Színház

Béres Márta: "A nyelv csak másodlagos"

2014.11.18. 11:45
Ajánlom
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művésze november 14-én vehette át a Prima Primissima Alapítvány és az FHB Bank által adományozott Junior Prima Díjat. INTERJÚ

- A díjátadón elhangzott méltatásodban Bálint András a nagyapád gondolatát idézte, miszerint "A boldog élet titka a rossz memória és a jó emésztés". Kik azok, akiktől még tanácsot vagy bátorítást kaptál az eddigi pályád során?

- Nagyon sokan vannak, név szerint most a színházigazgatómat, Urbán Andrást emelném ki, akinél kilenc évet töltöttem. Fontos, hogy az ember tisztában legyen a gyökereivel és hálás legyen a felmenőinek. Én sokáig nem tudtam magamban megbékélni a családommal, de ahogy múlnak az évek, egyre inkább azt érzem, hogy belőlük merítek a legtöbbet.

- Több éven át dolgoztál a Vajdasági Tanyaszínház előadásaiban. Továbbra is a nyaraid része felkeresni az ott működő csapatot?

- Minden évben megnézem az itt készült előadásokat. Ezeket leginkább fiatalok hozzák létre, én pedig már kezdem érezni, hogy nekem nem itt van a helyem, mégis nagyon szívesen megyek és örülök, hogy létezik ez a színházi forma. Öt nyaramat töltöttem el itt, és nagyon sokat kaptam ettől szakmailag és emberileg egyaránt.

- Jelenleg min dolgozol?

- November 22-én mutatjuk be a Csend című előadást Andrej Boka rendezésében, aki először rendez színházban. Nagyon élvezem ezt a munkát, új dolgokat hoz ki belőlem a próbafolyamat. Nehéz témával foglalkozunk, a gyermekbántalmazásról szól a darab, de a komorsága mellett mégis költői tud lenni, és olyan közel hozza az emberekhez a jelenséget, hogy az befogadható legyen.

F1A16C2B-B8D9-4CCC-9F03-6E25056160D3

Béres Márta - Junior Prima Díj 2014

- Több nyelven is magabiztosan tudsz kiállni a színpadra.

- Szerbül és magyarul is játszom, jelenleg tizenhat előadásban vagyok látható. Számomra inkább az a fontos, hogy mit közlök, és ezt milyen attitűddel és kiállással teszem, a nyelv csak másodlagos. Több mint négy éve játszom One-Girl Show című monodrámámat, eddig már legalább hatvanszor léptem vele színpadra szerbül és magyarul is. Ebben mutatkozott meg legtisztábban az, hogy ha az embernek van mondandója, és ezt egyszerű közléssel képes átadni, akkor az eljut a nézőkhöz, és teljesen mindegy, milyen nyelven teszi.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Príma Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Évadvégi kavalkád Zsámbékon

Hinták, Woyzeck, Álom újratöltve. Szerdától szerdáig három előadás látható a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legizgalmasabb játszóhelyén, a Műemlék Rakétabázison.
Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.