Színház

Bécsből küldtek nyílt levelet Balog Zoltánnak

2013.02.01. 15:47
Ajánlom
Az emberi erőforrások miniszterét Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója olyan neves osztrák művészekkel közösen szólította meg, mint a Nobel-díjas drámaíró, Elfriede Jelinek, Erwin Wurm szobrász, vagy Michael Haneke filmrendező.

Mint azt a Burgtheater közleményben írta, "a minisztérium egyes, különösen a magyar színházi életet érintő kultúrpolitikai intézkedései" feletti aggodalomtól vezérelve Matthias Hartmann színházigazgató felkérte Elfriede Jelinek írót, Michael Haneke filmrendezőt, Erwin Wurm szobrászt, Ewald Palmetshofer drámaírót, valamint Kathrin Röggla és Peter Turrini írókat, hogy fogalmazzák meg, mit kívánnak a jelen és a jövő magyar színháza számára.

Mint az a Der Standard című baloldali osztrák napilap honlapján pénteken közzétett levélben olvasható, Elfriede Jelinek Nobel-díjas író, drámaíró "a művészet politikai instrumentalizálása, ideológiai megfegyelmezése, a cenzúra minden formája" ellen emelt szót. Mindezek nemcsak kevéssé termékennyé és végül szegényebbé tesznek egy országot, hanem a kisebbségek elnyomásának és az ellenük irányuló erőszaknak is kedveznek - írta. "Úgy gondolom, feltétlenül támogatnunk kell most Magyarországot, a magyar művészeket abban, hogy felléphessenek az ilyen folyamatok ellen" - fogalmazott.

A szabad véleménynyilvánítás jogára és a művészet szabadságára hívta fel a figyelmet Michael Haneke. "Azok az államok, amelyek ezeket nyílt vagy burkolt cenzúrának vetik alá, megszűnnek demokráciának lenni" - írta az Arany Pálma- és Golden Globe-díjas rendező. Erwin Wurm szobrász, az "Egyperces szobrok" alkotója "a Nemzeti Színház politikailag motivált igazgatóváltása" elleni tiltakozásának adott hangot.

Ewald Palmetshofer arra kérte a magyar kormányt, "ne akarja magát megkérdőjelezhetetlenné tenni", sokkal inkább tűrje el a kérdezést, és óvja azokat a helyeket, ahol ezeket a kérdéseket felteszik. Kathrin Röggla arra kérte a minisztert, hogy vizsgálja felül a Nemzeti Színház "politikailag motivált igazgatóváltását", és azokat az intézkedéseket, amelyek - mint írta - a független színházi szcéna "anyagi ellehetetlenüléséhez" vezetnek.

Peter Turrini úgy fogalmazott: a politikának lehetővé kell tennie a színházak működését, egyebekben távol kell tartania magát tőle. "Csak diktatúrák avatkoznak be" - tette hozzá. Konstanze Schäfer, a Burgtheater szóvivője hozzátette, hogy a levelet eljuttatták az emberi erőforrás miniszterhez. A levél apropója az európai színházi tolerancia nap - mondta a szóvivő. Markus Kupferblum osztrák rendező tavaly az Újszínház vezetőváltása kapcsán hívta fel a színházi szakmát és a közönséget, hogy együtt ünnepeljék - a vezetőváltás napján - február 1-jén az első európai színházi tolerancia napot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Színház hír

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.
Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.
Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.