Színház

Blazsovszky Ákos: Imádok gyerekeknek játszani

Blazsovszky Ákos oszlopos tagja a József Attila Színháznak, sokszínű és nyitott személyiség. A stúdiós évekről, példaképekről és az elmúlt időszakról beszélgettünk. (X)

A Kulissza-TV óta tudjuk, hogy a színészet és a zene mellett kiválóan beválnál kellékesnek is. Sosem gondolkodtál valami színpadon „kívüli” polgári foglalkozásban?

Soha. Kiskoromban bűvész szerettem volna lenni, meg persze rocksztár. Aztán hat-hét évesen láttam a moziban az első Star Wars-filmet, és akkor egy ideig Jedivé akartam válni. De közben az általános iskolai évek alatt már folyamatosan aktív résztvevője voltam kisebb műsoroknak; vers- és prózamondóversenyeket nyertem. A tanáraim gyakorlatilag lökdöstek a színészi pálya felé. Rájöttem, hogy ha színész leszek, akkor (egy kis szerencsével) sok minden lehetek. Még bűvész, rocksztár, vagy akár Jedi is... A bűvészet egyébként megmaradt hobbinak, és zenélek is – hét évig voltam a 21 GRAMM zenekar frontembere, jelenleg pedig az ALCOR zenekarban játszom.

BlazsovszkyA_KorponayZs_SzorcsikViktoria_ChajnoczkyB-173324.jpg

Jelenet a Macskafogóból (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A József Attila Színházban voltál stúdiós is. Kik voltak a mestereid?

Háda János volt az osztályfőnököm, aki prózai-és zenés színészmesterség órákat tartott nekünk. Ő maga hívott meg a csapatba, miután megnézett egy ének vizsgán, az akkori mentoromnál, Kővári Juditnál. Jani óriási mókamester, és remek fickó! Őszintén nevetni és nevettetni tanultam tőle úgy, hogy a jó ízlés határain belül maradjon a dolog. Azt is, hogyan kell megtalálni a ritmust ahhoz, hogy minden érthető legyen a néző számára, és vontatott se legyen a jelenet. Fehér Annától művészi beszédet tanultam, Léner Pétertől versmondást, Szokolai Brigittától színház- és drámatörténetet.

Fehér Anna a záróvizsgánk utáni kiértékelésen csak annyit mondott nekem: „Ákos! Minden rendben van. Kollégák leszünk.”

Így is lett, amire végtelenül büszke vagyok, és azóta is folyamatosan tanulom a szakmát a kollégáimtól.

Van példaképed?

Ujréti László! Az eleganciája, a tehetsége. Ha a színpadon van, nem lehet nem figyelni rá.

Talán te vagy a színházban az egyetlen színész, aki minden gyermekelőadásban szerepel. Milyen a fiatalabb korosztálynak játszani?

Imádok nekik játszani, mert velük a színész elengedheti magát. Ő maga is gyerek lehet megint, és egy gyerek fantáziájának semmi sem szabhat határt. Csak egyre kell figyelni: nem hülyék, csak még kicsik, vagyis pontosan olyan egyenrangú partnerként kell kezelni őket, mint a felnőtt közönséget.

SzucskoNoemi_BlazsovszkyAkos-173353.jpg

Szucskó Noémi és Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A pandémia hosszú, színpadtól távoli elvonulást jelent. Mit hozott az elmúlt egy év?

Sokat szinkronizáltam, forgattam, és végre volt időm új dalokat írni a zenekarunk számára. Pontosabban zenéket, mert a feleségem, Németh Dóri rendesen ellát engem jobbnál jobb dalszövegekkel. De a legfontosabb, hogy kislányunk született januárban. Blazsovszky Hanna a neve, és a két bátyja, Ádám és Máté imádják!

Fejléckép: Blazsovszky Ákos (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.