Színház

Béres Mártáé a Pataki-gyűrű

2011.11.01. 15:58
Ajánlom
A vajdasági magyar színészek díját ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színhóésznője kapta.

A Gerold László kritikus, a zsűri elnöke, Karna Margit , Pataki László özvegye, a zsűri tiszteletbeli elnöke, Tolnai Szabolcs rendező, Igor Burić kritikus, Döbrei Dénes mozgásművész és az Újvidéki Művészeti Akadémia színi növendékei alkotta zsűri idén Béres Mártának ítélte oda a díjat a Béres Márta One-Girl Show-ban nyújtott alakításáért. "Ha van valaki, akivel én versenyezni szeretnék, az én magam vagyok. Nincsenek jobbak és kevésbé jók, hanem elsősorban mindannyian magunknak legyünk jók" - mondta Béres Márta a díj átvétele után.

1984. május 3-án született Újvidéken. Ugyanitt végezte el a gimnáziumot és a Művészeti Akadémiát (Hernyák György, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin osztályában). 2006 óta a Kosztolányi Dezső Színház tagja. Ez volt a negyedik alkalom, hogy Pataki-gyűrűre jelölték. A 2007-ben megkapta a kisvárdai Határontúli Magyar Színházak fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a nagybecskereki Vajdasági Hivatásos Színházak 58. Fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban az újvidéki a Sterija játékokon a Dara Darinka Čalenić alapítvány legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel együtt különdíjat kapott a szakmai zsűritől az Urbi et orbi előadásban nyújtott művészi teljesítményért, 2010-ben a Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiváljának különdíját kapta a The Beach című előadásért Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel, 2010-ben a X. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával megkapta a Fidelio által felajánlott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat. A színésznő a Béres Márta One-Girl Show mellett az Éljen a szerelem!, a Terápia, a Brecht - The Hardcore Machine, a Szardínia, a Magyar kezdőknek, a The Beach, a Turbo Paradiso, A kisinyovi rózsa, az X, valamint a Kosztolányi Színház 17. születésnapján, november 9-én bemutatandó Dogs and drugs című előadásban látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.