Színház

Bejelentkezés az Interferenciákról

2012.12.05. 09:00
Ajánlom
A szeptemberi nyitrai fesztiválmeghívás után a kolozsvári nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepelt az Anamnesis. Az előadást követő sajtótájékoztatón a magyar társulatok képviseletében Bodó Viktor és Máté Gábor vett részt.

A Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciójában készült Anamnesis a kolozsvári Interferenciák Fesztivál programjában szerepelt. Bár a produkcióval foglalkozó sajtótájékoztató moderátora, Visky András író, dramaturg szerint akkor lettek volna hűek az előadás stílusához, ha  ő és Bodó elénekelnék, Máté, valamint a szintén jelenlevő kolozsvári fesztivál- és színházigazgató rendező, Tompa Gábor pedig  eltáncolnák a kérdéseket és válaszokat, az esemény a szokásos rendben zajlott le.

Visky András felvezetőjében leszögezte: annak ellenére, hogy az Anamnesis számos hely- és kontextusfüggő elemet tartalmaz, az előadás jól definiált világa érthetővé teszi a színpadon látottakat, ezért is reagálhatott a közönség - gyakran heves nevetéssel - a helyzetekre, a poénokra, a karakterekre. Bodó Viktor megjegyezte, hogy a színpadi abszurdum és a közönség nevetése hatására a szakemberek interjúi eltorzultak - igaz, ezt nem feltétlenül tartotta bajnak -, és hozzátette, nagyon örült, hogy ilyen érdeklődés volt az előadás iránt, hiszen úgy lehet jó színházat csinálni, ha jól érzi magát a néző, nem pedig ünnepélyként vagy műsorként élik meg az estét.

A moderátor az Anamnesis létrehozásának célját, annak politikai indíttatását feszegető kérdésére Bodó elmondta, alapvetően a halálról szeretett volna egy előadást készíteni, majd részletezte az alkotási folyamatot. Ebben érintette a hosszú előkészületeket, az egészségügyről szóló nézői történeteket és a szakemberekkel készített mélyinterjúkat, azt, hogy a színészek a saját bőrükön szereztek tapasztalatokat - hiszen volt, mindenki elment valamilyen egészségügyi területre -, valamint a próbafolyamat intenzív utolsó két hetét. Kiemelte még a zenei és filmes szerkesztésmódot, továbbá az improvizációkból született és a színészek által írt jeleneteket is.

Az előadás létrehozásának hátteréhez Máté Gábor hozzáfűzte, hogy az eredeti felkérés egy Gozzi-darabra szólt - és finoman megjegyezte, szeretné, ha Bodó Viktor Magyarországon is színre vinne olyan szövegeket, amelyek színdarabnak készültek -, de amikor a rendező ezzel az ötlettel állt elő, azonnal támogatta. „Szeretem az ilyenfajta színházat" - tette hozzá. A Katona József Színház igazgatója arról is beszélt, hogy mennyit változott az előadás a premierhez képest, és hangsúlyozta, hogy öröm az, ahogyan a Szputnyik és a Katona társulata a munkában megtalálta a közös hangot.

Tompa Gábor azt emelte ki az előadás egyik erényeként, hogy a valóságot nem dokumentarista eszközökkel mutatják be, dicsérte szokatlan stílusát, játékosságát, önreflexivitását, és a műfajt tekintve tragikus farce-nak nevezte az Anamnesist.

Az előadás politikusságát feszegetve Visky András megjegyezte, hogy valószínűleg azok nézik az Anamnesist, akik egyébként is egyetértenek a kritikai éllel, majd azt tudakolta, mit jelent az a fajta színházcsinálás, ami nem direkt politikai állásfoglalással, hanem párbeszédre való felhívással operál, és hogyan találja meg az előadás a közönségét. A Katonát vezető színész-rendező válaszában a színház új törekvéseit, köztük az ifjúsági programot mutatta be. Bodó Viktor a színház közösségi hely létét hangsúlyozta, ahol az életünkkel kapcsolatos fontos kérdéseket lehet feltenni, és a Szputnyik, valamint több magyar független társulat színházi nevelési, drámapedagógia, osztályterem-színházi gyakorlatáról adott keresztmetszetet, továbbá vázolt egy, az Európai Színházi Unióval együttműködésben készülő, az előbbi területeket érintő projektet, amelynek keretében egy játékos és kommunikatív honlapot terveznek a fiatal nézőknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.