Színház

Bereményi és Kálomista programot hirdetett

2011.12.20. 17:00
Ajánlom
Határon túli és vidéki vendégjátékok, színházi közvetítések, a magyar kabaré hagyományainak ápolása - többek közt ez jellemzi 2012. január 1-től közös irányítás alatt, de önálló arculattal működő budapesti Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad műsorát.

A Főpolgármesteri Hivatal december 8-án jelentette be, hogy a szakmai bizottság Bereményi pályázatát támogatta, és "várhatóan a főpolgármester is őt nevezi majd ki a két intézmény élére". Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszövegíró, Balázs Béla-díjas filmrendező Kálomista Gáborral, Herczeg Tamással és Csécsi Tamással együtt pályázott a két színház közös vezetésére. Rajtuk kívül Harsányi Gábor színész - Dózsa Lászlóval közösen - és Megyeri László, a Thália Színház korábbi igazgatója adott be pályázatot.

Mint a közös szervezetbe került két intézmény új vezetői bemutatkozó sajtótájékoztatójukon elmondták, Bereményi Géza ügyvezető igazgatóként fogja össze a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad működését, és elsősorban a művészeti irányításra koncentrál, míg  Kálomista Gábor producer feladata menedzserigazgatóként a színház működési feltételeinek biztosítása lesz, Herczeg Tamás operatív igazgatóként a napi működésért felel, míg a gazdasági igazgató posztjára Csécs Tamás kerül, Litkai Gergely humorista pedig a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetését látja el januártól.

Bereményi Géza, aki korábban már több színház igazgatói posztjára pályázott sikertelenül, kilenc évig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetőjeként is dolgozott. Mivel íróként, drámaíróként, film-, színház- és operarendezőként egyaránt tapasztalatot szerzett, és jó ismerője a vidéki színházaknak is, véleménye szerint ez nagyban segíteni fogja munkáját a Thália élén. Az új vezetők hangsúlyozták: a két intézmény szervezetileg egyesül, de önálló arculatukat megőrzik majd.

A "Thália befogadó intézmény, vagyis a helyzete passzívnak tűnhet, ugyanis más színházak kész produkcióit kell alkalmaznia. Állítom, mégis lehet alkotó, formáló funkciója, és megadatott számára egy kulturális központ fontos szerepe is. (...) Már maga a befogadó jelleg, válogatásra, kulturális irányvonal kialakítására nyújt módot. (...) az ifjúsági terv (...) megosztható a vidéki színházakkal, ajánlat lehet számukra, hogy esetleg bevegyék a saját műsortervükbe, és így a fővárosban, a Tháliában vendég-játsszanak egyes klasszikusokból készült adaptációkkal, akár anyagi és egyéb együttműködés formájában a befogadóval. Ily módon a befogadó színház megrendelő is lehet"  - áll a pályázatban.

Bereményi Géza elmondása szerint a Thália műsorstruktúrájában nem várhatók alapvető változások: háromnegyed részben vidéki és határon túli magyar társulatok előadásait kívánják elhozni a budapesti közönségnek. A pályázatból kiderül, hogy elsősorban a nemzeti és kiemelt kategóriába kerülő vidéki színházakkal kívánnak együttműködni teljes jogú koprodukciós partnerként. A pályázathoz támogatói nyilatkozatot adott többek között a Kecskeméti Katona József Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Győri, a Miskolci, a Szegedi és a Pécsi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, valamint a Budapesti Fesztiválközpont.

A széles műfaji lehetőségeket kínáló Thália - mellyel kapcsolatban a brand kialakítása is szerepelz új vezetők céljai közt - az évi három-négy saját produkció mellett megrendelőként is fel fog lépni, elsősorban a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, klasszikus darabok feldolgozására ösztönözve vidéki színházakat, és azokkal az iskolás korú közönséget megcélozva. "Meglepőnek tűnhet, de arra fogunk törekedni, hogy ezeket a produkciókat 90, vagy 2 x 60 perces változatban mutassuk be. Azt gondolom, hogy ezzel megváltozott - felgyorsult - korunk körülményeihez és elvárásaihoz igazodunk úgy, hogy a minőség követelményét mindvégig prioritásnak tekintjük. E nézőbarát koncepció megvalósítása, tekintettel van a kor megváltozott befogadói attitűdjére" - fogalmaz terveit illetően Bereményi a pályázatban.

Kálomista Gábor a köztelevízióval kialakítandó együttműködésről szólt. Beszámolója szerint vissza kívánják állítani a rendszeres színházi közvetítéseket, bizonyos előadásokból emellett televíziós adaptációk készülnének. Ez a műfaj népszerűsítésén túl alkalmat adna az elsősorban színpadon aktív színészek közismertebbé tételére is - emelte ki az menedzserigazgató. A színház új vezetőségének célja, hogy a saját jegyárbevételeket növeljék, és idegenforgalmi szerepvállalásuk is jelentősebb legyen. "Kiemelt eseményként akár angol nyelven szériában mutatunk be világhírű és a széles közönség által is kedvelt musicalt, például: Lion King, Wicked, We Will Rock You, Saturday Night Fever, Ghost, stb." A prózai produkciók mellett évi egy tánc- és egy-két zenés előadást visznek színre a tervek szerint.

"A Mikroszkóp Színház piaci helyzete különösen nehéz, hiszen az elmúlt időszak viharai a korábbi törzsközönség elpártolását eredményezték. Mindeközben a Mikroszkóp nem tudott érvényesen reagálni a színpadi humor és kabaré műfaji megújulására sem, hiszen más helyszíneken indult virágzásnak a stand up comedy, és a műfaji meghatározással még nehezen definiálható kortárs szerzők műveiből készülő, humoros színházi előadások, pl. Nézőművészeti főiskola, Francia rúdugrás, Paravarieté" - vélekednek a pályázat nyertesei. Litkai Gergely a Mikroszkóp Színpad jövőjéről szólva elmondta: nem stand-up színházat szeretne, hanem a magyar kabaré hagyományait ápolni és megújítani, másrészt ismert színpadi szerzőket, független társulatokat - akár Pintér Béla társulatát, a TÁP Színházat vagy a Nézőművészeti Kft-t - megnyerni az együttműködésnek. A művészeti vezető hozzátette, szeretné elérni, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is a Mikroszkóp Színpadon rögzítse kabaréfelvételeit. Litkai Gergely szót ejtett egy szezonvégi, nemzetközi humorfesztivál tervéről is, amely a Mikroszkóp mellett a Thália és a Dumaszínház tereit is kihasználva közép-európai, angolszász és magyar humoristák angol nyelvű produkcióit vonultatná fel. Kérdésre válaszolva elmondta: a Mikroszkóp Színpadnak nem lesz saját társulata a jövőben. Az újrapozicionált Mikroszkópban a tervezett előadásszám évi 250, amelyből klasszikus kabaré-előadás heti 3, heti 3 pedig egyéb befogadott produkció. A műsor létrehozásában számítanak Hadházi Lászlóra, Kovács András Péterre, Tóth Tiborra, Pataki Balázsra.

A 2011/2012-es átmeneti évadban az új vezetés az évad biztonságos lebonyolítása mellett a szervezet strukturális átalakítását és a jövőre mutató művészeti koncepció előkészítését tartja legfontosabb feladatának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.