Színház

Bejelentkezés az Interferenciákról

2012.12.05. 09:00
Ajánlom
A szeptemberi nyitrai fesztiválmeghívás után a kolozsvári nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepelt az Anamnesis. Az előadást követő sajtótájékoztatón a magyar társulatok képviseletében Bodó Viktor és Máté Gábor vett részt.

A Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciójában készült Anamnesis a kolozsvári Interferenciák Fesztivál programjában szerepelt. Bár a produkcióval foglalkozó sajtótájékoztató moderátora, Visky András író, dramaturg szerint akkor lettek volna hűek az előadás stílusához, ha  ő és Bodó elénekelnék, Máté, valamint a szintén jelenlevő kolozsvári fesztivál- és színházigazgató rendező, Tompa Gábor pedig  eltáncolnák a kérdéseket és válaszokat, az esemény a szokásos rendben zajlott le.

Visky András felvezetőjében leszögezte: annak ellenére, hogy az Anamnesis számos hely- és kontextusfüggő elemet tartalmaz, az előadás jól definiált világa érthetővé teszi a színpadon látottakat, ezért is reagálhatott a közönség - gyakran heves nevetéssel - a helyzetekre, a poénokra, a karakterekre. Bodó Viktor megjegyezte, hogy a színpadi abszurdum és a közönség nevetése hatására a szakemberek interjúi eltorzultak - igaz, ezt nem feltétlenül tartotta bajnak -, és hozzátette, nagyon örült, hogy ilyen érdeklődés volt az előadás iránt, hiszen úgy lehet jó színházat csinálni, ha jól érzi magát a néző, nem pedig ünnepélyként vagy műsorként élik meg az estét.

A moderátor az Anamnesis létrehozásának célját, annak politikai indíttatását feszegető kérdésére Bodó elmondta, alapvetően a halálról szeretett volna egy előadást készíteni, majd részletezte az alkotási folyamatot. Ebben érintette a hosszú előkészületeket, az egészségügyről szóló nézői történeteket és a szakemberekkel készített mélyinterjúkat, azt, hogy a színészek a saját bőrükön szereztek tapasztalatokat - hiszen volt, mindenki elment valamilyen egészségügyi területre -, valamint a próbafolyamat intenzív utolsó két hetét. Kiemelte még a zenei és filmes szerkesztésmódot, továbbá az improvizációkból született és a színészek által írt jeleneteket is.

Az előadás létrehozásának hátteréhez Máté Gábor hozzáfűzte, hogy az eredeti felkérés egy Gozzi-darabra szólt - és finoman megjegyezte, szeretné, ha Bodó Viktor Magyarországon is színre vinne olyan szövegeket, amelyek színdarabnak készültek -, de amikor a rendező ezzel az ötlettel állt elő, azonnal támogatta. „Szeretem az ilyenfajta színházat" - tette hozzá. A Katona József Színház igazgatója arról is beszélt, hogy mennyit változott az előadás a premierhez képest, és hangsúlyozta, hogy öröm az, ahogyan a Szputnyik és a Katona társulata a munkában megtalálta a közös hangot.

Tompa Gábor azt emelte ki az előadás egyik erényeként, hogy a valóságot nem dokumentarista eszközökkel mutatják be, dicsérte szokatlan stílusát, játékosságát, önreflexivitását, és a műfajt tekintve tragikus farce-nak nevezte az Anamnesist.

Az előadás politikusságát feszegetve Visky András megjegyezte, hogy valószínűleg azok nézik az Anamnesist, akik egyébként is egyetértenek a kritikai éllel, majd azt tudakolta, mit jelent az a fajta színházcsinálás, ami nem direkt politikai állásfoglalással, hanem párbeszédre való felhívással operál, és hogyan találja meg az előadás a közönségét. A Katonát vezető színész-rendező válaszában a színház új törekvéseit, köztük az ifjúsági programot mutatta be. Bodó Viktor a színház közösségi hely létét hangsúlyozta, ahol az életünkkel kapcsolatos fontos kérdéseket lehet feltenni, és a Szputnyik, valamint több magyar független társulat színházi nevelési, drámapedagógia, osztályterem-színházi gyakorlatáról adott keresztmetszetet, továbbá vázolt egy, az Európai Színházi Unióval együttműködésben készülő, az előbbi területeket érintő projektet, amelynek keretében egy játékos és kommunikatív honlapot terveznek a fiatal nézőknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Egy színészdinasztia hétköznapjaiba enged bepillantást a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Végszó, amelyben Györgyi Anna egy híres színésznőt alakít, Csiby Gergely pedig a fiát. Michael McKeever darabját Dicső Dániel rendezi, a bemutatót december 12-én tartják.
Színház ajánló

A gyertyák csonkig égnek a Pesti Vigadóban

Márai Sándor regényének színpadi változatával érkezik a Soproni Petőfi Színház a Pesti Vigadóba 2020. január 21-én.
Színház hír

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Színház környezetvédelem

Már meg is van az első „Zöld Kapitány” a Rózsavölgyi Szalonban

A Broadway Green Alliance és a Rózsavölgyi Szalon „zöld” együttműködéséről számol be a színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, mely szerint beléptek a „zöld színházi szövetségbe” és megválasztották a Green Captain-t, azaz a „zöld kapitányt".
Színház magazin

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.