Színház

Bírósághoz fordul a félreállított kancellár

2015.01.20. 10:06
Ajánlom
Bírósághoz fordul a szerinte jogszerűtlen egyetemi döntések, illetve a róla valótlanságokat állító sajtóhírek miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kinevezett, majd a poszttól visszalépett kancellárja.

Papp Csilla január 19-ei közleménye szerint az intézmény szenátusának szabálytalan döntése miatt - szintén jogszerűtlenül - nem kötötte meg munkaszerződését a rektor, majd mind az intézményvezető, mind a testület figyelmen kívül hagyta a jogszerűtlen döntés visszavonására felszólító államtitkári leveleket. Kifogásolta azt is, hogy az egyetem etikai bizottsága az ő meghívása, meghallgatása nélkül foglalt állást alkalmasságáról, figyelmen kívül hagyva azt is, hogy a testület kizárólag az egyetemmel hallgatói, oktatói, más munkajogviszonyban álló személyekkel kapcsolatban hozhat döntéseket.

Papp Csilla hozzátette: a szenátus január 12-i ülésén mutatkozhatott be, ismertethette végzettségeit, szakmai pályafutását, amely "minden tekintetben megfelel a felsőoktatási törvényben és a pályázati kiírásban a kancellárokra vonatkozó szabályozásnak", ám az ülésen őt ért személyes és politikai támadások arra késztették, hogy végiggondolja azt, "lehetséges-e így együtt dolgozni az egyetem vezetésével".

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora január 15-ei sajtótájékoztatóján beszélt arról: tudomása szerint senki nem presszionálta Papp Csillát, az eredetileg nyertes kancellárt a poszttól való visszalépésre.

M. Tóth Géza bejelentése előtt egy nappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári tisztségének betöltésére vonatkozó pályázatot elnyerő Papp Csilla arról tájékoztatta a tárcát, - mint a kancellári pályázat kiíróját -, hogy visszalép kancellári tisztségének betöltésétől. A közlés szerint döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.

Az alábbiakban olvasható Papp Csilla közleménye:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellári tisztségétől történő visszalépésem kapcsán megjelent nyilatkozatok azt indokolják, hogy néhány kérdésben tisztába tegyem a történteket.

Kancellári kinevezésem ténye 2014. december 23-án látott napvilágot. Az SZFE 2015. január 2-án, egy szabálytalanul összehívott szenátusi ülésen jogszerűtlen döntést hozott, mely szöges ellentétben állt a felsőoktatási törvénnyel. Ennek a döntésnek a következményeképpen az SZFE rektora, jogszerűtlenül, nem létesített velem munkaviszonyt. A jogszerűtlen döntés visszavonására felszólító államtitkári leveleket az SZFE rektora és Szenátusa figyelmen kívül hagyta. Január 8-án a Szenátust ismételten szabálytalanul hívta össze a rektor.

Mindezek ellenére igyekeztem az SZFE vezetőivel felvenni a kapcsolatot, akik a személyes beszélgetéseiken arról biztosítottak, hogy nincs ellenvetésük a közös munkával kapcsolatban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a rektor és helyettese közösen mutatták be nekem az intézmény munkatársait.

A szenátusi bemutatkozás előtt azonban az SZFE etikai bizottsága, egy újabb szabálytalan lépéssel, állásfoglalást hozott a kancellári tisztségre való alkalmasságomról. Engem az etikai bizottság ülésére meg sem hívtak, így természetesen meg sem hallgattak és azt az alapvető tényt is figyelmen kívül hagyták, hogy az Etikai Bizottság kizárólag az egyetemmel hallgatói, oktatói, vagy más munkajogviszonyban álló személyekkel kapcsolatban hozhat döntéseket.

A január 12-i szenátusi ülésen bemutatkoztam, ismertettem végzettségeimet, szakmai pályafutásomat, mely minden tekintetben megfelel a felsőoktatási törvényben és a pályázati kiírásban a kancellárokra vonatkozó szabályozásnak.

A szenátusi ülésen kapott személyes és politikai támadások, melyek során a Szenátus egyes tagjai a családomat és kiskorú gyerekeimet is szóba hozták (az ülésen hangfelvétel készült, mely közérdekű adatként mindenkinek rendelkezésére áll) arra késztetett, hogy végiggondoljam azt, hogy lehetséges-e így együtt dolgozni az Egyetem vezetésével.

A pályázatomat visszavonó döntésemet ezek után hoztam meg. Az Egyetem minden hallgatójának és dolgozójának valamint az új kancellárnak sikeres munkát kívánok.

A jogszerűtlen egyetemi döntések, illetve a rólam valótlanságokat állító sajtótermékek ellen bírósághoz fordulok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.