Színház

Blaskó Balázs a felmentési ügyről: ez a művészeti autonómia durva megsértése

2021.10.11. 11:55
Ajánlom
Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere október elején kezdeményezte az EMMI-nél Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának felmentését. Blaskó rövid nyilatkozatban reagált az ügyre.

Mirkóczki azért indítványozta az igazgató menesztését, mert úgy véli, Blaskó a színházat érintő tárgyaláson „minősíthetetlen, gyalázatos és aljas kijelentéseket tett” egy közelmúltban Covidban elhunyt színészről.

A HVG értesülései szerint a stúdiószínpad átnevezéséről folyt a vita a Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottságának ülésén, amikor az igazgató – Mirkóczki szavaival élve – meggyalázta Kelemen Csaba emlékét. A felmentés mellett a polgármester bocsánatkérést is vár a történtek miatt.

Az ülésen rögzített jegyzőkönyv szerint Blaskó kifejtette, hogy Kelemen súlyosan veszélyeztette a Gárdonyi Géza Színház működését, a kollégák életét és egészségét.

„Amennyiben Kelemen Csaba életben marad, azonnal fegyelmi eljárást kellett volna indítani ellene, valamint bűnvádi eljárást kellett volna kezdeményeznem a rendőrségen. Azért, mert eltitkolta betegségét, mert nem jelentette le a törvény szerint (…) betegségét. Mindezt tette azért, hogy az igazgatóválasztási procedúrában részt vehessen” – áll a jegyzőkönyvben. Blaskó ezek után hozzátette, hogy annak, aki a társulata és művészkollégái ellen bizonyíthatóan ilyen bűnöket követett el, nem lehet példát állítani.

Mirkóczki Ádámot a Blikk is megszólaltatta, a polgármester röviden csak annyit mondott:

„Ez az érvelés embertelen és elfogadhatatlan”

A lap szerette volna elérni Blaskó Balázst is, ám csak egy írásos közleményt kaptak, melyben az állt, hogy az igazgató – éppen kegyeleti okokból – zártkörű meghallgatást kért, amit megtagadtak tőle.

„Nagy nyilvánosság elé polgármester úr vitte a kegyeleti érzékenységet is érintő hozzászólásomat, amely alapvető, a művészeti autonómia durva megsértését is felvetette az önkormányzat részéről” – tudatta a direktor.

Fejléckép: Blaskó Balázs a Gárdonyi Géza Színház évadnyitóján (fotó: Gál Gábor / Gárdonyi Géza Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.