Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

2020.10.18. 11:55
Ajánlom
Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.

Az ATV-nek Erdős Lili elmondta, hogy az újabb egyetemfoglalásra azért volt szükség, mert az őszi szünet kihirdetésével veszélyeztetve érezték az oktatás folytatását. A Rákóczi úton csak osztálytermek vannak, azokat termenként két-három ember őrzi most folyamatosan és ott töltötték az éjszakát is.

SZFEoktober16-091726.jpg

Szimpátiatüntetők az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Facebook)

A sajtótájékoztatón elutasították az előrehozott őszi szünet javaslatát, mert szerintük Szarka Gábor visszaélésszerűen gyakorol hatásköröket. Ezért az eredeti időpontban, október 22-től tervezik megtartani a tanszünetet, ugyanakkor Karsai György beadott egy halasztásra vonatkozó kérelmet is, hogy a bíróság tekintse alaptalannak az előrehozásról szóló rendeletet.

Vicces.

Ennyi. Szerintem sokan dühösek vagyunk, és ebből az energiából tudunk próbálni és dolgozni. Ezért is volt jó, hogy én itt éjszakáztam, mert idejöttünk és azt érzem, hogy dupla annyi energiám van” – mondta Erdős Lili a kancellár döntéséről.

Azon túl, hogy a hallgatók továbbra sem hagyják el az SZFE épületeit és visszafoglalták az Ódry Színpadot, ahol már fórumot is tartottak, a kollégiumi lakók birtokvédelemért folyamodnak a helyi jegyzőhöz, mert szerintük a kiürítés élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet.

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Kapcsolódó

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.

További tiltakozásuk jeleként

Néma Kiállást tartanak vasárnap délután három órakor a Vas utcában.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felhívása szerint szeretnék körbeölelni az épületet, és a campust körüljárva negyedóránként eldúdolják majd az SZFE himnuszává vált Titkos Egyetemet.

Eközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége közleményt adott ki vasárnap délután, felhívva a figyelmet az érvényben lévő szabályokra.

A közlemény szerint az őszi szünet hivatalosan elkezdődött, aki pedig a szünet utáni első munkanapig – október 27-ig – az épületekben tartózkodik, az saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét. A levél nem tér ki arra, hogy mit értenek pontosan következményeken.

Mindenesetre nem ez lesz a következő napok egyetlen megmozdulása, hétfő reggel nyolc órakor több mint harminc ismert színész és rendező fogja felolvasni az Innovációs- és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete előtt a szimpatizálóktól kapott támogatói levelet. A művészek, akik között ott lesz például Ascher Tamás, Pogány Judit, Székely Kriszta, Pintér Béla, Hernádi Judit, Alföldi Róbert és Mácsai Pál is, azért állnak ki az ITM elé az autonóm felsőoktatásért, mert a Minisztérium már több mint másfél hónapja nem válaszol az egyetemi polgárság követeléseire.

Fejléckép: Őrség az SZFE bejáratánál (fotó: Todoroff Lázár / Független Szabad Egyetem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.