Színház

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

2023.02.06. 13:55
Ajánlom
Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez. A darabot bábelőadásként mutatják be márciusban.  

A Meseország mindenkié című mesekönyv akkor vált közismertté, amikor 2020-ban Dúró Dóra, a Mi hazánk Mozgalom elnökhelyettese sajtónyilvánosság előtt ledarálta a kötet néhány lapját. Ezzel a destruktív gesztussal azt kívánta jelezni, hogy a mesekönyv az ő olvasatában a „homoszexuális propaganda terméke”, amely immár „a mesekönyvekbe is belecsempészi az abnormális életformát”. A Meseország mindenkié című kötet ugyanis

tizenhét kortársszerző meseátiratán keresztül kifejezetten a társadalmi érzékenyítést célozza:

mesehősei között szerepel például Picur Panna, a roma kislány, aki a világ legapróbb lényeinek segítve talál rá a Tündérkirályfira; a háromfülű kisnyuszi; Vas Laci, az örökbefogadott fiú idős szülőkkel; Róza, aki korán elvesztette édesanyját, és szenvedélybeteg édesapja mellett csak saját erejére támaszkodva nőtt fel és jutott el a bálba; és végül a herceg, aki egy másik herceg mellett leli meg a szerelmet.

mesesvung-134332.jpg

Rédai Dorottya, a Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvivője és Pille Tamás rendező (Fotó/Forrás: Svung Bécsi Magyar Színház)

Pille Tamás színművész több magyarországi színházat is megkeresett a színrevitel ötletével, de mint mondja, a hazai színházaktól rendre azt a választ kapta, hogy

ezt a felvetést nem tartják időszerűnek.

Véleménye szerint ezek mögött az állt, hogy a színházak féltek az állami támogatások megvonásától. Ezután merült fel a bécsi bemutató lehetősége, ahol egy magyar nyelven játszó teátrum vállalta az előadás műsorra tűzését.

A SVUNG – Bécsi Magyar Színház egy 2016 óta működő, önálló, független színtársulat, melyet Pohl Balázs drámapedagógus és Waldorf-tanár vezetésével Bécsben élő, magyar anyanyelvű magánszemélyek hoztak létre azzal a céllal, hogy előadásaikkal az osztrák főváros egyre gyarapodó magyar közösségét megszólítsák. Ez Ausztriában az egyetlen rendszeresen játszó, magyar nyelvű társulat.

A SVUNG felkérésére Pille Tamás 2022 szeptemberében alakította meg Bécsben a társulat báb-szekcióját, amelynek céljai között szerepel a gyerekek különböző témákban való „érzékenyítése”. Ebbe a sorba illeszkedik a Nagy Boldizsár által szerkesztett mesekötet.

Az alkotók célja: egy színvonalas, látványos, a hagyományos bábjáték keretein belül maradó, de élő szereplőket is felvonultató kamaraszínházi produkció létrehozása, mely

bátran érzékenyít a szexuális másság, a fogyatékkal élők és az etnikai hovatartozás témájában.

A készülő előadás semmilyen állami támogatást nem kap: önerőből, illetve eddig a Holdfény Kft. hozzájárulásával jön létre.

Az előadás olvasópróbája február 10-én lesz, a bemutatóra március 18-án, délután 3 órai kezdettel kerül sor a bécsi Pygmalion Theaterben. 

Fejléckép forrása: Svung - Bécsi Magyar Színház

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Kapcsolódó

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.