Színház

Berekmári Katalin lett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar társulatának új művészeti igazgatója

2023.02.28. 10:00
Ajánlom
Egy viharos félévet követően konszolidálódni kezdett a helyzet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház életében. Az ügyvezető igazgató 2022. szeptemberi kinevezését követően most már művészeti vezetője is van a magyar társulatnak. A színház felújításának pontos üteme és az igazgatói pályázat kiírásának időpontja azonban továbbra is kérdéses.

Az intézményvezetést illetően meglehetősen mozgalmas fél év áll a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, azon belül is elsősorban annak magyar társulata, a Tompa Miklós Társulat mögött. Főként, ha az elmúlt nem egészen hat hónapot az azt megelőző tíz esztendőhöz viszonyítjuk. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatói posztját Gáspárik Attila 2011-ben nyerte el, és 2012-ben kérte fel Keresztes Attilát a színházon belüli Tompa Miklós Társulat művészeti vezetésére.

Két, művészeti értelemben mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban sikeresnek mondható vezetői mandátumot követően 2022-re érezhetően megváltoztak a színház belső és külső viszonyrendszerei.

Gáspárik 2022 nyarán nem hosszabbította meg Keresztes Attila mandátumát, onnan kezdve egészen mostanáig a magyar társulatnak nem volt művészeti vezetője. Nem sokkal később, 2022 szeptemberében Gáspárik Attila lemondott a Színház vezetéséről. Ennek okai között elsősorban a színház sürgetően szükséges infrastrukturális beruházásainak elmaradását, illetve azt jelölte meg, hogy a román Kulturális Minisztérium akkor már kilencedik hónapja halogatta a főigazgatói posztra esedékes pályázat kiírását. Mindezek mögött meglátása szerint az állt, hogy több alkalommal is nyíltan kritizálta az RMDSZ működését: „azóta megritkult körülöttem a levegő” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. A Transtelex tudósítása szerint a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a társulaton belül többen is sérelmezték Keresztes Attila menesztését, és Gáspárik Attila vezetői mentalitásával sem mindenki volt elégedett. A Minisztérium ekkor Pál D. Attilát nevezte ki százhúsz napra ügyvezetőként a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház élére, majd ezt az időszakot még százhúsz nappal meghosszabbította. Jelen pillanatban nem lehet tudni, a Minisztérium mikor írja ki az igazgatói pályázatot.

pald-094810.jpg

Pál D. Attila a társulati gyűlésen (Fotó/Forrás: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Pál D. Attila a Tompa Miklós Társulat legutóbbi gyűlésén jelentette be Berekmári Katalin kinevezését a Társulat üresen maradt művészeti igazgatói pozíciójára. Mint elmondta, Berekmári

tavaly szeptember óta önkéntesen, rengeteg időt és energiát befektetve segített tanácsaival, egyeztetésekkel, kapcsolattartással a Társulat művészeti vezetésében.

Így számára egyértelmű volt, hogy a színésznő a legjobb választás erre a posztra.

Berekméri Katalin 2001-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán, 2003-tól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja. 2015-ben az Ördög próbájában játszott szerepéért megkapta Románia legrangosabb szakmai kitüntetését, az UNITER díjat. Berekméri Katalin 2010-től a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán színészmesterséget oktat, 2015-ben doktorált.

A frissen kinevezett művészeti vezető a társulati gyűlésen arról beszélt, hogy a „szakmai tekintéllyel felvértezett, számukra értékes rendezők megszólítása mellett tehetséges újoncokat is meghívnak majd a közös munkára”, mivel a színháznak nyitottnak kell lennie a kortárs alkotói szellem előtt.

berekmari-094405.jpg

Berekmári Katalin a társulati gyűlésen (Fotó/Forrás: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Pál D. Attila elárulta, hogy nem volt könnyű a színésznőt meggyőzni, ezért is kereste meg többek között Bocsárdi László és Fehér Balázs Benő rendezőket a pozícióval kapcsolatban, akiknek a szakmai tanácsaira továbbra is számítanak. Keresztes Attila még idén rendezőként dolgozni fog a színházban, a János királyt állítja színpadra, és Radu Afrim, valamint Sebestyén Aba is rendezni fog Marosvásárhelyen, mindketten helyi szerzők műveit állítják színpadra. Az igazgató azt is elmondta, hogy a színház épület felújításának jelenlegi fázisában a jövő évadot még a színház épületében fogják megvalósítani. A színház azt is elmondta megkeresésünkre, hogy „amennyiben a finanszírozó szaktárca mégis korábbra ütemezné a munkálatok elkezdését, alkalmazkodnak az új helyzethez”. 

Forrás: Transtelex, Fidelio

Fejléckép: Berekmári Katalin (fotó / forrás: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Lemond a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetéséről Gáspárik Attila

Kapcsolódó

Lemond a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetéséről Gáspárik Attila

A döntés mögött az áll, hogy az 1973-ban felavatott, mára veszélyessé vált színházépület felújítása ügyében nem sikerült eredményt elérnie – írta meg a Színház Online.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.