Színház

Belakja a város történelmi tereit a Zsámbéki Nyári Színház

Zsámbéki Nyári Színház
2022.06.01. 15:20
Ajánlom
Csendes zarándoklattal és rendhagyó háromnapos zenei fesztivállal nyit idén a Zsámbéki Nyári Színház. Június 3-án az I. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál felvezetéseként Vecsei H. Miklóssal tehet Budapestről a Normafától egészen Zsámbékig 28 km-es zarándoklatot a Szent Jakab úton az, aki lelkileg és fizikailag elég felkészültnek érzi magát ilyen hosszú túrához.

A Zichy-kastélyhoz megérkezve kezdődik a fesztivál, ahol három napon át a legismertebb hazai alternatív előadók magyar nyelvű dalai szólnak a színpadon. „Ahogyan a színház nyári műsorán az irodalmi esteken elhangzanak olyan versek és szövegek, amik összekötnek bennünket, nem elválasztanak, a nyitófesztiválon megszólaló dalok – lényegében kortárs sokszor humoros és könnyed 21. századi versek – is meghatározzák közösségünket.” – írják a szervezők. Lóci játszik, Szabó Balázs és Bandája, az Aurevoir, a Platon Karataev és a Csaknekedkislány is a fellépők között van, a gyerekeket a Csík zenekar művészeinek és Grecsó Krisztiánnak közös produkciója, a Pici Szív Tánczenekar várja.

A pünkösdi esemény után a magyar és világirodalom kortárs és klasszikus műveiből válogattak az idei zsámbéki sorozatban.

Három monodrámát és két kamaradrámát látnak vendégül. Szerzői estjeik a zene, az irodalom és a személyes történetek köré épülnek. Több, a kőszínházak repertoárján lévő, aktuálisan elérhető friss produkció szabadtéri bemutatkozására kerül sor a Zichy-kastély színpadán.

DSC_6364-151956.jpeg

Koncert Zsámbékon (Fotó/Forrás: Zsámbéki Nyári Színház)

Július 10-én rögtön a gyulai magyarországi bemutató után látható Zsámbékon a Vecsei H. Miklós-Ifj. Vidnyánszky Attila alkotópáros új közös munkája, a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, az Ifjú barbárok. A Vecsei H. Miklós által írt darab amelyben mély emberi és művészi kérdésekre keresi a választ Bartók és Kodály legendás, életen át tartó barátságáról szól, amelyet politika, földrajzi távolság sem szakít el.

Június 17-én egy Rózsavölgyi produkció, a Churchill és Garbo áll színpadra először szabadtéren, Nagy-Kálózy Eszterrel és Hegedűs D. Gézával a főszerepekben, utóbbi rendezésében. A történet Onassis yachtján játszódik, ahol a két legenda találkozásából mélyen emberi vallomások születnek, szenvedélyes és szeretetteljes beszélgetések két nehéz ember között, akik az életük egy adott közös pontján a legközelebb kerülnek egymáshoz és mindkettejük számára kérdés: mit csináljanak a fennmaradó idővel?

Visszatérő vendég Zsámbékon Mácsai Pál.

Idén június 24-én a Nem tudhatom című Radnóti esttel láthatjuk viszont ezen a színpadon Fullajtár Andreával, Dés László, Dés András és Fenyvesi Márton magas színtű zenei kíséretével. Augusztusban pedig visszatér még Zsámbékra, ezúttal a fájdalmasan aktuális Azt meséld el, Pista! című legendás Örkény-előadással.

BeckVecsei_Kartyajatek-151955.jpeg

Vecsei H. Miklós és Beck Zoli (Fotó/Forrás: Zsámbéki Nyári Színház)

Beck Zoli és Grecsó Krisztián is „hoz valamit magából”. Az interaktív időutazós esten a két, sokszor szerepet cserélő művész, ahol az íróból zenész, a zenészből pedig szöveget tolmácsoló művész lesz, de mindezek felett barátok, megidéznek mestereket, legendákat felfedezve bennük és egymásban azokat a közös gyökereket, amik meghatároznak bennünket. Beck Zoli később július végén Vecsei H. Miklóssal tér vissza Zsámbékra a Kártyajáték című produkcióban, ahol minden este a 32 lapból 10 lap kel életre.

„A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulunk el előre egymásnak sem. Ez a mi kockázatunk és persze a tiétek is.”

– írják az alkotók.

Kollár-Klemencz László az Öreg Bandával érkezik, gyerekkori és családi emlékekkel, legendákkal teli szövegekkel és dalokkal egyfajta család és zeneregény, egyben Újhartyán szubjektív krónikája is. A GRUND vígszínházi kamarazenekar, Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és Fesztbaum Béla vígszínházi slágereket, Presser-dalokat, és néhány hazai és külföldi klasszikust szólaltat meg.

Sághy Tamás előadásában áll színre a Cégvezető című monodráma, amely századunk hajszolt és énközpontú világának állít görbe tükröt. Ötvös András előadásában szintén egy monodráma, Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója mutatja be az írói lét sajátos választását, amelytől nem idegen a humor.

TasnadiIstvan_Afajokeredete-151953.jpeg

Jelenet A fajok eredetéből (Fotó/Forrás: Zsámbéki Nyári Színház)

Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs hármasa lesz a vendégünk augusztus 7-én Tasnádi István A fajok eredete című produkcióval, amely elnyerte a Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port.hu különdíját is. „Jutalomjáték három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság” – írja egy kritika.

A zsámbéki nyári sorozat augusztusban két #kedvesZsámbék! előadással zárul. Seres Tamás rendezésében évről évre vezető színészek és zenészek adnak egymásnak találkozót Zsámbékon az irodalmi felolvasóesteken, ahol vissza nem térő pillanatok, spontán összekacsintások, személyes történetek és zenei kíséret teszi teljessé az élményt színésznek, zenésznek és közönségnek egyaránt.

Zsámbéki Nyári Színház

A színház teljes nyári programja itt található!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: (fotó/forrás: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Nyári Színház, kihasználva a hely természeti, műemléki és szellemi értékeit, igyekszik emlékezetes és minőségi színházi élményekkel gazdagítani a közönséget. Rendezvényeik legújabb helyszínén, a Zichy-kastély területén múlt és jelen, klasszikus és modern lenyűgöző harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb programok, színházi előadások, koncertek befogadó tereként működjön.

Befogadó színházi tevékenységükön túl több saját fejlesztésű produkció is szerepel a repertoárjukban. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy működésükkel hozzájáruljanak ahhoz, hogy minden korosztály számára hozzáférhetőek legyenek értékes produkciók, és valódi közösségi színházzá váljanak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Színház ajánló

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.