Színház

„Belmondo alá mondom” - Francia komédia a MOMKult színpadán

2017.04.07. 09:22
Ajánlom
A Kellemes húsvéti ünnepeket! történetét a híres filmből ismerhetjük, most a Játékszín produkciójaként kerül színre a MOM Kulturális Központban. A főszerepekben Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Kerekes József, Grisnik Petra és Baronits Gábor.

Bank Tamás, a Játékszín igazgatója némi dicsekvéssel elmondta, hogy azért "kényszerültek" termet bérelni a MOM Kulturális Központban,  mert túl sok a néző a színházukban. A Játékszín elsődleges feladatának a szórakoztatást tekinti, így kerül terítékre a Kellemes húsvéti ünnepeket! című komédia, melyet Jean Poiret írt, és amelyből Jean-Paul Belmondo és Sophie Marceau főszereplésével készült film.

A Kellemes húsvéti ünnepeket! alkotói: Kapitány Iván, Kerekes József, Grisnik Petra, Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Bank Tamás és Baronits Gábor

A Kellemes húsvéti ünnepeket! alkotói: Kapitány Iván, Kerekes József, Grisnik Petra, Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Bank Tamás és Baronits Gábor (Fotó/Forrás: Ambrus Marcsi)

A rendező, Kapitány Iván sikeres tévés és filmes rendező, producer és író, az ő nevéhez fűződik a Beugró, az Üvegtigris, a Válótársak, illetve legutóbbi sorozata, A mi kis falunk. Az új színpadi változat dramaturgja, Búss Gábor Olivér kiemelte: „Az eredeti színdarab korábbi a filmváltozatnál,

a hatvanas évek francia humora pedig egész más, mint amit a mai ember annak vél,

így a nyelvi fordulatokat jelentősen át kellett rajzolni, hogy az előadás mindvégig fenntartsa élvezetes dinamikáját.”

A főszerepekben Szabó Győzőt, Bata Évát, Kerekes Józsefet, Grisnik Petrát, Ábel Anitát és Baronits Gábort láthatjuk majd. Szabó Győző a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a színpadi változat más lesz, mint film volt, de azért "Belmondo alá mondja esténként" a szöveget. A darabhoz meghagyott bajuszról pedig annyit mondott: "Jól karbantartott, középkorú férfit ír le a darab. Hát most itt tartok."

A történetben a negyvenes férj kihasználja azt, hogy a felesége néhány napra külföldre utazik, és felcsíp egy pincérnőt, akit aztán felvisz a lakására. A vígjátéki helyzet innen már kitalálható, a feleség ugyanis váratlanul hazatér.

Bata Éva, Szabó Győző és Grisnik Petra

Bata Éva, Szabó Győző és Grisnik Petra (Fotó/Forrás: Ambrus Marcsi)

„Szeretünk nevetni a félreértéseken, szeretünk nevetni a nehéz helyzeteken, azon, hogy hogyan húzza ki magát a csávából valaki,

szeretjük, ha valakit azon kapunk rajta, hogyan akar elkendőzni valamit, vagy éppen mi az, ami a szorult helyzetéből kihozza.

Tehát van itt minden: félreértések, szorult helyzetek, szerelem, szenvedély, vicc” – fogalmaz Szabó Győző, aki Stéphane-t, a férjet alakítja majd.

mikor és hol láthatom?

A darabot a május 3-i bemutató után ebben a szezonban még három alkalommal: június 5-én, 6-án és 7-én láthatja a közönség a MOM Kulturális Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.