Színház

Béres Mártáé a Pataki-gyűrű

2011.11.01. 15:58
Ajánlom
A vajdasági magyar színészek díját ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színhóésznője kapta.

A Gerold László kritikus, a zsűri elnöke, Karna Margit , Pataki László özvegye, a zsűri tiszteletbeli elnöke, Tolnai Szabolcs rendező, Igor Burić kritikus, Döbrei Dénes mozgásművész és az Újvidéki Művészeti Akadémia színi növendékei alkotta zsűri idén Béres Mártának ítélte oda a díjat a Béres Márta One-Girl Show-ban nyújtott alakításáért. "Ha van valaki, akivel én versenyezni szeretnék, az én magam vagyok. Nincsenek jobbak és kevésbé jók, hanem elsősorban mindannyian magunknak legyünk jók" - mondta Béres Márta a díj átvétele után.

1984. május 3-án született Újvidéken. Ugyanitt végezte el a gimnáziumot és a Művészeti Akadémiát (Hernyák György, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin osztályában). 2006 óta a Kosztolányi Dezső Színház tagja. Ez volt a negyedik alkalom, hogy Pataki-gyűrűre jelölték. A 2007-ben megkapta a kisvárdai Határontúli Magyar Színházak fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a nagybecskereki Vajdasági Hivatásos Színházak 58. Fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban az újvidéki a Sterija játékokon a Dara Darinka Čalenić alapítvány legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel együtt különdíjat kapott a szakmai zsűritől az Urbi et orbi előadásban nyújtott művészi teljesítményért, 2010-ben a Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiváljának különdíját kapta a The Beach című előadásért Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel, 2010-ben a X. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával megkapta a Fidelio által felajánlott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat. A színésznő a Béres Márta One-Girl Show mellett az Éljen a szerelem!, a Terápia, a Brecht - The Hardcore Machine, a Szardínia, a Magyar kezdőknek, a The Beach, a Turbo Paradiso, A kisinyovi rózsa, az X, valamint a Kosztolányi Színház 17. születésnapján, november 9-én bemutatandó Dogs and drugs című előadásban látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.