Színház

Bodó Viktor és Schwechtje Mihály is rendez az Örkény Színház új évadában

2021.08.25. 15:30
Ajánlom
A 33 álom és A szecsuáni jó ember mellett pedig számos izgalmas klasszikus és kortárs előadást láthat majd a közönség a teátrum stúdiójában, illetve nagyszínpadán, miközben megújul az Asbóth utcai közösségi tér is.

A következő évadot az új színpadi hang iránti igény táplálja, ezért az Örkény Színház vezetése kiemelten fontosnak tartja a fiatal alkotók jelenlétét. Ráadásul ez a törekvés éppen 20 évvel ezelőtt indult útjára a Madách Kamara első bemutatójával, a Mi újság, múlt század?-dal.

tarsulat_2122_horvathjudit_print-6956-142928.jpg

Az Örkény Színház társulata (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében éppen ezért Bodó Viktor mellett Kovács D. Dániel rendezése, a 33 változat Haydn koponyájára kerül színre október elején. Ugyancsak itt lesz látható október 29-től Tarnóczi Jakab legújabb munkája, a Winterreise. Schubert dalciklusát sokáig Szemenyei János előadásában láthatta a közönség a Trafóban, a Stúdiószínpadon ezúttal Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé.

Nem maradnak klasszikusok nélkül sem a nézők: Mácsai Pál rendezésében Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát mutatják be, közvetlenül utána pedig Szabó Magda Az ajtó című művének színpadi változata lesz látható.

Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmje is megelevenedik az Örkény színpadán, ezúttal Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetőjének irányításával.

Az elmúlt évek kiemelkedő közéleti vitatémáját dolgozza fel a teátrum tavaszi bemutató, Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése ugyanis az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elméletet taglalja, fellebbentve egy olyan világ képét, amelyben ez a tézis megvalósul.

evadnyito_2122_horvathjudit_net-531-142929.jpg

Az Örkény Színház évadnyitó társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Könnyedebb témához nyúl Takács Nóra Diána, aki Óbordal című önálló zenés estjével hangolódik 2022 nyarára, végül a bemutatók sorát A nemzet özvegye zárja június 16-án. Az előadást szerzőként és rendezőként Kelemen Kristóf jegyzi.

Mielőtt azonban elindulna az évad az Örkény Színházban, a teátrum az egy év kihagyás után visszatérő, hagyományos Örkény Kerttel kezdi a szeptemberi programok sorát. Közben pedig megújul az Asbóth utcai ÖrkényKÖZTÉR, ahol az évad második felétől színházpedagógiai programok, beszélgetések, workshopok várják majd az érdeklődőket.

Jubileumi eseménysorozattal tér vissza az Örkény Kert

Kapcsolódó

Jubileumi eseménysorozattal tér vissza az Örkény Kert

Egy év kihagyás után, immár tizedik alkalommal rendezik meg az Örkény Színház évadnyitó minifesztiválját, az Örkény Kertet. A szeptember 4-i esemény szervezői három helyszínen várják az érdeklődőket.

Fejléckép: Az Örkény Színház társulata (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.