Színház

Bemutatták a nyári angliai zavargásokról készült londoni előadást

2011.11.28. 13:30
Ajánlom
Elismeréssel fogadták a kritikusok a nyári angliai zavargásokat a szemtanúk beszámolói nyomán feldolgozó londoni színházi előadást.

A The Riots című darab premierjét a napokban tartották a Tricycle Színházban. A színmű politikusokkal, a rendőri fellépés áldozataival és a zavargásban résztvevőkkel készült interjúk alapján született. Az első kritikák "lenyűgöző" és "gondolatébresztő" színműként méltatták a darabot. "Valódi kérdéseket tesz fel egyenes, izgalmas és megkerülhetetlen módon" - írta a The Guardian kritikusa. Sokféle nézőpont érvényesül, ám végső soron az derül ki, és nem csak a fiatalok véleménye ez, hogy az igazságtalan társadalmon akartak bosszút állni - tette hozzá. A The Daily Telegraph négycsillagos értékelésében Charles Spencer "bámulatra méltóan elfogulatlannak" ítélte az előadást. Mint írta: Nicolas Kent csodálatosan gördülékeny produkciót rendezett, feliratokkal utalt a statisztikákra, és azok jelezték azt is, hogy éppen ki szólal meg. Alkalmanként még így is nehéz volt követni az eseményeket - ismerte el ugyanakkor.

Aleks Sietz, a The Art Desk szakírója azt emelte ki, milyen izgalmas kontrasztot teremtett a darab a "rendőrség gyomorszorító félelmei" és a lázadók "karneváli hangulata" között. A Tricycle Színház nem először foglalkozik közérdeklődésre számot tartó címlapsztorik színpadra állításával. Korábban feldolgozták a megkéselt fekete brit tinédzser, Stephen Lawrence ügyét és a Véres vasárnap eseményeit is, ám azok nyilvános vizsgálatok átiratai voltak. Az augusztusi zavargásokkal kapcsolatban viszont a kormány nem hajlandó vizsgálódni, és a színház úgy vélte, az előadással kitöltik ezt az űrt. A darabot a dél-afrikai származású regényíró, Gillian Slovo írta, aki korábban abban a munkában is részt vett, amelynek során a Tricycle a guantanamói fogolytáborban történteket rekonstruálta. Slovo egy rádiónyilatkozatában elmondta, hogy a The Riots megírásához 56 órányi felvett anyagot használt, amelynek szinte minden perce lebilincselő volt. Mint elárulta, többek között börtönújságban hirdettek, hogy a letartóztatott szemtanúkat is meg tudják szólaltatni. Ezzel egyébként megosztották a közvéleményt: a The Daily Mail brit napilap például elítélte, hogy a brit Művészeti Tanács által támogatott produkcióban börtönbüntetésüket töltő elítéltek kaphatnak szót. Slovo szerint azonban a darab nem lett volna hiteles nélkülük. Az angol városokban augusztusban futótűzként elterjedt zavargások során több mint háromezer embert tartóztattak le a hatóságok, és ezernél is több ellen indult bűnvádi eljárás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.
Színház ajánló

„A bilincs a szabadság legyen” - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése Zsámbékon

Pontosan hetven évvel ezelőtt, augusztus 12-én volt Polcz Alaine és Mészöly Miklós esküvője. 52 évig voltak házasok. 50 évnyi levelezésük kötetben jelent meg pár éve, Seres Tamás rendezett felolvasószínházat belőle.