Színház

Béres Mártáé a Pataki-gyűrű

2011.11.01. 15:58
Ajánlom
A vajdasági magyar színészek díját ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színhóésznője kapta.

A Gerold László kritikus, a zsűri elnöke, Karna Margit , Pataki László özvegye, a zsűri tiszteletbeli elnöke, Tolnai Szabolcs rendező, Igor Burić kritikus, Döbrei Dénes mozgásművész és az Újvidéki Művészeti Akadémia színi növendékei alkotta zsűri idén Béres Mártának ítélte oda a díjat a Béres Márta One-Girl Show-ban nyújtott alakításáért. "Ha van valaki, akivel én versenyezni szeretnék, az én magam vagyok. Nincsenek jobbak és kevésbé jók, hanem elsősorban mindannyian magunknak legyünk jók" - mondta Béres Márta a díj átvétele után.

1984. május 3-án született Újvidéken. Ugyanitt végezte el a gimnáziumot és a Művészeti Akadémiát (Hernyák György, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin osztályában). 2006 óta a Kosztolányi Dezső Színház tagja. Ez volt a negyedik alkalom, hogy Pataki-gyűrűre jelölték. A 2007-ben megkapta a kisvárdai Határontúli Magyar Színházak fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a nagybecskereki Vajdasági Hivatásos Színházak 58. Fesztiválján a legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban az újvidéki a Sterija játékokon a Dara Darinka Čalenić alapítvány legjobb fiatal színésznek járó díjat, 2008-ban a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel együtt különdíjat kapott a szakmai zsűritől az Urbi et orbi előadásban nyújtott művészi teljesítményért, 2010-ben a Vajdasági Hivatásos Színházak 60. Fesztiváljának különdíját kapta a The Beach című előadásért Erdély Andreával, Mészáros Árpáddal és Mikes Imre Elekkel, 2010-ben a X. Pécsi Országos Színházi Találkozón Erdély Andreával megkapta a Fidelio által felajánlott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat. A színésznő a Béres Márta One-Girl Show mellett az Éljen a szerelem!, a Terápia, a Brecht - The Hardcore Machine, a Szardínia, a Magyar kezdőknek, a The Beach, a Turbo Paradiso, A kisinyovi rózsa, az X, valamint a Kosztolányi Színház 17. születésnapján, november 9-én bemutatandó Dogs and drugs című előadásban látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház gyász

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház gyász

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház gyász

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.
Színház interjú

Egy kellően őrült ötlet – interjú Pass Andreával és A Vándorkutya olasz fordítójával, Várnai Dórával

2021-ben Pass Andrea A Vándorkutya című drámája is felkerült az EURODRAM (European network for drama in translation) publikációra és megrendezésre ajánlott darabjainak listájára. A bizottság 343 mű közül választotta ki a legérdekesebb munkákat, köztük a Vígszínházban is sikerrel futó előadásnak alapul szolgáló dráma olasz változatát. A szerzővel, Pass Andreával és a fordítóval, Várnai Dórával beszélgettünk.