Színház

Blazsovszky Ákos: Imádok gyerekeknek játszani

Blazsovszky Ákos oszlopos tagja a József Attila Színháznak, sokszínű és nyitott személyiség. A stúdiós évekről, példaképekről és az elmúlt időszakról beszélgettünk. (X)

A Kulissza-TV óta tudjuk, hogy a színészet és a zene mellett kiválóan beválnál kellékesnek is. Sosem gondolkodtál valami színpadon „kívüli” polgári foglalkozásban?

Soha. Kiskoromban bűvész szerettem volna lenni, meg persze rocksztár. Aztán hat-hét évesen láttam a moziban az első Star Wars-filmet, és akkor egy ideig Jedivé akartam válni. De közben az általános iskolai évek alatt már folyamatosan aktív résztvevője voltam kisebb műsoroknak; vers- és prózamondóversenyeket nyertem. A tanáraim gyakorlatilag lökdöstek a színészi pálya felé. Rájöttem, hogy ha színész leszek, akkor (egy kis szerencsével) sok minden lehetek. Még bűvész, rocksztár, vagy akár Jedi is... A bűvészet egyébként megmaradt hobbinak, és zenélek is – hét évig voltam a 21 GRAMM zenekar frontembere, jelenleg pedig az ALCOR zenekarban játszom.

BlazsovszkyA_KorponayZs_SzorcsikViktoria_ChajnoczkyB-173324.jpg

Jelenet a Macskafogóból (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A József Attila Színházban voltál stúdiós is. Kik voltak a mestereid?

Háda János volt az osztályfőnököm, aki prózai-és zenés színészmesterség órákat tartott nekünk. Ő maga hívott meg a csapatba, miután megnézett egy ének vizsgán, az akkori mentoromnál, Kővári Juditnál. Jani óriási mókamester, és remek fickó! Őszintén nevetni és nevettetni tanultam tőle úgy, hogy a jó ízlés határain belül maradjon a dolog. Azt is, hogyan kell megtalálni a ritmust ahhoz, hogy minden érthető legyen a néző számára, és vontatott se legyen a jelenet. Fehér Annától művészi beszédet tanultam, Léner Pétertől versmondást, Szokolai Brigittától színház- és drámatörténetet.

Fehér Anna a záróvizsgánk utáni kiértékelésen csak annyit mondott nekem: „Ákos! Minden rendben van. Kollégák leszünk.”

Így is lett, amire végtelenül büszke vagyok, és azóta is folyamatosan tanulom a szakmát a kollégáimtól.

Van példaképed?

Ujréti László! Az eleganciája, a tehetsége. Ha a színpadon van, nem lehet nem figyelni rá.

Talán te vagy a színházban az egyetlen színész, aki minden gyermekelőadásban szerepel. Milyen a fiatalabb korosztálynak játszani?

Imádok nekik játszani, mert velük a színész elengedheti magát. Ő maga is gyerek lehet megint, és egy gyerek fantáziájának semmi sem szabhat határt. Csak egyre kell figyelni: nem hülyék, csak még kicsik, vagyis pontosan olyan egyenrangú partnerként kell kezelni őket, mint a felnőtt közönséget.

SzucskoNoemi_BlazsovszkyAkos-173353.jpg

Szucskó Noémi és Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A pandémia hosszú, színpadtól távoli elvonulást jelent. Mit hozott az elmúlt egy év?

Sokat szinkronizáltam, forgattam, és végre volt időm új dalokat írni a zenekarunk számára. Pontosabban zenéket, mert a feleségem, Németh Dóri rendesen ellát engem jobbnál jobb dalszövegekkel. De a legfontosabb, hogy kislányunk született januárban. Blazsovszky Hanna a neve, és a két bátyja, Ádám és Máté imádják!

Fejléckép: Blazsovszky Ákos (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.