Színház

Berekmári Katalin lett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar társulatának új művészeti igazgatója

2023.02.28. 10:00
Ajánlom
Egy viharos félévet követően konszolidálódni kezdett a helyzet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház életében. Az ügyvezető igazgató 2022. szeptemberi kinevezését követően most már művészeti vezetője is van a magyar társulatnak. A színház felújításának pontos üteme és az igazgatói pályázat kiírásának időpontja azonban továbbra is kérdéses.

Az intézményvezetést illetően meglehetősen mozgalmas fél év áll a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, azon belül is elsősorban annak magyar társulata, a Tompa Miklós Társulat mögött. Főként, ha az elmúlt nem egészen hat hónapot az azt megelőző tíz esztendőhöz viszonyítjuk. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatói posztját Gáspárik Attila 2011-ben nyerte el, és 2012-ben kérte fel Keresztes Attilát a színházon belüli Tompa Miklós Társulat művészeti vezetésére.

Két, művészeti értelemben mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban sikeresnek mondható vezetői mandátumot követően 2022-re érezhetően megváltoztak a színház belső és külső viszonyrendszerei.

Gáspárik 2022 nyarán nem hosszabbította meg Keresztes Attila mandátumát, onnan kezdve egészen mostanáig a magyar társulatnak nem volt művészeti vezetője. Nem sokkal később, 2022 szeptemberében Gáspárik Attila lemondott a Színház vezetéséről. Ennek okai között elsősorban a színház sürgetően szükséges infrastrukturális beruházásainak elmaradását, illetve azt jelölte meg, hogy a román Kulturális Minisztérium akkor már kilencedik hónapja halogatta a főigazgatói posztra esedékes pályázat kiírását. Mindezek mögött meglátása szerint az állt, hogy több alkalommal is nyíltan kritizálta az RMDSZ működését: „azóta megritkult körülöttem a levegő” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. A Transtelex tudósítása szerint a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a társulaton belül többen is sérelmezték Keresztes Attila menesztését, és Gáspárik Attila vezetői mentalitásával sem mindenki volt elégedett. A Minisztérium ekkor Pál D. Attilát nevezte ki százhúsz napra ügyvezetőként a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház élére, majd ezt az időszakot még százhúsz nappal meghosszabbította. Jelen pillanatban nem lehet tudni, a Minisztérium mikor írja ki az igazgatói pályázatot.

pald-094810.jpg

Pál D. Attila a társulati gyűlésen (Fotó/Forrás: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Pál D. Attila a Tompa Miklós Társulat legutóbbi gyűlésén jelentette be Berekmári Katalin kinevezését a Társulat üresen maradt művészeti igazgatói pozíciójára. Mint elmondta, Berekmári

tavaly szeptember óta önkéntesen, rengeteg időt és energiát befektetve segített tanácsaival, egyeztetésekkel, kapcsolattartással a Társulat művészeti vezetésében.

Így számára egyértelmű volt, hogy a színésznő a legjobb választás erre a posztra.

Berekméri Katalin 2001-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán, 2003-tól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja. 2015-ben az Ördög próbájában játszott szerepéért megkapta Románia legrangosabb szakmai kitüntetését, az UNITER díjat. Berekméri Katalin 2010-től a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán színészmesterséget oktat, 2015-ben doktorált.

A frissen kinevezett művészeti vezető a társulati gyűlésen arról beszélt, hogy a „szakmai tekintéllyel felvértezett, számukra értékes rendezők megszólítása mellett tehetséges újoncokat is meghívnak majd a közös munkára”, mivel a színháznak nyitottnak kell lennie a kortárs alkotói szellem előtt.

berekmari-094405.jpg

Berekmári Katalin a társulati gyűlésen (Fotó/Forrás: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Pál D. Attila elárulta, hogy nem volt könnyű a színésznőt meggyőzni, ezért is kereste meg többek között Bocsárdi László és Fehér Balázs Benő rendezőket a pozícióval kapcsolatban, akiknek a szakmai tanácsaira továbbra is számítanak. Keresztes Attila még idén rendezőként dolgozni fog a színházban, a János királyt állítja színpadra, és Radu Afrim, valamint Sebestyén Aba is rendezni fog Marosvásárhelyen, mindketten helyi szerzők műveit állítják színpadra. Az igazgató azt is elmondta, hogy a színház épület felújításának jelenlegi fázisában a jövő évadot még a színház épületében fogják megvalósítani. A színház azt is elmondta megkeresésünkre, hogy „amennyiben a finanszírozó szaktárca mégis korábbra ütemezné a munkálatok elkezdését, alkalmazkodnak az új helyzethez”. 

Forrás: Transtelex, Fidelio

Fejléckép: Berekmári Katalin (fotó / forrás: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Lemond a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetéséről Gáspárik Attila

Kapcsolódó

Lemond a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetéséről Gáspárik Attila

A döntés mögött az áll, hogy az 1973-ban felavatott, mára veszélyessé vált színházépület felújítása ügyében nem sikerült eredményt elérnie – írta meg a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.