Színház

Bereményi és Kálomista programot hirdetett

2011.12.20. 17:00
Ajánlom
Határon túli és vidéki vendégjátékok, színházi közvetítések, a magyar kabaré hagyományainak ápolása - többek közt ez jellemzi 2012. január 1-től közös irányítás alatt, de önálló arculattal működő budapesti Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad műsorát.

A Főpolgármesteri Hivatal december 8-án jelentette be, hogy a szakmai bizottság Bereményi pályázatát támogatta, és "várhatóan a főpolgármester is őt nevezi majd ki a két intézmény élére". Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszövegíró, Balázs Béla-díjas filmrendező Kálomista Gáborral, Herczeg Tamással és Csécsi Tamással együtt pályázott a két színház közös vezetésére. Rajtuk kívül Harsányi Gábor színész - Dózsa Lászlóval közösen - és Megyeri László, a Thália Színház korábbi igazgatója adott be pályázatot.

Mint a közös szervezetbe került két intézmény új vezetői bemutatkozó sajtótájékoztatójukon elmondták, Bereményi Géza ügyvezető igazgatóként fogja össze a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad működését, és elsősorban a művészeti irányításra koncentrál, míg  Kálomista Gábor producer feladata menedzserigazgatóként a színház működési feltételeinek biztosítása lesz, Herczeg Tamás operatív igazgatóként a napi működésért felel, míg a gazdasági igazgató posztjára Csécs Tamás kerül, Litkai Gergely humorista pedig a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetését látja el januártól.

Bereményi Géza, aki korábban már több színház igazgatói posztjára pályázott sikertelenül, kilenc évig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetőjeként is dolgozott. Mivel íróként, drámaíróként, film-, színház- és operarendezőként egyaránt tapasztalatot szerzett, és jó ismerője a vidéki színházaknak is, véleménye szerint ez nagyban segíteni fogja munkáját a Thália élén. Az új vezetők hangsúlyozták: a két intézmény szervezetileg egyesül, de önálló arculatukat megőrzik majd.

A "Thália befogadó intézmény, vagyis a helyzete passzívnak tűnhet, ugyanis más színházak kész produkcióit kell alkalmaznia. Állítom, mégis lehet alkotó, formáló funkciója, és megadatott számára egy kulturális központ fontos szerepe is. (...) Már maga a befogadó jelleg, válogatásra, kulturális irányvonal kialakítására nyújt módot. (...) az ifjúsági terv (...) megosztható a vidéki színházakkal, ajánlat lehet számukra, hogy esetleg bevegyék a saját műsortervükbe, és így a fővárosban, a Tháliában vendég-játsszanak egyes klasszikusokból készült adaptációkkal, akár anyagi és egyéb együttműködés formájában a befogadóval. Ily módon a befogadó színház megrendelő is lehet"  - áll a pályázatban.

Bereményi Géza elmondása szerint a Thália műsorstruktúrájában nem várhatók alapvető változások: háromnegyed részben vidéki és határon túli magyar társulatok előadásait kívánják elhozni a budapesti közönségnek. A pályázatból kiderül, hogy elsősorban a nemzeti és kiemelt kategóriába kerülő vidéki színházakkal kívánnak együttműködni teljes jogú koprodukciós partnerként. A pályázathoz támogatói nyilatkozatot adott többek között a Kecskeméti Katona József Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Győri, a Miskolci, a Szegedi és a Pécsi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, valamint a Budapesti Fesztiválközpont.

A széles műfaji lehetőségeket kínáló Thália - mellyel kapcsolatban a brand kialakítása is szerepelz új vezetők céljai közt - az évi három-négy saját produkció mellett megrendelőként is fel fog lépni, elsősorban a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, klasszikus darabok feldolgozására ösztönözve vidéki színházakat, és azokkal az iskolás korú közönséget megcélozva. "Meglepőnek tűnhet, de arra fogunk törekedni, hogy ezeket a produkciókat 90, vagy 2 x 60 perces változatban mutassuk be. Azt gondolom, hogy ezzel megváltozott - felgyorsult - korunk körülményeihez és elvárásaihoz igazodunk úgy, hogy a minőség követelményét mindvégig prioritásnak tekintjük. E nézőbarát koncepció megvalósítása, tekintettel van a kor megváltozott befogadói attitűdjére" - fogalmaz terveit illetően Bereményi a pályázatban.

Kálomista Gábor a köztelevízióval kialakítandó együttműködésről szólt. Beszámolója szerint vissza kívánják állítani a rendszeres színházi közvetítéseket, bizonyos előadásokból emellett televíziós adaptációk készülnének. Ez a műfaj népszerűsítésén túl alkalmat adna az elsősorban színpadon aktív színészek közismertebbé tételére is - emelte ki az menedzserigazgató. A színház új vezetőségének célja, hogy a saját jegyárbevételeket növeljék, és idegenforgalmi szerepvállalásuk is jelentősebb legyen. "Kiemelt eseményként akár angol nyelven szériában mutatunk be világhírű és a széles közönség által is kedvelt musicalt, például: Lion King, Wicked, We Will Rock You, Saturday Night Fever, Ghost, stb." A prózai produkciók mellett évi egy tánc- és egy-két zenés előadást visznek színre a tervek szerint.

"A Mikroszkóp Színház piaci helyzete különösen nehéz, hiszen az elmúlt időszak viharai a korábbi törzsközönség elpártolását eredményezték. Mindeközben a Mikroszkóp nem tudott érvényesen reagálni a színpadi humor és kabaré műfaji megújulására sem, hiszen más helyszíneken indult virágzásnak a stand up comedy, és a műfaji meghatározással még nehezen definiálható kortárs szerzők műveiből készülő, humoros színházi előadások, pl. Nézőművészeti főiskola, Francia rúdugrás, Paravarieté" - vélekednek a pályázat nyertesei. Litkai Gergely a Mikroszkóp Színpad jövőjéről szólva elmondta: nem stand-up színházat szeretne, hanem a magyar kabaré hagyományait ápolni és megújítani, másrészt ismert színpadi szerzőket, független társulatokat - akár Pintér Béla társulatát, a TÁP Színházat vagy a Nézőművészeti Kft-t - megnyerni az együttműködésnek. A művészeti vezető hozzátette, szeretné elérni, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is a Mikroszkóp Színpadon rögzítse kabaréfelvételeit. Litkai Gergely szót ejtett egy szezonvégi, nemzetközi humorfesztivál tervéről is, amely a Mikroszkóp mellett a Thália és a Dumaszínház tereit is kihasználva közép-európai, angolszász és magyar humoristák angol nyelvű produkcióit vonultatná fel. Kérdésre válaszolva elmondta: a Mikroszkóp Színpadnak nem lesz saját társulata a jövőben. Az újrapozicionált Mikroszkópban a tervezett előadásszám évi 250, amelyből klasszikus kabaré-előadás heti 3, heti 3 pedig egyéb befogadott produkció. A műsor létrehozásában számítanak Hadházi Lászlóra, Kovács András Péterre, Tóth Tiborra, Pataki Balázsra.

A 2011/2012-es átmeneti évadban az új vezetés az évad biztonságos lebonyolítása mellett a szervezet strukturális átalakítását és a jövőre mutató művészeti koncepció előkészítését tartja legfontosabb feladatának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.