Színház

Bécsből küldtek nyílt levelet Balog Zoltánnak

2013.02.01. 15:47
Ajánlom
Az emberi erőforrások miniszterét Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója olyan neves osztrák művészekkel közösen szólította meg, mint a Nobel-díjas drámaíró, Elfriede Jelinek, Erwin Wurm szobrász, vagy Michael Haneke filmrendező.

Mint azt a Burgtheater közleményben írta, "a minisztérium egyes, különösen a magyar színházi életet érintő kultúrpolitikai intézkedései" feletti aggodalomtól vezérelve Matthias Hartmann színházigazgató felkérte Elfriede Jelinek írót, Michael Haneke filmrendezőt, Erwin Wurm szobrászt, Ewald Palmetshofer drámaírót, valamint Kathrin Röggla és Peter Turrini írókat, hogy fogalmazzák meg, mit kívánnak a jelen és a jövő magyar színháza számára.

Mint az a Der Standard című baloldali osztrák napilap honlapján pénteken közzétett levélben olvasható, Elfriede Jelinek Nobel-díjas író, drámaíró "a művészet politikai instrumentalizálása, ideológiai megfegyelmezése, a cenzúra minden formája" ellen emelt szót. Mindezek nemcsak kevéssé termékennyé és végül szegényebbé tesznek egy országot, hanem a kisebbségek elnyomásának és az ellenük irányuló erőszaknak is kedveznek - írta. "Úgy gondolom, feltétlenül támogatnunk kell most Magyarországot, a magyar művészeket abban, hogy felléphessenek az ilyen folyamatok ellen" - fogalmazott.

A szabad véleménynyilvánítás jogára és a művészet szabadságára hívta fel a figyelmet Michael Haneke. "Azok az államok, amelyek ezeket nyílt vagy burkolt cenzúrának vetik alá, megszűnnek demokráciának lenni" - írta az Arany Pálma- és Golden Globe-díjas rendező. Erwin Wurm szobrász, az "Egyperces szobrok" alkotója "a Nemzeti Színház politikailag motivált igazgatóváltása" elleni tiltakozásának adott hangot.

Ewald Palmetshofer arra kérte a magyar kormányt, "ne akarja magát megkérdőjelezhetetlenné tenni", sokkal inkább tűrje el a kérdezést, és óvja azokat a helyeket, ahol ezeket a kérdéseket felteszik. Kathrin Röggla arra kérte a minisztert, hogy vizsgálja felül a Nemzeti Színház "politikailag motivált igazgatóváltását", és azokat az intézkedéseket, amelyek - mint írta - a független színházi szcéna "anyagi ellehetetlenüléséhez" vezetnek.

Peter Turrini úgy fogalmazott: a politikának lehetővé kell tennie a színházak működését, egyebekben távol kell tartania magát tőle. "Csak diktatúrák avatkoznak be" - tette hozzá. Konstanze Schäfer, a Burgtheater szóvivője hozzátette, hogy a levelet eljuttatták az emberi erőforrás miniszterhez. A levél apropója az európai színházi tolerancia nap - mondta a szóvivő. Markus Kupferblum osztrák rendező tavaly az Újszínház vezetőváltása kapcsán hívta fel a színházi szakmát és a közönséget, hogy együtt ünnepeljék - a vezetőváltás napján - február 1-jén az első európai színházi tolerancia napot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.
Színház interjú

Rippel Ferenc: „A cirkuszművészet és a néptánc ötvözetét kerestem a pályázatokban" 

A cirkuszművészet kiemelt műfaj lett idén a STAFÉTA pályázatban, Rippel Ferenc, artistaművész, a pályázatok elbírálására felkért szakmai kuratórium egyik tagja mesélt a cirkuszművészet egyre növekvő elismertségéről és a STAFÉTA pályázat fontosságáról.