Színház

Bécsből küldtek nyílt levelet Balog Zoltánnak

2013.02.01. 15:47
Ajánlom
Az emberi erőforrások miniszterét Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója olyan neves osztrák művészekkel közösen szólította meg, mint a Nobel-díjas drámaíró, Elfriede Jelinek, Erwin Wurm szobrász, vagy Michael Haneke filmrendező.

Mint azt a Burgtheater közleményben írta, "a minisztérium egyes, különösen a magyar színházi életet érintő kultúrpolitikai intézkedései" feletti aggodalomtól vezérelve Matthias Hartmann színházigazgató felkérte Elfriede Jelinek írót, Michael Haneke filmrendezőt, Erwin Wurm szobrászt, Ewald Palmetshofer drámaírót, valamint Kathrin Röggla és Peter Turrini írókat, hogy fogalmazzák meg, mit kívánnak a jelen és a jövő magyar színháza számára.

Mint az a Der Standard című baloldali osztrák napilap honlapján pénteken közzétett levélben olvasható, Elfriede Jelinek Nobel-díjas író, drámaíró "a művészet politikai instrumentalizálása, ideológiai megfegyelmezése, a cenzúra minden formája" ellen emelt szót. Mindezek nemcsak kevéssé termékennyé és végül szegényebbé tesznek egy országot, hanem a kisebbségek elnyomásának és az ellenük irányuló erőszaknak is kedveznek - írta. "Úgy gondolom, feltétlenül támogatnunk kell most Magyarországot, a magyar művészeket abban, hogy felléphessenek az ilyen folyamatok ellen" - fogalmazott.

A szabad véleménynyilvánítás jogára és a művészet szabadságára hívta fel a figyelmet Michael Haneke. "Azok az államok, amelyek ezeket nyílt vagy burkolt cenzúrának vetik alá, megszűnnek demokráciának lenni" - írta az Arany Pálma- és Golden Globe-díjas rendező. Erwin Wurm szobrász, az "Egyperces szobrok" alkotója "a Nemzeti Színház politikailag motivált igazgatóváltása" elleni tiltakozásának adott hangot.

Ewald Palmetshofer arra kérte a magyar kormányt, "ne akarja magát megkérdőjelezhetetlenné tenni", sokkal inkább tűrje el a kérdezést, és óvja azokat a helyeket, ahol ezeket a kérdéseket felteszik. Kathrin Röggla arra kérte a minisztert, hogy vizsgálja felül a Nemzeti Színház "politikailag motivált igazgatóváltását", és azokat az intézkedéseket, amelyek - mint írta - a független színházi szcéna "anyagi ellehetetlenüléséhez" vezetnek.

Peter Turrini úgy fogalmazott: a politikának lehetővé kell tennie a színházak működését, egyebekben távol kell tartania magát tőle. "Csak diktatúrák avatkoznak be" - tette hozzá. Konstanze Schäfer, a Burgtheater szóvivője hozzátette, hogy a levelet eljuttatták az emberi erőforrás miniszterhez. A levél apropója az európai színházi tolerancia nap - mondta a szóvivő. Markus Kupferblum osztrák rendező tavaly az Újszínház vezetőváltása kapcsán hívta fel a színházi szakmát és a közönséget, hogy együtt ünnepeljék - a vezetőváltás napján - február 1-jén az első európai színházi tolerancia napot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.