Színház

Béres Márta: "A nyelv csak másodlagos"

2014.11.18. 11:45
Ajánlom
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művésze november 14-én vehette át a Prima Primissima Alapítvány és az FHB Bank által adományozott Junior Prima Díjat. INTERJÚ

- A díjátadón elhangzott méltatásodban Bálint András a nagyapád gondolatát idézte, miszerint "A boldog élet titka a rossz memória és a jó emésztés". Kik azok, akiktől még tanácsot vagy bátorítást kaptál az eddigi pályád során?

- Nagyon sokan vannak, név szerint most a színházigazgatómat, Urbán Andrást emelném ki, akinél kilenc évet töltöttem. Fontos, hogy az ember tisztában legyen a gyökereivel és hálás legyen a felmenőinek. Én sokáig nem tudtam magamban megbékélni a családommal, de ahogy múlnak az évek, egyre inkább azt érzem, hogy belőlük merítek a legtöbbet.

- Több éven át dolgoztál a Vajdasági Tanyaszínház előadásaiban. Továbbra is a nyaraid része felkeresni az ott működő csapatot?

- Minden évben megnézem az itt készült előadásokat. Ezeket leginkább fiatalok hozzák létre, én pedig már kezdem érezni, hogy nekem nem itt van a helyem, mégis nagyon szívesen megyek és örülök, hogy létezik ez a színházi forma. Öt nyaramat töltöttem el itt, és nagyon sokat kaptam ettől szakmailag és emberileg egyaránt.

- Jelenleg min dolgozol?

- November 22-én mutatjuk be a Csend című előadást Andrej Boka rendezésében, aki először rendez színházban. Nagyon élvezem ezt a munkát, új dolgokat hoz ki belőlem a próbafolyamat. Nehéz témával foglalkozunk, a gyermekbántalmazásról szól a darab, de a komorsága mellett mégis költői tud lenni, és olyan közel hozza az emberekhez a jelenséget, hogy az befogadható legyen.

F1A16C2B-B8D9-4CCC-9F03-6E25056160D3

Béres Márta - Junior Prima Díj 2014

- Több nyelven is magabiztosan tudsz kiállni a színpadra.

- Szerbül és magyarul is játszom, jelenleg tizenhat előadásban vagyok látható. Számomra inkább az a fontos, hogy mit közlök, és ezt milyen attitűddel és kiállással teszem, a nyelv csak másodlagos. Több mint négy éve játszom One-Girl Show című monodrámámat, eddig már legalább hatvanszor léptem vele színpadra szerbül és magyarul is. Ebben mutatkozott meg legtisztábban az, hogy ha az embernek van mondandója, és ezt egyszerű közléssel képes átadni, akkor az eljut a nézőkhöz, és teljesen mindegy, milyen nyelven teszi.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Príma Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.