Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

2020.10.18. 11:55
Ajánlom
Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.

Az ATV-nek Erdős Lili elmondta, hogy az újabb egyetemfoglalásra azért volt szükség, mert az őszi szünet kihirdetésével veszélyeztetve érezték az oktatás folytatását. A Rákóczi úton csak osztálytermek vannak, azokat termenként két-három ember őrzi most folyamatosan és ott töltötték az éjszakát is.

SZFEoktober16-091726.jpg

Szimpátiatüntetők az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Facebook)

A sajtótájékoztatón elutasították az előrehozott őszi szünet javaslatát, mert szerintük Szarka Gábor visszaélésszerűen gyakorol hatásköröket. Ezért az eredeti időpontban, október 22-től tervezik megtartani a tanszünetet, ugyanakkor Karsai György beadott egy halasztásra vonatkozó kérelmet is, hogy a bíróság tekintse alaptalannak az előrehozásról szóló rendeletet.

Vicces.

Ennyi. Szerintem sokan dühösek vagyunk, és ebből az energiából tudunk próbálni és dolgozni. Ezért is volt jó, hogy én itt éjszakáztam, mert idejöttünk és azt érzem, hogy dupla annyi energiám van” – mondta Erdős Lili a kancellár döntéséről.

Azon túl, hogy a hallgatók továbbra sem hagyják el az SZFE épületeit és visszafoglalták az Ódry Színpadot, ahol már fórumot is tartottak, a kollégiumi lakók birtokvédelemért folyamodnak a helyi jegyzőhöz, mert szerintük a kiürítés élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet.

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Kapcsolódó

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.

További tiltakozásuk jeleként

Néma Kiállást tartanak vasárnap délután három órakor a Vas utcában.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felhívása szerint szeretnék körbeölelni az épületet, és a campust körüljárva negyedóránként eldúdolják majd az SZFE himnuszává vált Titkos Egyetemet.

Eközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége közleményt adott ki vasárnap délután, felhívva a figyelmet az érvényben lévő szabályokra.

A közlemény szerint az őszi szünet hivatalosan elkezdődött, aki pedig a szünet utáni első munkanapig – október 27-ig – az épületekben tartózkodik, az saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét. A levél nem tér ki arra, hogy mit értenek pontosan következményeken.

Mindenesetre nem ez lesz a következő napok egyetlen megmozdulása, hétfő reggel nyolc órakor több mint harminc ismert színész és rendező fogja felolvasni az Innovációs- és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete előtt a szimpatizálóktól kapott támogatói levelet. A művészek, akik között ott lesz például Ascher Tamás, Pogány Judit, Székely Kriszta, Pintér Béla, Hernádi Judit, Alföldi Róbert és Mácsai Pál is, azért állnak ki az ITM elé az autonóm felsőoktatásért, mert a Minisztérium már több mint másfél hónapja nem válaszol az egyetemi polgárság követeléseire.

Fejléckép: Őrség az SZFE bejáratánál (fotó: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Jazz/World

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.
Színház ajánló

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.
Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.