Színház

Bereményi és Kálomista programot hirdetett

2011.12.20. 17:00
Ajánlom
Határon túli és vidéki vendégjátékok, színházi közvetítések, a magyar kabaré hagyományainak ápolása - többek közt ez jellemzi 2012. január 1-től közös irányítás alatt, de önálló arculattal működő budapesti Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad műsorát.

A Főpolgármesteri Hivatal december 8-án jelentette be, hogy a szakmai bizottság Bereményi pályázatát támogatta, és "várhatóan a főpolgármester is őt nevezi majd ki a két intézmény élére". Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszövegíró, Balázs Béla-díjas filmrendező Kálomista Gáborral, Herczeg Tamással és Csécsi Tamással együtt pályázott a két színház közös vezetésére. Rajtuk kívül Harsányi Gábor színész - Dózsa Lászlóval közösen - és Megyeri László, a Thália Színház korábbi igazgatója adott be pályázatot.

Mint a közös szervezetbe került két intézmény új vezetői bemutatkozó sajtótájékoztatójukon elmondták, Bereményi Géza ügyvezető igazgatóként fogja össze a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad működését, és elsősorban a művészeti irányításra koncentrál, míg  Kálomista Gábor producer feladata menedzserigazgatóként a színház működési feltételeinek biztosítása lesz, Herczeg Tamás operatív igazgatóként a napi működésért felel, míg a gazdasági igazgató posztjára Csécs Tamás kerül, Litkai Gergely humorista pedig a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetését látja el januártól.

Bereményi Géza, aki korábban már több színház igazgatói posztjára pályázott sikertelenül, kilenc évig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetőjeként is dolgozott. Mivel íróként, drámaíróként, film-, színház- és operarendezőként egyaránt tapasztalatot szerzett, és jó ismerője a vidéki színházaknak is, véleménye szerint ez nagyban segíteni fogja munkáját a Thália élén. Az új vezetők hangsúlyozták: a két intézmény szervezetileg egyesül, de önálló arculatukat megőrzik majd.

A "Thália befogadó intézmény, vagyis a helyzete passzívnak tűnhet, ugyanis más színházak kész produkcióit kell alkalmaznia. Állítom, mégis lehet alkotó, formáló funkciója, és megadatott számára egy kulturális központ fontos szerepe is. (...) Már maga a befogadó jelleg, válogatásra, kulturális irányvonal kialakítására nyújt módot. (...) az ifjúsági terv (...) megosztható a vidéki színházakkal, ajánlat lehet számukra, hogy esetleg bevegyék a saját műsortervükbe, és így a fővárosban, a Tháliában vendég-játsszanak egyes klasszikusokból készült adaptációkkal, akár anyagi és egyéb együttműködés formájában a befogadóval. Ily módon a befogadó színház megrendelő is lehet"  - áll a pályázatban.

Bereményi Géza elmondása szerint a Thália műsorstruktúrájában nem várhatók alapvető változások: háromnegyed részben vidéki és határon túli magyar társulatok előadásait kívánják elhozni a budapesti közönségnek. A pályázatból kiderül, hogy elsősorban a nemzeti és kiemelt kategóriába kerülő vidéki színházakkal kívánnak együttműködni teljes jogú koprodukciós partnerként. A pályázathoz támogatói nyilatkozatot adott többek között a Kecskeméti Katona József Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Győri, a Miskolci, a Szegedi és a Pécsi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, valamint a Budapesti Fesztiválközpont.

A széles műfaji lehetőségeket kínáló Thália - mellyel kapcsolatban a brand kialakítása is szerepelz új vezetők céljai közt - az évi három-négy saját produkció mellett megrendelőként is fel fog lépni, elsősorban a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, klasszikus darabok feldolgozására ösztönözve vidéki színházakat, és azokkal az iskolás korú közönséget megcélozva. "Meglepőnek tűnhet, de arra fogunk törekedni, hogy ezeket a produkciókat 90, vagy 2 x 60 perces változatban mutassuk be. Azt gondolom, hogy ezzel megváltozott - felgyorsult - korunk körülményeihez és elvárásaihoz igazodunk úgy, hogy a minőség követelményét mindvégig prioritásnak tekintjük. E nézőbarát koncepció megvalósítása, tekintettel van a kor megváltozott befogadói attitűdjére" - fogalmaz terveit illetően Bereményi a pályázatban.

Kálomista Gábor a köztelevízióval kialakítandó együttműködésről szólt. Beszámolója szerint vissza kívánják állítani a rendszeres színházi közvetítéseket, bizonyos előadásokból emellett televíziós adaptációk készülnének. Ez a műfaj népszerűsítésén túl alkalmat adna az elsősorban színpadon aktív színészek közismertebbé tételére is - emelte ki az menedzserigazgató. A színház új vezetőségének célja, hogy a saját jegyárbevételeket növeljék, és idegenforgalmi szerepvállalásuk is jelentősebb legyen. "Kiemelt eseményként akár angol nyelven szériában mutatunk be világhírű és a széles közönség által is kedvelt musicalt, például: Lion King, Wicked, We Will Rock You, Saturday Night Fever, Ghost, stb." A prózai produkciók mellett évi egy tánc- és egy-két zenés előadást visznek színre a tervek szerint.

"A Mikroszkóp Színház piaci helyzete különösen nehéz, hiszen az elmúlt időszak viharai a korábbi törzsközönség elpártolását eredményezték. Mindeközben a Mikroszkóp nem tudott érvényesen reagálni a színpadi humor és kabaré műfaji megújulására sem, hiszen más helyszíneken indult virágzásnak a stand up comedy, és a műfaji meghatározással még nehezen definiálható kortárs szerzők műveiből készülő, humoros színházi előadások, pl. Nézőművészeti főiskola, Francia rúdugrás, Paravarieté" - vélekednek a pályázat nyertesei. Litkai Gergely a Mikroszkóp Színpad jövőjéről szólva elmondta: nem stand-up színházat szeretne, hanem a magyar kabaré hagyományait ápolni és megújítani, másrészt ismert színpadi szerzőket, független társulatokat - akár Pintér Béla társulatát, a TÁP Színházat vagy a Nézőművészeti Kft-t - megnyerni az együttműködésnek. A művészeti vezető hozzátette, szeretné elérni, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is a Mikroszkóp Színpadon rögzítse kabaréfelvételeit. Litkai Gergely szót ejtett egy szezonvégi, nemzetközi humorfesztivál tervéről is, amely a Mikroszkóp mellett a Thália és a Dumaszínház tereit is kihasználva közép-európai, angolszász és magyar humoristák angol nyelvű produkcióit vonultatná fel. Kérdésre válaszolva elmondta: a Mikroszkóp Színpadnak nem lesz saját társulata a jövőben. Az újrapozicionált Mikroszkópban a tervezett előadásszám évi 250, amelyből klasszikus kabaré-előadás heti 3, heti 3 pedig egyéb befogadott produkció. A műsor létrehozásában számítanak Hadházi Lászlóra, Kovács András Péterre, Tóth Tiborra, Pataki Balázsra.

A 2011/2012-es átmeneti évadban az új vezetés az évad biztonságos lebonyolítása mellett a szervezet strukturális átalakítását és a jövőre mutató művészeti koncepció előkészítését tartja legfontosabb feladatának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.