Színház

Bemutatták a nyári angliai zavargásokról készült londoni előadást

2011.11.28. 13:30
Ajánlom
Elismeréssel fogadták a kritikusok a nyári angliai zavargásokat a szemtanúk beszámolói nyomán feldolgozó londoni színházi előadást.

A The Riots című darab premierjét a napokban tartották a Tricycle Színházban. A színmű politikusokkal, a rendőri fellépés áldozataival és a zavargásban résztvevőkkel készült interjúk alapján született. Az első kritikák "lenyűgöző" és "gondolatébresztő" színműként méltatták a darabot. "Valódi kérdéseket tesz fel egyenes, izgalmas és megkerülhetetlen módon" - írta a The Guardian kritikusa. Sokféle nézőpont érvényesül, ám végső soron az derül ki, és nem csak a fiatalok véleménye ez, hogy az igazságtalan társadalmon akartak bosszút állni - tette hozzá. A The Daily Telegraph négycsillagos értékelésében Charles Spencer "bámulatra méltóan elfogulatlannak" ítélte az előadást. Mint írta: Nicolas Kent csodálatosan gördülékeny produkciót rendezett, feliratokkal utalt a statisztikákra, és azok jelezték azt is, hogy éppen ki szólal meg. Alkalmanként még így is nehéz volt követni az eseményeket - ismerte el ugyanakkor.

Aleks Sietz, a The Art Desk szakírója azt emelte ki, milyen izgalmas kontrasztot teremtett a darab a "rendőrség gyomorszorító félelmei" és a lázadók "karneváli hangulata" között. A Tricycle Színház nem először foglalkozik közérdeklődésre számot tartó címlapsztorik színpadra állításával. Korábban feldolgozták a megkéselt fekete brit tinédzser, Stephen Lawrence ügyét és a Véres vasárnap eseményeit is, ám azok nyilvános vizsgálatok átiratai voltak. Az augusztusi zavargásokkal kapcsolatban viszont a kormány nem hajlandó vizsgálódni, és a színház úgy vélte, az előadással kitöltik ezt az űrt. A darabot a dél-afrikai származású regényíró, Gillian Slovo írta, aki korábban abban a munkában is részt vett, amelynek során a Tricycle a guantanamói fogolytáborban történteket rekonstruálta. Slovo egy rádiónyilatkozatában elmondta, hogy a The Riots megírásához 56 órányi felvett anyagot használt, amelynek szinte minden perce lebilincselő volt. Mint elárulta, többek között börtönújságban hirdettek, hogy a letartóztatott szemtanúkat is meg tudják szólaltatni. Ezzel egyébként megosztották a közvéleményt: a The Daily Mail brit napilap például elítélte, hogy a brit Művészeti Tanács által támogatott produkcióban börtönbüntetésüket töltő elítéltek kaphatnak szót. Slovo szerint azonban a darab nem lett volna hiteles nélkülük. Az angol városokban augusztusban futótűzként elterjedt zavargások során több mint háromezer embert tartóztattak le a hatóságok, és ezernél is több ellen indult bűnvádi eljárás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?