Színház

Blazsovszky Ákos: Imádok gyerekeknek játszani

Blazsovszky Ákos oszlopos tagja a József Attila Színháznak, sokszínű és nyitott személyiség. A stúdiós évekről, példaképekről és az elmúlt időszakról beszélgettünk. (X)

A Kulissza-TV óta tudjuk, hogy a színészet és a zene mellett kiválóan beválnál kellékesnek is. Sosem gondolkodtál valami színpadon „kívüli” polgári foglalkozásban?

Soha. Kiskoromban bűvész szerettem volna lenni, meg persze rocksztár. Aztán hat-hét évesen láttam a moziban az első Star Wars-filmet, és akkor egy ideig Jedivé akartam válni. De közben az általános iskolai évek alatt már folyamatosan aktív résztvevője voltam kisebb műsoroknak; vers- és prózamondóversenyeket nyertem. A tanáraim gyakorlatilag lökdöstek a színészi pálya felé. Rájöttem, hogy ha színész leszek, akkor (egy kis szerencsével) sok minden lehetek. Még bűvész, rocksztár, vagy akár Jedi is... A bűvészet egyébként megmaradt hobbinak, és zenélek is – hét évig voltam a 21 GRAMM zenekar frontembere, jelenleg pedig az ALCOR zenekarban játszom.

BlazsovszkyA_KorponayZs_SzorcsikViktoria_ChajnoczkyB-173324.jpg

Jelenet a Macskafogóból (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A József Attila Színházban voltál stúdiós is. Kik voltak a mestereid?

Háda János volt az osztályfőnököm, aki prózai-és zenés színészmesterség órákat tartott nekünk. Ő maga hívott meg a csapatba, miután megnézett egy ének vizsgán, az akkori mentoromnál, Kővári Juditnál. Jani óriási mókamester, és remek fickó! Őszintén nevetni és nevettetni tanultam tőle úgy, hogy a jó ízlés határain belül maradjon a dolog. Azt is, hogyan kell megtalálni a ritmust ahhoz, hogy minden érthető legyen a néző számára, és vontatott se legyen a jelenet. Fehér Annától művészi beszédet tanultam, Léner Pétertől versmondást, Szokolai Brigittától színház- és drámatörténetet.

Fehér Anna a záróvizsgánk utáni kiértékelésen csak annyit mondott nekem: „Ákos! Minden rendben van. Kollégák leszünk.”

Így is lett, amire végtelenül büszke vagyok, és azóta is folyamatosan tanulom a szakmát a kollégáimtól.

Van példaképed?

Ujréti László! Az eleganciája, a tehetsége. Ha a színpadon van, nem lehet nem figyelni rá.

Talán te vagy a színházban az egyetlen színész, aki minden gyermekelőadásban szerepel. Milyen a fiatalabb korosztálynak játszani?

Imádok nekik játszani, mert velük a színész elengedheti magát. Ő maga is gyerek lehet megint, és egy gyerek fantáziájának semmi sem szabhat határt. Csak egyre kell figyelni: nem hülyék, csak még kicsik, vagyis pontosan olyan egyenrangú partnerként kell kezelni őket, mint a felnőtt közönséget.

SzucskoNoemi_BlazsovszkyAkos-173353.jpg

Szucskó Noémi és Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A pandémia hosszú, színpadtól távoli elvonulást jelent. Mit hozott az elmúlt egy év?

Sokat szinkronizáltam, forgattam, és végre volt időm új dalokat írni a zenekarunk számára. Pontosabban zenéket, mert a feleségem, Németh Dóri rendesen ellát engem jobbnál jobb dalszövegekkel. De a legfontosabb, hogy kislányunk született januárban. Blazsovszky Hanna a neve, és a két bátyja, Ádám és Máté imádják!

Fejléckép: Blazsovszky Ákos (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.