Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

2020.10.18. 11:55
Ajánlom
Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.

Az ATV-nek Erdős Lili elmondta, hogy az újabb egyetemfoglalásra azért volt szükség, mert az őszi szünet kihirdetésével veszélyeztetve érezték az oktatás folytatását. A Rákóczi úton csak osztálytermek vannak, azokat termenként két-három ember őrzi most folyamatosan és ott töltötték az éjszakát is.

SZFEoktober16-091726.jpg

Szimpátiatüntetők az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Facebook)

A sajtótájékoztatón elutasították az előrehozott őszi szünet javaslatát, mert szerintük Szarka Gábor visszaélésszerűen gyakorol hatásköröket. Ezért az eredeti időpontban, október 22-től tervezik megtartani a tanszünetet, ugyanakkor Karsai György beadott egy halasztásra vonatkozó kérelmet is, hogy a bíróság tekintse alaptalannak az előrehozásról szóló rendeletet.

Vicces.

Ennyi. Szerintem sokan dühösek vagyunk, és ebből az energiából tudunk próbálni és dolgozni. Ezért is volt jó, hogy én itt éjszakáztam, mert idejöttünk és azt érzem, hogy dupla annyi energiám van” – mondta Erdős Lili a kancellár döntéséről.

Azon túl, hogy a hallgatók továbbra sem hagyják el az SZFE épületeit és visszafoglalták az Ódry Színpadot, ahol már fórumot is tartottak, a kollégiumi lakók birtokvédelemért folyamodnak a helyi jegyzőhöz, mert szerintük a kiürítés élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet.

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Kapcsolódó

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.

További tiltakozásuk jeleként

Néma Kiállást tartanak vasárnap délután három órakor a Vas utcában.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felhívása szerint szeretnék körbeölelni az épületet, és a campust körüljárva negyedóránként eldúdolják majd az SZFE himnuszává vált Titkos Egyetemet.

Eközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége közleményt adott ki vasárnap délután, felhívva a figyelmet az érvényben lévő szabályokra.

A közlemény szerint az őszi szünet hivatalosan elkezdődött, aki pedig a szünet utáni első munkanapig – október 27-ig – az épületekben tartózkodik, az saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét. A levél nem tér ki arra, hogy mit értenek pontosan következményeken.

Mindenesetre nem ez lesz a következő napok egyetlen megmozdulása, hétfő reggel nyolc órakor több mint harminc ismert színész és rendező fogja felolvasni az Innovációs- és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete előtt a szimpatizálóktól kapott támogatói levelet. A művészek, akik között ott lesz például Ascher Tamás, Pogány Judit, Székely Kriszta, Pintér Béla, Hernádi Judit, Alföldi Róbert és Mácsai Pál is, azért állnak ki az ITM elé az autonóm felsőoktatásért, mert a Minisztérium már több mint másfél hónapja nem válaszol az egyetemi polgárság követeléseire.

Fejléckép: Őrség az SZFE bejáratánál (fotó: Todoroff Lázár / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.