Színház

„Belmondo alá mondom” - Francia komédia a MOMKult színpadán

2017.04.07. 09:22
Ajánlom
A Kellemes húsvéti ünnepeket! történetét a híres filmből ismerhetjük, most a Játékszín produkciójaként kerül színre a MOM Kulturális Központban. A főszerepekben Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Kerekes József, Grisnik Petra és Baronits Gábor.

Bank Tamás, a Játékszín igazgatója némi dicsekvéssel elmondta, hogy azért "kényszerültek" termet bérelni a MOM Kulturális Központban,  mert túl sok a néző a színházukban. A Játékszín elsődleges feladatának a szórakoztatást tekinti, így kerül terítékre a Kellemes húsvéti ünnepeket! című komédia, melyet Jean Poiret írt, és amelyből Jean-Paul Belmondo és Sophie Marceau főszereplésével készült film.

A Kellemes húsvéti ünnepeket! alkotói: Kapitány Iván, Kerekes József, Grisnik Petra, Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Bank Tamás és Baronits Gábor

A Kellemes húsvéti ünnepeket! alkotói: Kapitány Iván, Kerekes József, Grisnik Petra, Szabó Győző, Bata Éva, Ábel Anita, Bank Tamás és Baronits Gábor (Fotó/Forrás: Ambrus Marcsi)

A rendező, Kapitány Iván sikeres tévés és filmes rendező, producer és író, az ő nevéhez fűződik a Beugró, az Üvegtigris, a Válótársak, illetve legutóbbi sorozata, A mi kis falunk. Az új színpadi változat dramaturgja, Búss Gábor Olivér kiemelte: „Az eredeti színdarab korábbi a filmváltozatnál,

a hatvanas évek francia humora pedig egész más, mint amit a mai ember annak vél,

így a nyelvi fordulatokat jelentősen át kellett rajzolni, hogy az előadás mindvégig fenntartsa élvezetes dinamikáját.”

A főszerepekben Szabó Győzőt, Bata Évát, Kerekes Józsefet, Grisnik Petrát, Ábel Anitát és Baronits Gábort láthatjuk majd. Szabó Győző a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a színpadi változat más lesz, mint film volt, de azért "Belmondo alá mondja esténként" a szöveget. A darabhoz meghagyott bajuszról pedig annyit mondott: "Jól karbantartott, középkorú férfit ír le a darab. Hát most itt tartok."

A történetben a negyvenes férj kihasználja azt, hogy a felesége néhány napra külföldre utazik, és felcsíp egy pincérnőt, akit aztán felvisz a lakására. A vígjátéki helyzet innen már kitalálható, a feleség ugyanis váratlanul hazatér.

Bata Éva, Szabó Győző és Grisnik Petra

Bata Éva, Szabó Győző és Grisnik Petra (Fotó/Forrás: Ambrus Marcsi)

„Szeretünk nevetni a félreértéseken, szeretünk nevetni a nehéz helyzeteken, azon, hogy hogyan húzza ki magát a csávából valaki,

szeretjük, ha valakit azon kapunk rajta, hogyan akar elkendőzni valamit, vagy éppen mi az, ami a szorult helyzetéből kihozza.

Tehát van itt minden: félreértések, szorult helyzetek, szerelem, szenvedély, vicc” – fogalmaz Szabó Győző, aki Stéphane-t, a férjet alakítja majd.

mikor és hol láthatom?

A darabot a május 3-i bemutató után ebben a szezonban még három alkalommal: június 5-én, 6-án és 7-én láthatja a közönség a MOM Kulturális Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.