Színház

Blazsovszky Ákos: Imádok gyerekeknek játszani

Blazsovszky Ákos oszlopos tagja a József Attila Színháznak, sokszínű és nyitott személyiség. A stúdiós évekről, példaképekről és az elmúlt időszakról beszélgettünk. (X)

A Kulissza-TV óta tudjuk, hogy a színészet és a zene mellett kiválóan beválnál kellékesnek is. Sosem gondolkodtál valami színpadon „kívüli” polgári foglalkozásban?

Soha. Kiskoromban bűvész szerettem volna lenni, meg persze rocksztár. Aztán hat-hét évesen láttam a moziban az első Star Wars-filmet, és akkor egy ideig Jedivé akartam válni. De közben az általános iskolai évek alatt már folyamatosan aktív résztvevője voltam kisebb műsoroknak; vers- és prózamondóversenyeket nyertem. A tanáraim gyakorlatilag lökdöstek a színészi pálya felé. Rájöttem, hogy ha színész leszek, akkor (egy kis szerencsével) sok minden lehetek. Még bűvész, rocksztár, vagy akár Jedi is... A bűvészet egyébként megmaradt hobbinak, és zenélek is – hét évig voltam a 21 GRAMM zenekar frontembere, jelenleg pedig az ALCOR zenekarban játszom.

BlazsovszkyA_KorponayZs_SzorcsikViktoria_ChajnoczkyB-173324.jpg

Jelenet a Macskafogóból (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A József Attila Színházban voltál stúdiós is. Kik voltak a mestereid?

Háda János volt az osztályfőnököm, aki prózai-és zenés színészmesterség órákat tartott nekünk. Ő maga hívott meg a csapatba, miután megnézett egy ének vizsgán, az akkori mentoromnál, Kővári Juditnál. Jani óriási mókamester, és remek fickó! Őszintén nevetni és nevettetni tanultam tőle úgy, hogy a jó ízlés határain belül maradjon a dolog. Azt is, hogyan kell megtalálni a ritmust ahhoz, hogy minden érthető legyen a néző számára, és vontatott se legyen a jelenet. Fehér Annától művészi beszédet tanultam, Léner Pétertől versmondást, Szokolai Brigittától színház- és drámatörténetet.

Fehér Anna a záróvizsgánk utáni kiértékelésen csak annyit mondott nekem: „Ákos! Minden rendben van. Kollégák leszünk.”

Így is lett, amire végtelenül büszke vagyok, és azóta is folyamatosan tanulom a szakmát a kollégáimtól.

Van példaképed?

Ujréti László! Az eleganciája, a tehetsége. Ha a színpadon van, nem lehet nem figyelni rá.

Talán te vagy a színházban az egyetlen színész, aki minden gyermekelőadásban szerepel. Milyen a fiatalabb korosztálynak játszani?

Imádok nekik játszani, mert velük a színész elengedheti magát. Ő maga is gyerek lehet megint, és egy gyerek fantáziájának semmi sem szabhat határt. Csak egyre kell figyelni: nem hülyék, csak még kicsik, vagyis pontosan olyan egyenrangú partnerként kell kezelni őket, mint a felnőtt közönséget.

SzucskoNoemi_BlazsovszkyAkos-173353.jpg

Szucskó Noémi és Blazsovszky Ákos (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A pandémia hosszú, színpadtól távoli elvonulást jelent. Mit hozott az elmúlt egy év?

Sokat szinkronizáltam, forgattam, és végre volt időm új dalokat írni a zenekarunk számára. Pontosabban zenéket, mert a feleségem, Németh Dóri rendesen ellát engem jobbnál jobb dalszövegekkel. De a legfontosabb, hogy kislányunk született januárban. Blazsovszky Hanna a neve, és a két bátyja, Ádám és Máté imádják!

Fejléckép: Blazsovszky Ákos (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház gyász

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház gyász

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház gyász

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.