Színház

Bécsből küldtek nyílt levelet Balog Zoltánnak

2013.02.01. 15:47
Ajánlom
Az emberi erőforrások miniszterét Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója olyan neves osztrák művészekkel közösen szólította meg, mint a Nobel-díjas drámaíró, Elfriede Jelinek, Erwin Wurm szobrász, vagy Michael Haneke filmrendező.

Mint azt a Burgtheater közleményben írta, "a minisztérium egyes, különösen a magyar színházi életet érintő kultúrpolitikai intézkedései" feletti aggodalomtól vezérelve Matthias Hartmann színházigazgató felkérte Elfriede Jelinek írót, Michael Haneke filmrendezőt, Erwin Wurm szobrászt, Ewald Palmetshofer drámaírót, valamint Kathrin Röggla és Peter Turrini írókat, hogy fogalmazzák meg, mit kívánnak a jelen és a jövő magyar színháza számára.

Mint az a Der Standard című baloldali osztrák napilap honlapján pénteken közzétett levélben olvasható, Elfriede Jelinek Nobel-díjas író, drámaíró "a művészet politikai instrumentalizálása, ideológiai megfegyelmezése, a cenzúra minden formája" ellen emelt szót. Mindezek nemcsak kevéssé termékennyé és végül szegényebbé tesznek egy országot, hanem a kisebbségek elnyomásának és az ellenük irányuló erőszaknak is kedveznek - írta. "Úgy gondolom, feltétlenül támogatnunk kell most Magyarországot, a magyar művészeket abban, hogy felléphessenek az ilyen folyamatok ellen" - fogalmazott.

A szabad véleménynyilvánítás jogára és a művészet szabadságára hívta fel a figyelmet Michael Haneke. "Azok az államok, amelyek ezeket nyílt vagy burkolt cenzúrának vetik alá, megszűnnek demokráciának lenni" - írta az Arany Pálma- és Golden Globe-díjas rendező. Erwin Wurm szobrász, az "Egyperces szobrok" alkotója "a Nemzeti Színház politikailag motivált igazgatóváltása" elleni tiltakozásának adott hangot.

Ewald Palmetshofer arra kérte a magyar kormányt, "ne akarja magát megkérdőjelezhetetlenné tenni", sokkal inkább tűrje el a kérdezést, és óvja azokat a helyeket, ahol ezeket a kérdéseket felteszik. Kathrin Röggla arra kérte a minisztert, hogy vizsgálja felül a Nemzeti Színház "politikailag motivált igazgatóváltását", és azokat az intézkedéseket, amelyek - mint írta - a független színházi szcéna "anyagi ellehetetlenüléséhez" vezetnek.

Peter Turrini úgy fogalmazott: a politikának lehetővé kell tennie a színházak működését, egyebekben távol kell tartania magát tőle. "Csak diktatúrák avatkoznak be" - tette hozzá. Konstanze Schäfer, a Burgtheater szóvivője hozzátette, hogy a levelet eljuttatták az emberi erőforrás miniszterhez. A levél apropója az európai színházi tolerancia nap - mondta a szóvivő. Markus Kupferblum osztrák rendező tavaly az Újszínház vezetőváltása kapcsán hívta fel a színházi szakmát és a közönséget, hogy együtt ünnepeljék - a vezetőváltás napján - február 1-jén az első európai színházi tolerancia napot.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.