Színház

Bejglimámoros karácsonyi kiadással jelentkezett a Rózsavölgyi Szalon

2020.12.27. 11:05
Ajánlom
Karácsonykor sem maradtak Rózsavölgyi Szalon nélkül a színház után sóvárgó nézők, a Mi jár a fejedben? két műsorvezetője – Csiby Gergely és Józan László – ugyanis még az ünnepi készülődés közepette is szakított időt arra, hogy megtudja: hogyan készülnek a meghívott vendégek a karácsonyra és vajon mit is viszünk át magunkkal 2021-re.

Nagy-Kálózy Esztert és Rudolf Pétert egy igazán különleges helyszínre invitálták a házigazdák – a látogatók nélküli Magyar Nemzeti Galériában sétálva beszélgettek az ünnepről. A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis Eszter, aki tavasszal Greta Garbóként érkezik a Rózsavölgyi Szalonba, nagyon szereti a múzeumokat, de Rudolf Péter is rendszeres látogatója a tárlatoknak. Ennek apropóján Király Zsuzsanna múzeumpedagógus egy rövid műelemzéssel is kedveskedett a házaspárnak M. S. mester Vizitációjánál, amin számos olyan szimbólumot rejtett el a festő, amit ma már talán kevésbé tudunk értelmezni.

Egy másik művészpár, Auksz Éva és Őze Áron is fellépnek a Rózsavölgyiben, ám ők a vizuális élvezetek helyett az ízlelőbimbókat tették próbára, ugyanis haltepertővel várták a stábot, majd az ünnepi hangulatot megidézve egy kandalló elé telepedtek, hogy a következő időszakról is beszélgessenek.

„Rengeteg minden van ebből a 2020-ból, ami szerintem megfogalmazható és továbbvihető 2021-re. Először is az, hogy illékony egy csomó minden. A pillanatot éljük meg, ragadjuk meg, használjuk ki, örüljünk neki, ne éljünk vissza a Jóisten bizalmával. Ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni”

– mondta el Őze Áron.

Az esti harangszó pedig felidézheti azt, amiről sokszor elfeledkezünk a nagy rohanás és süteménysütés közepette: az ünnep vallási vonatkozásáról. Pedig az idei év a szertartásokat is átformálja. Józan László Fabiny Tamás evangélikus püspökhöz is ellátogatott, hogy megtudja, az egyház hogyan tudja elérni a híveket most, hogy a személyes találkozások száma lecsökkent, és ők is online térbe kényszerülnek.

RSZ_Online_6_v300_21_29_14Still008-105654.jpg

Sztarenki Pál és Sztarenki Dóra a Mi jár a fejedben? forgatásán (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

És ha már megidézték a templomok és liturgiák világát, Csiby Gergely és Józan László a Bazilika előtti téren találkozott Sztarenki Dórával és édesapjával, Sztarenki Pállal, a Mi jár a fejedben? zárásaként pedig Miklósa Erika küldött a nézőknek egy szívhez szóló karácsonyi dalt.

A Mi jár a fejedben? karácsonyi adása:

Fejléckép: Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Színház ajánló

Élőben közvetíti a Miskolci Nemzeti Színház a Vadkacsát

A Miskolci Nemzeti Színház februárban indította el saját fejlesztésű stream-oldalát, ahol eddig minden héten két alkalommal várták a nézőket a képernyők elé. A színház korábbi előadásainak felvételei után, március 4-én élő közvetítésre készül, méghozzá a 2019-2020-as évad egyik legjobban várt előadását, a Vadkacsát sugározzák majd élőben.