Színház

Bodó Viktor és Schwechtje Mihály is rendez az Örkény Színház új évadában

2021.08.25. 15:30
Ajánlom
A 33 álom és A szecsuáni jó ember mellett pedig számos izgalmas klasszikus és kortárs előadást láthat majd a közönség a teátrum stúdiójában, illetve nagyszínpadán, miközben megújul az Asbóth utcai közösségi tér is.

A következő évadot az új színpadi hang iránti igény táplálja, ezért az Örkény Színház vezetése kiemelten fontosnak tartja a fiatal alkotók jelenlétét. Ráadásul ez a törekvés éppen 20 évvel ezelőtt indult útjára a Madách Kamara első bemutatójával, a Mi újság, múlt század?-dal.

tarsulat_2122_horvathjudit_print-6956-142928.jpg

Az Örkény Színház társulata (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében éppen ezért Bodó Viktor mellett Kovács D. Dániel rendezése, a 33 változat Haydn koponyájára kerül színre október elején. Ugyancsak itt lesz látható október 29-től Tarnóczi Jakab legújabb munkája, a Winterreise. Schubert dalciklusát sokáig Szemenyei János előadásában láthatta a közönség a Trafóban, a Stúdiószínpadon ezúttal Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé.

Nem maradnak klasszikusok nélkül sem a nézők: Mácsai Pál rendezésében Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát mutatják be, közvetlenül utána pedig Szabó Magda Az ajtó című művének színpadi változata lesz látható.

Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmje is megelevenedik az Örkény színpadán, ezúttal Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetőjének irányításával.

Az elmúlt évek kiemelkedő közéleti vitatémáját dolgozza fel a teátrum tavaszi bemutató, Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése ugyanis az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elméletet taglalja, fellebbentve egy olyan világ képét, amelyben ez a tézis megvalósul.

evadnyito_2122_horvathjudit_net-531-142929.jpg

Az Örkény Színház évadnyitó társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Könnyedebb témához nyúl Takács Nóra Diána, aki Óbordal című önálló zenés estjével hangolódik 2022 nyarára, végül a bemutatók sorát A nemzet özvegye zárja június 16-án. Az előadást szerzőként és rendezőként Kelemen Kristóf jegyzi.

Mielőtt azonban elindulna az évad az Örkény Színházban, a teátrum az egy év kihagyás után visszatérő, hagyományos Örkény Kerttel kezdi a szeptemberi programok sorát. Közben pedig megújul az Asbóth utcai ÖrkényKÖZTÉR, ahol az évad második felétől színházpedagógiai programok, beszélgetések, workshopok várják majd az érdeklődőket.

Jubileumi eseménysorozattal tér vissza az Örkény Kert

Kapcsolódó

Jubileumi eseménysorozattal tér vissza az Örkény Kert

Egy év kihagyás után, immár tizedik alkalommal rendezik meg az Örkény Színház évadnyitó minifesztiválját, az Örkény Kertet. A szeptember 4-i esemény szervezői három helyszínen várják az érdeklődőket.

Fejléckép: Az Örkény Színház társulata (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.