Színház

Befogadja az Átrium előadását az Örkény Színház

2023.08.23. 11:05
Ajánlom
Az Örkény Színház bejelentette, hogy életben tartja színpadán a Kultúrbrigád valamely előadását, miután az Átriumban működő csapat búcsúévadot hirdetett a jelenlegi helyzet fenntarthatatlansága miatt.

Mint arról beszámoltunk, az Átrium épületét használó Kultúrbrigád csapata több évnyi küzdelmes működés után bejelentette, hogy az új évad végével felhagynak a színházcsinálással. Döntésüket azzal indokolták, hogy elfáradtak az „öt éve tartó kötéltáncban”, a mostani helyzet pedig „emberileg és szakmailag is fenntarthatatlan”.

A hír másnapján nyilatkozatot tett közzé az Örkény Színház, amelyben arról írnak, felajánlják a Kultúrbrigádnak – ahogy független társulatok esetében is tették –, hogy valamely előadásukat színpadukon életben tartják abban az esetben, ha a produkciók az Átriumban nem kerülhetnek színre.

„Az Átrium Színházat az elmúlt években működtető Kultúrbrigád munkájának ellehetetlenülése a magyar színházművészet leépülésének újabb állomása” – olvasható a közösségi oldalukra kirakott bejegyzésben. Mint írják, „minél nagyobb a kultúra támogatásának politikai áthatottsága, annál reménytelenebb az élénk, sokszínű, társadalmilag hasznos kulturális élet.

A jelen színházi politika gyakorlata különösen romboló, mert az ideológiai megfelelés igényén túl ismét teret nyert az a vissza-visszatérő súlyos tévedés, hogy a magyar előadóművészet finanszírozása elmozdítható lenne a piacosítás felé.

Mindkét gondolat önmagában is káros, együttesen pedig a magyar színházkultúra visszafordíthatatlan elsivatagosodásához vezet.”

A Kultúrbrigád csapata megköszönte a felajánlást, mint írják, ez egy lehetséges mód arra, hogy valami maradjon abból, amit az elmúlt években építettek, és jelentkezni fognak, ha aktuális lesz. A bejegyzést stílusosan az alábbi Örkény-idézettel kezdték:

„A legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, az a szolidaritás.”

Ezután megköszönték a szolidaritás gesztusát, amelynek hiányát meglátásuk szerint az egész magyar társadalom érzi.

Fejléckép: Az Egy, kettő, három című előadás csapata a 100. előadás után (fotó/forrás: Kalatos Péter / Átrium)

Elfáradtak a kötéltáncban, az évad végével befejezi az Átrium jelenlegi csapata

Kapcsolódó

Elfáradtak a kötéltáncban, az évad végével befejezi az Átrium jelenlegi csapata

„Egy évadunk maradt arra, hogy együtt elbúcsúztassuk azt a színházat, amit csinálunk” – írja közleményében a Kultúrbrigád.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.