Színház

Bodó Viktor és Schwechtje Mihály is rendez az Örkény Színház új évadában

2021.08.25. 15:30
Ajánlom
A 33 álom és A szecsuáni jó ember mellett pedig számos izgalmas klasszikus és kortárs előadást láthat majd a közönség a teátrum stúdiójában, illetve nagyszínpadán, miközben megújul az Asbóth utcai közösségi tér is.

A következő évadot az új színpadi hang iránti igény táplálja, ezért az Örkény Színház vezetése kiemelten fontosnak tartja a fiatal alkotók jelenlétét. Ráadásul ez a törekvés éppen 20 évvel ezelőtt indult útjára a Madách Kamara első bemutatójával, a Mi újság, múlt század?-dal.

tarsulat_2122_horvathjudit_print-6956-142928.jpg

Az Örkény Színház társulata (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében éppen ezért Bodó Viktor mellett Kovács D. Dániel rendezése, a 33 változat Haydn koponyájára kerül színre október elején. Ugyancsak itt lesz látható október 29-től Tarnóczi Jakab legújabb munkája, a Winterreise. Schubert dalciklusát sokáig Szemenyei János előadásában láthatta a közönség a Trafóban, a Stúdiószínpadon ezúttal Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé.

Nem maradnak klasszikusok nélkül sem a nézők: Mácsai Pál rendezésében Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát mutatják be, közvetlenül utána pedig Szabó Magda Az ajtó című művének színpadi változata lesz látható.

Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmje is megelevenedik az Örkény színpadán, ezúttal Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetőjének irányításával.

Az elmúlt évek kiemelkedő közéleti vitatémáját dolgozza fel a teátrum tavaszi bemutató, Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése ugyanis az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elméletet taglalja, fellebbentve egy olyan világ képét, amelyben ez a tézis megvalósul.

evadnyito_2122_horvathjudit_net-531-142929.jpg

Az Örkény Színház évadnyitó társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Könnyedebb témához nyúl Takács Nóra Diána, aki Óbordal című önálló zenés estjével hangolódik 2022 nyarára, végül a bemutatók sorát A nemzet özvegye zárja június 16-án. Az előadást szerzőként és rendezőként Kelemen Kristóf jegyzi.

Mielőtt azonban elindulna az évad az Örkény Színházban, a teátrum az egy év kihagyás után visszatérő, hagyományos Örkény Kerttel kezdi a szeptemberi programok sorát. Közben pedig megújul az Asbóth utcai ÖrkényKÖZTÉR, ahol az évad második felétől színházpedagógiai programok, beszélgetések, workshopok várják majd az érdeklődőket.

Jubileumi eseménysorozattal tér vissza az Örkény Kert

Kapcsolódó

Jubileumi eseménysorozattal tér vissza az Örkény Kert

Egy év kihagyás után, immár tizedik alkalommal rendezik meg az Örkény Színház évadnyitó minifesztiválját, az Örkény Kertet. A szeptember 4-i esemény szervezői három helyszínen várják az érdeklődőket.

Fejléckép: Az Örkény Színház társulata (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.