Színház

Béres Mártáé a Pataki-gyűrű

2011.11.01. 15:58
Ajánlom
A vajdasági magyar színészek díját ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színhóésznője kapta.

A Gerold László kritikus, a zsűri elnöke, Karna Margit , Pataki László özvegye, a zsűri tiszteletbeli elnöke, Tolnai Szabolcs rendező, Igor Burić kritikus, Döbrei Dénes mozgásművész és az Újvidéki Művészeti Akadémia színi növendékei alkotta zsűri idén Béres Mártának ítélte oda a díjat a Béres Márta One-Girl Show-ban nyújtott alakításáért. "Ha van valaki, akivel én versenyezni szeretnék, az én magam vagyok. Nincsenek jobbak és kevésbé jók, hanem elsősorban mindannyian magunknak legyünk jók" - mondta Béres Márta a díj átvétele után.

1984. május 3-án született Újvidéken. Ugyanitt végezte el a gimnáziumot és a Művészeti Akadémiát (Hernyák György, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin osztályában). 2006 óta a Kosztolányi Dezső Színház tagja. Ez volt a negyedik alkalom, hogy Pataki-gyűrűre jelölték. A 2007-ben megkapta a kisvárdai Határontúli Magyar Színházak fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a nagybecskereki Vajdasági Hivatásos Színházak 58. Fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban az újvidéki a Sterija játékokon a Dara Darinka Čalenić alapítvány legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel együtt különdíjat kapott a szakmai zsűritől az Urbi et orbi előadásban nyújtott művészi teljesítményért, 2010-ben a Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiváljának különdíját kapta a The Beach című előadásért Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel, 2010-ben a X. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával megkapta a Fidelio által felajánlott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat. A színésznő a Béres Márta One-Girl Show mellett az Éljen a szerelem!, a Terápia, a Brecht - The Hardcore Machine, a Szardínia, a Magyar kezdőknek, a The Beach, a Turbo Paradiso, A kisinyovi rózsa, az X, valamint a Kosztolányi Színház 17. születésnapján, november 9-én bemutatandó Dogs and drugs című előadásban látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.