Színház

Bejelentkezés az Interferenciákról

2012.12.05. 09:00
Ajánlom
A szeptemberi nyitrai fesztiválmeghívás után a kolozsvári nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepelt az Anamnesis. Az előadást követő sajtótájékoztatón a magyar társulatok képviseletében Bodó Viktor és Máté Gábor vett részt.

A Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciójában készült Anamnesis a kolozsvári Interferenciák Fesztivál programjában szerepelt. Bár a produkcióval foglalkozó sajtótájékoztató moderátora, Visky András író, dramaturg szerint akkor lettek volna hűek az előadás stílusához, ha  ő és Bodó elénekelnék, Máté, valamint a szintén jelenlevő kolozsvári fesztivál- és színházigazgató rendező, Tompa Gábor pedig  eltáncolnák a kérdéseket és válaszokat, az esemény a szokásos rendben zajlott le.

Visky András felvezetőjében leszögezte: annak ellenére, hogy az Anamnesis számos hely- és kontextusfüggő elemet tartalmaz, az előadás jól definiált világa érthetővé teszi a színpadon látottakat, ezért is reagálhatott a közönség - gyakran heves nevetéssel - a helyzetekre, a poénokra, a karakterekre. Bodó Viktor megjegyezte, hogy a színpadi abszurdum és a közönség nevetése hatására a szakemberek interjúi eltorzultak - igaz, ezt nem feltétlenül tartotta bajnak -, és hozzátette, nagyon örült, hogy ilyen érdeklődés volt az előadás iránt, hiszen úgy lehet jó színházat csinálni, ha jól érzi magát a néző, nem pedig ünnepélyként vagy műsorként élik meg az estét.

A moderátor az Anamnesis létrehozásának célját, annak politikai indíttatását feszegető kérdésére Bodó elmondta, alapvetően a halálról szeretett volna egy előadást készíteni, majd részletezte az alkotási folyamatot. Ebben érintette a hosszú előkészületeket, az egészségügyről szóló nézői történeteket és a szakemberekkel készített mélyinterjúkat, azt, hogy a színészek a saját bőrükön szereztek tapasztalatokat - hiszen volt, mindenki elment valamilyen egészségügyi területre -, valamint a próbafolyamat intenzív utolsó két hetét. Kiemelte még a zenei és filmes szerkesztésmódot, továbbá az improvizációkból született és a színészek által írt jeleneteket is.

Az előadás létrehozásának hátteréhez Máté Gábor hozzáfűzte, hogy az eredeti felkérés egy Gozzi-darabra szólt - és finoman megjegyezte, szeretné, ha Bodó Viktor Magyarországon is színre vinne olyan szövegeket, amelyek színdarabnak készültek -, de amikor a rendező ezzel az ötlettel állt elő, azonnal támogatta. „Szeretem az ilyenfajta színházat" - tette hozzá. A Katona József Színház igazgatója arról is beszélt, hogy mennyit változott az előadás a premierhez képest, és hangsúlyozta, hogy öröm az, ahogyan a Szputnyik és a Katona társulata a munkában megtalálta a közös hangot.

Tompa Gábor azt emelte ki az előadás egyik erényeként, hogy a valóságot nem dokumentarista eszközökkel mutatják be, dicsérte szokatlan stílusát, játékosságát, önreflexivitását, és a műfajt tekintve tragikus farce-nak nevezte az Anamnesist.

Az előadás politikusságát feszegetve Visky András megjegyezte, hogy valószínűleg azok nézik az Anamnesist, akik egyébként is egyetértenek a kritikai éllel, majd azt tudakolta, mit jelent az a fajta színházcsinálás, ami nem direkt politikai állásfoglalással, hanem párbeszédre való felhívással operál, és hogyan találja meg az előadás a közönségét. A Katonát vezető színész-rendező válaszában a színház új törekvéseit, köztük az ifjúsági programot mutatta be. Bodó Viktor a színház közösségi hely létét hangsúlyozta, ahol az életünkkel kapcsolatos fontos kérdéseket lehet feltenni, és a Szputnyik, valamint több magyar független társulat színházi nevelési, drámapedagógia, osztályterem-színházi gyakorlatáról adott keresztmetszetet, továbbá vázolt egy, az Európai Színházi Unióval együttműködésben készülő, az előbbi területeket érintő projektet, amelynek keretében egy játékos és kommunikatív honlapot terveznek a fiatal nézőknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház interjú

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház hír

Előadás közben szenvedett balesetet Ian McKellen

A brit színészt kórházba kellett szállítani, miután leesett a színpadról egy előadáson a londoni West Enden. A 85 éves művész már jól van, orvosai szerint hamarosan teljesen rendbe jön.