Színház

Bírósághoz fordul a félreállított kancellár

2015.01.20. 10:06
Ajánlom
Bírósághoz fordul a szerinte jogszerűtlen egyetemi döntések, illetve a róla valótlanságokat állító sajtóhírek miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kinevezett, majd a poszttól visszalépett kancellárja.

Papp Csilla január 19-ei közleménye szerint az intézmény szenátusának szabálytalan döntése miatt - szintén jogszerűtlenül - nem kötötte meg munkaszerződését a rektor, majd mind az intézményvezető, mind a testület figyelmen kívül hagyta a jogszerűtlen döntés visszavonására felszólító államtitkári leveleket. Kifogásolta azt is, hogy az egyetem etikai bizottsága az ő meghívása, meghallgatása nélkül foglalt állást alkalmasságáról, figyelmen kívül hagyva azt is, hogy a testület kizárólag az egyetemmel hallgatói, oktatói, más munkajogviszonyban álló személyekkel kapcsolatban hozhat döntéseket.

Papp Csilla hozzátette: a szenátus január 12-i ülésén mutatkozhatott be, ismertethette végzettségeit, szakmai pályafutását, amely "minden tekintetben megfelel a felsőoktatási törvényben és a pályázati kiírásban a kancellárokra vonatkozó szabályozásnak", ám az ülésen őt ért személyes és politikai támadások arra késztették, hogy végiggondolja azt, "lehetséges-e így együtt dolgozni az egyetem vezetésével".

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora január 15-ei sajtótájékoztatóján beszélt arról: tudomása szerint senki nem presszionálta Papp Csillát, az eredetileg nyertes kancellárt a poszttól való visszalépésre.

M. Tóth Géza bejelentése előtt egy nappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári tisztségének betöltésére vonatkozó pályázatot elnyerő Papp Csilla arról tájékoztatta a tárcát, - mint a kancellári pályázat kiíróját -, hogy visszalép kancellári tisztségének betöltésétől. A közlés szerint döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.

Az alábbiakban olvasható Papp Csilla közleménye:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellári tisztségétől történő visszalépésem kapcsán megjelent nyilatkozatok azt indokolják, hogy néhány kérdésben tisztába tegyem a történteket.

Kancellári kinevezésem ténye 2014. december 23-án látott napvilágot. Az SZFE 2015. január 2-án, egy szabálytalanul összehívott szenátusi ülésen jogszerűtlen döntést hozott, mely szöges ellentétben állt a felsőoktatási törvénnyel. Ennek a döntésnek a következményeképpen az SZFE rektora, jogszerűtlenül, nem létesített velem munkaviszonyt. A jogszerűtlen döntés visszavonására felszólító államtitkári leveleket az SZFE rektora és Szenátusa figyelmen kívül hagyta. Január 8-án a Szenátust ismételten szabálytalanul hívta össze a rektor.

Mindezek ellenére igyekeztem az SZFE vezetőivel felvenni a kapcsolatot, akik a személyes beszélgetéseiken arról biztosítottak, hogy nincs ellenvetésük a közös munkával kapcsolatban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a rektor és helyettese közösen mutatták be nekem az intézmény munkatársait.

A szenátusi bemutatkozás előtt azonban az SZFE etikai bizottsága, egy újabb szabálytalan lépéssel, állásfoglalást hozott a kancellári tisztségre való alkalmasságomról. Engem az etikai bizottság ülésére meg sem hívtak, így természetesen meg sem hallgattak és azt az alapvető tényt is figyelmen kívül hagyták, hogy az Etikai Bizottság kizárólag az egyetemmel hallgatói, oktatói, vagy más munkajogviszonyban álló személyekkel kapcsolatban hozhat döntéseket.

A január 12-i szenátusi ülésen bemutatkoztam, ismertettem végzettségeimet, szakmai pályafutásomat, mely minden tekintetben megfelel a felsőoktatási törvényben és a pályázati kiírásban a kancellárokra vonatkozó szabályozásnak.

A szenátusi ülésen kapott személyes és politikai támadások, melyek során a Szenátus egyes tagjai a családomat és kiskorú gyerekeimet is szóba hozták (az ülésen hangfelvétel készült, mely közérdekű adatként mindenkinek rendelkezésére áll) arra késztetett, hogy végiggondoljam azt, hogy lehetséges-e így együtt dolgozni az Egyetem vezetésével.

A pályázatomat visszavonó döntésemet ezek után hoztam meg. Az Egyetem minden hallgatójának és dolgozójának valamint az új kancellárnak sikeres munkát kívánok.

A jogszerűtlen egyetemi döntések, illetve a rólam valótlanságokat állító sajtótermékek ellen bírósághoz fordulok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Klasszikus

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tudnivalók Karinthy Márton temetéséről

A 71. életévében elhunyt színházigazgatótól november 26-án 10 órakor vehetünk végső búcsút a Fiumei úti Sírkertben.
Színház interjú

„Nem horgonyoztam le egyik izmusnál sem” – Interjú Nagy Norberttel

Májusban mutatta be a Forte Társulat Elias Canetti Kárpázatát a Szkénében. A főszereplőt, Peter Kient alakító Nagy Norberttel az ősbemutató különleges formanyelvéről, a történetben megjelenő férfi-női viszonyokról, és szöveg aktualitásáról beszélgettünk.
Színház hír

Ilyen lett a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház

Átadták a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház felújított és kibővített épületét.
Színház hír

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Színház ajánló

A színház mint Agora

A színház is egyfajta agoraként működik, hiszen több művészeti ágat ötvöz. Erre a sokszínűségre helyez hangsúlyt a 2019/2020-as évadban a József Attila Színház.