Színház

Belakja a város történelmi tereit a Zsámbéki Nyári Színház

Zsámbéki Nyári Színház
2022.06.01. 15:20
Ajánlom
Csendes zarándoklattal és rendhagyó háromnapos zenei fesztivállal nyit idén a Zsámbéki Nyári Színház. Június 3-án az I. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál felvezetéseként Vecsei H. Miklóssal tehet Budapestről a Normafától egészen Zsámbékig 28 km-es zarándoklatot a Szent Jakab úton az, aki lelkileg és fizikailag elég felkészültnek érzi magát ilyen hosszú túrához.

A Zichy-kastélyhoz megérkezve kezdődik a fesztivál, ahol három napon át a legismertebb hazai alternatív előadók magyar nyelvű dalai szólnak a színpadon. „Ahogyan a színház nyári műsorán az irodalmi esteken elhangzanak olyan versek és szövegek, amik összekötnek bennünket, nem elválasztanak, a nyitófesztiválon megszólaló dalok – lényegében kortárs sokszor humoros és könnyed 21. századi versek – is meghatározzák közösségünket.” – írják a szervezők. Lóci játszik, Szabó Balázs és Bandája, az Aurevoir, a Platon Karataev és a Csaknekedkislány is a fellépők között van, a gyerekeket a Csík zenekar művészeinek és Grecsó Krisztiánnak közös produkciója, a Pici Szív Tánczenekar várja.

A pünkösdi esemény után a magyar és világirodalom kortárs és klasszikus műveiből válogattak az idei zsámbéki sorozatban.

Három monodrámát és két kamaradrámát látnak vendégül. Szerzői estjeik a zene, az irodalom és a személyes történetek köré épülnek. Több, a kőszínházak repertoárján lévő, aktuálisan elérhető friss produkció szabadtéri bemutatkozására kerül sor a Zichy-kastély színpadán.

DSC_6364-151956.jpeg

Koncert Zsámbékon (Fotó/Forrás: Zsámbéki Nyári Színház)

Július 10-én rögtön a gyulai magyarországi bemutató után látható Zsámbékon a Vecsei H. Miklós-Ifj. Vidnyánszky Attila alkotópáros új közös munkája, a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, az Ifjú barbárok. A Vecsei H. Miklós által írt darab amelyben mély emberi és művészi kérdésekre keresi a választ Bartók és Kodály legendás, életen át tartó barátságáról szól, amelyet politika, földrajzi távolság sem szakít el.

Június 17-én egy Rózsavölgyi produkció, a Churchill és Garbo áll színpadra először szabadtéren, Nagy-Kálózy Eszterrel és Hegedűs D. Gézával a főszerepekben, utóbbi rendezésében. A történet Onassis yachtján játszódik, ahol a két legenda találkozásából mélyen emberi vallomások születnek, szenvedélyes és szeretetteljes beszélgetések két nehéz ember között, akik az életük egy adott közös pontján a legközelebb kerülnek egymáshoz és mindkettejük számára kérdés: mit csináljanak a fennmaradó idővel?

Visszatérő vendég Zsámbékon Mácsai Pál.

Idén június 24-én a Nem tudhatom című Radnóti esttel láthatjuk viszont ezen a színpadon Fullajtár Andreával, Dés László, Dés András és Fenyvesi Márton magas színtű zenei kíséretével. Augusztusban pedig visszatér még Zsámbékra, ezúttal a fájdalmasan aktuális Azt meséld el, Pista! című legendás Örkény-előadással.

BeckVecsei_Kartyajatek-151955.jpeg

Vecsei H. Miklós és Beck Zoli (Fotó/Forrás: Zsámbéki Nyári Színház)

Beck Zoli és Grecsó Krisztián is „hoz valamit magából”. Az interaktív időutazós esten a két, sokszor szerepet cserélő művész, ahol az íróból zenész, a zenészből pedig szöveget tolmácsoló művész lesz, de mindezek felett barátok, megidéznek mestereket, legendákat felfedezve bennük és egymásban azokat a közös gyökereket, amik meghatároznak bennünket. Beck Zoli később július végén Vecsei H. Miklóssal tér vissza Zsámbékra a Kártyajáték című produkcióban, ahol minden este a 32 lapból 10 lap kel életre.

„A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulunk el előre egymásnak sem. Ez a mi kockázatunk és persze a tiétek is.”

– írják az alkotók.

Kollár-Klemencz László az Öreg Bandával érkezik, gyerekkori és családi emlékekkel, legendákkal teli szövegekkel és dalokkal egyfajta család és zeneregény, egyben Újhartyán szubjektív krónikája is. A GRUND vígszínházi kamarazenekar, Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és Fesztbaum Béla vígszínházi slágereket, Presser-dalokat, és néhány hazai és külföldi klasszikust szólaltat meg.

Sághy Tamás előadásában áll színre a Cégvezető című monodráma, amely századunk hajszolt és énközpontú világának állít görbe tükröt. Ötvös András előadásában szintén egy monodráma, Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója mutatja be az írói lét sajátos választását, amelytől nem idegen a humor.

TasnadiIstvan_Afajokeredete-151953.jpeg

Jelenet A fajok eredetéből (Fotó/Forrás: Zsámbéki Nyári Színház)

Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs hármasa lesz a vendégünk augusztus 7-én Tasnádi István A fajok eredete című produkcióval, amely elnyerte a Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port.hu különdíját is. „Jutalomjáték három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság” – írja egy kritika.

A zsámbéki nyári sorozat augusztusban két #kedvesZsámbék! előadással zárul. Seres Tamás rendezésében évről évre vezető színészek és zenészek adnak egymásnak találkozót Zsámbékon az irodalmi felolvasóesteken, ahol vissza nem térő pillanatok, spontán összekacsintások, személyes történetek és zenei kíséret teszi teljessé az élményt színésznek, zenésznek és közönségnek egyaránt.

Zsámbéki Nyári Színház

A színház teljes nyári programja itt található!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: (fotó/forrás: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Nyári Színház, kihasználva a hely természeti, műemléki és szellemi értékeit, igyekszik emlékezetes és minőségi színházi élményekkel gazdagítani a közönséget. Rendezvényeik legújabb helyszínén, a Zichy-kastély területén múlt és jelen, klasszikus és modern lenyűgöző harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb programok, színházi előadások, koncertek befogadó tereként működjön.

Befogadó színházi tevékenységükön túl több saját fejlesztésű produkció is szerepel a repertoárjukban. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy működésükkel hozzájáruljanak ahhoz, hogy minden korosztály számára hozzáférhetőek legyenek értékes produkciók, és valódi közösségi színházzá váljanak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.