF8

Bányavirág - Bányai Kelemen Barna, Viola Gábor - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Yorick Stúdió

Bányai Kelemen Barna diákszínjátszóként ismerkedett a színpaddal, a középiskolai tanulmányok után pedig egy évet gondolkozott, míg elhatározta, hogy a színházi pályát választja. Farkas Ibolya, egykori évfolyamvezető tanára és a fiatal színészeknek lehetőségeket biztosító Yorick Stúdiót létrehozó Sebestyén Aba előlegezték meg számára azt a bizalmat, amely nélkülözhetetlen volt az elindulásához. 2006-ban debütált a marosvásárhelyi színházban, ahol Michel szerepében beugrott Jean Cocteau Rettenetes szülők című előadásába. Nem sokkal később Alexandre Colpacci rendezővel dolgozhatott, aki Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című drámájában rá osztotta Fülöp herceg szerepét. Később nagy klasszikusokban is kapott fontos szerepeket, de - mint megjegyezte - nem volt egyenesen felfelé ívelő a karrierje. "Girbegurba út vezetett oda, ahol most vagyok" - idézte fel a színművész. Úgy vélte, mindezek ellenére nincsen oka a panaszkodásra. Az elmúlt időszak megerősítette benne a hitet, hogy jól választott annak idején és jó úton halad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház portré

Az örök Elektra – 170 éve született Jászai Mari

Ő volt Laborfalvi Róza utódja, Gertrudis és Elektra legendás megformálója. Százhetven éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.