Színház

Berek Kati 80 éves

2010.10.07. 15:10
Ajánlom
A Jászai-díjas színésznő, kiváló művész, a Nemzet Színésze ma ünnepli 80. születésnapját.

Makón született, érettségi után rögtön felvették a Színiakadémiára, osztálytársa volt Buss Gyula, Czigány Judit, Farkas Antal, Hacser Józsa, Horváth Teri, Psota Irén, Soós Imre, Váradi Hédi. 1952-ben friss diplomásként a Nemzeti Színházhoz szerződött, s 1970-ig volt az ország első társulatának tagja. Az állandó megújulásra törekvő színésznő ekkor egyik alapítója lett a Huszonötödik Színháznak, kollégáinak többsége a főiskoláról frissen kikerült fiatal színész volt. Őszinte hittel és lelkesedéssel vett részt a színház formai megújulásokat kereső művészi programjában, izzó hangulatú, szinte lázas előadások részese volt, és először élhette ki rendezési vágyát is. Négy év után azonban csalódottan tapasztalta, hogy a színház megváltozott, immár nem az amatőrség, hanem a profizmus jellemzi, a tagok pedig karrierjüket építgetik. Ez már nem érdekelte, visszaszerződött a Nemzetibe, de itt nem kapott megfelelő szerepet, nem érezte jól magát.

1985-ben Győrbe ment, ahol szeretettel fogadták, elhalmozták szerepekkel, minden műfajban kipróbálhatta magát, még a Csárdáskirálynő Cecíliáját is eljátszhatta, Madách Tragédiájában nő létére ő volt Lucifer. 1991-ben a Kecskeméti Katona József Színház tagja lett, itt kapta meg Orbánné parádés szerepét Örkény Macskajáték című drámájában. Sokat dolgozott, németül is tanult, nem kímélte magát, még akkor sem, amikor egy szívroham képében megérkezett az első figyelmeztető jel. Nem fordult orvoshoz, mert attól félt, hogy eltiltják a játéktól. A színpadról mégis leparancsolták, de nem az orvos, hanem 1993-ban az agyvérzés - éppen amikor nagy szerepálma, Az öreg hölgy látogatása főszerepe várta Egerben.

Nagyon súlyos állapotban került kórházba, jobb oldala teljesen lebénult, beszélni nem tudott, sőt egy ideig nem is látott. Az orvosok nem sok jóval bíztatták, ő azonban saját felelősségére elhagyta a kórházat, és otthon harcolt tovább. Hihetetlen energiával napi két órát gyógytornázott, másfél órát szobabiciklizett, és mivel beszélni is újra meg kellett tanulnia, négy órán keresztül hangosan olvasott. Ezen évek alatt személye az akaraterő szimbólumává vált, s fokozatosan a színpadra is vissza tudott térni. Először csak némán volt jelen, majd Lorca Vérnász című drámájában kapott egy tizenöt mondatos szerepet az Új Színházban, 1996-ban. Elérte, amit akart, bebizonyította, hogy életképes a színpadon is. Szeretett és tudott verset mondani, legendásan szép orgánuma pódiumon is kiválóan érvényesült. A Sebő Együttessel 1972-ben József Attila lemezt adott ki.

Főbb színpadi szerepei: Adela (Lorca: Bernarda Alba háza), Kata (Shakespeare: A makrancos hölgy), Elektra (Gyurkó László: Szerelmem, Elektra). A nem aktívan színházba járók az István, a király című rockoperából ismerhetik, az 1983-as ősbamutatón ugyanis ő játszotta István anyját, Saroltot. Több filmben is szerepelt (Kis Katalin házassága 1950; Égi madár 1957; Próféta voltál, szívem 1968; Örökbefogadás 1975).

Művészetét számos díjjal ismerték el: Jászai Mari-díjat kapott 1957-ben és 1963-ban, 1970-ben Érdemes művész, 1988-ban Kiváló művész lett; 2000 augusztusában a Nemzet Színésze kitüntető cím első tizenkét tulajdonosának egyike lett, 2006-ban tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. Tájkép magammal című életrajzi kötete néhány éve jelent meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.