Színház

Bereményi és Kálomista programot hirdetett

2011.12.20. 17:00
Ajánlom
Határon túli és vidéki vendégjátékok, színházi közvetítések, a magyar kabaré hagyományainak ápolása - többek közt ez jellemzi 2012. január 1-től közös irányítás alatt, de önálló arculattal működő budapesti Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad műsorát.

A Főpolgármesteri Hivatal december 8-án jelentette be, hogy a szakmai bizottság Bereményi pályázatát támogatta, és "várhatóan a főpolgármester is őt nevezi majd ki a két intézmény élére". Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszövegíró, Balázs Béla-díjas filmrendező Kálomista Gáborral, Herczeg Tamással és Csécsi Tamással együtt pályázott a két színház közös vezetésére. Rajtuk kívül Harsányi Gábor színész - Dózsa Lászlóval közösen - és Megyeri László, a Thália Színház korábbi igazgatója adott be pályázatot.

Mint a közös szervezetbe került két intézmény új vezetői bemutatkozó sajtótájékoztatójukon elmondták, Bereményi Géza ügyvezető igazgatóként fogja össze a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad működését, és elsősorban a művészeti irányításra koncentrál, míg  Kálomista Gábor producer feladata menedzserigazgatóként a színház működési feltételeinek biztosítása lesz, Herczeg Tamás operatív igazgatóként a napi működésért felel, míg a gazdasági igazgató posztjára Csécs Tamás kerül, Litkai Gergely humorista pedig a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetését látja el januártól.

Bereményi Géza, aki korábban már több színház igazgatói posztjára pályázott sikertelenül, kilenc évig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetőjeként is dolgozott. Mivel íróként, drámaíróként, film-, színház- és operarendezőként egyaránt tapasztalatot szerzett, és jó ismerője a vidéki színházaknak is, véleménye szerint ez nagyban segíteni fogja munkáját a Thália élén. Az új vezetők hangsúlyozták: a két intézmény szervezetileg egyesül, de önálló arculatukat megőrzik majd.

A "Thália befogadó intézmény, vagyis a helyzete passzívnak tűnhet, ugyanis más színházak kész produkcióit kell alkalmaznia. Állítom, mégis lehet alkotó, formáló funkciója, és megadatott számára egy kulturális központ fontos szerepe is. (...) Már maga a befogadó jelleg, válogatásra, kulturális irányvonal kialakítására nyújt módot. (...) az ifjúsági terv (...) megosztható a vidéki színházakkal, ajánlat lehet számukra, hogy esetleg bevegyék a saját műsortervükbe, és így a fővárosban, a Tháliában vendég-játsszanak egyes klasszikusokból készült adaptációkkal, akár anyagi és egyéb együttműködés formájában a befogadóval. Ily módon a befogadó színház megrendelő is lehet"  - áll a pályázatban.

Bereményi Géza elmondása szerint a Thália műsorstruktúrájában nem várhatók alapvető változások: háromnegyed részben vidéki és határon túli magyar társulatok előadásait kívánják elhozni a budapesti közönségnek. A pályázatból kiderül, hogy elsősorban a nemzeti és kiemelt kategóriába kerülő vidéki színházakkal kívánnak együttműködni teljes jogú koprodukciós partnerként. A pályázathoz támogatói nyilatkozatot adott többek között a Kecskeméti Katona József Színház, a Békés Megyei Jókai Színház, a Győri, a Miskolci, a Szegedi és a Pécsi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, valamint a Budapesti Fesztiválközpont.

A széles műfaji lehetőségeket kínáló Thália - mellyel kapcsolatban a brand kialakítása is szerepelz új vezetők céljai közt - az évi három-négy saját produkció mellett megrendelőként is fel fog lépni, elsősorban a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, klasszikus darabok feldolgozására ösztönözve vidéki színházakat, és azokkal az iskolás korú közönséget megcélozva. "Meglepőnek tűnhet, de arra fogunk törekedni, hogy ezeket a produkciókat 90, vagy 2 x 60 perces változatban mutassuk be. Azt gondolom, hogy ezzel megváltozott - felgyorsult - korunk körülményeihez és elvárásaihoz igazodunk úgy, hogy a minőség követelményét mindvégig prioritásnak tekintjük. E nézőbarát koncepció megvalósítása, tekintettel van a kor megváltozott befogadói attitűdjére" - fogalmaz terveit illetően Bereményi a pályázatban.

Kálomista Gábor a köztelevízióval kialakítandó együttműködésről szólt. Beszámolója szerint vissza kívánják állítani a rendszeres színházi közvetítéseket, bizonyos előadásokból emellett televíziós adaptációk készülnének. Ez a műfaj népszerűsítésén túl alkalmat adna az elsősorban színpadon aktív színészek közismertebbé tételére is - emelte ki az menedzserigazgató. A színház új vezetőségének célja, hogy a saját jegyárbevételeket növeljék, és idegenforgalmi szerepvállalásuk is jelentősebb legyen. "Kiemelt eseményként akár angol nyelven szériában mutatunk be világhírű és a széles közönség által is kedvelt musicalt, például: Lion King, Wicked, We Will Rock You, Saturday Night Fever, Ghost, stb." A prózai produkciók mellett évi egy tánc- és egy-két zenés előadást visznek színre a tervek szerint.

"A Mikroszkóp Színház piaci helyzete különösen nehéz, hiszen az elmúlt időszak viharai a korábbi törzsközönség elpártolását eredményezték. Mindeközben a Mikroszkóp nem tudott érvényesen reagálni a színpadi humor és kabaré műfaji megújulására sem, hiszen más helyszíneken indult virágzásnak a stand up comedy, és a műfaji meghatározással még nehezen definiálható kortárs szerzők műveiből készülő, humoros színházi előadások, pl. Nézőművészeti főiskola, Francia rúdugrás, Paravarieté" - vélekednek a pályázat nyertesei. Litkai Gergely a Mikroszkóp Színpad jövőjéről szólva elmondta: nem stand-up színházat szeretne, hanem a magyar kabaré hagyományait ápolni és megújítani, másrészt ismert színpadi szerzőket, független társulatokat - akár Pintér Béla társulatát, a TÁP Színházat vagy a Nézőművészeti Kft-t - megnyerni az együttműködésnek. A művészeti vezető hozzátette, szeretné elérni, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is a Mikroszkóp Színpadon rögzítse kabaréfelvételeit. Litkai Gergely szót ejtett egy szezonvégi, nemzetközi humorfesztivál tervéről is, amely a Mikroszkóp mellett a Thália és a Dumaszínház tereit is kihasználva közép-európai, angolszász és magyar humoristák angol nyelvű produkcióit vonultatná fel. Kérdésre válaszolva elmondta: a Mikroszkóp Színpadnak nem lesz saját társulata a jövőben. Az újrapozicionált Mikroszkópban a tervezett előadásszám évi 250, amelyből klasszikus kabaré-előadás heti 3, heti 3 pedig egyéb befogadott produkció. A műsor létrehozásában számítanak Hadházi Lászlóra, Kovács András Péterre, Tóth Tiborra, Pataki Balázsra.

A 2011/2012-es átmeneti évadban az új vezetés az évad biztonságos lebonyolítása mellett a szervezet strukturális átalakítását és a jövőre mutató művészeti koncepció előkészítését tartja legfontosabb feladatának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.
Színház hír

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.
Színház hír

Emlékestet szervez a Nemzeti Törőcsik Mari tiszteletére

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A megemlékező műsort Bérczes László rendezi.
Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.